La 33 de ani, Sorana Cârstea joacă parcă mai bine ca niciodată. Există vreo explicație pentru asta?

Publicat în Dilema Veche nr. 1013 din 7 – 13 septembrie 2023
RNaum taiat jpg

Mai bine ca niciodată? Cine știe… În meciul cu Bencic, care a dus-o la cel mai înalt nivel de la US Open, a făcut mai puține greșeli neforțate decît adversara. Cîteodată nu trebuie să fii mai bun, ci mai puțin prost, e valabil pentru oricine în viață. Iar viața Soranei a fost una frămîntată, neașezată, plină de umori, de efluvii, adesea la limita lacrimilor. Pentru a fi jucătoare de tenis profesionistă trebuie să ai nervii tari, iar Sorana nu i-a avut. A greșit prea mult, prea adesea și doar talentul, capacitatea de a scoate iepuri cu ochișori Swarovski din jobenul ființei au ținut-o la limita dintre neantul locurilor fără relevanță și primele din lume. Sorana nu s-a luptat doar cu ea, ci și cu umbra gigantică a Simonei Halep. Cu mai puțin aluat, dar cu mai mult dat, constănțeanca a depășit-o repede pentru a deveni una dintre cele mai mari sportive ale istoriei României, și nu e ușor să trăiești cu asta. Şi au mai fost și altele. Sorana a oscilat mereu între „Hai că se poate!” și „Las-o baltă!”. A parcurs un drum lung prin deșert, presărat cu multe cranii și puține oaze. Dar nu a renunțat. Nu a vrut să se ofteze despre ea: „Săraca fată bogată și frumoasă!...”. A părut că aleargă la nesfîrșit după acea Cârstea imaginată, destinată unui triumf. Triumful n-a venit. A venit bătrînețea sportivă. Din fericire. Priviți o imagine cu ea din 2009, cînd atinsese ceea ce avea să rămînă pînă duminică seara cea mai bună performanță a carierei, sferturi la Roland Garros. Şi apoi uitați-vă la ea acum. Da. Altcineva. O entitate esențializată, un veteran al războaielor trupului și minții, brăzdată de ridurile înfrîngerilor, dar cu o experiență care poate îngropa adversarele. Sorana nu a atins Nirvana tenisului, jocul ei nu a devenit unul atît de coerent încît să citești în el o victorie de Mare Şlem. Şi nici nu mai are mult timp. Dar pun pariu că se simte mult mai bine cu sine. Şi că nu se mai ceartă atît de mult cu mingea, nu-i cere imposibilul, ci, adesea, doar să se ducă naibii peste fileu și, dacă se poate, să nu se mai întoarcă. Poate fi ea o nouă Marion Bartoli, jucătoarea care, fără să dispute măcar o finală într-unul dintre cele patru mitice turnee, a luat Wimbledon la aproape de 30 de ani și apoi s-a retras? Cînd veți citi, veți ști deja. Textul apare după meciul cu Muchova. Indiferent cum va fi, Sorana a cîștigat deja ceva. Dreptul de a nu pleca din tenis cărînd un sac de regrete. Ăsta e, deocamdată, micul ei șlem.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
EXCLUSIV Bruce Lincoln, profesor, discipol și fost student al lui Mircea Eliade: „Admirația lui pentru mișcarea legionară m-a tulburat mult“
Articole și documente din perioada anilor ’30, în care filosoful român Mircea Eliade își declara simpatia față de Garda de Fier, au ajuns în posesia discipolului său, Bruce Lincoln, astăzi un emerit profesor american.
image
Dependența de ecrane a copiilor, vindecată în doar două săptămâni. Ce ar trebui să facă părinții. Soluția specialiștilor danezi
3 ore pe săptămână în fața ecranelor și nu mai mult! De atât au nevoie copiii pentru a se dezvolta sănătos din punct de vedere psihic și emoțional. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de specialiștii unei universități de prestigiu din Danemarca.
image
Care sunt cele mai bune companii aeriene din lume în 2024. Care au cele mai puține anulări și întârzieri
Blocajul informatic de vineri ne-a determinat să căutăm care sunt cele mai sigure companii aeriene din lume, premiate pentru cele mai puține anulări și întârzieri.

HIstoria.ro

image
Ziua în care veteranii de o vârstă cu secolul s-au întors pe plajele Normandiei
Acum 80 de ani, soldații care au debarcat pe plajele Normandiei, în dimineața de 6 iunie, au pășit în infern, întâmpinați de obstacole diabolice, mine, sârmă ghimpată, cazemate și bunkere, mitraliere secerându-i încă din apă și un inamic fortificat hotărât să îi arunce înapoi.
image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.