Klaus Rex

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Parlamentul European urma să aibă marți o dezbatere despre refuzul Austriei de a vota în favoarea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Președintele Austriei regretă conduita Guvernului țării sale la Consiliul Justiție și Afaceri Interne. Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson își afirmă la rîndu-i nemulțumirea…

Nenumărate astfel de declarații și gesturi care însă nu compensează nimic. Pansamente inutile pentru o umilință absurd de mare pe care România o suferă sub conducerea președintelui Klaus Iohannis. Președinte care a coborît de pe Facebook doar de nevoie și s-a declarat „dezamăgit și supărat” de votul Austriei. 

„Dezamăgit și supărat” este noul „atenție și îngrijorare”, un clișeu inutil emis de mașina de platitudini care alimentează cu conținut mandatul unui șef de stat care insistă să facă din inadecvare principala trăsătură a unei instituții vitale a statului. 

Deranjat permanent de întrebări, de orice fel de întrebări care nu îi subliniază în subtext importanța sau chiar măreția, Klaus Iohannis refuză să se privească în oglindă. Undeva în adîncul conștiinței sale știe că, dacă o face, există un risc să vadă peretele din spatele său. Spațiul dintre perete și oglindă e gol. Experții în paranormal și spiritiștii ar putea să bănuiască acolo fantoma unui președinte. Cei mai mulți dintre români nu sînt nici una, nici alta. 

Mai mult, dl Iohannis se uită în jur și vede în minionii de care s-a înconjurat bărbați și femei de stat de o anvergură pe care România aproape nu o merită. Cu Lucian Bode pe post de Metternich de Sălaj, apărător al monarhiei leneșe care guvernează azi România de la Cotroceni, viitorul țării e pe mîini bune. Pardon, nespălate. 

Nici vorbă de asumare a răspunderii la vreunul dintre oamenii președintelui. Fantoma nu cere eficiență, ci loialitate. Pe care o primește necondiționat, aproape toți datorîndu-și relevanța grației monarhului. Se lasă folosiți ca niște drone fără liber-arbitru și nu îndrăznesc să se supere prea tare cînd Klaus Rex renunță la ei. Asta e probabil și explicația pentru care,după umilința de la JAI, n-am văzut nici o demisie sau măcar niște scuze. Cum ar putea Nicolae Ciucă sau Lucian Bode să dea semne de conștiință fără să pună sub semnul întrebării activitatea alesului de la Cotroceni? N-ar putea. 

Dacă Bode, Ciucă, Bogdan sau Gorghiu se vor întoarce în irelevanță, asta se va întîmpla doar cînd președintele va dispune. Pînă atunci vor lupta în tranșeele ridicolului ca supuși loiali și recunoscători. 

Îi vedem între timp contorsionîndu-se și făcînd eforturi majore pentru a muta întreaga greutate a eșecului la Viena. Austriecii ăia răi sînt de vină. Nici o vorbă despre românii cei buni ai președintelui care trebuiau să se întoarcă cu un rezultat pozitiv după mai bine de zece ani de așteptare.  You had one job”, cum zice mema aia sarcastică. 

Faptul că și-au găsit în cancelarul Nehammer un adversar confortabil e și el cumva relevant. Nehammer, ca și acuzatorii lui români, e un pitic politic, încăpățînat și inadecvat, care reușește cumva să provoace pagube serioase țării pe care ar trebui să o servească. 

Canalizarea furiei românilor spre Austria e încă o operațiune de protejare a lui Klaus Rex. Nu vreau să se înțeleagă asta ca o critică a îndemnurilor la boicot în general. Boicotul e, pînă la urmă, o formă de acțiune civică legitimă și accesibilă oricui. Vreau însă să punem la îndoială orice îndemn care urmărește să ne întoarcă privirea în altă parte decît în curtea noastră atunci cînd acesta vine din partea unor apropiați ai președintelui. 

Chiar dacă, prin cine știe ce minune, România ar fi primită azi în Schengen, cicatricea umilinței de săptămîna trecută de la Bruxelles va rămîne pentru multă vreme în amintire. Adăugați aici și insulta neasumării pentru un cocktail numai bun de scepticism românesc cu privire la afacerile europene. O să ne mirăm cînd o să îl vedem în sondaje, o să ne mirăm și mai tare cînd o să îl vedem la lucru în Parlament. 

Nu știu cum își va aminti istoria mandatele lui Klaus Iohannis, dar recentul volum al lui Daniel Morar, fostul șef de la DNA și judecător la Curtea Constituțională, e un început bun al evaluării. Din primele fragmente publicate în presă redescoperim țîfna prezidențială în deplina-i splendoare. La fel de neplăcută în privat ca în public. Protocol ridicol care învelește o acțiune politică ce nu are aproape nici o legătură cu imaginea de pro-european eficient și convins pe care s-a chinuit atîta vreme să o construiască. Nu, Klaus Iohannis nu e anti-european. E neutru-european. Klaus Iohannis e pro-Klaus Iohannis. Și atît. Guvernele sale, mandatele sale și zgomotul gol al gongului care îi anunță prezența. 

Din cînd în cînd, presa apropiată Cotrocenilor ne mai anunță că președintele României e vizat pentru ocuparea unor înalte funcții la nivel internațional. Așa o fi. Paltonul poate fi aruncat pe capota BMW-ului și la Bruxelles. Respectul sepepiștilor, șambelanilorși chelnerilor e important. Restul sînt detalii.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

birouri goale
Românii renunță la munca în weekend: tendință descendentă în ultimii ani
România se află printre țările europene care au înregistrat un declin constant al numărului de angajați care acceptă să muncească în weekend, arată datele Eurostat, potrivit căruia în doar 7 ani, numărul celor care acceptă să renunțe la zilele libere a scăzut cu 10%.
miere jpg
5 trucuri pentru a-ți da seama pe loc dacă ți-a fost vândută miere falsă
Simți că mierea ta parcă nu mai e ce-a fost? E prea lichidă, curge prea ușor, nu are aroma bogată pe care o cunoșteai din copilărie? S-ar putea ca lingurița ta să fi fost păcălită cu un sirop „deghizat” în miere.
evaluare nationala
Evaluarea Națională 2025. Modele de subiecte, calendar și pregătire la matematică
Elevii de clasa a VIII-a intră pe ultima sută de metri în pregătirea pentru Evaluarea Națională 2025, iar modelele oficiale de subiecte publicate de Ministerul Educației sunt una dintre cele mai importante resurse în acest proces.
Bucovina țara hutulilor jpg
Ziua în care românilor le-a fost furată una dintre cele mai frumoase regiuni. Cum au pus mâna austriecii pe „Țara Fagilor”
Acum două secole și jumătate, teritoriul cunoscut astăzi sub numele de Bucovina a fost ocupat fraudulos prin corupție, asasinat și șantaj. Principatul Moldovei rămânea fără un teritoriu de 10.441 kilometri pătraţi. Acesta a fost recuperat abia în anul 1918.
casier magazin jpg
Ce salariu are un casier în România, în 2025. De ce veniturile sunt mai mari în anumite orașe: „Retailul rămâne unul dintre cele mai dinamice domenii de pe piața muncii”
Tot mai mulți români sunt interesați de veniturile reale din sectorul retail, în special de salariile casierilor. Deși percepută adesea ca o meserie de bază, poziția de casier rămâne una dintre cele mai solicitate în anunțurile de angajare din România.
Nicușor Dan votează în primul tur al alegerilor prezidențiale în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Nicușor Dan, în fața unei duble provocări. Cum poate răsturna scorul din primul tur
Nicușor Dan are o misiune dificilă în tentativa sa de a răsturna situația din primul tur al prezidențialelor, când George Simion s-a impus categoric. Profesorul Corneliu Bjola explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, care va fi cea mai mare provocare pentru Nicușor Dan.
Cele mai mari regrete în viață Foto Michael Yardney jpg
Cele 6 regrete care te vor urmări pe patul de moarte, dacă nu le conștientizezi la timp
Descoperă cele 6 regrete frecvente ale celor care se află pe patul de moarte și învață cum să eviți aceleași greșeli. Reflectă asupra alegerilor tale de viață și învață să trăiești fără regrete.
brutarie sociala (3) jfif
Brutăria unicat de la țară, care susține o întreagă comunitate. Întreg profitul este investit în ajutoarea nevoiașilor
Într-o comună din județul Botoșani funcționează o brutărie unică în România. A fost înființată din fonduri internaționale destinate ONG-urilor iar profitul obținut este folosit pentru a ajuta bătrânii și elevii nevoiași din comunitățile rurale. Produsele sunt naturale și foarte apreciate în zonă.
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Piața muncii în 2025: Angajatorii pun accent pe competențele soft și adaptabilitate. Portretul robot al angajatului ideal
Într-o piață a muncii dinamică și în continuă transformare, angajatorii nu mai sunt impresionați doar de diplome și anii de lucru în domeniu. Ceea ce face diferența reală între candidați este modul în care aceștia se raportează la muncă, la echipă și la provocările zilnice.