„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”

Publicat în Dilema Veche nr. 962 din 15 septembrie – 21 septembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Treceam în revistă, cu o săptămînă în urmă, denumirile unor ocupații menționate în anunțurile de mică publicitate interbelică, în cererile și ofertele de serviciu publicate de ziarul Universul, în perioada 1926-1941. Dincolo de meseriile uitate sau de ocupațiile care și-au schimbat în decursul unui secol formula de desemnare curentă (jupîneasă în 1926, doamnă pentru curățenie și menaj în 2022), e interesant să observăm calitățile cerute de potențialii angajatori și cele cu care se prezentau persoanele aflate pe atunci în căutarea unei slujbe. În această zonă semantică și lexicală există destule diferențe față de anunțurile din vremea noastră. 

În vechile anunțuri apare foarte frecvent termenul servit, cu un sens special, neatestat în dicționarele noastre curente; se caută „jupîneasă servită”, „fată în casă servită”, „bucătăreasă și fecior serviți”, din context înțelegîndu-se că este invocată experiența anterioară ca servitori a persoanelor. Servit este în acest caz un participiu cu sens activ („care a servit”), nu pasiv („care a fost servit”), deși în majoritatea utilizărilor sale este pasiv (de exemplu, masa servită). Tiparul există în română (omul băut sau nevorbit fiind cel care a băut, respectiv nu a vorbit), dar rezultatul său nu a rămas în uz în cazul lui servit. Ambiguitățile pe care le pot trezi azi formulele de mai sus, agravate de inserarea în alte clișee („femeie servită la toate”) nu par să fi fost supărătoare în epocă, unde formula ajunsese probabil o etichetă tehnică, cu sens precis, specifică micii publicități. Uneori servit era completat de circumstanțe lămuritoare, în stilul telegrafic al anunțurilor: „jupîneasă servităcase mari”, servită case boierești”, „casieriță servită băcănie”.

Chiar dacă acest sens al participiului servit nu se mai folosește, cerința respectivă apare și în anunțurile din zilele noastre; anunțurile pentru ocupații similare conțin o precizare echivalentă, repetată insistent, fie cu o ciudată prescurtare de la experiență – „exp la alte familii”  –, fie formulată mai explicit și mai elegant: „experiență reală în menaj”, „cu experiență în curățenia profesională” (anuntul.ro). Experiența se cerea uneori dovedită („cu recomandație”; „fecior servit cu bune referințe”, Universul), lucru valabil și azi, ba chiar cu adaos de vigilență:  „recomandări verificabile” (anuntul.ro).

Cititorul de azi poate fi surprins și de frecvența cu care erau precizate în anunțuri identitățile etnice și regionale căutate de angajatori, ca și de orientarea netă, în preajma războiului, spre spațiul german: „bucătăreasă germană”, „bonă germană”, „guvernantă germană la trei copii”, „preferabil nemțoaică”, „femeie străină preferință germană”, „bucătăreasă germană sau ungară”, „fată unguroaică”, „unguroaică”, „menajeră austriacă”, „guvernantă franceză sau engleză cu certificate”, „doamnă transilvăneancă”, „femeie transilvăneancă” etc. Alte precizări aveau în vedere vîrsta (tînăr, vîrstnic, etate mijlocie) și starea civilă: „fără bărbat”, „femeie la toate fără spălat și fără bărbat” (exemplu amuzant de zeugmă), „un om cu femeie pentru moșie”.

Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii. Competența profesională e mai rar menționată (prin adjectivele priceput sau capabil), cu excepția unor formule cu sens superlativ: „bucătăreasă perfectă”, „bucătăreasă absolut perfectă”, „jupîneasă perfect㔄perfecte lucrătoare”, „bucătăreasă perfectă curată”. Ar fi greu de imaginat în anunțurile actuale anumite formulări directe ale cerințelor: „fată cuminte”, „fată sănătoasă”, „damă prezentabilă” (Universul); unele dintre acestea sînt transmise și azi, dar prin expresii mai oficiale („stare de sănătate bună, fără antecedente”, anuntul.ro) sau în mod indirect, implicit. Desigur, sînt și cerințe actuale care lipseau cu totul din vechile anunțuri: „doamnă serioasă, curată, nefumătoare” (anuntul.ro).  

Între calitățile invocate în vechile anunțuri, onestitatea (cinstitcorect, de încredere) juca un rol important, fiind explicit menționată în cereri („tînăr funcționar comercial cinstit”, „tînăr energic cinstit cu garanție”) și în oferte de angajare („caut rîndaș cinstit slujit cu acte”, „cassier rutinat, serios și cinstit”). Formulele care puneau în prim plan aspectele etice sînt impresionante și greu de echivalat cu cele de azi: „garanție morală prim rang”, „trecut frumos cinste exemplară”. Absența cerințelor etice din anunțurile actuale (cu excepția seriozității) nu indică, desigur, un progres – bazat pe certitudinea existenței acestor valori –, ci mai curînd resemnarea și scepticismul, asociate unor minime garanții oficiale („cazier curat”, anuntul.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Ciupercile uriașe cântăreau mai bine de 3 kilograme, fiecare. FOTO. Eugen Panait
Recoltă bogată de ciuperci gigant, în curtea unui dâmbovițean. „Am fost uimit. E prima dată când văd”
Un bărbat din Cândești, Dâmbovița, a avut parte de o surpriză uriașă când a intrat în livada sa cu meri. Proprietarul a găsit mai multe ciuperci uriașe, cântărind fiecare mai bine de 3 kilograme.
Vehicule militare distruse în Harkov - Razboi în Ucraina FOTO AFP
Contraofensiva ucraineană. Unități de elită ale armatei ruse au cedat în fața forțelor Kievului
Forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri substanțiale în jurul Liman și în regiunea Herson în ultimele 48 de ore.
Becali
Conference League, „căpușată“ de FCSB și CFR Cluj: Pro TV, decizie drastică după ultimele evenimente
După două etape, FCSB și CFR Cluj au depus deja armele în Conference League, fiind doar preocupate să mai „ciupească“ niște bani.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.