„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”

Publicat în Dilema Veche nr. 962 din 15 septembrie – 21 septembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Treceam în revistă, cu o săptămînă în urmă, denumirile unor ocupații menționate în anunțurile de mică publicitate interbelică, în cererile și ofertele de serviciu publicate de ziarul Universul, în perioada 1926-1941. Dincolo de meseriile uitate sau de ocupațiile care și-au schimbat în decursul unui secol formula de desemnare curentă (jupîneasă în 1926, doamnă pentru curățenie și menaj în 2022), e interesant să observăm calitățile cerute de potențialii angajatori și cele cu care se prezentau persoanele aflate pe atunci în căutarea unei slujbe. În această zonă semantică și lexicală există destule diferențe față de anunțurile din vremea noastră. 

În vechile anunțuri apare foarte frecvent termenul servit, cu un sens special, neatestat în dicționarele noastre curente; se caută „jupîneasă servită”, „fată în casă servită”, „bucătăreasă și fecior serviți”, din context înțelegîndu-se că este invocată experiența anterioară ca servitori a persoanelor. Servit este în acest caz un participiu cu sens activ („care a servit”), nu pasiv („care a fost servit”), deși în majoritatea utilizărilor sale este pasiv (de exemplu, masa servită). Tiparul există în română (omul băut sau nevorbit fiind cel care a băut, respectiv nu a vorbit), dar rezultatul său nu a rămas în uz în cazul lui servit. Ambiguitățile pe care le pot trezi azi formulele de mai sus, agravate de inserarea în alte clișee („femeie servită la toate”) nu par să fi fost supărătoare în epocă, unde formula ajunsese probabil o etichetă tehnică, cu sens precis, specifică micii publicități. Uneori servit era completat de circumstanțe lămuritoare, în stilul telegrafic al anunțurilor: „jupîneasă servităcase mari”, servită case boierești”, „casieriță servită băcănie”.

Chiar dacă acest sens al participiului servit nu se mai folosește, cerința respectivă apare și în anunțurile din zilele noastre; anunțurile pentru ocupații similare conțin o precizare echivalentă, repetată insistent, fie cu o ciudată prescurtare de la experiență – „exp la alte familii”  –, fie formulată mai explicit și mai elegant: „experiență reală în menaj”, „cu experiență în curățenia profesională” (anuntul.ro). Experiența se cerea uneori dovedită („cu recomandație”; „fecior servit cu bune referințe”, Universul), lucru valabil și azi, ba chiar cu adaos de vigilență:  „recomandări verificabile” (anuntul.ro).

Cititorul de azi poate fi surprins și de frecvența cu care erau precizate în anunțuri identitățile etnice și regionale căutate de angajatori, ca și de orientarea netă, în preajma războiului, spre spațiul german: „bucătăreasă germană”, „bonă germană”, „guvernantă germană la trei copii”, „preferabil nemțoaică”, „femeie străină preferință germană”, „bucătăreasă germană sau ungară”, „fată unguroaică”, „unguroaică”, „menajeră austriacă”, „guvernantă franceză sau engleză cu certificate”, „doamnă transilvăneancă”, „femeie transilvăneancă” etc. Alte precizări aveau în vedere vîrsta (tînăr, vîrstnic, etate mijlocie) și starea civilă: „fără bărbat”, „femeie la toate fără spălat și fără bărbat” (exemplu amuzant de zeugmă), „un om cu femeie pentru moșie”.

Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii. Competența profesională e mai rar menționată (prin adjectivele priceput sau capabil), cu excepția unor formule cu sens superlativ: „bucătăreasă perfectă”, „bucătăreasă absolut perfectă”, „jupîneasă perfect㔄perfecte lucrătoare”, „bucătăreasă perfectă curată”. Ar fi greu de imaginat în anunțurile actuale anumite formulări directe ale cerințelor: „fată cuminte”, „fată sănătoasă”, „damă prezentabilă” (Universul); unele dintre acestea sînt transmise și azi, dar prin expresii mai oficiale („stare de sănătate bună, fără antecedente”, anuntul.ro) sau în mod indirect, implicit. Desigur, sînt și cerințe actuale care lipseau cu totul din vechile anunțuri: „doamnă serioasă, curată, nefumătoare” (anuntul.ro).  

Între calitățile invocate în vechile anunțuri, onestitatea (cinstitcorect, de încredere) juca un rol important, fiind explicit menționată în cereri („tînăr funcționar comercial cinstit”, „tînăr energic cinstit cu garanție”) și în oferte de angajare („caut rîndaș cinstit slujit cu acte”, „cassier rutinat, serios și cinstit”). Formulele care puneau în prim plan aspectele etice sînt impresionante și greu de echivalat cu cele de azi: „garanție morală prim rang”, „trecut frumos cinste exemplară”. Absența cerințelor etice din anunțurile actuale (cu excepția seriozității) nu indică, desigur, un progres – bazat pe certitudinea existenței acestor valori –, ci mai curînd resemnarea și scepticismul, asociate unor minime garanții oficiale („cazier curat”, anuntul.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

milionar foto pixabay jpg
Ce ar face românii cu un milion de euro. Sfaturile neașteptate primite de un bărbat care susține ca a câștigat această sumă
Un român susține că a dat norocul peste el: ar fi câștigat o sumă importantă de bani, peste un milion de euro, însă acum a descoperit că nu știe ce să facă. În pană de idei, a cerut sfaturi pe internet, iar sute de oameni s-au înghesuit să-l ajute.
manastirea antim bucuresti foto denis grigorescu jpeg
Povestea uneia dintre cele mai frumoase mănăstiri ortodoxe din România. Cum a fost salvată de la demolare
Aflată la doar 250 de metri de Piața Constituției din Capitală, mănăstirea Antim este o adevărată bijuterie arhitectonică. Mănăstirea a fost realizată conform planurilor întocmite de către marele ierarh Antim Ivireanul.
tractiuni jpg jpeg
Care sunt cele mai sănătoase sporturi, recomandarea medicilor. De la ce vârstă pot tinerii să facă sală de forță și care sunt riscurile
Exercițiile de culturism, cu greutăți mari, pot dăuna grav sănătății copiilor și adolescenților. Medicii și specialiștii în sport trag un semnal de alarmă și spun că tot mai mulți tineri ajung la fizioterapie cu probleme serioase la nivelul articulațiilor și oaselor.
cornel hrisca munn orfan britain s got talent foto youtube jpg
Un muzician român fără antebrațe i-a uimit pe jurații de la Britain's Got Talent. Ce i-a spus Simon Cowell
Printre concurenții de la ediția din acest an a celebrului show Britain's Got Talent s-a numărat și un tânăr foarte talentat originar din România și a cărui poveste de viață este una emoționantă până la lacrimi.
Satul Mada și Cheile Madei, Hunedoara mp4 thumbnail png
Mănăstirile nevăzute, dăltuite în inima munților. Ce povești ascund cele mai vechi chilii ale sihaștrilor
În inima munților din vestul României, unele peșteri au păstrat povești despre vechii lor viețuitori, călugări retrași din lume, pentru a-și duce viața în credință. Munții Metaliferi, Șureanu și Poiana Ruscă nu sunt doar locuri ale legendelor dacice, ci și ale unor sihăstrii amintite în legende.
White tie vs Black tie pentru femei Colaj
Cum să te îmbraci în funcție de dress code: ghidul complet pentru orice eveniment
De la cele mai elegante ținute până la cele mai relaxate stiluri, cunoașterea codului vestimentar potrivit îți asigură o apariție impecabilă, indiferent de ocazie. Fie că este vorba despre un eveniment social sau profesional, alegerea ținutei potrivite este la fel de importantă.
Șoșoacă în mare FOTO captură video
Șoșoacă s-a aruncat în valuri, în Marea Neagră. „Și grasele poartă tricouri ude”
Diana Șoșoacă a surprins printr-un gest inedit sâmbătă, când a făcut o baie în Marea Neagră, în ciuda temperaturii scăzute a apei, de sub 10 grade.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Ce investiții mai sunt considerate sigure în perioade de crize succesive
În perioade dominate de incertitudine economică și geopolitică, nevoia investitorilor de a identifica soluții pentru a-și proteja capitalul inclusiv în condiții dificile pare mai mult decât firească, strategiile bine calculate fiind o bază importantă pentru viitorul financiar.
Minunata poveste a lui Evanghelie Zappa jpeg
6 aprilie: Primele Jocuri Olimpice moderne, după 1.503 ani de la interzicerea lor. Printre susţinători a fost și un român
La 6 aprilie 1896, la Atena se organizează primele Jocuri Olimpice moderne, după 1.503 ani de la interzicerea lor, printre susţinătorii fervenţi ai acestei iniţiative numărându-se şi un moşier român cu origini greceşti. Tot pe 6 aprilie, marele naist român Gheorghe Zamfir împlineste 84 de ani.