„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”

Publicat în Dilema Veche nr. 962 din 15 septembrie – 21 septembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Treceam în revistă, cu o săptămînă în urmă, denumirile unor ocupații menționate în anunțurile de mică publicitate interbelică, în cererile și ofertele de serviciu publicate de ziarul Universul, în perioada 1926-1941. Dincolo de meseriile uitate sau de ocupațiile care și-au schimbat în decursul unui secol formula de desemnare curentă (jupîneasă în 1926, doamnă pentru curățenie și menaj în 2022), e interesant să observăm calitățile cerute de potențialii angajatori și cele cu care se prezentau persoanele aflate pe atunci în căutarea unei slujbe. În această zonă semantică și lexicală există destule diferențe față de anunțurile din vremea noastră. 

În vechile anunțuri apare foarte frecvent termenul servit, cu un sens special, neatestat în dicționarele noastre curente; se caută „jupîneasă servită”, „fată în casă servită”, „bucătăreasă și fecior serviți”, din context înțelegîndu-se că este invocată experiența anterioară ca servitori a persoanelor. Servit este în acest caz un participiu cu sens activ („care a servit”), nu pasiv („care a fost servit”), deși în majoritatea utilizărilor sale este pasiv (de exemplu, masa servită). Tiparul există în română (omul băut sau nevorbit fiind cel care a băut, respectiv nu a vorbit), dar rezultatul său nu a rămas în uz în cazul lui servit. Ambiguitățile pe care le pot trezi azi formulele de mai sus, agravate de inserarea în alte clișee („femeie servită la toate”) nu par să fi fost supărătoare în epocă, unde formula ajunsese probabil o etichetă tehnică, cu sens precis, specifică micii publicități. Uneori servit era completat de circumstanțe lămuritoare, în stilul telegrafic al anunțurilor: „jupîneasă servităcase mari”, servită case boierești”, „casieriță servită băcănie”.

Chiar dacă acest sens al participiului servit nu se mai folosește, cerința respectivă apare și în anunțurile din zilele noastre; anunțurile pentru ocupații similare conțin o precizare echivalentă, repetată insistent, fie cu o ciudată prescurtare de la experiență – „exp la alte familii”  –, fie formulată mai explicit și mai elegant: „experiență reală în menaj”, „cu experiență în curățenia profesională” (anuntul.ro). Experiența se cerea uneori dovedită („cu recomandație”; „fecior servit cu bune referințe”, Universul), lucru valabil și azi, ba chiar cu adaos de vigilență:  „recomandări verificabile” (anuntul.ro).

Cititorul de azi poate fi surprins și de frecvența cu care erau precizate în anunțuri identitățile etnice și regionale căutate de angajatori, ca și de orientarea netă, în preajma războiului, spre spațiul german: „bucătăreasă germană”, „bonă germană”, „guvernantă germană la trei copii”, „preferabil nemțoaică”, „femeie străină preferință germană”, „bucătăreasă germană sau ungară”, „fată unguroaică”, „unguroaică”, „menajeră austriacă”, „guvernantă franceză sau engleză cu certificate”, „doamnă transilvăneancă”, „femeie transilvăneancă” etc. Alte precizări aveau în vedere vîrsta (tînăr, vîrstnic, etate mijlocie) și starea civilă: „fără bărbat”, „femeie la toate fără spălat și fără bărbat” (exemplu amuzant de zeugmă), „un om cu femeie pentru moșie”.

Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii. Competența profesională e mai rar menționată (prin adjectivele priceput sau capabil), cu excepția unor formule cu sens superlativ: „bucătăreasă perfectă”, „bucătăreasă absolut perfectă”, „jupîneasă perfect㔄perfecte lucrătoare”, „bucătăreasă perfectă curată”. Ar fi greu de imaginat în anunțurile actuale anumite formulări directe ale cerințelor: „fată cuminte”, „fată sănătoasă”, „damă prezentabilă” (Universul); unele dintre acestea sînt transmise și azi, dar prin expresii mai oficiale („stare de sănătate bună, fără antecedente”, anuntul.ro) sau în mod indirect, implicit. Desigur, sînt și cerințe actuale care lipseau cu totul din vechile anunțuri: „doamnă serioasă, curată, nefumătoare” (anuntul.ro).  

Între calitățile invocate în vechile anunțuri, onestitatea (cinstitcorect, de încredere) juca un rol important, fiind explicit menționată în cereri („tînăr funcționar comercial cinstit”, „tînăr energic cinstit cu garanție”) și în oferte de angajare („caut rîndaș cinstit slujit cu acte”, „cassier rutinat, serios și cinstit”). Formulele care puneau în prim plan aspectele etice sînt impresionante și greu de echivalat cu cele de azi: „garanție morală prim rang”, „trecut frumos cinste exemplară”. Absența cerințelor etice din anunțurile actuale (cu excepția seriozității) nu indică, desigur, un progres – bazat pe certitudinea existenței acestor valori –, ci mai curînd resemnarea și scepticismul, asociate unor minime garanții oficiale („cazier curat”, anuntul.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Artistul Mihai Mărgineanu, mesaj pentru părinți: „Băi, voi știți ce fac copiii voștri în Vama Veche?”
Prezent pe litoral pentru un concert, dar și pentru a-și însoți copiii adolescenți, care și-au dorit să-și petreacă mini-vacanța pe litoral, Mihai Mărgineanu s-a declarat șocat de ce a văzut în Vama Veche
image
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut până acum” VIDEO
La o aruncătură de băţ de Galaţi şi Brăila - zona Munţilor Măcin - a reintrat în circuitul turistic din România, după construcția podului peste Dunăre. Mii de turiștii vizitează în această perioadă pădurile pline cu bujori, care oferă un peisaj absolut mirific.
image
Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel și ce „ne paște” dacă o combinăm cu multe ouă și alcool
Nelipsită de Paște, de masa românilor, carnea de miel este bogată în fier și proteine, acizi grași Omega 3, însă nu este recomandată tuturor. „Nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă la noi”, avertizează medicii.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.