Jos mîinile de pe manuale

Publicat în Dilema Veche nr. 707 din 7-13 septembrie 2017
Jos mîinile de pe manuale png

În Polonia, noul an școlar începe cu o grevă a profesorilor și cu proteste ale asociațiilor de părinți în fața Ministerului Educației de la Varșovia. Sînt cele mai mari demonstrații din învățămînt din ultimii zece ani. Reforma educației naționale – adoptată în regim de urgență, fără o consultare prealabilă, și anunțată cu surle și trîmbițe în această primăvară – intră în vigoare în ciuda numeroaselor avertismente venite din partea sindicatelor profesorilor și în ciuda unei scrisori publice de protest care a adunat aproape un milion de semnături.

Aceste modificări, vîndute de guvernul conservator drept „reformă a educației naționale“, sînt, de fapt, o restaurație, o revenire la modelul comunist. Și asta la scurt timp după ce adevărata reformă, cea din 1999, începuse să producă rezultate: în ultimii ani, elevii polonezi s-au plasat pe poziții superioare în clasamentele PISA. Sistemul actual, structurat pe trei niveluri de educație (primar, gimnaziu, liceu) este înlocuit de unul pe două niveluri (opt ani de școală primară și patru ani de liceu). De fapt, e o întoarcere la sistemul comunist. Școala primară va începe de la 7 ani (și nu de la 6 ani, așa cum era pînă nu demult). Asta presupune desființarea celor aproximativ 7500 de gimnazii și reînscrierea respectivilor elevi conform noii amenajări a ciclurilor de învățămînt. Un haos administrativ greu de rezolvat, o bătaie de cap și pentru secretariatele școlilor, și pentru părinți! Încă și mai complicată e reîncadrarea profesorilor de la un ciclu la altul, printre altele și din cauza specializărilor diferite. Sindicatele anunță că în jur de 30.000 de profesori își vor pierde locul de muncă. Ministrul Educației a promis că nimeni nu își va pierde job-ul – însă posturile rămase libere după reformă nu sînt cu normă întreagă.

Dincolo de restructurarea ciclurilor de învățămînt, așa-zisa reformă a educației vizează și programele școlare. Profesorii sînt reticenți și îngrijorați – și pe bună dreptate: cei mai mulți descoperă noile manuale de-abia acum, la început de an școlar, odată cu elevii lor. Modificările de conținut le-au fost, ce-i drept, împărtășite: astă-primăvară, în cadrul unor cursuri de formare care au durat cîte două ore.

Mai gravă e însă noua orientare impusă de executiv. Piotr Podemski, expert în educație la Fundația „Geremek“, denunță o intruziune nesănătoasă a politicului în educație. Istoria va fi rescrisă din perspectivă naționalistă, manualele vor fi centrate pe Polonia și nu vor fi deschise spre lume – afirmă Podemski (citat de Le Monde). De pildă, legendarul Lech Walesa va fi eliminat din noile manuale de istorie. Nu e nici un secret faptul că Walesa e un opozant înverșunat al guvernului conservator și al lui Jaroslaw Kaczynski, așa că evacuarea din manuale a fondatorului Solidarnosc, laureat al premiului Nobel pentru Pace din 1983 și unul dintre pionierii Poloniei libere de după 1990, e ușor de explicat. Și manualele de științe ale naturii vor suferi modificări. De pildă, teoria evoluției speciilor a fost lăsată deoparte. Apariția omului va fi predată la orele de Religie. Manualele par a fi concepute pentru a crea „noul cetățean“ polonez, lipsit de aparat critic și deci permeabil la ideologia de partid, avertizează Podemski.

Conform unui sondaj de opinie, această reformă a educației scindează Polonia: cam o treime dintre polonezi s-au declarat împotrivă, o altă treime sînt pentru, iar restul spun că nu sînt la curent cu modificările. Nu e însă exclus ca, dacă protestele vor continua, partidul aflat la putere să își piardă credibilitatea. E însă puțin probabil ca, la alegerile locale de anul viitor, Partidul Lege și Justiție (PiS) să sufere o înfrîngere: atacurile la adresa sistemului democratic și reorganizarea instituțiilor publice de media din ultimii doi ani nu au afectat masiv regimul conservator de la Varșovia.

Foto: adevarul.ro

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Sebastian Ghiţă la ICCJ / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Curtea de Apel București a restituit la DNA dosarul firmelor lui Sebastian Ghiță. Prejudiciul, 100 de milioane de lei
Judecătorii de cameră preliminară, Isabelle Tocan și Alexandru Mihai Mihalcea de la Curtea de Apel București, au anulat probatoriul din dosarul firmelor fostului deputat PSD Sebastian Ghiță și au restituit cazul la DNA. Decizia este definitivă.
Oamenii legii au întocmit un dosar penal pentru loviri şi alte violenţe după ce au văzut imaginile. Captură filmuleț Facebook
Bătaie pe stradă între două eleve din Găești. Băieții au asistat pasivi VIDEO
A fost scandal în Găești, între două fete, eleve la Colegiul Național Vladimir Streinu. Cele două s-au bătut mai ceva ca într-un ring de box. S-au lovit cu pumnii, palmele, picioarele și s-au tras de păr.
Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
Elevii întorși din străinătate vor beneficia de grupe de acomodare și cursuri de limba română
Preşedintele Iohannis a promulgat, luni, un act normativ care vizează completarea Legii educaţiei şi prevede că unităţile de învăţământ vor putea organiza grupe de acomodare pentru preşcolarii şi elevii care nu au fost înscrişi pentru o perioadă de doi ani în sistemul de învăţământ din România.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia