James Bond şi gîştele îndopate

Publicat în Dilema Veche nr. 120 din 11 Mai 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Lansată de cîţiva ani, campania de interzicere a consumului de foie gras (ficat de gîscă îndopată) a realizat cîteva succese în Statele Unite. Consiliul municipal al oraşului Chicago (pe vremuri celebru pentru abatoarele sale) a adoptat, cu 48 de voturi pentru şi unul contra, regulamentul care va intra în vigoare peste trei luni, conform căruia restaurantele sau magazinele unde se va vinde sau se va consuma alimentul interzis sînt pasibile de o amendă de 500 de dolari. În Pittsburgh (Pennsylvania) o duzină de magazine au anunţat că nu mai vînd foie gras. În California, s-a votat încă din 2004 o lege interzicînd producţia acestui aliment, cu începere din 2012, iar în alte state (Oregon, New York, Illinois, Hawaii, Massachusetts) există proiecte de lege prin care simpla posesie a acestui aliment e un delict penal. La Portland, în Oregon, la începutul lunii, un restaurant Hurley a scos ficatul de gîscă îndopată din meniu pentru că activiştii veneau în fiecare seară şi agitau la intrare imagini cu gîşte bolnave sau moarte. "Chicago a înfăptuit un act istoric cu consecinţe în toată ţara" - a declarat preşedintele fondator al organizaţiei Farm Sanctuary, un grup de protecţie a animalelor. Deoarece aceasta este problema: o mulţime de organizaţii de protecţie a animalelor, personalităţi ale show-business- ului, pentru care şi cauza gîştelor e utilă publicităţii, sînt în sărbătoare. Roger Moore, fost Sfîntul, fost James Bond, a făcut un clip unde este descris tratamentul atroce la care sînt supuse gîştele cînd sînt îndopate. Alte organizaţii sînt revoltate de amestecul legiuitorului în bucătăria alegătorului. "Guvernul nu trebuie să ne spună ce să punem în farfurie, dacă nu e o problemă de sănătate" - susţine Colleen McShane, preşedinta Asociaţiei restauratorilor din Illinois. "Se folosesc de ignoranţa oamenilor pentru susţinerea unei cauze absurde: pescuitul cu undiţa, creşterea industrială a puilor de găină, luarea de sînge de la o vacă, pentru ca ea să fie cuşer sau halal, sînt cel puţin la fel de stresante pentru animal ca şi îndoparea" - declară Ariana Daguin, fondatoarea şi preşedinta unui grup de distribuţie a produselor de import din Franţa. Primarul din Chicago: "Pe aici, copii sînt asasinaţi de şefii bandelor de traficanţi de droguri. În oraş sînt probleme serioase şi noi ne ocupăm de ficatul de gîscă". În România socialistă, alimentaţia raţională elimina parizerul, în SUA, capitaliste - pateul de gîscă îndopată. E totuşi o deosebire. (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un nutritionist, specializat în pierderea în greutate, dezvăluie „cea mai ușoară rețetă de mic-dejun sățios”, sub 200 de calorii VIDEO
Micul-dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, iar o masă nutritivă poate furniza energia de care organismul are nevoie. Un nutriționist a publicat pe Tik-Tok rețeta celui mai sănătos și sățios mic-dejun, care nu îngrașă.
image
România, fără plan pentru o pană de curent masivă. Cum sunt pregătiți austriecii: „Elevii au primit din 2023 informări cu măsurile”
În ultimele săptămâni, din cauza caniculei, în mai multe zone din România s-au înregistrat fluctuații de curent electric. Dacă austriecii sunt pregătiți constant pentru o pană de curent masivă, nu același lucru se poate spune despre români.
image
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
O primărie a reușit performanța de a anula munca de ani de zile a unei organizații și a mai multor comunități locale dornice să creeze un geoparc UNESCO în România, al cărui ambasador este chiar britanicul Charlie Ottley, cunoscut drept cel mai mare promotor al imaginii țării noastre peste hotare.

HIstoria.ro

image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.
image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne