Izmene pe călător

Publicat în Dilema Veche nr. 596 din 16-22 iulie 2015
Cioace jpeg

De multe ori expresiile vechi şi populare rămîn inexplicabile: sensul lor actual – instabil, alunecos, reinterpretat subiectiv de locutori – nu pare să aibă o legătură raţională cu înţelesul cuvintelor care le compun. Formula

(sau

)

face parte din această categorie de expresii cu origine nelămurită şi cu sens variabil; majoritatea vorbitorilor o percep ca învechită, specifică altor generaţii – „aşa zice bunicul meu“, „cum zicea bunică-mea“ –, dar atestările actuale destul de numeroase îi confirmă supravieţuirea. Sensurile diferite (parţial înregistrate în dicţionare şi glosare) sînt legate mai ales de două tipuri de construcţii, ilustrînd fie o stare precară – a fi

(sau

)

–, fie un act riscant:

(sau

)

În dicţionarul academic al lui Sextil Puşcariu este înregistrată doar expresia

cu explicaţia preluată din glosarul lui G.F. Ciauşanu din 1928

: „a încredinţa un lucru unei mîni nesigure, necinstite“.  Expresia apărea deja la Anton Pann, în

Celălalt sens al expresiei – actualizat mai ales în construcţie cu a fi – e destul de diferit: cineva este

atunci cînd e sărac şi umblă hai-hui („ce-am avut şi ce-am pierdut, azi aici mîine-n Focşani“). Multe dintre atestările contemporane ilustrează acest sens: „Care avere? Sînt

, nu am nimic…“ (

). Elementul esenţial al înţelesului nu este totuşi sărăcia; contează mai curînd nonşalanţa, lipsa de griji sau lipsa de căpătîi: „acum ne înfiinţaserăm, eu şi iubita mea,

N-aveam nici o treabă“ (Florin Iaru,

2011); „să nu pleci

(

); „să nu plece nimeni în afară, fără să aibă pe cineva care deja să cunoască mersul lucrurilor, eu n-aş pleca niciodată

“ (

); „poate mulţi dintre noi n-am mai fi plecat aiurea,

“ (

). Se adaugă diverse conotaţii suplimentare, unele clar peiorative; de exemplu, cineva aflat în ipostaza

e lipsit de rost, „se află în treabă“: „doar ai noştri se mai întreabă ce caută al treilea om în stat,

într-o atît de lungă şi costisitoare deplasare“ (

); „i-am reproşat agentului de influenţă această capodoperă a activităţii sale de

(Dorin Tudoran,

2010); „a preferat să conducă partidul prin delegaţi, un fel de

(

). 

De fapt, expresia mai bine atestată de dicţionare

e cu totul netransparentă, şi ca situaţie, şi ca îmbinare de cuvinte, cel puţin dacă o înţelegem ca pe un act în care izmenele sînt „coletul“, iar călătorul „mesagerul“. Cealaltă ipostază

sau

permite mai multe asocieri de idei, metonimice şi metaforice, de exemplu cu expresia

(„a fi sărac“), sugerînd o călătorie cu strictul necesar, fără bagaje şi obligaţii.  Printr-o răsturnare comică de perspectivă, în prim plan apare obiectul de îmbrăcăminte, nu călătorul (prezentat ca un simplu suport). Imaginea unei vestimentaţii sumare pe un suport în mişcare poate sugera rătăcirea fără rost şi lipsa de responsabilitate: „m-am dus «izmene pe călător», adică nepregătit“ (yorick.ro). De aici s-a putut dezvolta ideea de inutilitate, neseriozitate („spune-mi, te rog, dacă poţi face diferenţa între executiv (guvern) şi legislativ (parlament), că al’minteri discutăm izmene pe călător“ (forum.romanian-portal.com); „o nouă reţetă de la prietena mamei mele, care la rîndul ei are un alt prieten… şi tot aşa, ceva tip izmene pe călător“ (culinar.ro). S-ar putea presupune că şi în expresia „a trimite izmene pe călător“ formula subliniată indică modalitatea, nu obiectul şi instrumentul (interpretare prezentă totuşi în multe contexte actuale: „n-ar trebui să fii aşa sigură de timiditatea lui şi de ceea ce-ţi spune «curiera», că ştii tu vorba românului: nu trimite izmene pe călător“, eva.ro; „mai degrabă dai, cum zice românul, izmene pe călător decît crezare celor care cică se fac că guvernează“, discurs în şedinţa Camerei Deputaţilor din 22.11.2011). 

Pînă la urmă, cele de mai sus sînt simple ipoteze şi speculaţii; expresia îşi păstrează secretul originii şi al sensului primar, iar nota de absurd comic e o şansă pentru supravieţuirea sa. 

Limbaj şi politică

101 cuvinte argotice

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.