Italian. Responsabil

Publicat în Dilema Veche nr. 958 din 18 august – 24 august 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

A trecut un an de cînd partidele italiene Liga și Frații Italiei semnau, alături de alte formațiuni eurosceptice, o declarație care califica Uniunea Europeană drept un instrument folosit de forțe radicale care urmăresc schimbări culturale, religioase și transformarea conceptului de națiune într-o vorbă goală. Se cerea atunci reformarea Uniunii astfel încît cele mai importante prerogative să rămînă statelor membre, iar Bruxelles-ul să treacă în plan secund. 

De atunci și pînă acum s-au întîmplat multe, însă probabil cel mai important lucru sînt sondajele care spun că o coaliție formată din cele două plus Forza Italia a lui Sivio Berlusconi va cîștiga detașat alegerile parlamentare italiene de la sfîrșitul lui septembrie. 

Prima și cea mai importantă con­se­cință, aproape amuzantă dată fiind întoarcerea la 180 de grade, este că manifestul electoral al dreptei italiene, apărut în presă zilele trecute, pare să fi abandonat aproape cu totul mofturile antieuropene de acum un an. Din contra, chiar. Potrivit documentului, Italia trebuie să rămînă un membru deplin al Uniunii Europene, iar un viitor guvern italian compus din cele trei partide va adera fără ezitări la valorile blocului comunitar.  

Mai mult, semnatarii promit că vor respecta și întări rolul jucat pînă acum de Italia în contextul războiului din Ucraina. Vor fi respectate angajamentele față de NATO, inclusiv acela referitor la dimensiunea cheltuielilor pentru apărare. Direct legat de război, Ucraina va fi sprijinită pentru a face față invaziei rusești. 

Un element important pentru populiștii italieni rămîne planul de reziliență post-pandemie (fratele PNRR-ului românesc). Cele trei partide ale dreptei promit să folosească la maximum fondurile puse la dispoziție de Uniune, cea care pînă mai ieri era unul dintre principalii vinovați pentru necazurile Italiei. Însă, ca și PSD în România, Liga, Frații Italiei și Forza Italia promit că vor încerca să îl adapteze noilor condiții economice. Cum vor face asta este neclar, pentru că UE nu a dat pînă acum semne că intenționează să cedeze în fața unor imperative politice de ordin local atunci cînd vine vorba de fondurile de reziliență. Iar dreapta italiană știe bine acest lucru. Italia primește cei mai mulți bani din acele fonduri – 200 de miliarde de euro – și orice negociere pe tema schimbării destinației acestor fonduri va fi privită ca un semnal pozitiv pentru alte guverne, riscînd să deraieze cu totul logica pe care ele sînt distribuite. 

Cert este că naționaliștii italieni par să treacă printr-un proces de rebranding. Transformarea lor într-o mișcare politică de centru-dreapta responsabilă și doar vag eurosceptică (rămîn valabile apelurile pentru debirocratizarea și flexibilizarea UE) are o explicație relativ simplă. Cu perspectiva de a forma un guvern devenită aproape certitudine, Liga, Frații Italiei și Forza Italia încep să realizeze că declarațiile exaltate nu prea ajută la scăderea costurilor de finanțare a statului. Din contra, chiar, riscul ca o metaforă prost plasată să se transforme într-un glonte tras în picior este major. Or, ultimul lucru de care are nevoie Italia în acest moment este să sperie piețele financiare. Deținătorii de obligațiuni emise de Italia și potențialii investitori în aceste instrumente privesc deja cu o oarecare prudență evoluțiile politice de la Roma după ce Mario Draghi, fost șef al Băncii Centrale Europene și garant al responsabilității fiscale italiene, a fost îndepărtat de la conducerea Guvernului – motivul pentru care în toamnă au fost convocate alegeri. 

Din punct de vedere al situației externe, alianța celor trei știe foarte bine că orice propunere de premier ar prezenta președintelui Sergio Matarella, acesta nu o va accepta dacă ea ar duce la schimbări ale orientării geostrategice a Italiei. O încercare în acest sens va readuce cel mai probabil în prim-plan legăturile liderului Ligii, Matteo Salvini, cu diverși reprezentanți ai Rusiei. Nu mai departe de acum cîteva săptămîni, Salvini făcea eforturi majore să minimizeze impactul unor dezvăluiri care sugerau că încercase pe cont propriu să negocieze cu rușii pe tema războiului din Ucraina. Asta în timp ce un consilier al său discuta cu diplomații Kremlinului de la Moscova soarta Guvernului Draghi din care, la vremea conversației respective, Liga încă făcea parte. 

Italia e în plină campanie electorală și, de aceea, schimbările de direcție anunțate de naționaliști trebuie privite cu prudență. Ținînd seama de asta, trebuie totuși să remarcăm că, în fața unei sarcini atît de mari cum e guvernarea celei de-a treia economii a Uniunii Europene și una dintre cele mai mari din lume, artificiile retorice și radicalismul încep să lase loc fricii de dezastru. Or, nici chiar populiștii, oricît de exaltați ar fi, nu prea vor să aplice metoda „după mine potopul“. 

Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism. 

Și acesta nu e un lucru rău.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner mircea diaconu 2 png
Locul care a rămas mereu în sufletul actorului Mircea Diaconu. Visa să-și trăiască acolo bătrânețile iar în ultima vreme îl vizita tot mai des
Actorul Mircea Diaconu s-a luptat în ultimii ani cu o boală cumplită, cancerul de colon. De altfel, actorul stătea tot mai mult la casa părintească de la țară.
Autoturism de lux căutat de autoritățile din Polonia, descoperit de poliţiştii de frontieră în Portul Constanța Foto Poliția de Frontieră jpg
Autoturism în valoare de un milion de lei, căutat de autoritățile din Polonia, descoperit în Portul Constanța. Cine era șoferul vehiculului de lux
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, pe 12 decembrie, în Portul Constanța un autoturism de lux căutat de către autoritățile din Polonia. Autovehiculul este evaluat la aproximativ 200.000 de euro.
image png
Dorel Vișan deplânge moartea lui Mircea Diaconu: „Marii artiști se duc și nimeni nu mai spune un cuvânt despre ei”
Dorel Vișan, afectat de moartea colegului său de breaslă și prieten Mircea Diaconu! Remarcabilul actor a acceptat să stea de vorbă cu Click! și să ofere o primă reacție legată de trecerea în neființă a lui Mircea Diaconu.
mircea diaconu jpg
Boala cruntă de care suferea Mircea Diaconu. Ce este cancerul de colon și ce simptome provoacă
Mircea Diaconu, unul dintre cei mai îndrăgiți actori și politicieni din România, a plecat dintre noi lăsând în urmă o carieră remarcabilă, dar și o poveste tristă despre lupta cu o boală nemiloasă.
tragerea la sorti M 2026 FIFA webp
Diana Lupescu si Mircea Diaconu jpg
Femeia alături de care Mircea Diaconu a stat 44 ani. „Dacă te-aș cere de soție, ce-ai zice?”
Mircea Diaconu, actorul care s-a stins din viață sâmbătă, 14 decembrie 2024, cu zece zile înainte de a împlini 75 ani, a stat alături de aceeași femeie timp de 44 ani. Cum a cucerit-o pe Diana Lupescu.
oala presiune jpeg
Cum să gătești sarmalele în mai puțin de o oră. Trucul știut doar de bucătarii din restaurante de lux
Sarmalele sunt cele mai cunoscute și mai delicioase preparate tradiționale din țara noastră. Însă, în ciuda gustului delicios al acestora, cu toții știm că trebuie să stea foarte mult pe foc pentru a se face așa cum trebuie. Din fericire, există un truc care ne ajută să le gătim mult mai repede!
mina marea neagra (11) jpg
Ambasada Rusiei, iritată de acuzațiile privind minele marine din Marea Neagră. Ce a transmis ministerul român al Apărării
Ambasada Federației Ruse la București a emis joi, 12 decembrie, un comunicat de presă prin care acuză Ministerul Apărării Naționale din România de „acuzații nefondate” împotriva Rusiei. Criticile au legătură cu minele din Marea Neagră.
banner mircea diaconu 1 png
Cariera impresionantă a actorului Mircea Diaconu. Filmele și piesele de teatru care l-au consacrat
Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și cinematografiei românești, s-a stins din viață pe 14 decembrie 2024, la vârsta de 74 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.