Italian. Responsabil

Publicat în Dilema Veche nr. 958 din 18 august – 24 august 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

A trecut un an de cînd partidele italiene Liga și Frații Italiei semnau, alături de alte formațiuni eurosceptice, o declarație care califica Uniunea Europeană drept un instrument folosit de forțe radicale care urmăresc schimbări culturale, religioase și transformarea conceptului de națiune într-o vorbă goală. Se cerea atunci reformarea Uniunii astfel încît cele mai importante prerogative să rămînă statelor membre, iar Bruxelles-ul să treacă în plan secund. 

De atunci și pînă acum s-au întîmplat multe, însă probabil cel mai important lucru sînt sondajele care spun că o coaliție formată din cele două plus Forza Italia a lui Sivio Berlusconi va cîștiga detașat alegerile parlamentare italiene de la sfîrșitul lui septembrie. 

Prima și cea mai importantă con­se­cință, aproape amuzantă dată fiind întoarcerea la 180 de grade, este că manifestul electoral al dreptei italiene, apărut în presă zilele trecute, pare să fi abandonat aproape cu totul mofturile antieuropene de acum un an. Din contra, chiar. Potrivit documentului, Italia trebuie să rămînă un membru deplin al Uniunii Europene, iar un viitor guvern italian compus din cele trei partide va adera fără ezitări la valorile blocului comunitar.  

Mai mult, semnatarii promit că vor respecta și întări rolul jucat pînă acum de Italia în contextul războiului din Ucraina. Vor fi respectate angajamentele față de NATO, inclusiv acela referitor la dimensiunea cheltuielilor pentru apărare. Direct legat de război, Ucraina va fi sprijinită pentru a face față invaziei rusești. 

Un element important pentru populiștii italieni rămîne planul de reziliență post-pandemie (fratele PNRR-ului românesc). Cele trei partide ale dreptei promit să folosească la maximum fondurile puse la dispoziție de Uniune, cea care pînă mai ieri era unul dintre principalii vinovați pentru necazurile Italiei. Însă, ca și PSD în România, Liga, Frații Italiei și Forza Italia promit că vor încerca să îl adapteze noilor condiții economice. Cum vor face asta este neclar, pentru că UE nu a dat pînă acum semne că intenționează să cedeze în fața unor imperative politice de ordin local atunci cînd vine vorba de fondurile de reziliență. Iar dreapta italiană știe bine acest lucru. Italia primește cei mai mulți bani din acele fonduri – 200 de miliarde de euro – și orice negociere pe tema schimbării destinației acestor fonduri va fi privită ca un semnal pozitiv pentru alte guverne, riscînd să deraieze cu totul logica pe care ele sînt distribuite. 

Cert este că naționaliștii italieni par să treacă printr-un proces de rebranding. Transformarea lor într-o mișcare politică de centru-dreapta responsabilă și doar vag eurosceptică (rămîn valabile apelurile pentru debirocratizarea și flexibilizarea UE) are o explicație relativ simplă. Cu perspectiva de a forma un guvern devenită aproape certitudine, Liga, Frații Italiei și Forza Italia încep să realizeze că declarațiile exaltate nu prea ajută la scăderea costurilor de finanțare a statului. Din contra, chiar, riscul ca o metaforă prost plasată să se transforme într-un glonte tras în picior este major. Or, ultimul lucru de care are nevoie Italia în acest moment este să sperie piețele financiare. Deținătorii de obligațiuni emise de Italia și potențialii investitori în aceste instrumente privesc deja cu o oarecare prudență evoluțiile politice de la Roma după ce Mario Draghi, fost șef al Băncii Centrale Europene și garant al responsabilității fiscale italiene, a fost îndepărtat de la conducerea Guvernului – motivul pentru care în toamnă au fost convocate alegeri. 

Din punct de vedere al situației externe, alianța celor trei știe foarte bine că orice propunere de premier ar prezenta președintelui Sergio Matarella, acesta nu o va accepta dacă ea ar duce la schimbări ale orientării geostrategice a Italiei. O încercare în acest sens va readuce cel mai probabil în prim-plan legăturile liderului Ligii, Matteo Salvini, cu diverși reprezentanți ai Rusiei. Nu mai departe de acum cîteva săptămîni, Salvini făcea eforturi majore să minimizeze impactul unor dezvăluiri care sugerau că încercase pe cont propriu să negocieze cu rușii pe tema războiului din Ucraina. Asta în timp ce un consilier al său discuta cu diplomații Kremlinului de la Moscova soarta Guvernului Draghi din care, la vremea conversației respective, Liga încă făcea parte. 

Italia e în plină campanie electorală și, de aceea, schimbările de direcție anunțate de naționaliști trebuie privite cu prudență. Ținînd seama de asta, trebuie totuși să remarcăm că, în fața unei sarcini atît de mari cum e guvernarea celei de-a treia economii a Uniunii Europene și una dintre cele mai mari din lume, artificiile retorice și radicalismul încep să lase loc fricii de dezastru. Or, nici chiar populiștii, oricît de exaltați ar fi, nu prea vor să aplice metoda „după mine potopul“. 

Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism. 

Și acesta nu e un lucru rău.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Noul stadion Farul FOTO Machetă Primăria Constanța jpg
Hagi și Popescu au văzut viitorul stadion al Constanței. Arena ultramodernă va avea 20.000 de locuri
Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat că marți, 28 septembrie, a avut o întâlnire cu Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu în care s-au discutat ultimele detalii ale proiectului noului stadion.
Nord Stream FOTO Shutterstock jpg
Sabotajul împotriva infrastructurilor critice, noul scenariu operativ: se dă drumul imprevizibilului
Criza din Ucraina, nicidecum aproape de o rezolvare rațională, se amplifică în direcții dintre cele mai primejdioase.
Distrugeri provocate de uraganul Ian în Cuba FOTO EPA EFE (4) jpg
Uraganul Ian. Florida se pregătește de dezastru major: milioane de oameni au fugit FOTO VIDEO
Milioane de locuitori ai statului american Florida au fost rugați să își evacueze locuințele de teama uraganului Ian.

HIstoria.ro

image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.