Ipostazele schimbătoare ale rutinei

Publicat în Dilema Veche nr. 992 din 13 aprilie – 19 aprilie 2023
„Cu bule“ jpeg

Cuvintele își pot schimba orientarea evaluativă, valoarea apreciativă sau depreciativă adăugată sensului lor fundamental. Uneori procesul e îndelungat și legat de transformarea ideologiilor și a atitudinilor, alteori se petrece foarte repede, prin imitarea valorilor echivalente din alte limbi. Substantivul rutină ilustrează foarte bine schimbările de acest tip. Pînă nu demult, rutina evoca mai ales o serie de practici dezagreabile. În DEX, componenta evaluativă a cuvîntului este indicată atît prin eticheta „depreciativ” (pentru sensul  „obișnuință de a acționa sau de a gîndi totdeauna în același fel”), cît și printr-o formulare suplimentară neechivocă, prin care rutina e opusă unor valori dezirabile: „totalitatea obișnuințelor sau a prejudecăților considerate ca fiind un obstacol în calea noului, a creației sau a progresului”. E drept, definiția din dicționar cuprinde și o secvență cu orientare pozitivă – „capacitate cîștigată printr-o practică îndelungată” –, dar aceasta se justifică mai ales istoric, prin utilizări mai vechi ale cuvîntului. 

Termenul a fost împrumutat din franceză, în secolul al XIX-lea; Dicționarul limbii române (DLR) indică drept primă atestare apariția sa într-o traducere din 1842, a lui Ion Ionescu de la Brad. În presa vremii, cuvîntul circula cu sens apreciativ, cu referire la educație – „după ce am căpătat cît de puțină rutină în școală și o pregătire la citire” (Gazeta Transilvaniei, 1853) – și mai ales în legătură cu performanțele actoricești, în cronicile teatrale: „doamna Alexandrescu, care posede multă rutină dramatică”;  „dovediră din nou marea lor dexteritate și rutină” (Familia, 1870). În Dicționarul limbii române al lui Laurian și Massim (1876), definiția este exclusiv pozitivă: „rutină s.f. (după fr. routine) (…) asiduu uz, cotidian învăț, cotidiană exercitațiune, cotidian exercițiu, studiu, lucru laborios și fără întrerupere”. În același timp, existau și contexte care actualizau o interpretare depreciativă a termenului: „limba slavonă (…), mănținută numai de rutina înțepenită a vechilor dregători” (A.D. Xenopol, în Convorbiri literare, 1871). Atît sensul pozitiv, cît și cel depreciativ existau în franceză; astăzi, Trésor de la langue française informatisé marchează ca învechit sensul pozitiv („pricepere, abilitate dobîndită prin experiență, prin practică mai mult decît prin învățămînt sau studiu”) și indică valoarea clar peiorativă a sensului curent („obișnuință de a gîndi sau de a acționa după scheme invariabile, respingînd a priori orice idee de noutate și progres”). Cuvîntul francez routine e derivat din route (și el împrumutat în română, în forma rută), ca dezvoltare metaforică a noțiunii „drum bătut”. 

În perioada comunistă, cuvîntul rutină a fost folosit în mod constant cu valoare negativă, uz consolidat de locul atribuit semnificației sale în schema ideologică a progresului inevitabil și a „revoluției continue”. Evident depreciativ în anii ’50 – „critica și autocritica se dovedește un puternic antidot împotriva manifestărilor de stagnare și rutină” (Scînteia, 1953, în DLR) –, va rămîne la fel și în deceniile următoare: „Un categoric nu, rutinei!” (România liberă, 1966); „robul rutinei e în permanent pericol de a comite un accident” (Flacăra, 1987) etc. În mod tipic pentru un regim al sensurilor deturnate, condamnarea rutinei se producea în interiorul unui mod de gîndire și de vorbire cu totul înțepenit în scheme și clișee. 

În prezent asistăm la o schimbare radicală a funcției evaluative a termenului rutină, asociat unei semnificații diferite, înregistrate deja în Dicționarul de neologisme al lui Florin Marcu și Constant Maneca (1986): „obicei, operație repetată zilnic sau periodic”. Noua semnificație provine de la termenul englezesc routine, vechi împrumut din franceză, care a dezvoltat sensurile înrudite „mod obișnuit sau bine fixat de a face ceva”, „serie regulată de mișcări folosite într-o activitate”, „parte a unui program de computer care efectuează o anumită operație”. Preluarea masivă de texte și contexte din engleză a produs o mulțime de interpretări euforice ale rutinei, în texte „motivaționale” – „care sînt beneficiile unei rutine pozitive” (upromania.ro), „rutina de lucru din timpul zilei – cum să fii productiv, mulțumit și sănătos de fiecare dată” (ibidem), „cum să-ți formezi o rutină bună” (good-routine.com); „o rutină sănătoasă de dimineață – de ce ar trebui să ai una?” (philips.ro), „activitățile de rutină ne fac viața mai semnificativă” (medlife.ro) – și publicitare: „rutina de îngrijire a tenului” (farmaciatei.ro), „rutina de dimineață a femeilor celebre” (doc.ro); „dă o șansă rutinei noastre purificatoare a părului și scalpului gras” (ducray.com) etc. Pentru a rezuma mesajele citate, rutina, care nu mai e asociată activității „asidue și laborioase”, ci consumului constant al cîte unui produs salvator, este așadar bună, pozitivă, reprezentînd soluția infailibilă pentru un trai „productiv, mulțumit și sănătos”, ba chiar – în mod misterios – „mai semnificativ”.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice(Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit