Între sparanghel și calcan În căutarea unei ieșiri din criză, Macron invită sociologi la masă

Wolf LEPENIES
Publicat în Dilema Veche nr. 1010 din 17 august – 23 august 2023
Emmanuel Macron © wikimedia commons
Emmanuel Macron © wikimedia commons

Pentru a găsi o ieșire din criza politică provocată de impunerea reformei pensiilor, Emmanuel Macron a optat pentru o strategie triplă: revitalizează, prin noi inițiative, politica externă franceză, încearcă să intre în dialog cu populația, călătorind prin provincia franceză, chiar dacă încă e însoțit de zgomotul „caserolelor”, și, în sfîrșit, își consolidează conexiunile cu experții tranziției spre „civilizația ecologică”.

Mai întîi, Macron a invitat la masă patru economiști care l-au susținut la alegerile din 2017: în practica politicii franceze nu există simple „întîlniri”; dacă e vorba de probleme uzuale, se ia împreună micul dejun; dacă survin crize serioase, se încearcă rezolvarea lor în timpul unui déjeuner sau dîner. La acest prînz, economiștii au criticat politica lui Macron fără prea multe menajamente. Cel mai important consilier al său pe teme de politică economică a propus o schimbare a politicii fiscale, ceea ce a provocat deîndată un conflict la nivel de guvern: Jean Pisani-Ferry, profesor la Sciences Po, a pledat pentru un „impozit pe avere excepțional, pe durată limitată”, aplicat celor mai bogați francezi, care ar urma să aducă cinci miliarde de euro anual. El a propus de asemenea și o creștere a datoriei publice, pentru a finanța costurile unei politici climatice ecologice. Bruno Le Maire, ministrul Economiei, care a făcut vîlvă prin publicarea unui roman erotic, s-a opus vehement ambelor măsuri.

Două săptămîni mai tîrziu, a avut loc un prînz cu patru sociologi, printre care și Jérôme Fourquet de la Institut Français d’Opinion Publique (IFOP), care a publicat în 2019, cu titlul L’Archipel français, o statistică socială detaliată, bogată în informații surprinzătoare, despre țara sa. Echipa de la Élysée a planificat un „déjeuner confidentiel”, fără publicitate, fără poze în Paris Match și articole în Le Monde, participanții trebuind să predea telefoanele mobile înainte de masă. La patru zile după această masă, în Le Monde a apărut, pe o pagină întreagă, un material despre „prînzul confidențial”, care poate fi citit, prin abundența citatelor exacte, aproape ca un proces-verbal. Sociologii au criticat Guvernul mai sever chiar decît economiștii: „Habar nu au despre ce se petrece în societate” – conchidea unul dintre participanți.

„Societate, consum, stiluri de viață” stătea scris pe meniul aflat în fața fiecărui oaspete. „Vorbiți-mi despre transformările societății”, a spus președintele în deschidere. Iritat de furia cu care au protestat majoritatea francezilor împotriva creșterii cu doi ani a vîrstei de pensionare, Macron s-a plîns de disponibilitatea în scădere de a depune eforturi a francezilor, care ar indica o lipsă de răspundere cetățenească.

Sociologii l-au contrazis. Făcînd aluzie la mișcarea „vestelor galbene“, ei au numit Franța o țară a sensurilor giratorii(„ronds-points”). Cu acea ocazie, oamenii nu au protestat împotriva solicitării de a extinde timpul de muncă, ci, dimpotrivă, pentru lipsa posibilității de a gestiona în mai mare măsură ei înșiși acest timp. „Monsieur Macron și Alexis Kohler, secretarul general al Palatului Élysée, luau notițe” – consemnează reportajul despre „prînzul confidențial”. Jean Viard, un sociolog care l-a susținut vehement pe Macron în 2017, a vorbit despre o transformare a regimului timpului: la început, Biserica hotăra organizarea timpului, apoi, societatea prestatoare de muncă (Arbeitsgesellschaft), iar, acum, oamenii vor să devină din nou stăpînii propriului timp.

„Entre les asperges et le turbot” (între sparanghel și calcan), între antreu și felul principal, sociologii au avut ocazia să vorbească despre această problemă, în care ei văd, mai mult decît o criză, o ruptură civilizațională: tranziția spre civilizația ecologică. În 2022, Macron și-a început cel de-al doilea mandat cu promisiunea că va acorda o atenție sporită ecologiei. Promisiune de care sociologii îi reamintesc: „Domnule președinte, vă lipsește un discurs despre schimbarea climatică, dar trebuie să fie un discurs care să nu-i încarce pe francezi doar cu renunțări și interdicții, ci care să îi motiveze să-și schimbe comportamentul”. Francezii s-ar fi adaptat deja noilor cerințe impuse de schimbările climatice: reducerea consumului de energie e la ordinea zilei.

Viziunea lui Macron despre o „industrie verde”, pe care el preferă să o descrie ca pe o „industrie a progresului”, a fost întîmpinată cu scepticism – etapele dezvoltării unei civilizații ecologice ar fi fost deja stabilite cu multă vreme în urmă. La finanțarea acestora va contribui o creștere economică mai puternică. Sociologii au susținut în schimb propunerea lui Pisani-Ferry de a răspunde provocărilor politicii climatice cu o creștere a datoriei publice și prin introducerea unui impozit pe avere care să-i vizeze pe cei bogați.

Macron vede o mare problemă în pierderea puterii de cumpărare a clasei de mijloc, care e prea bogată pentru a putea beneficia de măsuri de ajutor și prea săracă pentru a-și putea permite o viață bună. Jérôme Fourquet i-a dat dreptate: puterea de cumpărare a devenit un indicator decisiv al status-ului social, iar în societatea de consum sentimentul în creștere al degradării devine perceptibil prin pierderea puterii de cumpărare. Fourquet amintește de așa-numita „revoltă Nutella” din ianuarie 2018, cînd lanțul comercial InterMarché a făcut o farsă publicitară reducînd pentru scurtă vreme prețul borcanului de 950 de grame de Nutella de la 4,50 la 1,41 euro și a trebuit apoi să se confrunte cu hoardele furioase ale consumatorilor care nu au apucat să profite de ofertă.

Chiar dacă, două zile mai tîrziu, unul dintre invitați va spune că acest déjeuner oferit de Macron ar fi fost inutil, atmosfera era indiscutabil destinsă – arată articolul din Le Monde: „Îndatoritor, Macron prelungește întîlnirea și oferă un al doilea rînd de cafele”.

El abordează apoi o altă problemă care îl îngrijorează: agresivitatea în creștere din societatea franceză. O infirmieră tocmai a fost înjunghiată, la clinica universitară din Reims, de un fost pacient; în Roubaix, trei tineri polițiști au murit într-un accident provocat de un șofer, recidivist multiplu, aflat sub influența drogurilor și a alcoolului; primarul unei mici comune din Loire-Atlantique și-a dat demisia, nemaiputînd face față amenințărilor unor grupări de extremă dreapta; într-un anunț de o pagină publicat în cotidienele franceze, Poșta denunță agresiunile tot mai frecvente care au loc la ghișeele poștale. Și aici Fourquet e de partea președintelui: conflictele violente au loc tot mai frecvent, iar refuzul de a urma instrucțiunile forțelor de ordine, precum poliția, personalul sanitar și pompierii, e la ordinea zilei. A început un „proces de decivilizare”, consideră Fourquet, făcînd aluzie la volumul Procesul civilizării al lui Norbert Elias. După prînzul de la Palatul Élysée, Macron anulează o vizită în departamentul Var, unde voia să vorbească despre ecologie, și pleacă la Roubaix pentru a participa la funeraliile celor trei polițiști uciși. La întîlnirea Consiliului de Miniștri, Macron dă Guvernului sarcina să urmărească cu severitate toate actele de agresiune „legate de acest proces de decivilizare”. Faptul că Macron a vorbit de o „décivilisation” a provocat o intensă dezbatere publică; Jean Viard a respins, alături de alții, acest termen, dar marea majoritate a respondenților unui sondaj au încuviințat sintagma aleasă de președinte.

Problemele abordate la „prînzul sociologilor” nu se referă doar la Franța, ele se regăsesc în toate națiunile industriale occidentale. Tipic franceze au fost circumstanțele în care acestea au fost evocate la Palatul Élysée: între sparanghel și calcan.

Wolf Lepenies, sociolog și politolog, fost rector al Wissenschaftskolleg zu Berlin, este profesor emerit la Freie Universität Berlin.

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.