Între Liviu Dragnea și Rareș Bogdan

Publicat în Dilema Veche nr. 795 din 16-22 mai 2019
Binili învinge jpeg

Politica, la noi, a fost f─âcut─â, ├«n marea majoritate a cazurilor, de oameni hot─âr├«╚Ťi s─â se c─âp─âtuiasc─â sau/╚Öi s─â scape de pu╚Öc─ârie. Marea majoritate a rom├ónilor consider─â c─â politicienii s├«nt ni╚Öte nenoroci╚Ťi.

O reac╚Ťie oarecum normal─â la o clas─â politic─â execrabil─â au fost r─âspunsurile in extreme ÔÇô pupincurism, ╚Öantaj emo╚Ťional sau ├«njur─âturi. Rezultatul este radicalizarea acut─â a electoratului.

Politica nu este deloc atractiv─â pentru oamenii modera╚Ťi, profesioni╚Öti, cu bun-sim╚Ť. ╚śtiu c├«╚Ťiva actuali senatori ╚Öi deputa╚Ťi, din cei pu╚Ťini care fac parte dintre politicienii noi, care s├«nt hot─âr├«╚Ťi s─â nu mai fac─â politic─â, dezgusta╚Ťi de cei din jurul lor. To╚Ťi s├«nt oameni cu bun-sim╚Ť care tare a╚Ö vrea s─â continue s─â m─â reprezinte.

Din p─âcate, ╚Öi o bun─â parte dintre oamenii politici noi care au avut succes s├«nt mai degrab─â agresivi, lipsi╚Ťi de scrupule ╚Öi oportuni╚Öti. Ace╚Ötia se folosesc pragmatic de tendin╚Ťele de radicalizare a electoratului pentru a-╚Öi atinge un scop personal deghizat ca lupt─â ├«mpotriva ÔÇ×inamicului ro╚ÖuÔÇť.

Efectul pe termen mediu ╚Öi lung va fi catastrofal. Rare╚Ö Bogdan, unul dintre cei mai vizibili gargaragii din ultimii ani, un om care a f─âcut o avere considerabil─â din contracte cu statul (ANAF, Hidroelectrica, Prim─âria Cluj) ╚Öi unul dintre ÔÇ×amiciiÔÇť unora dintre cei mai corup╚Ťi rom├óni ÔÇô Gabriel Oprea, Marian Vanghelie ╚Öi Sorin Oprescu ÔÇô este probabil exemplul cel mai bun.

Discursul lui politic exaltat ÔÇ×prindeÔÇť bine la un segment de popula╚Ťie, revoltat─â de ╚Öleahta de incompeten╚Ťi m├«rlani a domnilor Dragnea ╚Öi T─âriceanu. Faptul c─â discursul acestuia este cel pu╚Ťin la fel de ipocrit ╚Öi de toxic ca acela al domnului Dragnea este ├«ns─â ignorat de o bun─â parte a presei critice la adresa PSD.

Rare╚Ö Bogdan este exemplul cel mai strident, dar nu este deloc singurul din genera╚Ťia politicienilor noi. Succesul oamenilor de tip Rare╚Ö Bogdan ╚Öi dezgustul fa╚Ť─â de politic─â al unei bune p─âr╚Ťi a celor care ar trebui s─â fac─â politic─â este rezultatul polariz─ârii ╚Öi reac╚Ťiilor a╚Öteptate ╚Öi adesea schizoide ale publicului. Mai jos, un exemplu din mesajele pe care le-am primit eu de la cititorii mei.

Ne trebuie oameni decen╚Ťi cu bun-sim╚Ť pentru a reforma clasa politic─â.

Dac─â v─â sup─âr─â ├«njur─âturile, pleca╚Ťi acas─â. ─ésta e pre╚Ťul pe care trebuie s─â ├«l pl─âti╚Ťi pentru a fi politicieni.

Avem nevoie de oameni noi pentru a ├«nt─âri democra╚Ťia. Oameni care nu s├«nt corup╚Ťi, oameni care nu s├«nt ╚Öantajabili.

Nu este acum vremea s─â atac─âm nemernicii din PNL. Da, s├«nt acolo pe list─â ni╚Öte oameni tare dubio╚Öi, iar capul de list─â este o alegere oribil─â, dar acum avem nevoie s─â sc─âp─âm de ÔÇ×ciuma ro╚ÖieÔÇť, nu s─â d─âm ÔÇ×armeÔÇť PSD-ului.

├Än Europa ar trebui s─â fim reprezenta╚Ťi de oameni cinsti╚Ťi, profesioni╚Öti, capabili s─â reprezinte interesul Rom├óniei.

S├«nte╚Ťi to╚Ťi ni╚Öte nenoroci╚Ťi ╚Öi nu v─â pas─â de nimic altceva ├«n afara salariilor grase de la Parlamentul European. Nu a╚Ö putea nicic├«nd s─â votez lista aia pentru c─â nu ├«mi place Icsulescu. E un bou ur├«t.

Rom├ónia are nevoie de o democra╚Ťie puternic─â, o democra╚Ťie func╚Ťional─â!

PSD ar trebui interzis! La fel ╚Öi orice partid de st├«nga, mai ales cele de orientare comunist─â. C├«nd venim la guvernare ├«i b─âg─âm pe to╚Ťi ├«n pu╚Öc─ârie!

Libertatea de expresie este fundamental─â ╚Öi garantat─â de Constitu╚Ťie.

E╚Öti un dobitoc. Acum e fie cu noi, fie ├«mpotriva noastr─â! Nu mai putem sta la discu╚Ťii ├«n timp ce nenoroci╚Ťii ─â╚Ötia distrug ╚Ťara.

E nevoie de oameni cu curaj. Oameni verticali. Oameni care au valori și care nu ezită să le apere.

Cum ai putut s─â zici a╚Öa ceva? Cum po╚Ťi s─â fii ├«mpotriva lui Icsulescu? E foarte important s─â ╚Ötii c├«nd s─â taci! Nu era acum momentul s─â discu╚Ťi asta. ├Än condi╚Ťiile astea nu pot vota cu partidul ├«n care e╚Öti! S─â te dea afar─â!

Pericolul polariz─ârii de acest tip este succesul ╚Ömecherilor, nesim╚Ťi╚Ťilor ╚Öi nebunilor. Discursurile deputa╚Ťilor C─ât─âlin R─âdulescu (PSD) ╚Öi Florin Roman (PNL) nu se deosebesc fundamental cu nimic. A╚Öa cum nu exist─â mari deosebiri nici ├«ntre discursul ╚Öi caracterul domnului Dragnea ╚Öi cele ale domnului Bogdan.

Foto: Cosmin Bumbu╚Ť

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Reac┼úii dup─â ┼čedin┼úa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: ÔÇ×Arat─â ca un cadavruÔÇŁ
Desemnat ├«n anii '90 cel mai sexy b─ârbat ├«n via┼ú─â de revista People, actorul Brad Pitt ┼či-a ┼čocat fanii cu cea mai recent─â ┼čedin┼ú─â foto realizat─â pentru revista GQ, mai mul┼úi internau┼úi coment├ónd c─â arat─â ca un cadavru.
image
Lacul c─âutat de zeci de mii de turi┼čti pentru tratamente s-a colorat ├«n roz. Explica┼úiile cercet─âtorilor VIDEO
Pe l├óng─â culoare, lacul eman─â ┼či un miros nepl─âcut. ├Än fiecare an, aici vin zeci de mii de turi┼čti la tratament. Speciali┼čtii vin cu explica┼úii.
image
CTP ne treze┼čte la realitate: ÔÇ×Popovici? Dar de ce s─â m─â simt m├óndru?ÔÇť
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.