Între Liviu Dragnea și Rareș Bogdan

Publicat în Dilema Veche nr. 795 din 16-22 mai 2019
Binili învinge jpeg

Politica, la noi, a fost făcută, în marea majoritate a cazurilor, de oameni hotărîți să se căpătuiască sau/și să scape de pușcărie. Marea majoritate a românilor consideră că politicienii sînt niște nenorociți.

O reacție oarecum normală la o clasă politică execrabilă au fost răspunsurile in extreme – pupincurism, șantaj emoțional sau înjurături. Rezultatul este radicalizarea acută a electoratului.

Politica nu este deloc atractivă pentru oamenii moderați, profesioniști, cu bun-simț. Știu cîțiva actuali senatori și deputați, din cei puțini care fac parte dintre politicienii noi, care sînt hotărîți să nu mai facă politică, dezgustați de cei din jurul lor. Toți sînt oameni cu bun-simț care tare aș vrea să continue să mă reprezinte.

Din păcate, și o bună parte dintre oamenii politici noi care au avut succes sînt mai degrabă agresivi, lipsiți de scrupule și oportuniști. Aceștia se folosesc pragmatic de tendințele de radicalizare a electoratului pentru a-și atinge un scop personal deghizat ca luptă împotriva „inamicului roșu“.

Efectul pe termen mediu și lung va fi catastrofal. Rareș Bogdan, unul dintre cei mai vizibili gargaragii din ultimii ani, un om care a făcut o avere considerabilă din contracte cu statul (ANAF, Hidroelectrica, Primăria Cluj) și unul dintre „amicii“ unora dintre cei mai corupți români – Gabriel Oprea, Marian Vanghelie și Sorin Oprescu – este probabil exemplul cel mai bun.

Discursul lui politic exaltat „prinde“ bine la un segment de populație, revoltată de șleahta de incompetenți mîrlani a domnilor Dragnea și Tăriceanu. Faptul că discursul acestuia este cel puțin la fel de ipocrit și de toxic ca acela al domnului Dragnea este însă ignorat de o bună parte a presei critice la adresa PSD.

Rareș Bogdan este exemplul cel mai strident, dar nu este deloc singurul din generația politicienilor noi. Succesul oamenilor de tip Rareș Bogdan și dezgustul față de politică al unei bune părți a celor care ar trebui să facă politică este rezultatul polarizării și reacțiilor așteptate și adesea schizoide ale publicului. Mai jos, un exemplu din mesajele pe care le-am primit eu de la cititorii mei.

Ne trebuie oameni decenți cu bun-simț pentru a reforma clasa politică.

Dacă vă supără înjurăturile, plecați acasă. Ăsta e prețul pe care trebuie să îl plătiți pentru a fi politicieni.

Avem nevoie de oameni noi pentru a întări democrația. Oameni care nu sînt corupți, oameni care nu sînt șantajabili.

Nu este acum vremea să atacăm nemernicii din PNL. Da, sînt acolo pe listă niște oameni tare dubioși, iar capul de listă este o alegere oribilă, dar acum avem nevoie să scăpăm de „ciuma roșie“, nu să dăm „arme“ PSD-ului.

În Europa ar trebui să fim reprezentați de oameni cinstiți, profesioniști, capabili să reprezinte interesul României.

Sînteți toți niște nenorociți și nu vă pasă de nimic altceva în afara salariilor grase de la Parlamentul European. Nu aș putea nicicînd să votez lista aia pentru că nu îmi place Icsulescu. E un bou urît.

România are nevoie de o democrație puternică, o democrație funcțională!

PSD ar trebui interzis! La fel și orice partid de stînga, mai ales cele de orientare comunistă. Cînd venim la guvernare îi băgăm pe toți în pușcărie!

Libertatea de expresie este fundamentală și garantată de Constituție.

Ești un dobitoc. Acum e fie cu noi, fie împotriva noastră! Nu mai putem sta la discuții în timp ce nenorociții ăștia distrug țara.

E nevoie de oameni cu curaj. Oameni verticali. Oameni care au valori și care nu ezită să le apere.

Cum ai putut să zici așa ceva? Cum poți să fii împotriva lui Icsulescu? E foarte important să știi cînd să taci! Nu era acum momentul să discuți asta. În condițiile astea nu pot vota cu partidul în care ești! Să te dea afară!

Pericolul polarizării de acest tip este succesul șmecherilor, nesimțiților și nebunilor. Discursurile deputaților Cătălin Rădulescu (PSD) și Florin Roman (PNL) nu se deosebesc fundamental cu nimic. Așa cum nu există mari deosebiri nici între discursul și caracterul domnului Dragnea și cele ale domnului Bogdan.

Foto: Cosmin Bumbuț

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.