Între deficitul bugetar și deficitul de funcționare a statului

Publicat în Dilema Veche nr. 1012 din 31 august – 6 septembrie 2023
image png

Vara aceasta a arătat cît de mari sînt problemele bugetare ale României. A devenit foarte clar că deficitul bugetar prognozat nu va putea fi respectat și, pentru ca România să evite penalizări la nivel european, este nevoie de o negociere cu Comisia Europeană. 

De asemenea, toată vara s-au vînturat în mass-media tot felul de variante de măsuri care își propun să echilibreze bugetul de stat pînă la un nivel de deficit mai rezonabil decît cel care se poate anticipa la acest moment (sfîrșitul lunii august). 

A fost o vară în care reformele potențiale au pus pe jar pe toată lumea. Mediul economic a protestat vehement împotriva ideilor de înăsprire a fiscalității pentru companii și persoane fizice autorizate. Am avut, totodată, și proteste spontane ale funcționarilor din Ministerul Finanțelor, fapt de neimaginat în urmă cu cîțiva ani, dacă ne gîndim că instituția oferă angajaților în medie printre cele mai mari salarii din sectorul bugetar.

De fapt, pentru bugetari miza nu a fost doar reforma anunțată, din care au deranjat cel mai mult intențiile de tăiere a posturilor vacante și de schimbare a sistemului de sporuri, ci și noua lege a salarizării unitare. Este o temă care, de altfel, agită toate categoriile de bugetari, pentru că toți știu că acum este momentul pentru a obține un loc cît mai sus pe scara veniturilor salariale. 

Este un fel de rapacitate a funcționarilor publici, pe care am mai văzut-o de-a lungul timpului, fiecare categorie profesională vrea mai mult, vrea noi avantaje, nimeni nu privește ansamblul și nimeni nu acceptă o reechilibrare a sistemului de salarizare.

În același timp, am văzut la funcționarii publici (nu doar la cei din Ministerul Finanțelor) o atitudine clar antireformă. Este cu atît mai îngrijorător dacă ne gîndim că Guvernul nu și-a propus să facă decît un incipient de reformă a sistemului public. Temele mari, precum reorganizarea administrativă, reforma sistemului de pensii sau restructurarea administrației centrale și locale, abia ar trebui să fie inițiate (eventual, după alegerile de anul viitor). Rezistența arătată de funcționari ne arată cît de dificil de făcut vor fi reformele necesare modernizării statului. 

Trebuie spus că tema echilibrării bugetare a fost pusă în umbră de o mulțime de alte subiecte care s-au succedat, în această vară, cu mare viteză. Dramele oamenilor în vîrstă din azilele din Voluntari și din țară, tragedia de la Botoșani, exploziile de la Crevedia, teribilele accidente de la Vama Veche și din județul Alba, toate aceste evenimente îngrozitoare ne arată că problema României este mai gravă decît cea bugetară. Punctul comun pe care îl au toate aceste accidente tragice, „tușa finală”, nu este altceva decît modul în care a ajuns să funcționeze statul român.

În cazurile de față, „vîrfurile aisbergului” sînt sistemul de sănătate, cel de asistență socială și poliția. Dar nu trebuie să „ne îmbătăm cu apă rece”. Statul a ajuns funcționeze într-un mod extrem de complicat, cu o lentoare proverbială și cu o ineficiență agasantă. Acum au ieșit în evidență doar cîteva zone, precum sistemul sanitar sau poliția, dar situația este valabilă atît în administrația centrală, cît și în cea locală. Sînt două teme care arată situația deplorabilă în care a ajuns statul. 

1) O crasă lipsă de responsabilitate. S-a creat un adevărat „păienjeniș” de instituții, în așa fel încît responsabilitățile devin difuze. De exemplu, în cazul exploziilor de la Crevedia, o instituție (ISU – Inspectoratul pentru Situații de Urgență) a anulat certificatul de funcționare a depozitului de combustibili, a comunicat decizia, dar nici o altă instituție (Poliția, Poliția Locală, Primăria, ANAF local ș.a.) nu a simțit nevoia să verifice pe teren dacă, totuși, depozitul funcționează fără autorizație. Iar exemplele pot continua. 

2) Imposibila posibilitate de a identifica vinovații. Responsabilitatea și implicit vinovăția se pasează de la o instituție la alta, de la un funcționar la altul. Astfel că nimeni nu poate înțelege în mod logic cine se face vinovat/responsabil pentru o eroare sau alta. De altfel, pare un sistem bine gîndit în timp. Cu cît sînt mai multe instituții, cu cît sînt mai mulți funcționari, cu atît vinovățiile se pot ascunde/muta mai bine de la unii la alții. Cu cît legile sînt mai stufoase, cu cît sînt mai multe ordonanțe, hotărîri de guvern, ordine de ministru, cu atît vinovăția se poate pasa de la o instituție la alta și de la un funcționar la altul.

August 2023, cu toate accidentele dramatice, ne-a arătat zonele „gri” și „negre” ale societății românești și imposibilitatea statului de a funcționa eficient. Ceva trebuie făcut. Dar ce? În ultimii ani, politicienii au pus la zid companiile multinaționale acuzîndu-le că scot profitul din țară fără să își plătească integral taxele și impozitele. Dar nimeni nu face referire la firmele românești legate la politică și la banii publici. Politicienii au vorbit foarte puțin despre companiile autohtone care fac evaziune și despre zonele de risc, atît de cunoscute. 

Au fost asmuțite controale fiscale asupra companiilor străine. Bun. Dar nici o autoritate, nici o instituție nu a remarcat că depozitul de GPL de la Crevedia funcționa ilegal de cîțiva ani buni. 

Au fost introduse reguli fiscale noi, s-au legat casele de marcat fiscale la fisc, s-a introdus un instrument de raportare fiscală complex, SAF-T și e-factura. Toate acestea au fost implementate de către companiile corecte. Pentru depozitul de combustibil de la Crevedia, factura electronică sau fișierul SAF-T nu au valorat nici cît „două cepe degerate”, pentru că se afla în afara regulilor fiscale fără să fie deranjat de instituțiile statului sau ale administrației locale. 

Ce este de făcut? Schimbare. Reformă, oricum am numi-o. Dacă schimbarea nu va începe repede și dacă rezultatele nu vor fi vizibile urgent, România este supusă un risc imens pe care l-am văzut la Botoșani, într-o fază incipientă: proteste în care cetățenii vor ieși în stradă pentru a-și cere dreptul de a nu fi ignorați de medici, de a fi apărați de polițiști și dreptul de a le cere funcționarilor publici să își facă treaba. Dacă politicienii nu vor face, din nou, nimic, oamenii vor fi obligați să facă. 

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: adevărul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.