Între banc și coșmar

16 ianuarie 2019
Binili învinge jpeg

Sînt pe un cîmp care arată cam cum îmi imaginez eu că arată iadul. E frig, umed și foarte urît. E sfîrșit de noiembrie, am fost la tăiat de coceni de porumb și acum ne-au adus la adunat de sfeclă. Sînt în armată și mă simt îndobitocit. Blăgău – locotenentul nostru-major – e deja beat și asta nu ajută deloc, căci alcoolul are un efect deloc pozitiv asupra faptului că el este în mod natural un bou.

Comunismul pare că nu o să dispară niciodată și eu am probleme uriașe cu autoritatea și, în plus, am un simț al umorului sarcastic și deloc potrivit cu vremurile.

Am mîinile făcute praf de la porumb și ar trebui să scormonim în pămînt după sfeclă. Mîncăm varză cu varză de trei ori pe zi și m-am obișnuit cu șobolanii cît pisicile din cazarma construită lîngă Mureș de vreo cîteva sute bune de ani.

Am fost obligați să ascultăm lucrările Congresului al XIV-lea și am ajuns să mi simt pînă și creierul de lemn. Pupincurism deșănțat, slugărnicie și delir la greu. Ceaușescu pare a fi veșnic, iar limba de lemn începe încet, dar sigur să pară normalitate.

Cred că nu avem nici o șansă și îmi imaginez cum ar fi să dezertez. Ajungem tîrziu în cazarmă. Miroase a picioare nespălate și a varză murată. Mă gîndesc că la noi acasă, în blocul CFR-ului din Craiova, era tot timpul umed și frig în apartament pe timpul ăsta. Cîteodată se făcea gheață pe pereți. Aveam mîncare puțină și proastă. Stăteam la fel de „bine“ și cu hainele, și cu încălțămintea. Îmi este foame continuu și abia aștept să mă pierd în vis.

În prezent nu trăim cele mai minunate vremuri, dar să spui că este mai rău decît era în comunism e aberant.

Da, zilele astea mă simt cumplit de lipsit de reacții. E din ce în ce mai greu pînă și să rîd de tîmpeniile Vioricăi și de demonii care par să bîntuie neîncetat mințile mult prea odihnite ale liderilor PSD și ALDE. Amestecul ăsta continuu de mîrlănie și prostie are un efect paralizant.

Totul în jurul lor conspiră să îi răpună. Nu de acum, ci de mult. De pe vremurile cînd conduceau țara sau județul îmbogățindu-se mai ceva ca în poveștile cu proști, Codrini sau Rădulești. Sînt securiști în jurul lor care le vor răul lor, securiștilor buni, care se bat pentru noi, românii incapabili să înțelegem pericolele adevărate, cum ar fi că Dragnea e vînat de inamicii mai ales străini ai țărișoarei, obsedați de cotropirea Teleormanului.

Îi văd din ce în ce mai des pe Orlando Teodorovici și pe Vâlcov la televizor. În spatele lor adesea se află logo-ul guvernului. Aroganți, șmecheri și de o nesimțire uluitoare. Niște Dani Purici care și-au ratat cariera de mimi pătrunși de spiritul dacilor preasfinți și s-au concentrat pe mimarea competenței.

Vasilica Viorica Dăncilă a terminat o facultate la care se intra cam cel mai ușor în timpurile cînd a dat la facultate și a lucrat ca profesoară de tehnică la un liceu slab dintr-un oraș foarte mic. Pe vremea comuniștilor, oamenii capabili se angajau ca ingineri, cei slabi ajungeau profesori de „tehnică“. A petrecut nouă ani la Bruxelles, este incapabilă să poarte o conversație într-o limbă străină și vorbește limba română la același nivel ca Răducioiu.

Eugen Orlando Teodorovici a primit o diplomă de la SRI fără să fi trecut niciodată pe la cursuri. A reușit să prăbușească bursa, să aibă împrumuturi bancare de peste 800.000 de euro, să fie promovat foarte rapid într-o administrație publică foarte coruptă și plină de securiști și de rudele lor (România anilor ’90) și să fie de mai multe ori ministru în ciuda faptului că toată viața lui nu a avut nici o slujbă în domeniul privat.

Darius Vâlcov a fost omul lui Băsescu la Primăria Slatina. Și-a acuzat nașul – fostul secretar general al PSD-ului –, Cozmin Gușă, că ar fi încercat să îl racoleze din partea KGB-ului. Cozmin Gușă a fost angajatorul doamnei Vâlcov – Lavinia Șandru. Vâlcov a fost filmat condiționînd prețuri preferențiale la apă, pentru voturi, și a fost condamnat în primă instanță la opt ani de pușcărie. Este „eminența cenușie“ a PSD-ului și cel mai important consilier al prim-ministrului. A fost director al uneia dintre băncile care au devalizat economia românească.

E rău că sîntem conduși de păcălicii din guvern și de cei de la televizor, dar sîntem încă bine. Dacă într-adevăr ne vom dori să scăpăm de corupție, nepotism și pupincurism o putem face deși Opoziția este încă departe de a răspunde așteptărilor noastre cam exagerate. Nu sînt îndeajuns de mulți oameni normali în politică, dar ușor-ușor ajungem acolo, iar un mandat complet al unui guvern de oameni responsabili poate pune România pe direcția bună.

Am fost conduși de șmenari, prostovani, sociopați și oameni lipsiți de coloană vertebrală pentru zdrobitoarea majoritate a ultimilor 29 de ani și încă plutim. Comunismul a fost un coșmar pentru cei mai mulți dintre noi și o chestie călduță pentru cei mai mulți dintre ei.

Acum pare că sîntem într-un banc cu mulți, mulți proști. Banc care în marea majoritate a timpului e cam trist, căci este despre noi, dar care altfel ar fi cît de cît haios, nu de alta, dar Pleșoianu, Daea și Andrușcă chiar există. Cum ne asigurăm că nu cădem într-un alt coșmar nu depinde de Dragnea, Bădălău sau Tăriceanu, ci de fiecare dintre noi. Și nu, nu este vorba numai despre vot, ci și despre ceea ce facem fiecare dintre noi ca să trăim într-o Românie care nu este nici banc, nici coșmar.

Foto: Cosmin Bumbuț

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.