Internet la Hanoi

Publicat în Dilema Veche nr. 258 din 26 Ian 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Pînă la un punct, evoluţia a fost firească. Deşi Vietnamul a ajuns tîrziu în epoca informaţiei, ritmurile înalte ale creşterii economice au determinat creşterea spectaculoasă a utilizatorilor de Internet. Cifrele estimative arată că aproximativ 28 de milioane de locuitori (dintr-un total de 88 de milioane) folosesc în mod constant Internetul. Sînt multe cafenele pentru cei care nu au bani să-şi cumpere un computer şi abundă prăvălioarele unde se vînd softuri piratate. Întrucît presa, radioul, televiziunea în formele lor tradiţionale sînt strict controlate de către organele Republicii Socialiste Vietnam, pe bloguri a înflorit critica: au devenit curente ştirile ocolite de presa oficială, traducerile din presa străină, comentariile politice critice la adresa Guvernului. Se duc dezbateri despre viitorul ţării: va fi cu sau fără Partidul Comunist? "E un mediu foarte intelectualizat" - a spus Kim Ninh, conducătorul din Hanoi al biroului Fundaţia pentru Asia. "Sînt multe calomnii, dar pe dedesubt străbate tradiţia intelectuală existentă încă din perioada colonialismului francez, anii ’20, ’30, ’40. Oamenii se raportează foarte serios la dezbaterea politică." De cîteva luni, Guvernul emite decrete pentru supravegherea şi sancţionarea blogurilor: poliţia are dreptul să se "ocupe" de cei care "se opun statului socialist, subminînd securitatea naţională şi ordinea socială". "Sînt interzise obscenitatea şi desfrîul... atentatul la obiceiurile strămoşeşti şi la tradiţii" - reglementează Ministerul Informaţiei şi Comunicaţiilor. Nu sînt doar vorbe: un jurnalist, cunoscut ca blogger sub numele de Dieu Cay a primit o sentinţă de doi ani închisoare după o serie de articole despre corupţie. Un australian, Peter Leech, care avea site-ul Intellasia.net a fost nevoit să părăsească ţara. Marea majoritate a bloggerilor vietnamezi folosesc platformele create de Yahoo! şi Google şi Guvernul a declarat că va colabora cu aceste companii pentru a asigura cenzura. "Ca politică generală, compania Yahoo!, la fel ca alte companii din lume, trebuie să se supună cerinţelor legitime ale Guvernelor, deoarece compania se supune legilor ţării" - declară unul dintre şefi. E de prevăzut o luptă de tranşee, pentru că spre deosebire de China, unde cenzura pe Internet a fost introdusă sever şi de la început, vietnamezii au apucat să se bucure de libertatea oferită, considerată acum un drept. La peste 35 de ani de la terminarea războiului cu bombe, continuă războiul cu vorbe. (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
România, determinare, în loc de hăhăieli și fițe: explicația succesului cu Ucraina și demontarea unei idei ridicole
România s-a calificat, în premieră, la turneul final Billie Jean King Cup. Rezultatul se datorează cuplului Ana Bogdan – Jaqueline Cristian. Cele două au acceptat mereu convocarea și, inclusiv când au pierdut, au dat totul pe teren. Ceea ce nu se poate spune despre multe alte jucătoare.
image
Ursul care a ajuns la doi pași de București, căutat în continuare de jandarmi. De ce animalele sălbatice își părăsesc habitatul
Un pui de urs care a ajuns sâmbătă la doi pași de București era căutat aseară de jandarmi. Animalul sălbatic a fost văzut sâmbătă în localitatea Ciolpani, Ilfov, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din zonă să stea departe de urs, să nu se fotografieze cu el.
image
Coperta albumului „Cantafabule” al trupei Phoenix, reconstituită de autor. De ce a fost supusă cenzurii comuniste VIDEO
Primul dublu-album scos în România a aparținut trupei Phoenix și se numește „Cantafabule”. A fost scos în urmă cu 49 de ani, însă creația artiștilor pentru copertă nu a trecut de cenzura vremii.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.