Interdic┼úii ÔÇô la ┼čcoal─â ┼či la plaj─â

Publicat în Dilema Veche nr. 653 din 25-31 august 2016
Interdic┼úii ÔÇô la ┼čcoal─â ┼či la plaj─â jpeg

ÔŚĆ Vara 2016 aduce o nou─â intrare ├«n dic┼úionar: burkini. E o crea┼úie vestimentar─â inventat─â acum vreo zece ani de un designer australian de origine libanez─â, Aheda Zanetti. E un soi de deux-pi├Ęces realizat de regul─â din materiale de culoare ├«nchis─â care acoper─â cam tot corpul, inclusiv capul. Denumirea acestei ┼úinute aminte┼čte de burka ┼či de bikini, de┼či e clar c─â accentul cade mai degrab─â pe primul termen. Era un fenomen marginal care a c─âp─âtat, brusc, o aten┼úie public─â, dup─â ce autorit─â┼úile ora┼čului Cannes, apoi ┼či din alte localit─â┼úi de pe litoral, au interzis purtarea acestei ┼úinute. Dup─â cum se ┼čtie, Fran┼úa a interzis prin lege purtarea v─âlului integral ca o m─âsur─â de securitate (pentru a facilita identificarea persoanei) ┼či nu ca o limitare a libert─â┼úii de practicare a religiei. ┼×i purtarea v─âlului integral ├«n ┼čcoal─â fusese interzis─â, cu ani ├«n urm─â, printr-o alt─â lege, menit─â s─â ├«nt─âreasc─â laicitatea sistemului public de educa┼úie. Interzicerea burkini are ├«ns─â o cu totul alt─â motiva┼úie. Dup─â cum a explicat primarul ora┼čului Cannes, ÔÇ×o ┼úinut─â de plaj─â care semnific─â ├«n mod ostentativ apartenen┼úa religioas─â, ├«n vreme ce Fran┼úa ┼či l─âca┼čurile ei de cult s├«nt ┼úinte ale terori┼čtilor, poate genera un risc de tulburare a ordinii publiceÔÇť. Interzicerea burkini ar fi deci o m─âsur─â de prevenire a tulbur─ârii ordinii publice. Sau, poate, expresia fricii, a unei neputin┼úe, a respingerii unor simboluri cu rezonan┼ú─â negativ─â (├«n ochii autorit─â┼úilor). Polemica pe tema interdic┼úiei acestei ┼úinute vestimentare trece dincolo de conjuncturile locale: e vorba despre corpul femeii ca un c├«mp de lupt─â ├«ntr-o disput─â identitar─â. P├«n─â ┼či premierul Manuel Valls a intrat ├«n aceast─â dezbatere, sus┼úin├«nd c─â burkini a ÔÇ×├«nrobitÔÇť femeile. C├«t despre creatoarea burkini, Aheda Zanetti, aceasta a spus c─â nu s-a g├«ndit la burkini ca la un simbol al femeii musulmane. ÔÇ×Am eliminat v─âlul musulman, simbolul femeii musulmane, ┼či l-am ├«nlocuit cu o glug─â, o pies─â pe care am integrat-o culturii ┼či stilului de via┼ú─â din Australia. Burkini e pentru toate femeile, indiferent de ras─â, religie, form─â, culoare sau orice altceva. Femeile ar trebui s─â aib─â dreptul s─â aleag─â cum se ├«mbrac─â ┼či nu cred c─â acest drept le poate fi luat.ÔÇť Are dreptate ÔÇô cel pu┼úin ├«n contextul actual ┼či occidental. ├Än lumea musulman─â nu e sigur dac─â femeile chiar aleg cum se ├«mbrac─â ┼či nici dac─â se g├«ndesc s─â mearg─â la plaj─â. Ce e sigur, ├«ns─â, e c─â tot mai multe femei occidentale sus┼úin dreptul democratic de a alege cum se ├«mbrac─â. Adic─â burkini.

ÔŚĆ ├Än Germania, o nou─â spe┼ú─â legat─â de purtarea v─âlului islamic aduce noi argumente celor care sus┼úin interzicerea prin lege a niquab-ului. O elev─â a unui liceu cu program seral a fost dat─â afar─â de la cursuri pentru c─â a refuzat s─â-┼či ├«nl─âture v─âlul la intrarea ├«n ┼čcoal─â. ├Än legisla┼úia german─â nu exist─â o interdic┼úie explicit─â, ci doar norme sau proceduri adoptate la nivel local. Eleva a cerut ├«n instan┼ú─â s─â fie readmis─â la cursuri, invoc├«nd libertatea religioas─â ÔÇô un argument puternic ├«ntr-o ┼úar─â precum Germania. Dar oare po┼úi invoca libertatea religioas─â c├«nd la ┼čcoal─â se presupune c─â mergi ca s─â ├«nve┼úi, nu ca s─â te rogi? Putem reduce islamul doar la o serie de gesturi ┼či comportamente, precum acoperirea fe┼úei? Este v─âlul integral parte esen┼úial─â a credin┼úei? Disputa despre statul de drept ┼či libertatea religioas─â s-a tran┼čat simplu printr-o decizie a instan┼úei, care a dat c├«┼čtig de cauz─â ┼čcolii. Eleva nu s-a mai prezentat la proces pentru a-┼či sus┼úine punctul de vedere: dac─â ar fi f─âcut-o, avoca┼úii ei ar fi deschis, cu siguran┼ú─â, o disput─â interminabil─â despre drepturile ┼či libert─â┼úile garantate de Constitu┼úia Germaniei. Polemica e ├«nc─â vie ├«n spa┼úiul public. ├Äns─â la nivel politic se pare c─â s-a ajuns la un acord: se proiecteaz─â deja o legisla┼úie unitar─â, federal─â, cu privire la interzicerea v─âlului integral.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase pe┼čteri din mun┼úii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turi┼čtii care ajung ├«n mun┼úii Hunedoarei pot vizita o mul┼úime de pe┼čteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
┼×oseaua pierdut─â ├«n mun┼úi, pl├óns─â de localnici: ÔÇ×├Än scurt timp nu o s─â mai admir─âm peisajul minunatÔÇŁ VIDEO
Doar o parte din ┼čoseaua care se afund─â ├«n mun┼úi, pentru a lega Valea Jiului de B─âile Herculane, a fost finalizat─â. Localnicii se pl├óng de starea drumului na┼úional.
image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.