Interdicţii – la şcoală şi la plajă

Publicat în Dilema Veche nr. 653 din 25-31 august 2016
Interdicţii – la şcoală şi la plajă jpeg

● Vara 2016 aduce o nouă intrare în dicţionar: burkini. E o creaţie vestimentară inventată acum vreo zece ani de un designer australian de origine libaneză, Aheda Zanetti. E un soi de deux-pièces realizat de regulă din materiale de culoare închisă care acoperă cam tot corpul, inclusiv capul. Denumirea acestei ţinute aminteşte de burka şi de bikini, deşi e clar că accentul cade mai degrabă pe primul termen. Era un fenomen marginal care a căpătat, brusc, o atenţie publică, după ce autorităţile oraşului Cannes, apoi şi din alte localităţi de pe litoral, au interzis purtarea acestei ţinute. După cum se ştie, Franţa a interzis prin lege purtarea vălului integral ca o măsură de securitate (pentru a facilita identificarea persoanei) şi nu ca o limitare a libertăţii de practicare a religiei. Şi purtarea vălului integral în şcoală fusese interzisă, cu ani în urmă, printr-o altă lege, menită să întărească laicitatea sistemului public de educaţie. Interzicerea burkini are însă o cu totul altă motivaţie. După cum a explicat primarul oraşului Cannes, „o ţinută de plajă care semnifică în mod ostentativ apartenenţa religioasă, în vreme ce Franţa şi lăcaşurile ei de cult sînt ţinte ale teroriştilor, poate genera un risc de tulburare a ordinii publice“. Interzicerea burkini ar fi deci o măsură de prevenire a tulburării ordinii publice. Sau, poate, expresia fricii, a unei neputinţe, a respingerii unor simboluri cu rezonanţă negativă (în ochii autorităţilor). Polemica pe tema interdicţiei acestei ţinute vestimentare trece dincolo de conjuncturile locale: e vorba despre corpul femeii ca un cîmp de luptă într-o dispută identitară. Pînă şi premierul Manuel Valls a intrat în această dezbatere, susţinînd că burkini a „înrobit“ femeile. Cît despre creatoarea burkini, Aheda Zanetti, aceasta a spus că nu s-a gîndit la burkini ca la un simbol al femeii musulmane. „Am eliminat vălul musulman, simbolul femeii musulmane, şi l-am înlocuit cu o glugă, o piesă pe care am integrat-o culturii şi stilului de viaţă din Australia. Burkini e pentru toate femeile, indiferent de rasă, religie, formă, culoare sau orice altceva. Femeile ar trebui să aibă dreptul să aleagă cum se îmbracă şi nu cred că acest drept le poate fi luat.“ Are dreptate – cel puţin în contextul actual şi occidental. În lumea musulmană nu e sigur dacă femeile chiar aleg cum se îmbracă şi nici dacă se gîndesc să meargă la plajă. Ce e sigur, însă, e că tot mai multe femei occidentale susţin dreptul democratic de a alege cum se îmbracă. Adică burkini.

● În Germania, o nouă speţă legată de purtarea vălului islamic aduce noi argumente celor care susţin interzicerea prin lege a niquab-ului. O elevă a unui liceu cu program seral a fost dată afară de la cursuri pentru că a refuzat să-şi înlăture vălul la intrarea în şcoală. În legislaţia germană nu există o interdicţie explicită, ci doar norme sau proceduri adoptate la nivel local. Eleva a cerut în instanţă să fie readmisă la cursuri, invocînd libertatea religioasă – un argument puternic într-o ţară precum Germania. Dar oare poţi invoca libertatea religioasă cînd la şcoală se presupune că mergi ca să înveţi, nu ca să te rogi? Putem reduce islamul doar la o serie de gesturi şi comportamente, precum acoperirea feţei? Este vălul integral parte esenţială a credinţei? Disputa despre statul de drept şi libertatea religioasă s-a tranşat simplu printr-o decizie a instanţei, care a dat cîştig de cauză şcolii. Eleva nu s-a mai prezentat la proces pentru a-şi susţine punctul de vedere: dacă ar fi făcut-o, avocaţii ei ar fi deschis, cu siguranţă, o dispută interminabilă despre drepturile şi libertăţile garantate de Constituţia Germaniei. Polemica e încă vie în spaţiul public. Însă la nivel politic se pare că s-a ajuns la un acord: se proiectează deja o legislaţie unitară, federală, cu privire la interzicerea vălului integral.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.