Inteligenţii

Publicat în Dilema Veche nr. 694 din 8-14 iunie 2017
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

De cîteva decenii încoace, omenirea pare a-și fi găsit o preocupare voluptuoasă: produce știri. După ce s-a eliberat în toate privinţele, adică din punct de vedere politic, economic, religios, sexual, intelectual-cultural etc., omul occidental contemporan este pe deplin liber să spună absolut orice îi trece prin minte – e, vasăzică, cu adevărat și pe deplin liber! Nu sîntem nici mai fericiți, nici mai lămuriți cu ale vieții decît strămoșii, dar la știri am ajuns pe culmi. Nu e limpede, așadar, la ce ne folosesc, de fapt, știrile, dar nu are nici o importanță – continuăm tot mai mulți și din toate puterile să ne dăm, unii altora, știri. „Știre“ e banal, vine de la „a ști“. Așadar, este o bucată de cunoaștere. Unul care o deține o dă altuia care nu o deține încă. Nu se pune problema folosului, cum ziceam, căci sîntem suficient de liberi să nu cădem de acord asupra folosului lucrurilor pe lume. Ceea ce eu consider că-mi este folositor (ba chiar necesar) nu corespunde deloc cu ceea ce consideri tu, așa că am căzut de acord, tacit, să nu vorbim despre asta. Ne interesează ca știrile să vorbească despre orice, să avem cît mai multe știri și presupunem că fiecare ia din imensul amețitor al știrilor ceea ce-i e de folos. Ce inocente sînt presupunerile noastre!

Ei bine, în veritabilul tsunami de știri care vine zilnic pe capul nostru e ușor de văzut că foarte multe se repetă. Dintre cele care, periodic, apar la suprafață, una îmi atrage atenția în aceste zile. Tot la un an sau doi, sîntem anunțați că cercetări vaste și sofisticate dovedesc o corelație strînsă între nivelul de inteligență și religiozitate. Pe șleau, credincioșii sînt mai proști decît necredincioșii. Dovedit științific! Nu de mult, am văzut, iarăși, această știre bine circulată prin ziare, site-uri și blog-uri. Firește, o grămadă de oameni inteligenți nu se abțin să o comenteze. Din postura credinciosului, vasăzică a unuia cu o inteligență ceva mai limitată decît cea a ne­cre­din­cioșilor, am și eu ceva de zis…

Prima mea stupoare este că nimeni nu face scandal. Din ceea ce am putut citi, n-am văzut nici un credincios care să se simtă vexat. Ceea ce, paradoxal, îmi spune, mai degrabă, ceva despre su­pe­rioritatea lor… Gîndiți-vă, spre comparație, ce imens cor al ofensaților s-ar fi auzit dacă se dădea o știre inversă, că cercetările nu știu cui au dovedit că necredincioșii sînt mai puțin in­te­ligenți decît credincioșii. Ce im­precații la adresa conservatorilor intoleranți și fasciști s-ar fi auzit, ce vituperări mustind de spirit nou ar fi umplut cuprinsul virtual, ce tunete și fulgere corecte politic s-ar fi iscat din seninul cel mai senin al Măriei Sale Facebook, întemeietor și oracol al lumii noi! Așa, nici un credincios nu protestează cînd știința unora zice că e cam tont în raport cu inteligența briantă, musai științifică, a necredinciosului. Apoi, evident, am zîmbit, gîndindu-mă că, pentru cercetătorii inteligenței de astăzi, oameni ca Toma d’Aquino, Dante, Leonardo, Mozart, Hegel, Newton, Pascal sau, la noi, Eminescu, și alte cîteva mii din aceeași făină nu intră în clasa celor mai inteligenți. Mi se va spune că aceștia nu au avut marea șansă de a trăi lumina vremurilor noastre – era normal ca geniul lor să fie obnubilat de idiotizanta religie pentru că au trăit demult, cînd multe dintre cele pe care le știm astăzi nu se descoperiseră. Iar eu voi răspunde doar că îi compătimesc: săracii de ei, nu au putut fi la fel de inteligenți/necredincioși ca noi, de-aia și facem atîtea lucruri care îi lasă în urmă, aruncîndu-le realizările în ridicol și naivitate. Ce bucurie să fim mai inteligenți decît ei, doar pentru că ne-am născut în urma lor. Ce privilegiu! Și ce simplu de obținut: cu cît te naști mai tîrziu, cu atît ești mai inteligent!

Dar, după aceste gînduri rapide, la prima mînă, înțeleg să meditez mai mult la acest gen de știri. Și îmi exprim unele îndoieli. Mai întîi, că inteligența este, totuși, ceva cu totul misterios, foarte greu – de nu chiar imposibil – de prins în concept științific, adică măsurabil, experimentabil, demonstrabil. Orice cercetător serios al fenomenului (pe cîțiva i am consultat înainte de a scrie acest text) vă va spune că este bine să ne apropiem de fenomenul inteligenței omenești cu mari precauții. Indivizii au, din naștere (și nu din religia în care cred ori ba!), inteligențe diferite în sensul potențialului intelectual. Cum se realizează acest potențial în viață, iarăși, nu prea are legătură cu religia. Factorii care contribuie la realizarea sau la ratarea potențialului de inteligență cu care se naște fiecare dintre noi depind indirect și destul de forțat de religie/credință. E vorba despre școală, mediu familial/social, expunere la provocări cultural-intelectuale, dar și de date interioare, precum ambiția, voința de fi inteligent, curiozitatea etc. Las la o parte că definirea inteligenței, ca atare, cuprinde școli contradictorii și merg direct la constatări empirice: greu de egalat în lume sînt prostiile colosale ale oamenilor inteligenți! Asta o știe oricine, dar tot știre este. Cînd cineva superinteligent o face lată, nu există prost să-l poată egala cu toate prostiile lui. Mă întreb dacă nu cumva o fi și cazul studiilor științifice despre care vorbesc, cel mai adesea, știrile…

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.