Inteligența Artificială și ambiția personală

Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
image

Poate doar războaiele momentului să fi fost mai discutate în ultimul an decît progresul în zona Inteligenței Artificiale. Dincolo de bancurile cu Skynet și terminatori gata să ne fure sendvișul și slujbele, domeniul este unul pasionant, avansul tehnologic uriaș și potențialul atît de mare încît amintitele glume au uneori caracter semiprofetic. 

Undeva, în Hollywood-ul tocmai ieșit dintr-o grevă a actorilor, se scria probabil un scenariu despre promotorii AI-ului și ridicarea lor la rangul de superstaruri tehno pe urmele unor Bill Gates sau Steve Jobs. În week-end-ul trecut, scenariul a primit și doza de dramă absolut necesară pentru o candidatură decentă la Oscaruri. David Fincher se poate apuca de episodul următor din Rețeaua socială – și, dacă totul merge bine, toți actorii și toate decorurile ar putea fi create de AI. Un metafilm ca un șarpe care își mănîncă sobru coada. 

Evenimentele pe scurt: într-un comunicat neobișnuit de dur, aproape veninos pe standarde de comunicare corporatistă, OpenAI a anunțat concedierea lui Sam Altman – figura publică a progresului AI din ultimul an. Omul care apărea alături de președinți și șefi de organizații internaționale pentru a promova progresele în domeniu și a cere ipocrit reglementare rămînea fără job din motive ce nu au fost pînă în prezent clarificate. Speculațiile au mers pînă la chestiuni de etică vizînd inclusiv un progres major și incontrolabil al tehnologiei. Eliminarea lui Altman a provocat o reacție dură din partea investitorilor și a publicului, ceea ce a forțat Consiliul de Administrație să încerce să revină asupra deciziei. Negocierile au eșuat, Altman a primit pe loc un job la Microsoft și, printre proteste ale angajaților, OpenAI a intrat în derivă accelerată. Mama lui ChatGPT are o criză post-partum. 

Victorioși de pe urma aceste serii de evenimente sînt cei de la Microsoft (investitor major în OpenAI), care au reușit să prevină apariția unui concurent major pe piața Inteligenței Artificiale – post-concediere, Altman negocia deja fondarea unui start-up la care ar fi urmat să i se alăture o parte dintre foștii săi subordonați. Merită menționat aici că OpenAI fusese fondat ca ONG menit să asigure o dezvoltare controlată și transparentă a AI-ului. Printre fondatori era inclusiv Elon Musk, care a părăsit însă întreprinderea atunci cînd altruismul s-a transformat peste noapte în „foame de bani”, cum ar zice foștii mei vecini din Sălăjan. 

Pe lîngă considerațiile de business – existau estimări că OpenAI ar putea ajunge repede la un trilion de dolari valoare de piață –, ce rămîne după telenovela din week-end este statura uriașă a lui Sam Altman, un individ în jurul căruia se construiește un viitor despre care, cu excepția cîtorva inițiați, aproape nimeni nu știe mai nimic. Microsoft s-a asigurat că va avea un cuvînt de spus în cursa pentru acest viitor la care participă alături de alte cîteva companii și guverne – cel mai notabil cel chinez. 

Altman, Musk, Zuckerberg, Peter Thiel (fondatorul Palantir și „ucigașul” Gawker) au în comun, pe lîngă ambiția nemăsurată și fonduri pe măsură, și faptul că aproape toți acționează în afara oricărui control rezonabil al societății,influențînd netransparent decizia politică. 

Ceea ce fac stăpînii informației azi e mult dincolo de lipsa de responsabilitate a miliardarului de grădină de ieri. Corupția banală e înlocuită de un fel de pervertire a realității pe care cuvîntul „corupție” nu îl poate cuprinde. Trăim într-o lume ale cărei forme, grile de interpretare și posibile evoluții sînt decise de algoritmi păziți atent în numele dreptului de autor, deși uneori nici respectivii autori nu mai știu bine cum funcționează mașina. 

Dincolo de imaginea de tehno-Beyoncé a fiecăruia dintre cei amintiți mai sus, dincolo de legiunile de fani fascinați de personalitate sau succes sînt totuși niște oameni. Faceți un exercițiu și gîndiți-vă dacă i-ați da putere absolută celui mai bun și de încredere prieten. Pentru tot restul vieții. Decizii de viață și de moarte și decizii privind meniul de prînz. Cît de confortabilă ar fi o astfel de situație și cît de prieten vă va rămîne acel om? Și dacă nu i-ați da lui puterea absolută, de ce ați da-o unui necunoscut? 

Asta e o întrebare la care guvernele nu știu să răspundă, deși ele sînt primele care au de suferit de pe urma evoluției necontrolate a unor companii cum sînt Meta, Palantir sau OpenAI. Într-o vreme în care diverși șoricei naționaliști suspină pe altarul unei suveranități pierdute, cea mai mare pierdere de autonomie se înregistrează în domeniul tehnologic și avansează cu o viteză aproape stupefiantă. 

O fi guvernul deținător al monopolului folosirii legitime a violenței, dar cum îl ajută asta împotriva algoritmilor sau a mofturilor lui Elon Musk? 

Dat fiind ritmul curent al avansului tehnologic, e o întrebare legitimă dacă statele, așa cum le știm azi, vor supraviețui. Sau dacă nu cumva lumea se va împărți între brute care retrăiesc fantasme istorice (Rusia) și ingineri care fac istorie în căutarea vieții veșnice, dar insensibili la viețile curente. 

Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont. 

Teodor Tiță este gazda podcast‑ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintrplatformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
image
Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel”
Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetate fapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și de către milionarul Mihai Tufan.
image
Pățania ciudată a unui șofer băut din Neamț. A făcut accident exact în momentul în care polițiștii îi făceau semn să tragă pe dreapta
Acţiunile poliţiştilor din Neamţ, pentru combaterea evenimentelor nedorite din traficul rutier, s-au soldat cu depistarea mai multor şoferi care erau băuţi la volan, întocmindu-se dosare penale

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.