Intelectuali în lumea lui Gâdea (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 528 din 27 martie - 2 aprilie 2014
Bun şi rău jpeg

M-am întîlnit de multe ori cu spaima, cu sentimentul incandescent al urgenţei ori cu isteria sufocantă. Mi s-a spus, adesea, că sîntem pe marginea prăpastiei, la jumătate de pas de abis şi că felul în care cred că trebuie să răspund(em) este inadecvat. De aceea, nu m-ar mira să aud că sugestia mea din finalul articolului de săptămîna trecută a stîrnit exasperări. Ziceam acolo că singura atitudine care se poate opune mizeriei agresive de gen Gâdea este bunul-simţ şi, după o expresie a lui W. James, varianta lui dansantă, umorul. „Nu vezi, domnule, că ăştia ne omoară şi tu îi dai înainte cu bunul-simţ şi umorul!“ mi s-a strigat de multe ori în ultimii ani. Prima constatare (de bun-simţ?) pe care pot să o fac este că nimeni nu ne-a omorît. A doua este că anume în această stare mentală se originează răul: convingerea că sîntem într-o bătălie pe viaţă şi pe moarte în care viaţa şi moartea sînt luate la propriu. Trecînd prin destule asemenea momente, în care mulţi oameni strigau panicaţi că totul se prăbuşeşte şi (îmi) reproşau că fac(em) figura celor care vorbeau despre sexul îngerilor în Sfînta Sofia, în timp ce zidurile Constantinopolului cădeau sub furia cuceritoare a necredincioşilor, vă rog să-mi acordaţi micul şi nesemnificativul privilegiu al experienţei – măcar atît. Din interiorul acestei experienţe, pledez în continuare pentru soluţia de a răspunde cu bun-simţ şi umor, violenţei abjecte. Cu cît sînt ei mai grobieni, cu atît trebuie să fim noi mai eleganţi, cu cît sînt ei mai obraznici, cu atît trebuie să fim noi mai decenţi, cu cît viscerele lor sînt mai spasmotice, cu atît umorul nostru trebuie să fie mai briant.

Să gîndim prin excludere. Cînd se săvîrşeşte la adresa ta o mizerie în genul Antena 3, ce ai putea să faci? Teoretic, ai trei variante. Prima: să ignori. De acord, nu este o soluţie de lungă durată. Ei insistă şi, la un moment dat, trebuie să replici.

A doua: să le răspunzi pe măsură, să intri în competiţie cu ei, să fii mai tare decît ei. Dau ei de pămînt cu tine, dai şi tu de pămînt cu ei. Te înjură ei, îi înjuri şi tu. Te scuipă, îi scuipi. Te lovesc murdar, loveşti murdar. Te iei la cafteală cu ei. E o variantă – pentru cei care cred că pot fi mai mizerabili decît sînt ei. Precizez – e o variantă care are unele avantaje dovedite de istorie. Problema acestei variante nu este aceea că s-ar putea să nu poţi să fii mai mult decît ei, ci aceea că, după ce cîştigi confruntarea, constaţi că preţul plătit a fost prea mare: ai ajuns exact ca cei pe care îi deteşti.

A treia variantă: să le replici decent, din interiorul bunului-simţ, folosind umorul (nu umoarea!) în toate spectrele sale (ironie, sarcasm etc.).

Aceste trei tipuri de atitudine corespund, de fapt, unor structuri diferite de personalitate. Dacă eşti, de felul tău, senin, placid şi superior, sigur pe tine şi poţi trăi doar cu ochii la cer, nu merită să-ţi strici „karma“ pentru nişte derbedei. Totul e să te ţină balamalele! Dacă eşti un tip coleric, polemic, confruntaţional, ai nevoie de adrenalina scandalului ca fumătorul împătimit de ţigară, atunci soluţia este să te arunci pe ei. Dau ei, dai şi tu. Strădania unică trebuie să fie să dai mai tare. Singurul lucru predictibil din acest scenariu în care zboară pumnii în toate părţile este lunga sa durată. Şi în acest caz, totul e să te ţină balamalele! Dar, după cum intuiesc eu, mai toţi cei care citesc acest colţ de pagină nu sînt nici genul cu totul intangibil, plutitor la altitudini dincolo de alonja tunurilor cu rahat al Antenei 3, dar nici genul Badea pe invers. Aşadar, sînt(em) genul de oameni care preferăm replica inteligentă şi civilizată, în faţa brutalităţii. Replica de bun-simţ nu pare, la prima vedere cel puţin, adecvată atacului abject, dar ea este adecvată celui atacat, celui care dă replica. Este infinit mai important să păstrezi adecvarea cu tine însuţi, decît să faci tot ce poţi ca să fii adecvat lui Gâdea. Undeva, în profund, adevărata încercare a cuiva care ajunge ţinta unor Gâdea – Badea este să-şi păstreze sănătatea interioară, igiena sufletească şi echilibrul lăuntric în faţa unei agresiuni brutale. Aşadar, este, din toate punctele de vedere, bine să îi replici lui Gâdea aşa cum eşti tu, nu aşa cum e el!

Mai e ceva important de spus, în context. Nu speraţi la nici un ajutor din partea instituţiilor publice! Nu pentru că ar fi neputincioase. Că nu sînt. Au la îndemînă întregul instrumentar legal ca să ne protejeze de asemenea mizerii. Dacă vor, pot opri mizeria din presa televizuală imediat. Motivul real pentru care nu o fac este că, pe fond, în sufleţelul lor, cei care concretizează instituţia care trebuie să te apere de Gâdea îl plac pe Gâdea. Iar motivul strategic este că, fiind instituţii politizate, acestea înţeleg rostul tactic al tunurilor de dejecţii în „lupta“ cu cine o fi. Acum – cu Băsescu. Mîine – cu altul. Prin urmare, din punctul de vedere al eventualei protecţii de care societatea ar trebui să se bucure din partea instituţiilor sale în privinţa abjecţiei de la televizor, cetăţenii trebuie să ştie că se află în plin Vest sălbatic. Dacă nu se protejează ei singuri, nu-i protejează nimeni! Există, fireşte, şi varianta chemării în judecată. O recomand şi pe ea, cu menţiunea că e nevoie de avocaţi buni şi de îndelungată răbdare.

Sever Voinescu este avocat şi publicist.

Citiţi prima parte a articolului aici.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Dorin Recean FOTO Facebook jpg
Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie română să voteze la alegeri: România este un partener foarte important
Prim-ministrul Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie română să voteze la alegerile prezidențiale din România, subliniind că „România este un partener foarte important pentru Republica Moldova”, care a ajutat-o întotdeauna.
Gabriel Cotabiţă fb jpg
Mihai Trăistariu povestește ce nu știa publicul despre sănătatea lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”
Mihai Trăistariu spune însă că au existat semne că are probleme mai grave decât lăsa să se înțeleagă.
zodii care vor avea o iarna fericita jpg
Trei zodii care intră în decembrie cu dreptul. Prima lună de iarnă se anunță una de vis pentru acești nativi
Prima lună de iarnă se apropie cu pași repezi, iar unele zodii vor păși în luna decembrie cu dreptul. Astrele se vor alinia perfect în perioada următoare pentru acești nativi. În timp ce unii au noroc pe plan financiar, alții se îndrăgostesc, şi ceilalți vor fi promovați la locul de muncă. Potrivit
dnipro mp4 thumbnail png
De ce ar fi lansat Putin o rachetă goală la Dnipro. „Oreșnik” nu a provocat explozii sau distrugeri la sol
Racheta rusească Oreșnik, care a atacat Dnipro, a fost lansată probabil fără focos. Scopul liderului de la Kremlin ar fi intimidarea Ucrainei și Occidentului, susține publicația BILD.
vot diaspora FOTO MAE jpg
Peste 127.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale 2024. Situația la ora 16.00
Peste 123.000 de români din diaspora s-au prezentat până acum la urne, în a doua zi a primului tur al alegerilor prezidenţiale 2024, potrivit situației centralizate după ora 16.00. Cu tot cu opțiunile exprimate prin corespondență, numărul votanților a trecut de 127.000.
banner morți 23 noiembrie png
3 florin piersic 1 jpg jpeg
„Te voi iubi mereu, Omule!”. Florin Piersic, mesaj tulburător la aflarea morții lui Gabriel Cotabiță: N-ai fost „doar un simplu trecător”
Maestrul Florin Piersic a transmis un mesaj public, la scurt timp după aflarea veștii morții artistului Gabriel Cotabiță. „Vei continuă să trăiești in inima mea. Te voi iubi mereu, Omule!”, a spus actorul.
pitic  jpg
Un pitic de grădină făcut din ecstasy i-a lăsat interziși pe polițiști. „Din când în când dăm peste ceva special”
Recent polițiștii antidrog din Olanda au făcut o descoperire care i-a uimit chiar și pe ei. În timpul unor perchziții, le-a atars atenția un anumit obiect: un pitic de grădină. S-au întrebat
gabriel cotabita mihai traistariu jpg