„Instituţii de forţă“

Publicat în Dilema Veche nr. 592 din 18-24 iunie 2015
Cioace jpeg

Discursul politic, se ştie, operează fără ezitări cu noţiuni vagi, cu formule emblematice care au mai curînd rolul de a trezi asocieri şi chiar emoţii pozitive sau negative, decît pe acela de a invita la interpretări critice şi la raţionamente riguroase. O asemenea formulă vagă mi se pare a fi sintagma

, tot mai prezentă în discursul public românesc. Are aparenţele unei desemnări tehnice, dar suficient de transparente: nimeni nu pare să ceară explicaţii, definiţii, justificări ale folosirii sale. Din cîte am putut să-mi dau seama, nu e, totuşi, o veritabilă sintagmă de specialitate, care să fie curentă în politologie sau în administraţie, şi nici nu copiază formule străine mai răspîndite. Cei care o utilizează în spaţiul românesc – politicieni, jurnalişti, simpli cetăţeni – par să-i atribuie conotaţii mai curînd negative („Guvernul nu poate fi debarcat prin folosirea

ale statului!“,

). Nici nu e de mirare:

este o calitate (sinonimă cu

, dar utilizarea ei se asociază prototipic cu agresiunea (ca în expresia

sau în cazul verbului

). Ambiguitatea cuvîntului

(oscilînd între „putere“ pur şi simplu şi „putere de constrîngere, violenţă“, DEX) se transmite şi sintagmei

Fomula sugerează o putere unitară şi ameninţătoare, potrivindu-se foarte bine cu teoriile conspiraţiei, cu invocarea spectrului autoritarismului, chiar al dictaturii, cu victimizarea prin imaginea Statului în luptă cu Cetăţeanul:

împotriva unei pensionare pot scoate lumea în stradă“ (

); „să se lupte cu

din

(

); „persoane puse în fruntea unor instituţii care, conduse dictatorial, devin

“ (

) etc. 

E drept, sintagma poate fi folosită uneori şi fără conotaţii negative: într-un articol de pe un blog cu tematică religioasă, relatînd despre „sfinţirea Detaşamentului cu destinaţie specială «Pantera» (…) al Departamentului Instituţii Penitenciare al Ministerului Justiţiei“,

pare să se bucure de tot respectul, în contextul unei desemnări ceremonioase: „Atît slujitorii prezenţi, cît şi reprezentanţii

au apreciat înalt colaborarea fructuoasă între Mitropolia Moldovei şi Departamentele Ministerului Justiţiei“; se urmăreşte „oferirea asistenţei spirituale tuturor persoanelor implicate în activitatea acestei

“ (

).

Nu pare să fie totdeauna foarte clar ce realităţi acoperă formula: care sînt

şi cît de similară este „forţa“ lor. Enumerările evocă de obicei Poliţia, Armata, serviciile secrete, dar şi organisme ale justiţiei, agenţii fiscale etc.: „alte

ale statului precum Procuratura, Serviciile Secrete, DNA, Armata“ (interviu, în

); „DNA şi ANAF,

ale statului român“ (

). Sensul vag, pendularea între putere (pozitivă) şi acţiunea constrîngătoare (negativă) se manifestă şi prin includerea în categoria generală a altor instituţii. Cineva consideră că şi presa intră în aceeaşi categorie: „acuzaţii grave, nesusţinute de vreo dovadă, împotriva

ale statului“ (

). Alteori, etichetarea are ca obiect primăria: „Primăriile actuale, nişte

puse în detrimentul cetăţeanului de către şmecherii cu bani“ (comentariu,

). Se poate chiar ca sintagma să nu mai fie asociată cu exercitarea puterii statului şi cu legitimarea constrîngerii, fiind folosită doar cu sensul de „puternic“ (şi, probabil, „influent“): „joburi la cinci

din Cluj: Electrica, Hidroserv, Casa de Pensii, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Spitalul Judeţean“ (

). 

Sintagma e folosită şi în discursul public din Republica Moldova: „i-a convocat în şedinţă pe conducătorii principalelor

– MAI, Procuratura Generală, SIS, Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărarii, Ministerul Afacerilor Interne şi Integrării Europene, Serviciul vamal şi de grăniceri“ (

). Unele informaţii disponibile pe Internet par să indice un model sau un corespondent al formulei româneşti în spaţiul rusesc: texte occidentale preiau termenul

(derivat din

, „forţă“, tradus în engleză ca „person of force“), legîndu-l de o sintagmă tradusă ca „structures of force“ sau „institutions of force“, pentru a se referi la realităţi politice ale ultimelor decenii (începînd cu Boris Elţîn). 

Aplicată adesea fără discernămînt, de obicei în contexte negative, formula

are dezavantajul de a simplifica realitatea vieţii politice, reducînd-o la un scenariu rudimentar. Ca orice formă de simplificare, sintagma e comodă şi se răspîndeşte rapid; rămîne totuşi vagă, înşelătoare, insinuantă. 

Limbaj şi politică

101 cuvinte argotice

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.