Înjosire și înjoseală

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image

Cuvîntul înjoseală este o creație lexicală recentă, neînregistrată de dicționarele noastre și de negăsit în corpusurile de texte mai vechi. Atestările sale sînt din ultimii ani: au apărut în dialoguri reproduse în presa de scandal, în comentarii online, în textul unei piese muzicale. Cuvîntul a fost evocat, în mass-media, tocmai pentru a ilustra  noutățile din vorbirea tinerilor: „Fram, i-a dat înjoseală” (digi24.ro, 2023)Folosirea colocvial-argotică a lui înjoseală nu este, cum s-ar putea crede, o readucere în uz a unui cuvînt vechi și popular, ci chiar o inovație, care completează o familie lexicală mai veche, din care fac parte verbul a înjosi, substantivul înjosire și adjectivul înjositor. Nu e de fapt foarte veche nici familia lexicală în cauză: verbul a înjosi este atestat de-abia în secolul al XIX-lea, cu variante de formă (a josi, a înjosa)și cu sensuri azi uitate, ca „a coborî” sau „a scădea prețul”. Sensul principal din prezent – „a umili, a degrada” – este explicat în Dicționarul limbii române, dicționarul academic coordonat de Sextil Pușcariu (tomul II, 1934), ca provenind din calc semantic, din imitarea, cu material românesc, a unor verbe din franceză (abaisser) și germană (erniedrigen). O invenție a autorilor din secolul al XIX-lea a fost și forma concurentă – verbul a înjosorî –, care nu s-a bucurat de vreun succes. Dicționarul cuprinde și o precizare de registru, limitînd folosirea cuvîntului a înjosi, cu sensul „a degrada, a umili”, la „clasele culte”. Bazele de date confirmă această notă stilistică; verbul format de la locuțiunea adverbială în jos, deci din elemente ale lexicului de bază, moștenite din latină, circula mai ales în texte în registru înalt, în contexte etice, politice, religioase. Substantivul înjosire era folosit, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în literatura și în publicistica vremii, de Alecsandri, Eminescu, Caragiale etc. Nici astăzi înjosire nu este, de fapt, un cuvînt de uz curent, reperabil în conversația cotidiană. 

Înjoseală este format cu sufixul -eală, preferat de limbajul colocvial-argotic pentru formarea abstractelor de la verbe. Cuvîntul este folosit cu sensul „umilință, rușine”: „Să știi că nu e «înjoseală» să te îmbraci de la piață” (vice.com, 2017); „nu ar pune mîna pe o mătură, «că e înjoseală»” (fsanp.ro). Sensul înjoselii e impregnat de mentalităţi, coduri şi practici specifice lumii marginale sau chiar interlope, în care ierarhia – cu diferenţierea între şmecheri şi fraieri – e foarte importantă pentru supraviețuire, în care autoritățile sînt inamicul principal, iar delațiunea – păcatul major. Într-un reportaj mai vechi despre viața de închisoare, un deținut explica ce înseamnă a fi la înjoseală, în distribuirea paturilor suprapuse (în care cele de jos sînt dorite și confirmă puterea ocupantului): „Dacă dormi în paturile superioare, se cheamă că ești la înjoseală și toți își bat joc de tine” (Gazeta de Sud, 2000). Specifice sînt expresiile în care intră înjoseală, construite cu verbele a da și a lua; mai ales acestea conferă folosirii noului cuvînt caracterul non-standard, colocvial-argotic. Expresia a da înjoseală are sensul „a umili”: „I-a dat înjoseală la fotbal” (dictionar-urban.ro); „B.P., atac dur la adresa femeii care a lăsat-o fără 15.000 de euro! „Îi dau înjoseală. Oamenii cu valoare nu merg la Poliție” (spynews.ro). Expresia poate fi întărită prin sinonim: „vă dau rușine și înjoseală de față cu toată lumea” (wowbiz.ro); „Îți dau rușine și înjoseală. Eu sînt șmecher!” (wowbiz.ro). În mod complementar, a-și lua înjoseală este echivalent cu „a fi umilit”: „Mamă, ce înjoseală mi-am luat!” (cancan.ro, 2020). „Afaceristul Ciot și-a luat înjoseală de la cămătari” (bzi.ro, 2020); „bătută de amantă: «Și-a luat înjoseală de la fată!»” (bzi.ro).

O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore. Aproape echivalente în planul pur noțional, înjosire și înjoseală se diferențiază considerabil prin conotații și prin evocarea contextelor specifice de folosire.          

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cerb jpg
Un cerb tânăr face spectacol în fața unei camere de monitorizare, dar mai ales în fața unei ciute: „Lasă-mă, îmi place!”
Un cerb a fost surprins în ipostaze inedite într-o pădure din Parcul Natural Bucegi. El a fost filmat în timp ce se scălda într-o băltoacă.
Incendiu la un centru pentru copii cu dizabilități Foto Prefectura Argeș jpg
Incendiu izbucnit la un complex de servicii pentru copii cu dizabilități din Pitești. Peste 100 de persoane au fost evacuate
Un incendiu a izbucnit, miercuri, la un spațiu din Pitești în care funcționează un complex de servicii pentru copii cu handicap și o grădiniță pentru copii cu dizabilități!
gabriela cretu FOTO Gabi Crețu / Facebook
Proteste în Senat. Cine este Gabriela Crețu, fosta senatoare care nu și-a ocupat funcția prin concurs
Gabriela Crețu a fost aleasă în 2004 deputată, apoi a fost europarlamentar, după care în 2009 a ocupat funcția de „reprezentant permanent pe lângă insituțiile europene” în Senatul României. Ea se numără printre funcționarii care au protestat față de concedierile anunțate de Bolojan.
WhatsApp Image 2025 01 22 at 15 31 10 jpeg
Opt medici și asistenți din Dolj, bănuiți că ar fi încasat bani pentru gărzi fără să le efectueze
Opt medici și asistenți din județul Dolj sunt suspectați că ar fi încasat bani pentru gărzi în centrul de permanență fără să le fi efectuat, în fapt. Polițiștii au descins la mai multe adrese de unde vor fi ridicați suspecți care vor fi duși la audieri.
shutterstock 2533416523 jpg
Rusia a dat un ultimatum Ucrainei în 2022, dezvăluie Zelenski
Rusia a vrut să-l instaleze pe oligarhul pro-Kremlin Viktor Medvedciuk în funcția de președinte al Ucrainei și i-a cerut lui Volodimir Zelenski să demisioneze, a declarat șeful statului ucrainean pe 22 ianuarie, evocând un ultimatum dat de Kremlin în primele zile ale invaziei.
Lewis Hamilton (Instagram) jpg
Hamilton, începutul unei noi ere în Formula 1: britanicul a debutat la Ferrari
Lewis Hamilton e gata pentru drumul de la noua echipă.
horoscop shutterstock jpg
Horoscop joi, 23 ianuarie. Recompense și aprecieri pentru Tauri, final neașteptat pentru Fecioare, reproșuri pentru Capricorni
Horoscop joi, 23 ianuarie. Lorina, astrologul Click, a consultat astrele și ne spune ce îi așteaptă pe cei 12 nativi în parte, în penultima zi a săptămânii.
bani euro bancnote ajutoare de stat oferta Foto ministerul finantelor
Datoria publică în UE a atins 81,6%. Cum se plasează România față de alte state
La sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2024, ponderea datoriei publice în PIB era în zona euro de 88,2% și de 81,6% în UE, procente neschimbate față de sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2024.
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
A fost cutremur în România. Unde s-a resimțit
Un cutremur cu magnitudinea 3.6 a fost resimțit miercuri, la ora 15:37:28 (ora locală a României), în Galați, informează INFP.