Înjosire și înjoseală

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image

Cuvîntul înjoseală este o creație lexicală recentă, neînregistrată de dicționarele noastre și de negăsit în corpusurile de texte mai vechi. Atestările sale sînt din ultimii ani: au apărut în dialoguri reproduse în presa de scandal, în comentarii online, în textul unei piese muzicale. Cuvîntul a fost evocat, în mass-media, tocmai pentru a ilustra  noutățile din vorbirea tinerilor: „Fram, i-a dat înjoseală” (digi24.ro, 2023)Folosirea colocvial-argotică a lui înjoseală nu este, cum s-ar putea crede, o readucere în uz a unui cuvînt vechi și popular, ci chiar o inovație, care completează o familie lexicală mai veche, din care fac parte verbul a înjosi, substantivul înjosire și adjectivul înjositor. Nu e de fapt foarte veche nici familia lexicală în cauză: verbul a înjosi este atestat de-abia în secolul al XIX-lea, cu variante de formă (a josi, a înjosa)și cu sensuri azi uitate, ca „a coborî” sau „a scădea prețul”. Sensul principal din prezent – „a umili, a degrada” – este explicat în Dicționarul limbii române, dicționarul academic coordonat de Sextil Pușcariu (tomul II, 1934), ca provenind din calc semantic, din imitarea, cu material românesc, a unor verbe din franceză (abaisser) și germană (erniedrigen). O invenție a autorilor din secolul al XIX-lea a fost și forma concurentă – verbul a înjosorî –, care nu s-a bucurat de vreun succes. Dicționarul cuprinde și o precizare de registru, limitînd folosirea cuvîntului a înjosi, cu sensul „a degrada, a umili”, la „clasele culte”. Bazele de date confirmă această notă stilistică; verbul format de la locuțiunea adverbială în jos, deci din elemente ale lexicului de bază, moștenite din latină, circula mai ales în texte în registru înalt, în contexte etice, politice, religioase. Substantivul înjosire era folosit, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în literatura și în publicistica vremii, de Alecsandri, Eminescu, Caragiale etc. Nici astăzi înjosire nu este, de fapt, un cuvînt de uz curent, reperabil în conversația cotidiană. 

Înjoseală este format cu sufixul -eală, preferat de limbajul colocvial-argotic pentru formarea abstractelor de la verbe. Cuvîntul este folosit cu sensul „umilință, rușine”: „Să știi că nu e «înjoseală» să te îmbraci de la piață” (vice.com, 2017); „nu ar pune mîna pe o mătură, «că e înjoseală»” (fsanp.ro). Sensul înjoselii e impregnat de mentalităţi, coduri şi practici specifice lumii marginale sau chiar interlope, în care ierarhia – cu diferenţierea între şmecheri şi fraieri – e foarte importantă pentru supraviețuire, în care autoritățile sînt inamicul principal, iar delațiunea – păcatul major. Într-un reportaj mai vechi despre viața de închisoare, un deținut explica ce înseamnă a fi la înjoseală, în distribuirea paturilor suprapuse (în care cele de jos sînt dorite și confirmă puterea ocupantului): „Dacă dormi în paturile superioare, se cheamă că ești la înjoseală și toți își bat joc de tine” (Gazeta de Sud, 2000). Specifice sînt expresiile în care intră înjoseală, construite cu verbele a da și a lua; mai ales acestea conferă folosirii noului cuvînt caracterul non-standard, colocvial-argotic. Expresia a da înjoseală are sensul „a umili”: „I-a dat înjoseală la fotbal” (dictionar-urban.ro); „B.P., atac dur la adresa femeii care a lăsat-o fără 15.000 de euro! „Îi dau înjoseală. Oamenii cu valoare nu merg la Poliție” (spynews.ro). Expresia poate fi întărită prin sinonim: „vă dau rușine și înjoseală de față cu toată lumea” (wowbiz.ro); „Îți dau rușine și înjoseală. Eu sînt șmecher!” (wowbiz.ro). În mod complementar, a-și lua înjoseală este echivalent cu „a fi umilit”: „Mamă, ce înjoseală mi-am luat!” (cancan.ro, 2020). „Afaceristul Ciot și-a luat înjoseală de la cămătari” (bzi.ro, 2020); „bătută de amantă: «Și-a luat înjoseală de la fată!»” (bzi.ro).

O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore. Aproape echivalente în planul pur noțional, înjosire și înjoseală se diferențiază considerabil prin conotații și prin evocarea contextelor specifice de folosire.          

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.