Înjosire și înjoseală

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image

Cuvîntul înjoseală este o creație lexicală recentă, neînregistrată de dicționarele noastre și de negăsit în corpusurile de texte mai vechi. Atestările sale sînt din ultimii ani: au apărut în dialoguri reproduse în presa de scandal, în comentarii online, în textul unei piese muzicale. Cuvîntul a fost evocat, în mass-media, tocmai pentru a ilustra  noutățile din vorbirea tinerilor: „Fram, i-a dat înjoseală” (digi24.ro, 2023)Folosirea colocvial-argotică a lui înjoseală nu este, cum s-ar putea crede, o readucere în uz a unui cuvînt vechi și popular, ci chiar o inovație, care completează o familie lexicală mai veche, din care fac parte verbul a înjosi, substantivul înjosire și adjectivul înjositor. Nu e de fapt foarte veche nici familia lexicală în cauză: verbul a înjosi este atestat de-abia în secolul al XIX-lea, cu variante de formă (a josi, a înjosa)și cu sensuri azi uitate, ca „a coborî” sau „a scădea prețul”. Sensul principal din prezent – „a umili, a degrada” – este explicat în Dicționarul limbii române, dicționarul academic coordonat de Sextil Pușcariu (tomul II, 1934), ca provenind din calc semantic, din imitarea, cu material românesc, a unor verbe din franceză (abaisser) și germană (erniedrigen). O invenție a autorilor din secolul al XIX-lea a fost și forma concurentă – verbul a înjosorî –, care nu s-a bucurat de vreun succes. Dicționarul cuprinde și o precizare de registru, limitînd folosirea cuvîntului a înjosi, cu sensul „a degrada, a umili”, la „clasele culte”. Bazele de date confirmă această notă stilistică; verbul format de la locuțiunea adverbială în jos, deci din elemente ale lexicului de bază, moștenite din latină, circula mai ales în texte în registru înalt, în contexte etice, politice, religioase. Substantivul înjosire era folosit, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în literatura și în publicistica vremii, de Alecsandri, Eminescu, Caragiale etc. Nici astăzi înjosire nu este, de fapt, un cuvînt de uz curent, reperabil în conversația cotidiană. 

Înjoseală este format cu sufixul -eală, preferat de limbajul colocvial-argotic pentru formarea abstractelor de la verbe. Cuvîntul este folosit cu sensul „umilință, rușine”: „Să știi că nu e «înjoseală» să te îmbraci de la piață” (vice.com, 2017); „nu ar pune mîna pe o mătură, «că e înjoseală»” (fsanp.ro). Sensul înjoselii e impregnat de mentalităţi, coduri şi practici specifice lumii marginale sau chiar interlope, în care ierarhia – cu diferenţierea între şmecheri şi fraieri – e foarte importantă pentru supraviețuire, în care autoritățile sînt inamicul principal, iar delațiunea – păcatul major. Într-un reportaj mai vechi despre viața de închisoare, un deținut explica ce înseamnă a fi la înjoseală, în distribuirea paturilor suprapuse (în care cele de jos sînt dorite și confirmă puterea ocupantului): „Dacă dormi în paturile superioare, se cheamă că ești la înjoseală și toți își bat joc de tine” (Gazeta de Sud, 2000). Specifice sînt expresiile în care intră înjoseală, construite cu verbele a da și a lua; mai ales acestea conferă folosirii noului cuvînt caracterul non-standard, colocvial-argotic. Expresia a da înjoseală are sensul „a umili”: „I-a dat înjoseală la fotbal” (dictionar-urban.ro); „B.P., atac dur la adresa femeii care a lăsat-o fără 15.000 de euro! „Îi dau înjoseală. Oamenii cu valoare nu merg la Poliție” (spynews.ro). Expresia poate fi întărită prin sinonim: „vă dau rușine și înjoseală de față cu toată lumea” (wowbiz.ro); „Îți dau rușine și înjoseală. Eu sînt șmecher!” (wowbiz.ro). În mod complementar, a-și lua înjoseală este echivalent cu „a fi umilit”: „Mamă, ce înjoseală mi-am luat!” (cancan.ro, 2020). „Afaceristul Ciot și-a luat înjoseală de la cămătari” (bzi.ro, 2020); „bătută de amantă: «Și-a luat înjoseală de la fată!»” (bzi.ro).

O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore. Aproape echivalente în planul pur noțional, înjosire și înjoseală se diferențiază considerabil prin conotații și prin evocarea contextelor specifice de folosire.          

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

investitii
Topul celor mai vechi afaceri de familie din lume. Tradiții de peste 400 de ani
Afacerile de familie continuă să fie un motor important de creștere pentru economia globală. Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume generează venituri în valoare de 8,8 trilioane de dolari, o creștere de 10% față 2023, și au 25,1 milioane de angajați în 43 de jurisdicții.
The Arrival of the French Girls at Quebec, 1667   C W  Jefferys jpg
„Fiicele regelui”, cel mai mare proiect matrimonial din istorie. Cum s-a reușit fondarea unuia dintre cele mai importante state din lume
În secolul al XVII-lea a fost derulat cel mai mare proiect matrimonial din istorie sponsorizat de stat. Sute de femei au fost plătite pentru a merge în America de Nord și a se căsători cu soldații și muncitorii din colonii. Au contribuit la înființarea unui mare stat nord-american.
Restaurant - prieteni la masa - mancare - telefon - socializare FOTO Shutterstock
Cuvântul banal care ne poate aduce succesul: „Eu îmi învăț copiii să gândească cu ajutorul unui cuvânt”
De multe ori, cea mai mare barieră dintre noi și succes este propria noastră mentalitate. Din acest motiv, este important să știm cum trebuie să răspundem în fața provocărilor care ne ies în cale pentru a reuși să trecem cu bine peste orice problemă!
steagul romaniei si al UE foto pixabay jpg
La răscruce de drumuri. Cum arată scenariul ideal și cel de coșmar pentru viitorul României| ANALIZA
România se află la răscruce de drumuri, iar alegerile prezidențiale din luna mai vor decide calea pe care o luăm. Expertul în securitate Marius Ghincea avertizează că pentru prima dată de la momentul Snagov nu mai există decizia fermă și unanimă ca România să privească spre Bruxelles.
masina de lux confiscata in port foto politia de frontiera
Controverse privind taxa pe lux. Cum se aplică și care sunt neclaritățile
Taxa pe lux este un impozit suplimentar care se aplică locuințelor de peste 500.000 euro (2,5 milioane de lei) și mașinilor de peste 75.000 de euro (375.000 de lei).
Controversatul cercetător chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic Colaj X He Jiankui
Cercetătorul chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic: „Editarea embrionilor umani va fi la fel de populară ca iPhone-ul”
He Jiankui revine în laborator după experimentul controversat de editare genetică ce a șocat lumea. „Sper ca, peste 50 de ani, oamenii să mă amintească drept «Darwin-ul chinez»”, a declarat cercetătorul care a creat în secret primii bebeluși modificați genetic.
Luptă între tătari și cazaci. Pictură de Józef Brandt (© Wikimedia Common)
Originea misterioasă a tătarilor. Istoricii încă încearcă să înțeleagă de unde provenea această populație
De-a lungul secolelor, tătarii au fost o prezență constantă la hotarele statelor românești. Iar de-a lungul timpului, cei mai mulți oameni au considerat că această populație războinică era de origine mongolă.
Dacia in America foto captura video jpg
Aventurile unui român cu Dacia 1310 în America. A gonit pe celebra Route 66 și i s-a stricat mașina chiar lângă temuta Area 51
Un vlogger român a trăit aventura vieții în America. Distracția a început în New York, locul din care a pornit cu o Dacie 1310, și a traversat Statele Unite până în Los Angeles, trecând și pe Route 66.
cimitir evreiesc radauti prut (11) jfif
Povestea fabuloasă a orașului uitat de la capătul României. Cea mai rămas din „Micul Orient” de la răscrucea marilor drumuri comerciale
Un sat de pe frontiera nordică a României ascunde o istorie fabuloasă a marilor drumuri comerciale care legau mările și cele mai importante târguri ale Europei. Acum două secole, Rădăuți-Prut a fost unul dintre cele mai prospere târguri, un oraș uitat al istoriei.