Înfrîngerea învingerii

Publicat în Dilema Veche nr. 753 din 26 iulie – 1 august 2018
Binili învinge jpeg

Sînt de două săptămîni secretar de stat la Ministerul Muncii. Am un şofer – un pic şocat de faptul că îl folosesc foarte rar, nu de alta, dar metroul este mult mai rapid. Peste cîteva săptămîni o să renunţ de tot la serviciile lui, aflînd sumele uriaşe care se duc din banul public pe şoferii din ministere.

Muncesc ca un tîmpit cam 14 ore pe zi, fac de vreo cinci ori mai puţini bani decît am făcut în ultimii cinci ani şi, în plus, donez o bună parte a lor, mi-am adus o mulţime de prieteni să facă voluntariat, ca să nu plătească statul zeci de milioane aiurea firmelor lui Ghiţă, aşa că întrebarea mă bucură nespus.  

Un alt statut al funcţionarului public care să permită ca oamenii să fie angajaţi pe merit şi nu pe pile, o procedură de evaluări corecte care să măsoare eficienţa profesională şi nu abilităţile indiscutabile de a arde gazul de pomană sînt primele gînduri care îmi trec prin cap.  

Nu vreau să îi provoc un infarct, mai ales că, evident, şi el e rezultatul unei pile meşteşugite a partidului – cum, de altfel, sînt majoritatea oamenilor din minister. În plus, stau şi pe scaunul mortului.  

Mă fac că nu am auzit întrebarea. Acum, de cînd am anunţat că o să fiu în viitorul partid Ro+, am redevenit peştişorul de aur. Multă lume mă chinuie cu întrebări de genul: ce o să fac eu pentru ei? Întrebarea vine de la oameni care, culmea, sînt foarte convinşi că vor o schimbare. Noi, tăticu’, vrem o Românie altfel!  Altfel cum?   

Una care să se potrivească ascultătorilor lui Florin Salam, ai lui Fuego, ai Loredanei, sau celor care se îngrămădesc la Festivalul Enescu de la Ateneu?  

România pentru fanii lui Gâdea, Badea, Ciutacu, Prelipceanu, Rareş Bogdan, Ghiţă, Udrea, Mazăre sau pentru cei care au încredere în reprezentanţii, mai mult sau mai puţin pe faţă, ai fostei Securităţi de tip Tăriceanu, Meleşcanu, Năstase şi Dan Voiculescu?   

Care Românie? România pro-Kövesi sau pro-Firea? România părinţilor şi bunicilor noştri sau cea a generaţiei #rezist? România din Ferentari sau cea din Pipera? România pentru care Viorica este competentă, neconflictuală şi premier, sau cea în care ea e un fel de secretară prostovană a lui Livache, care tace senzaţional şi vorbeşte îngrozitor?  

Oameni care, întrebaţi fiind ce fac ei ca să schimbe România în bine, răspund supăraţi foc: Lasă, mă, să schimbe România ei, ăştia pe care îi plătim noi, din Parlament!  

Da, bre, că Nicolicea, Codrin Ștefănescu, Şerban Nicolae, Dragnea, Tăriceanu, Mitralieră, Olguţa şi fraţii, nevestele sau alte pile ale lui Pandele şi ale baronilor locali şi-au făcut averile alea de milioane de euro economisind cîteva mii de ani din salariile lor de amărăşteni angajaţi la stat.   

În fapt, pe marea noastră majoritate ne doare în paişpe cine ne conduce atîta timp cît ne măresc un pic salariul, ne dau un mic, o găleată, nişte circ şi ceva zile libere. Dacă adăugăm nişte moaşte, nişte televiziuni dedicate glorificării partidului şi o paradă militară, am rezolvat aşteptările pentru aproximativ 50% din compatrioţii noştri. România care să se schimbe pentru mine în timp ce noi o ardem la meci, concert, băută, grătărel nu există.   

O să învingem! România noastră, băi! Că noi „e“ talentaţi, dăştepţi şi plini de frumuseţuri!  

Doamna Viorica Vasilica 20-20, doamna aia megacompetentă de zicea că Iranul şi Pakistanul sînt state membre ale Uniunii Europene, tanti care a stat nouă ani la Bruxelles şi a devenit fluentă în dat din mîini, în he-he şi zîmbit în engleză şi franceză, este premierul României. Grindeanu şi Tudose au fost înaintea ei şi mai premieri. Oprea, semianalfabetul ăla de conducea doctorate, a fost şi el la un moment dat cel mai important om din România. România a fost a lui Vanghelie, a lui Vadim şi a celui mai sănătos primar dacopat, Funar.  

Gigi Becali, aşa, fost hoţoman, misogin, rasist şi dus cu capul, rupe audienţele în două comparativ cu Andrei Pleşu sau cu Liiceanu. Capatos şi Bianca Drăguşanu sînt vedete!  

O mare parte a talentaţilor şi a deştepţilor au plecat de mult din România şi, dintre cei rămaşi, destui vor să plece. Şi chiar dacă s-ar întoarce toţi şi ar vota în loc să o ardă la munte sau la yoga, tot minoritari ar fi. România bună, educată, profesionistă nu prea există. Trebuie construită.

Foto: Cosmin Bumbuţ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

NICUSOR DAN CONFERINTA 002 POOL INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Reforma în educație promisă de Nicușor Dan, sub lupă: ce lipsește din viziunea noului președinte
La o primă vedere, programul electoral al lui Nicușor Dan dedicat educației pare să răspundă așteptărilor generale prin identificarea problemelor-cheie și angajamente pentru dialog. Cu toate acestea, din perspectiva specialiștilor, textul este ezitant acolo unde ar fi fost nevoie de claritate.
par alb istock jpg
Cojile unei legume banale te scapă de părul alb. Trucul ce te va ajuta să rărești vizitele la salon
Indiferent de cât de mult sport facem și cât de sănătos mâncăm, în cele din urmă tot ne vom confrunta cu apariția părului alb. Iar odată ce acesta și-a făcut apariția, mulți dintre noi vom fi în căutarea unor metode simple și rapide de a scăpa de el!
acord ue uk jpg
Downing Street: Acordul cu UE înseamnă alimente mai ieftine şi o infuzie de 9 miliarde lire în economia britanică
Într-o mişcare cu rezonanţă simbolică şi economică majoră, guvernul britanic a anunţat luni dimineaţă parafarea unui acord complex cu Uniunea Europeană, menit să reducă birocraţia în comerţul agroalimentar şi să revigoreze relaţiile bilaterale îngheţate de ani de zile după Brexit.
razboi ucraina foto reuters jpg
ISW: Kremlinul nu pregătește societatea rusă pentru pace. Moscova mizează pe un război lung
Potrivit unei analize recente publicate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), Kremlinul nu dă niciun semn că ar fi dispus să încheie un acord de pace sau să oprească ostilitățile din Ucraina.
Radar Ground Master 200 FOTO Thalesgroup com jpeg
Poate deveni apărarea motorul noii economii europene? O miză între securitate și productivitate
Europa se pregătește să pompeze sume fără precedent în apărare – o decizie strategică, dar și un pariu economic.
image png
Care trebuie să fie presiunea anvelopelor în timpul verii. Aveți grijă să nu fie niciodată mai mică
Când temperaturile cresc, crește și riscul de accidente dacă anvelopele nu sunt umflate corect.
Joe Biden s a retras   Casa Albă  (1) jpg
Joe Biden și lecția unui diagnostic dur: Ce trebuie să știe orice bărbat despre cancerul de prostată
Joe Biden și cancerul de prostată: ce trebuie să știe orice bărbat despre simptome, diagnostic și tratamente pentru cea mai frecventă formă de cancer masculin.
banner sofia vicoveanca png
10 lei și o lecție de viață. Gestul unui om simplu ce a impresionat-o pe Sofia Vicoveanca. Totul s-a întâmplat la un spectacol: „Sunt lucruri la care țin foarte mult”
Într-o lume în care gesturile mici par tot mai rare, Sofia Vicoveanca, una dintre cele mai iubite și respectate artiste din România, a oferit publicului o lecție de modestie, recunoștință și umanitate. Într-un moment sincer și profund, artista a povestit o întâmplare care i-a rămas adânc întipărită
zurich elvetia shutterstock
Unde se simt cel mai bine românii plecați în străinătate: „Cochetez cu ideea asta de mai bine de 10 ani”
România este țara din care au plecat cei mai mulți oameni, după Siria, iar exodul pare să continue. Peste 4 milioane de români s-au stabilit în străinătate, iar alții ar vrea să-i urmeze. Printre cei interesați se află și mulți tineri din clasa medie, dar și multe persoane cu venituri reduse.