Influența rusească

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image

Armenia, Kosovo, Israel, Africa – succesiunea rapidă de conflicte fără legătură directă din ultimele cîteva luni ne arată o lume în care crize de tot felul, unele vechi de zeci de ani, se transformă în conflicte intense cărora le cad adesea victime mii de oameni nevinovați. Tentativa de a căuta un model care să le unească și să le explice e mai degrabă inutilă pentru că, de cele mai multe ori, singura trăsătură comună e suferința inutilă. 

Sînt analiști care caută insistent mîna Rusiei, dînd încă o dată Moscovei (pentru cîta oară?) șansa de a se prezenta ca un actor inevitabil în toate afacerile internaționale. În războiul din Israel, de exemplu, legăturile Kremlinului cu Hamas sînt întoarse pe toate fețele în căutarea unor dovezi care să arate că atacul de zilele trecute e parte a unei strategii foarte complicate de abatere a atenției Occidentului de la conflictul din Ucraina. Nici o astfel de dovadă credibilă nu a fost produsă încă, la fel cum, pînă la începutul săptămînii, nu exista nici un indiciu serios că Iranul – un suspect mult mai plauzibil – a avut rolul decisiv în evenimentele respective. 

La Teheran, crimele Hamas au fost salutate cu entuziasm, în timp ce Moscova și-a ascuns satisfacția sub forma unor platitudini diplomatice și remarci sarcastice. Evident că inamicii Vestului colectiv vor căuta profit atunci cînd aliații Occidentului au necazuri. Dar de aici și pînă la a le atribui „meritul” pentru toate aceste evenimente e cale lungă. Spre exemplu, în episodul final al conflictului azero-armean din Nagorno-Karabah, soldat cu victoria fără drept de apel a azerilor, Rusia a fost mai degrabă inactive, asistînd placid la o dureroasă înfrîngere a Armeniei. 

Cînd, în urmă cu cîteva săptămîni, mai mulți extremiști sîrbi au intrat în conflict cu poliția din Kosovo, au apărut imediat interpretările potrivit cărora rușii încearcă să creeze un conflict artificial menit, din nou, să abată atenția de la Ucraina. S-a spus mai puțin că provocările dintre comunitățile albaneză și sîrbă din regiune nu au încetat niciodată. S-a luat prea puțin în calcul faptul că flama naționalismului nu s-a stins în Balcani, iar ura interetnică mocnește în sufletul acestor comunități cărora teama de vecini le modelează viețile poate mai mult decît orice altceva. Statele, ca și oamenii, pot fi stupide fără ajutor. 

Un exemplu folosit adesea pentru a sublinia mîna lungă a Rusiei este prezența grupărilor paramilitare rusești în diverse state africane. Că între Wagner & Co și statul rus există o legătură e un fapt incontestabil. Însă ea ține mai degrabă de împărțirea profiturilor din conflictele în care se implică aceste armate private și mai puțin de cine știe ce obiective geopolitice majore. Pînă la urmă, stabilitatea politică din Republica Centrafricană, Mali sau Niger nu e relevantă decît cel mult la nivel regional. Problema cu toate aceste state este că ele sînt mai mult fantome ale unui aranjament instituțional decît administrații funcționale și eficiente. Cu sau fără Wagner, revoltele și loviturile de stat se întîmplă, dictaturile se instaurează și cad în numele unei dinamici locale pe care rușii o pot specula – și o fac – ca atîția alții înaintea lor. 

Înainte de a oferi Rusiei creditul că poate schimba soarta unor popoare în funcție de cum le tună strategilor Kremlinului, e probabil mult mai util să vedem ce anume se întîmplă în aceste state. Și vom constata că, indiferent de dorința Rusiei de a vedea un sfîrșit al ordinii de drept internaționale – obiectiv asumat și repetat adesea –, de cele mai multe ori avem de-a face evoluții noi ale unor crize vechi începute cu zeci sau chiar sute de ani în urmă.

E lumea decisă, în 2023, să renunțe la aranjamentele curente? Depinde de unde privim. Unii nu și le-au dorit niciodată, alții ar prefera o poziție mai bună la masa de poker geopolitic. Ce rol joacă Rusia în toate aceste evenimente? Cel mult pe cel al trecătorului care asistă la un accident rutier și apoi fuge cu portofelul șoferului rănit. 

Dacă vrem neapărat să căutăm influența rusească poate ar trebui să acordăm mai multă atenție Occidentului pe care Rusia și-l dorește slab și incapabil să ia decizii. Cu riscul de a supăra pe cineva, îmi pare mult mai grav faptul că în statele europene există partide, organizații de media și rețele sociale care fie tolerează, fie preiau și augmentează puncte de vedere ale propagandei ruse. 

Nici o criză locală din Caucaz, Africa sau Orientul Mijlociu nu poate face la fel de mult rău ca nihilismul rusesc raționalizat în partea noastră de lume. Pentru că dacă e ceva ce Rusia își dorește cu adevărat este ca lumea democratică să nu mai creadă în propria-i viabilitate. Să nu-și mai vadă avantajele și nici ascendentul moral. Să se îndoiască de sine, să se prăbușească apoi în brațele unui uriaș schilod și meschin a cărui singură dorință e să o sufoce. 

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Mihai Fifor FOTO Inquam Photos/ George Calin
Un fost ministru PSD îi cere demisia președintelui Klaus Iohannis: „Contextul s-a schimbat”
Mihai Fifor, membru PSD și fost ministru al Apărării, a susținut într-o postare pe Facebook că președintele Klaus Iohannis ar trebui să demisioneze din funcție pe 4 februarie, astfel încât calendarul constituțional după vacantarea funcției să se alinieze perfect cu cel stabilit deja de Guvern.
kkk foto anthony karen
KKK se alătură lui Trump pentru deportarea imigranților. Fluturașe xenofobe în Kentucky: „Să plece acum!”
Poliția din Kentucky investighează după ce o serie de pliante rasiste Ku Klux Klan care le spuneau imigranților „să plece acum” au fost distribuite în tot statul în ziua inaugurarii.
lukoil scris in ruseste jpg
Bulgaria, îndemnată să cumpere rafinăria Lukoil, pentru a preveni monopolul rusesc
Experții în energie și economiștii au îndemnat guvernul bulgar să ia în considerare achiziționarea rafinăriei Lukoil din Burgas, ca urmare a preocupărilor tot mai mari privind viitorul proprietar al instalației.
image png
Directorul JP Morgan, cea mai mare bancă de investiții din lume, avertizează că bursa americană este umflată
Jamie Dimon, directorul executiv al JP Morgan Chase, cea mai mare bancă de investiții de pe Wall Street, declară că bursa americană este „oarecum umflată”.
FOTO @FantomasRitorna / X
Studenții italieni au „spânzurat” un manechin cu chipul lui Elon Musk în celebra piață în care a fost executat Mussolini
Un grup de studenți italieni de stânga au spânzurat un manechin cu chipul lui Elon Musk în Piazzale Loreto din Milano, acuzându-l de gesturi fasciste la ceremonia de învestitură a lui Trump.
gunoi, freepik jpg
Ce comoară a găsit un tânăr la coșul de gunoi? Nu i-a venit să creadă cât valorează
Un tânăr din Grecia a avut parte de o surpriză de proporții, atunci când a încercat să ducă gunoiul. Chiar sâmbăta trecută, în orașul Salonic, din nordul Greciei, bărbatul a găsit lângă coșurile de gunoi o statuie ce s-a dovedit că ar avea o vechime de aproximativ 2.000 de ani!
SBU psihiatru sef corupt webp
Psihiatrul-șef al armatei Ucrainei a strâns peste un milion de dolari de la începerea invaziei ruse. A fost reținut pentru corupție
Psihiatrul-șef al armatei Ucrainene a fost reținut după ce a fost acuzat de corupție și că ar fi câștigat peste 1 milion de dolari de când a început invazia rusă, în 2022.
Declarații de presă susținute de președintele Senatului, Ilie Bolojan, în paralel cu un protest spontan al funcționarilor publici angajați în Senatul României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Bolojan: Cererea de suspendare a preşedintelui Iohannis, o „acţiune irațională de imagine”. Acuzațiile POT la adresa șefului PNL
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a afirmat, miercuri, că solicitarea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis este o acţiune de imagine, „iraţională”, fără un impact concret. Liberalul a atras atenția că semnăturile nu au fost depuse la ambele camere, așa cum prevede regulamentul.
preparatul de pe vremea dacilor jpg
Preparatul de pe vremea dacilor care ar putea fi 100% românesc. Se consumă pe săturate și în zilele noastre
Multe dintre produsele tradiționale românești s-au născut datorită numeroaselor influențe culturale care au fost resimțite pe aceste meleaguri de-a lungul timpului. Însă, poate că mulți dintre noi ne-am întrebat dacă există o rețetă exclusiv românească, care să se fi născut fără influențe externe.