Infatuare

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
„Cu bule“ jpeg

Sensurile pe care vorbitorii de azi le atribuie unor cuvintele intrate în română de mai bine de un secol continuă să ne surprindă. Am asistat, treptat, la felul în care adjective ca versatil sau patetic îşi adăugau, prin calc după engleză, sensuri foarte diferite de cele deja consemnate în dicţionare, producînd evaluări aproape opuse celor tradiţionale (versatilitatea devine o calitate, estetica pateticului se reduce la simplitatea dispreţuitoare a lui jalnic). Procesul grefării de sensuri copiate din engleză pe cuvinte de origine latină (care fuseseră împrumutate de română prin intermediul francezei) pare de neoprit. Îl ilustrează, în ultima vreme, substantivul infatuare şi adjectivul infatuat: dacă în dicţionare sensurile lor sînt foarte clare şi bine delimitate, caracterizate de sinonimia cu îngîmfare, înfumurare, respectiv cu îngîmfat şi înfumurat,  în surprinzător de multe traduceri grăbite şi în limbajul tinerilor celor două cuvinte li se atribuie, după engleză, sensuri din sfera îndrăgostirii: „trezire a atracţiei, pasiune bruscă” şi „îndrăgostit, atras erotic, cuprins de pasiune”. Mecanismul socio-lingvistic al răspîndirii acestor sensuri e lesne de imaginat: lecturile intelectuale în limba română nu ţin pasul cu învăţarea limbii engleze, astfel că unii tineri învaţă cuvintele englezeşti înainte cultismelor româneşti corespunzătoare. Transferul de sens se produce fără teamă şi ezitare, vorbitorul fiind convins că sensul din engleză trebuie să existe şi în română.   

Exemple ale transferului de sens se găsesc în mediul online, chiar în reviste în care pretenţia de a stabili subtile diferenţe semantice se asociază cu o punctuaţie aleatorie şi cu destule neglijenţe de redactare: „Infatuarea și îndrăgostirea pot fi confundate cu ușurință. Infatuarea este doar euforie care trece în schimb ce dragostea poate dura o viață întreagă” (9 semne că ești infatuată nu îndrăgostită, unica.ro); „Uneori NI SE PARE (avem impresia) că iubim… Este ceea ce numim Infatuare. Alteori iubim cu adevărat... Este ceea ce simţi cu adevărat iubire sau este ceea ce putem cataloga cu numele de infatuare?” (garbo.ro) etc. Infatuat apare în construcţie cu prepoziţia de (după modelul îndrăgostit de): „Voise să bea și pentru că se simțea cumva infatuat de frumoasa Mona” (R. Vornicu, Dincolo de ocean, 2012); „Jagger era în continuare infatuat de actriţă şi i-a dat cadou o pereche de cercei” (tvmania.ro).

Sensul „plin de sine” al adjectivului infatuat, preluat din franceză, are de fapt o legătură cu îndrăgostirea: infatuatul era, iniţial, cel îndrăgostit de sine. La origine, verbul latin infatuare, derivat din fatuus („prost, smintit”), însemna „prostire”, „înnebunire, zăpăcire, scoatere din minţi”; în timp, verbul şi participiul său s-au specializat pentru pasiunea amoroasă şi apoi pentru pasiunea cuiva pentru sine însuşi (sens secundar devenit sens principal în franceză şi sens unic în română). Ca de atîtea alte ori, evoluţiile cultismului au fost diferite în fiecare limbă: în engleză, substantivul infatuation şi participiul infatuated s-au specializat pentru pasiunea amoroasă intensă, dar scurtă; în italiană, infatuare, infatuato şi infatuazione se folosesc mai ales pentru pasiuni subite şi exaltări exagerate, pentru entuziasme momentane şi iraţionale, nu neapărat amoroase. Aceleaşi sensuri existau şi în franceza veche, dar uzul actual le-a abandonat în favoarea unei specializări: infatué (de soi-même) este cel „care afişează o mulţumire de sine prostească”, iar infatuation se defineşte ca „admiraţie ridicolă pe care o persoană o are faţă de sine”. Evident, acestea sînt accepţiile pe care le-a preluat şi româna, cu aproximativ un secol în urmă.

Dicţionarele româneşti mai vechi nu înregistrau cuvintele infatuat şi infatuare; în Micul dicţionar academic, prima atestare pentru infatuare este din 1948. Franţuzismul circula cu siguranţă de mai multă vreme: bibliotecile electronice actuale ne permit să-l descoperim în Contimporanul, în 1923 – „Actorul este un individ prea infatuat şi sigur de putinţele lui, ca să asculte” – sau în Gândirea, în numărul din 1 martie 1930: „ateismul de odinioară, infatuat şi deşert, a fost depăşit”.

S-ar putea spune că prin copierea sensului din engleză se regăseşte o parte din istoria unui cuvînt latinesc care a traversat diferite epoci şi culturi. Poate că, în perspectiva timpului, aşa vom privi lucrurile, acceptînd un infatuat-îndrăgostit alături de infatuatul-înfumurat. Pînă atunci, mi se pare că noile uzuri trezesc destule confuzii, producînd mai degrabă un involuntar efect comic.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.