Inegalitatea ucide capitalismul

Publicat în Dilema Veche nr. 459 din 29 noiembrie - 5 decembrie 2012
Modelul Chávez jpeg

În general, se consideră că acea criză din 2008-2009 a fost cauzată de împrumuturile bancare excesive şi că eşecul unei reveniri satisfăcătoare provine din refuzul băncilor de a acorda împrumuturi, fiind îndatorate faţă de bilanţurile lor contabile „distruse“.

O poveste tipică, mult susţinută de adepţii lui Friedrich von Hayek şi de Şcoala austriacă de economie, sună cam aşa: în perioada premergătoare crizei, băncile au dat cu împrumut mai mulţi bani decît ar fi fost pregătiţi cei cu depozite şi conturi de economii să le împrumute, mulţumită banilor exagerat de ieftini oferiţi de către băncile centrale, în special de Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed). Băncile comerciale, prinzînd avînt odată cu banii de la băncile centrale, au dat ca avans credite pentru nenumărate proiecte de investiţii necorespunzătoare, iar explozia inovaţiilor financiare (cu precădere instrumentele derivate) a stimulat frenezia împrumuturilor.

Această piramidă inversată a datoriilor s-a dărîmat cînd Fed-ul a întrerupt distracţia cheltuielilor prin creşterea ratelor dobînzilor. (Fed-ul a ridicat nivelul dobînzii de referinţă a ratei fondurilor federale de la 1% în 2004 la 5,25% în 2006, menţinîndu-l acolo pînă în august 2007.) Drept rezultat, preţurile caselor s-au prăbuşit, lăsînd în urmă un întreg şir de bănci „zombie“ (ale căror datorii le depăşeau activele) şi ruinîndu-i pe cei care au luat împrumuturi.

Acum, problema pare a fi cea a reînceperii acordării de împrumuturi bancare. Băncile păgubite care nu vor să acorde împrumuturi trebuie să „redevină întregi“ într-un fel. Acesta a fost scopul marilor ajutoare financiare („bailouts“) din SUA şi Europa, urmate de cîeva rînduri de „uşurare cantitativă“, prin care băncile centrale au imprimat bani şi i-au pompat în sistemul bancar prin diverse canale neortodoxe. (Adepţii lui Hayek obiectează în legătură cu acest lucru, deoarece criza a fost cauzată de credite excesive – nu poate fi depăşită prin încă şi mai multe.)

În acelaşi timp, regimurile normative au fost înăsprite pretutindeni, pentru a preveni băncile să nu pună în pericol, din nou, sistemul financiar. Spre exemplu, în plus faţă de mandatul de stabilitate a preţurilor, Băncii Angliei i-a fost dată sarcina de a menţine „stabilitatea sistemului financiar“.

Această analiză, deşi aparent plauzibilă, depinde de convingerea că oferirea de credite este esenţială pentru sănătatea economică: prea mulţi bani o ruinează, în vreme ce prea puţini o distrug. Dar putem privi şi din altă perspectivă – şi anume că cererea pentru credite, mai degrabă decît oferta, reprezintă motorul economic decisiv. La urma urmei, băncile sînt obligate să dea împrumuturi pe baza unor garanţii suficiente, iar în perioada anterioară crizei, creşterea preţurilor la case a oferit aceste garanţii. Cu alte cuvinte, oferta creditelor a rezultat din cererea acestora.

Acest fapt pune întrebarea legată de originea crizei într-o lumină oarecum diferită. Nu atît creditorii prădători au fost de vină, cît debitorii imprudenţi sau amăgiţi. Astfel că apare întrebarea: De ce au vrut oamenii să împrumute atît de mult? De ce raportul dintre datorii şi venituri per familie a crescut pînă la un nivel fără precedent, în zilele premergătoare recesiunii?

Să cădem de acord că oamenii sînt lacomi şi că îşi doresc întotdeauna mai mult decît îşi pot permite. Atunci de ce s-a manifestat această „lăcomie“ atît de exagerat?

Pentru a răspunde, trebuie să ne uităm la ce se întîmpla cu distribuţia veniturilor. Lumea, în ansamblu, se îmbogăţea în ritm susţinut, dar împărţirea veniturilor în interiorul ţărilor devenea din ce în ce mai inegală. Veniturile medii stagnau sau chiar scădeau, în ultimii 30 de ani, în vreme ce PIB-ul per capita crescuse. Acest lucru însemnînd că cei bogaţi au luat caimacul unei porţiuni uriaşe din creşterea productivităţii.

Şi ce au făcut cei relativ săraci pentru „a ţine pasul cu vecinii“, în această lume a standardelor în creştere? Au făcut ce fac săracii dintotdeauna: s-au băgat în datorii. Pe vremuri, se îndatorau faţă de cămătar; acum sînt datori băncilor sau companiilor de carduri de credit. Şi pentru că sărăcia era doar relativă şi preţurile caselor creşteau rapid, creditorii erau bucuroşi să-i lase să se afunde din ce în ce mai adînc în datorii.

Bineînţeles, cîţiva s-au îngrijorat de prăbuşirea ratei de economisire per familie, dar puţini erau neliniştiţi peste măsură. În unul dintre ultimele sale articole, Milton Friedman a scris că în zilele noastre economisirea ia forma caselor.

Pentru mine, acest punct de vedere explică mult mai bine decît prezentarea obişnuită de ce, în ciuda banilor pompaţi de băncile centrale, băncile comerciale nu au reînceput acordarea de împrumuturi, iar revenirea economică aproape a încetat. Aşa cum creditorii nu forţau oamenii să împrumute înainte de criză, acum nu pot forţa familiile îndatorate să contracteze împrumuturi sau afacerile să ceară împrumuturi pentru a-şi extinde producţia, cînd pieţele sînt inactive sau în regres.

Pe scurt, revenirea economică nu poate fi lăsată pe seama Rezervei Federale a SUA, a Băncii Centrale Europene sau a Băncii Angliei. Aceasta necesită implicarea activă a decidenţilor politicii fiscale. Situaţia noastră actuală necesită nu un creditor în caz extrem, ci un cheltuitor în caz extrem, iar acesta nu poate fi decît un guvern.

Dacă guvernele, cu nivelul lor deja înalt de îndatorare, cred că nu mai pot împrumuta de la oameni, ar trebui să împrumute de la băncile centrale şi să cheltuie chiar ele banii în plus, folosindu-i pentru lucrări publice şi proiecte de infrastructură. Acesta e singurul mod prin care marile economii din Vest se vor repune în mişcare.

Dar, dincolo de acest lucru, nu putem continua cu un sistem care permite ca atît de mult din venitul naţional să se strîngă în atît de puţine mîini. Redistribuirea concertată a bogăţiei şi a veniturilor a fost adesea esenţială pentru supravieţuirea capitalismului pe termen lung. Sîntem pe cale să învăţăm din nou acea lecţie.

Robert Skidelsky este membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie şi profesor emerit de economie politică la Universitatea Warwick. 

Copyright: Project Syndicate, 2012 
www.project-syndicate.org 

traducere din limba engleză de Patricia MIHAIL 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care rupe topul din România! Este un thriller captivant, iar în rolul principal joacă un actor legendar
Filmul care rupe toate topurile pe platforma Netflix este "Un spion care știa prea multe". Acest thriller captivant despre spionajul din Războiul Rece reprezintă povestea unui agent englez revenit la MI-6 și bănuit de colaborare cu sovieticii.
bela karoly pe coperta cartii fara teama amazon com
Bela Karolyi, despre primii ani de antrenorat: „Erau copii sălbatici. Era înspăimântător să stau în faţa lor și să-i îndrum”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite ale Americii. Bela și Marta Karoly au făcut istorie în gimnastica internațională, însă povestea lor ca antrenori a început în anii ‘60, în Valea Jiului.
variola maimutei
Primul caz de infectare cu noua tulpină mpox, confirmată în California
Oficialii americani din domeniul sanitar au confirmat primul caz de infectare cu noua variantă mpox (variola maimuței). Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din California, pacientul este o persoană care s-a întors recent din Africa de Est.
index webp
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice
Pe meleagurile Moldovei, între județele Neamț și Iași, se ascunde în pădure un castel unic. Bijuteria arhitecturală a rezistat în fața tuturor războaielor, invaziei sovietice, incendiilor, chiar și comunismului.
GcXF4ZYXcAAG6ou jfif
Navă de spionaj rusă, escortată de Marea Britanie, după ce a fost observată în preajma cablurilor submarine în Marea Irlandei
O navă de spionaj rusă a fost escortată în afara Mării Irlandei după ce a patrulat o zonă cu infrastructură submarină critică.
image png
Miss Universe 2024 vine din Danemarca. Cine este ardeleanca care a reprezentat România
Victoria Kjær Theilvig din Danemarca este finalista Miss Universe 2024, devenind prima daneză din istorie care câştigă concursul.
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani Foto Ben Grant jfif
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânăr antreprenor și-a povestit experiența sa de viață. A crescut într-un oraș muncitoresc, a intrat în vânzări la 16 ani și a devenit milionar la 24 de ani.
milky way 67504 1280 jpg
Mesajul trimis din spațiu acum un an a fost descifrat! Care este, de fapt, semnificația acestuia
Un mesaj trimis de extratereștri, acum un an, a fost descifrat de o echipă formată dintr-un tată și fiica lui. Mesajul arată ca niște grupuri de pixeli albi pe un fundal negru, care reprezintă de fapt aminoacizi, componente esențiale pentru apariția vieții pe Pământ.
Nadia comaneci platformax jpg
Nadia Comăneci, dezvăluiri cutremurătoare. Sportiva antrenată de Bela Karolyi a fentat moartea de mai multe ori: „Sunt iubită de Dumnezeu”
Nadia Comăneci (63 de ani) este una dintre cele mai faimoase gimnaste și se poate lăuda cu o carieră impresionantă. Cu toate acestea, viața ei nu a fost mereu doar lapte și miere, întrucât a fost nevoită să treacă prin momente grele.