Industrii

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 823 din 28 noiembrie ÔÇô 4 decembrie 2019
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg

Folosirea actual─â a termenului industrie risc─â s─â le produc─â anumite nedumeriri celor c─ârora li s-au fixat ├«n memorie schematiz─ârile ┼či formulele cli┼čeizate ale limbii de lemn din deceniile regimului comunist. Pe atunci, istoria era clar ├«mp─âr┼úit─â ├«n perioade (├«ncep├«nd cu comuna primitiv─â), iar societatea ÔÇô ├«n domenii de activitate (dintre care cea mai important─â era industria) ┼či ├«n categorii (├«ncep├«nd cu muncitorii sau ÔÇ×oamenii muncii din industrieÔÇť). Orice discurs oficial trecea ├«n revist─â pretinsele mari progrese ale societ─â┼úii, pornind desigur de la industrie (socialist─â, modern─â, dezvoltat─â etc.). ├Än toate enumer─ârile, industria ap─ârea obligatoriu pe primul loc, eventual urmat─â de agricultur─â, orice alt─â activitate intr├«nd ├«ntr-un rest indefinit, nedemn de a fi numit, desemnat vag prin formulele ÔÇ×celelalte ramuriÔÇť sau ÔÇ×celelalte sectoareÔÇť: ÔÇ×dezvoltarea general─â a patriei noastre ÔÇô a industriei, agriculturii, a celorlalte ramuriÔÇť (raportul la Congresul al XIV-lea. din 20 noiembrie 1989).

├Än uzul actual, mai ales ├«n terminologiile de specialitate ale mai multor domenii, influen┼úate puternic de englez─â, industrie nu mai corespunde defini┼úiei din dic┼úionarele curente (├«n DEX: ÔÇ×ramur─â a produc╚Ťiei materiale ╚Öi a economiei na╚Ťionale, ├«n cadrul c─âreia au loc, pe scar─â larg─â, activit─â╚Ťile de exploatare a bunurilor naturale ╚Öi de transformare a acestora, precum ╚Öi a altora, ├«n mijloace de produc╚Ťie ╚Öi ├«n bunuri de consumÔÇť). Se vorbe┼čte, curent, de industria filmului, industria publicit─â┼úii, a comunic─ârii, ├«n genere de industrii creative: ÔÇ×implicarea ├«ntregii industrii de marketing ┼či comunicare de pe plan autohton este dificil de contorizatÔÇť (adplayers.ro); ÔÇ×tehnologia care transform─â industria fashionuluiÔÇť (adplayers.ro); ÔÇ×lideri mondiali din industria promo┼úionalelorÔÇť (adplayers.ro); ÔÇ×industria de comunicare din 2009ÔÇť (pr-romania.ro); ÔÇ×momentul 2008/2009, c├«nd industria de PR ├«╚Öi lua du╚Öul receÔÇť (pr-romania.ro); ÔÇ×tineri la ├«nceput de drum ├«n industrii creativeÔÇť (adplayers.ro). Bine instalate ├«n mass-media ┼či ├«n limbajul curent s├«nt sintagme ca industria filmului, industria muzical─â, industria turismului: ÔÇ×Poate fi readus─â la via┼ú─â industria filmului din Rom├ónia?ÔÇť (zf.ro); ÔÇ×teme importante pentru industria muzical─â ├«n era digital─âÔÇť (cultura.ro); ÔÇ×Industria turismului din Rom├ónia, ├«n pragul colapsuluiÔÇť (evz.ro).

Ca ┼či ├«n alte cazuri, este vorba de sensurile noi ad─âugate ├«n uz (nu ┼či ├«n dic┼úionare, deocamdat─â) unui cuv├«nt de origine latino-romanic─â, sub influen┼úa englezei. ├Än englez─â, industry desemneaz─â nu doar activitatea economic─â de prelucrare a resurselor, ci ┼či orice ramur─â a unei activit─â┼úi economice sau comerciale, av├«nd ┼či sensul de ÔÇ×h─ârnicie, munc─â intens─âÔÇť. De fapt, rom├óna nu a ├«mprumutat, ├«n secolul al XIX-lea, toate sensurile cuv├«ntului industrie din francez─â. Pentru acesta, Tr├ęsor de la langue fran├žaise informatis├ę indic─â ┼či sensurile ÔÇ×abilitate, ingeniozitateÔÇť, ba chiar ÔÇô ├«n ipostaza negativ─â ÔÇô ÔÇ×abilitatea de a ├«n┼čelaÔÇť, de care se leag─â sintagma chevalier dÔÇÖindustrie. Aceasta din urm─â a fost calchiat─â ├«n rom├ón─â de expresia cavaler de industrie (ÔÇ×┼čarlatan, escrocÔÇť), care are ├«ns─â un caracter opac ┼či chiar absurd, pentru c─â nu se asociaz─â cu nici unul dintre ├«n┼úelesurile ├«n uz ale cuv├«ntului rom├ónesc industrie. ┼×i franceza, ┼či engleza p─âstreaz─â de fapt sensuri derivate din cele ale cuv├«ntului latinesc industria ÔÇô ÔÇ×activitate energic─âÔÇť. ├Än dic┼úionarul latinizant al lui Laurian ┼či Massim (Dic┼úionariul limbei rom├óne, volumul II, 1876), defini┼úia cuv├«ntului rom├ónesc industrie era ÔÇ×diligen┼ú─â, dexteritate, abilitate ingenioas─â; art─â, studiu, m─âiestrie; profesiune mecanic─â ori mercantil─âÔÇť. Adjectivul industrios, etichetat de dic┼úionarele actuale ca livresc sau ├«nvechit, a p─âstrat sensurile ÔÇ×harnic, s├«rguincios; laborios; iscusit, ├«ndem├«naticÔÇť (DEX), care au ┼čanse s─â se p─âstreze ├«n uz ┼či datorit─â coresponden┼úei cu adjectivul englezesc industrious. Oricum, Internetul ne indic─â persisten┼úa ├«n registrul cultivat a termenului: ÔÇ×ritmicitatea industrioas─â ar fi cumva suspect─â aiciÔÇť (suplimentudecultura.ro); ÔÇ×o na┼úiune de oameni industrio┼či, pu┼či pe munc─âÔÇť (ziare.com).

C├«t timp cuv├«ntul industrie este ├«nso┼úit de adjectivele specifice, totul e ├«n regul─â. Mai ciudat─â este folosirea nespecificat─â a termenului, ├«n jargonul diferitelor activit─â┼úi mai mult sau mai pu┼úin artistice (publicitate, film, rela┼úii publice): ÔÇ×Ce sfaturi ar da Pallant tinerilor care viseaz─â la o carier─â ├«n industrie?ÔÇť (wall-street.ro); ÔÇ×starurile industriei vin ├«n Rom├ónia cu pove╚Öti, sfaturi ╚Öi secrete din culisele celor mai premiate produc╚Ťii la care au lucratÔÇť (institute.ro); ÔÇ×am intrat ├«n industrie pentru ideiÔÇť (pr-romania.ro). Evident, contextul ajut─â la dezambiguizare, dar enun┼úurile r─âm├«n derutante: exist─â riscul ca primul g├«nd al cititorului s─â se ├«ndrepte c─âtre fabrici ┼či uzine.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?