Industrii

Publicat în Dilema Veche nr. 823 din 28 noiembrie – 4 decembrie 2019
„Cu bule“ jpeg

Folosirea actuală a termenului industrie riscă să le producă anumite nedumeriri celor cărora li s-au fixat în memorie schematizările şi formulele clişeizate ale limbii de lemn din deceniile regimului comunist. Pe atunci, istoria era clar împărţită în perioade (începînd cu comuna primitivă), iar societatea – în domenii de activitate (dintre care cea mai importantă era industria) şi în categorii (începînd cu muncitorii sau „oamenii muncii din industrie“). Orice discurs oficial trecea în revistă pretinsele mari progrese ale societăţii, pornind desigur de la industrie (socialistă, modernă, dezvoltată etc.). În toate enumerările, industria apărea obligatoriu pe primul loc, eventual urmată de agricultură, orice altă activitate intrînd într-un rest indefinit, nedemn de a fi numit, desemnat vag prin formulele „celelalte ramuri“ sau „celelalte sectoare“: „dezvoltarea generală a patriei noastre – a industriei, agriculturii, a celorlalte ramuri“ (raportul la Congresul al XIV-lea. din 20 noiembrie 1989).

În uzul actual, mai ales în terminologiile de specialitate ale mai multor domenii, influenţate puternic de engleză, industrie nu mai corespunde definiţiei din dicţionarele curente (în DEX: „ramură a producției materiale și a economiei naționale, în cadrul căreia au loc, pe scară largă, activitățile de exploatare a bunurilor naturale și de transformare a acestora, precum și a altora, în mijloace de producție și în bunuri de consum“). Se vorbeşte, curent, de industria filmului, industria publicităţii, a comunicării, în genere de industrii creative: „implicarea întregii industrii de marketing şi comunicare de pe plan autohton este dificil de contorizat“ (adplayers.ro); „tehnologia care transformă industria fashionului“ (adplayers.ro); „lideri mondiali din industria promoţionalelor“ (adplayers.ro); „industria de comunicare din 2009“ (pr-romania.ro); „momentul 2008/2009, cînd industria de PR își lua dușul rece“ (pr-romania.ro); „tineri la început de drum în industrii creative“ (adplayers.ro). Bine instalate în mass-media şi în limbajul curent sînt sintagme ca industria filmului, industria muzicală, industria turismului: „Poate fi readusă la viaţă industria filmului din România?“ (zf.ro); „teme importante pentru industria muzicală în era digitală“ (cultura.ro); „Industria turismului din România, în pragul colapsului“ (evz.ro).

Ca şi în alte cazuri, este vorba de sensurile noi adăugate în uz (nu şi în dicţionare, deocamdată) unui cuvînt de origine latino-romanică, sub influenţa englezei. În engleză, industry desemnează nu doar activitatea economică de prelucrare a resurselor, ci şi orice ramură a unei activităţi economice sau comerciale, avînd şi sensul de „hărnicie, muncă intensă“. De fapt, româna nu a împrumutat, în secolul al XIX-lea, toate sensurile cuvîntului industrie din franceză. Pentru acesta, Trésor de la langue française informatisé indică şi sensurile „abilitate, ingeniozitate“, ba chiar – în ipostaza negativă – „abilitatea de a înşela“, de care se leagă sintagma chevalier d’industrie. Aceasta din urmă a fost calchiată în română de expresia cavaler de industrie („şarlatan, escroc“), care are însă un caracter opac şi chiar absurd, pentru că nu se asociază cu nici unul dintre înţelesurile în uz ale cuvîntului românesc industrie. Şi franceza, şi engleza păstrează de fapt sensuri derivate din cele ale cuvîntului latinesc industria – „activitate energică“. În dicţionarul latinizant al lui Laurian şi Massim (Dicţionariul limbei române, volumul II, 1876), definiţia cuvîntului românesc industrie era „diligenţă, dexteritate, abilitate ingenioasă; artă, studiu, măiestrie; profesiune mecanică ori mercantilă“. Adjectivul industrios, etichetat de dicţionarele actuale ca livresc sau învechit, a păstrat sensurile „harnic, sîrguincios; laborios; iscusit, îndemînatic“ (DEX), care au şanse să se păstreze în uz şi datorită corespondenţei cu adjectivul englezesc industrious. Oricum, Internetul ne indică persistenţa în registrul cultivat a termenului: „ritmicitatea industrioasă ar fi cumva suspectă aici“ (suplimentudecultura.ro); „o naţiune de oameni industrioşi, puşi pe muncă“ (ziare.com).

Cît timp cuvîntul industrie este însoţit de adjectivele specifice, totul e în regulă. Mai ciudată este folosirea nespecificată a termenului, în jargonul diferitelor activităţi mai mult sau mai puţin artistice (publicitate, film, relaţii publice): „Ce sfaturi ar da Pallant tinerilor care visează la o carieră în industrie?“ (wall-street.ro); „starurile industriei vin în România cu povești, sfaturi și secrete din culisele celor mai premiate producții la care au lucrat“ (institute.ro); „am intrat în industrie pentru idei“ (pr-romania.ro). Evident, contextul ajută la dezambiguizare, dar enunţurile rămîn derutante: există riscul ca primul gînd al cititorului să se îndrepte către fabrici şi uzine.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

electric castle
Electric Castle a anunțat primul val de artiști pentru ediția din 2025. Justin Timberlake și Shaggy sunt cap de afiș
Cinci zile, sute de experiențe muzicale unice: Electric Castle anunță primul val de artiști confirmați pentru 2025. Justin Timberlake, Queens of The Stone Age, Justice, Bicep, Shaggy și Netsky b2b NGHTMRE deschid afișul festivalului.
FOTO botoseanul.ro
Două fete de 3 și 8 ani au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost arse într-o explozie
Două fetițe în vârstă de 3 și 8 ani, din comuna Hilișeu Horia, Botoșani, au fost grav rănite după ce o explozie a avut loc în casa în care se aflau. Minorele au fost transportate la spital.
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
O gustare, ignorată pentru că o vedem peste tot, are beneficii extraordinare anti-îmbătrânire. „Începeți azi!”
Este atât de cunoscută încât nu i se mai acordă aproape deloc atenție. O întâlnim peste tot, în supermarketuri, în piețe și e cunoscută de oricine. E considerată banală tocmai pentru că este atât de bine cunoscută. Trecem pe lângă ea indiferenți
Banner Răzvan Popescu
Parada Bucuresti 1936 FOTO  GettyImages jpeg
Reeducarea: Asul ucigaș din mâneca regimurilor totalitare: „Ce-i dacă a murit? Cu un legionar mai puţin“
Ideea reeducării a prins în toate regimurile totalitare. Guvernanții care veneau la putere și voiau să scape de oponenți îi anihilau în mod direct sau îi trimiteau în lagăre de muncă sau în închisori, fie că vorbim de intelectuali sau de țărani, de legionari sau de comuniști.
Andrei Ratiu (Sportpictures) jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Românii norocoși care vor primi majorări la pensie, de la 1 ianuarie. Vor încasa 2.240 de lei
Începutul anului 2025 aduce vești excelente pentru o parte dintre pensionarii români. Aceștia vor beneficia de două majorări ale pensiilor, ceea ce înseamnă că veniturile lor vor crește semnificativ.
Cu ce se îmbracă prim ministrul Marcel Ciolacu Foto Captură video TikTok jpg
Cu ce se îmbracă prim-ministrul Marcel Ciolacu. Liderul PSD își laudă pe TikTok pantofii cu talpă roșie
Liderul PSD a explicat că după campania electorală pentru prezidențiale e „pe modul diesel” și „are pornirea mai grea dimineața”.
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Dezvăluiri din culisele parcursului lui Cristiano Ronaldo: la un pas de PSG
Cristiano Ronaldo se apropie de finele contractului saudit.