Independenţa Americii

Publicat în Dilema Veche nr. 638 din 12-18 mai 2016
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Este, desigur, doar o coincidenţă. Dar nu este nimic mai provocator pentru comentatori decît coincidenţa. În 1776, cele treisprezece colonii britanice de peste Atlantic au rupt dependenţa de metropolă. Documentul redactat de Thomas Jefferson, adoptat în unanimitate într-un Congres Continental, proclamă ieşirea Statelor americane de sub puterea coroanei britanice cu care, de altfel, se aflau deja în război, şi naşterea unui nou stat, independent şi suveran. Declaraţia conţine, în cea mai mare parte a ei, motivaţiile acestei rupturi. Aceste motivaţii se aşază pe cîteva principii formulate atît de clar şi de charismatic în Declaraţie, încît au devenit principiile de zi cu zi, de atunci încoace, ale unei ţări care a ajuns, două secole mai tîrziu, cea mai mare putere a lumii şi liderul indiscutabil al democraţiilor. Mai mult, aceste principii sînt afirmate ca fiind universale, valabile în cazul oricărui om născut sub soare. Pasaje mai lungi sau mai scurte din Declaraţia de Independenţă a SUA au devenit motto-uri, iar faimosul drept fundamental, inalienabil al omului de a căuta fericirea este, cred, una dintre cele mai puternice afirmaţii făcute vreodată. Ce înseamnă acest drept, de fapt, rămîne  un mister frumos ca un vis paradiziac. De cel puţin un secol, mase de emigranţi din toată lumea merg spre Statele Unite, atraşi de acest drept, fie că ştiu să-l formuleze aşa ori nu. E ca un magnet care atrage cu o forţă formidabilă sufletul omenesc, indiferent de culoarea pielii în care sălăşluieşte. În anul în care se împlinesc 240 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Independenţă, Statele Unite ale Americii se află într-un proces electoral care ar putea avea consecinţe importante. Ar putea însemna ruperea cu un anumit fel al Americii de a fi în lume. Dacă ruptura din 1776 a avut un efect benefic, nu prea putem fi siguri că ipotetica ruptură din 2016 ar putea avea acelaşi gen de efect.   

Divorţul Americii de Imperiul Britanic a fost, s-o spunem limpede, exclusiv politic. Afinităţile profunde dintre cele două state nu au dispărut niciodată şi le-au făcut ca, ime­diat după încheierea războiului din 1775-1783, să se regăsească într-o relaţie extrem de apropiată şi, cel puţin în secolul XX, să dezvolte una dintre cele mai profunde solidarităţi în faţa vicisitudinilor istoriei. Atunci, America nu a rupt-o cu Imperiul Britanic, ci cu statutul de colonie a acestuia. Aşa şi acum, nu mi-e teamă că America o va rupe cu lumea, asta ar fi imposibil, ci că o va rupe cu statutul ei de lider al lumii libere. În 1776, America a rupt-o cu statutul de colonie în temeiul Declaraţiei de Independenţă, dacă acum America o va rupe cu statutul de lider al lumii libere, o va face împotriva Declaraţiei de Independenţă. Să explic.

Statutul de lider mondial al Americii are, desigur, un solid temei economic înainte de orice. Însă responsabilităţile acestui leadership se inspiră direct din spiritul Declaraţiei de Independenţă. Nu discut acum calitatea, inevitabil diferită de la o epocă la alta, sau eficienţa acestui leadership – asta este o cu totul altă discuţie, extrem de pasionantă, de altfel. Impulsul american de asumare a leadership-ului mondial, însă, are, în latura sa idealistă, spiritul Declaraţiei. Abandonul leadership-ului ar însemna subminarea universalităţii principiilor Declaraţiei.

În alegerile din această toamnă, poate mai mult decît în cazul oricăror alegeri prezidenţiale americane de după Al Doilea Război Mondial, se va pune cert în discuţie relaţia Americii cu lumea. Aşa cum arată acum clasamentul alegerilor primare, americanii au de optat între Donald Trump şi Hillary Clinton. Ei reprezintă două moduri foarte diferite de înţelegere a rolului Americii în lume. În ceea ce o priveşte pe Hillary Clinton, cam ştim la ce să ne aşteptăm. Anii petrecuţi de ea în fruntea diplomaţiei americane au arătat-o ca pe un lider implicat, care înţelege bine responsabilitatea Americii în ordinea globală, care ştie  rostul forţei, dar şi rostul diplomaţiei. În ceea ce-l priveşte pe Donald Trump, deocamdată avem doar declaraţiile sale, din care se înţelege limpede că este un om de afaceri, dedicat negocierilor pragmatice, adept al principiului negustoresc do ut des, însă nu pentru a găsi un echilibru, ci pentru a cîştiga întotdeauna. Disponibilitatea lui către Rusia, care îngrijorează pe unii dintre compatrioţii mei, nu este, în sine, ceva nou. Chiar şi Barack Obama a început prin a decreta o resetare completă a relaţiilor cu Rusia, sperînd într-o cooperare mai strînsă. S-a convins în cîţiva ani, însă, că nu prea merge şi s-a întors la vechile reguli ale echilibrului geostrategic, adică acolo de unde Rusia nu a plecat niciodată. Obama a simţit nevoia unei reapropieri de Rusia părîndu-i-se că predecesorul său a greşit tensionînd relaţiile bilaterale. Istoria, însă, ni-l arată şi pe George W. Bush extrem de deschis spre Rusia la începutul mandatului său prezidenţial. Rămîne antologică declaraţia naivă lui Bush Jr. după prima întîlnire cu Putin: „l-am privit în ochi şi am înţeles că este un om deschis, sincer, cu care pot fi prieten“. I-a luat ceva timp să vadă mai bine…

Aşadar, precedente sînt să putem crede că, dacă Trump ajunge în Biroul Oval, după o perioadă de deschidere către Rusia,  va înţelege cît de periculos este pentru America orice negoţ strategic cu aceasta. Donald Trump, însă, nu este politician, precum Bush Jr. sau Obama. În numele profitului, el este mult mai flexibil cu principiile. Iar îngrijorarea multora, de fapt, de aici vine.

Preşedintele Statelor Unite este ales de americani după criterii care vizează, mai degrabă, viaţa lor şi ţara lor. Obligaţiile internaţionale, juridic consfinţite ori morale, ale Statelor Unite nu sînt obligaţii ale fiecărui cetăţean american, ci ale statului american. Nu ştiu cît de importante sînt analizele şi aşteptările internaţionale pentru urechile alegătorilor americani. Cel mai probabil, nu sînt nici măcar auzite. Dar nu e mai puţin adevărat că figura preşedintelui american, valorile lui, viziunea lui, temperamentul lui influenţează viaţa multor milioane de neamericani, care trăiesc peste tot în lume. Cît de mult simte Donald Trump această legătură cu lumea? Iată întrebarea.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă
Constănțeanca de 31 de ani traversează un sezon trist, per ansamblu.
image
Angajată băgată în comă de patron. Bărbatul a fost arestat. „Ce, vrei să demisionezi?“
Femeia a fost sechestrată și lovită cu un topor în momentul în care a mers la firmă să-și depună demisia. Angajata a ajuns la spital în comă de gradul unu. Soțul acesteia a sunat imediat la 112.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.