Încredere şi avere

Publicat în Dilema Veche nr. 184 din 16 Aug 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Rupert Murdoch este unul dintre ultimii moguli (oligarhi sună prea autohton) ai presei anglo-saxone, din stirpea lui William Randolph Hearst. El a cumpărat recent, prin societatea sa News Corp, unul dintre cele trei mari cotidiene americane care contează: Wall Street Journal. Murdoch mai posedă în Anglia, Times, The Sun, News of the World, în Statele Unite, New York Post şi Weekly Standard, mai multe reţele şi canale de televiziune, Editura Harper Collins şi site-ul MySpace. Intenţia de a cumpăra Wall Street Journal aduce datele problemei la alt nivel: această publicaţie "este tot ce poate fi mai bun în materie de jurnalism de calitate. Barbarul e la porţile cetăţii", scrie The Economist în ediţia sa din 4 august, enumerînd acuzaţiile aduse noului proprietar: nu se ţine de cuvînt cînd promite că va respecta independenţa jurnalistică, îşi foloseşte imperiul media pentru a face loc intereselor sale economice sau pentru a-şi rezolva conflictele personale. Bagă în tabloidele britanice fete cu bustul dezgolit şi titluri bombastice, se supune pretenţiilor Guvernului chinez. Wall Street Journal a obţinut pînă acum 31 de Premii Pulitzer şi nu dă mai niciodată erate. De fapt este alcătuit din două părţi distincte: un cotidian de afaceri, achiziţionat zilnic de 2,7 milioane de oameni, şi un ziar de opinii, considerat Biblia conservatorilor americani. Poate părea curios, dar nu este neobişnuit ca într-o ţară democratică adversarii (în cazul de faţă democraţii) să sară în apărarea independenţei publicaţiei cu care polemizează. Una e să polemizezi cu un adversar politic, fidel regulilor jocului, şi alta e să fii strivit de interesele financiare ale unui patron vulgar, posesor al unui mecanism interesat de adevăr, doar cînd acesta îl slujeşte. În SUA, toţi gazetarii cu un oarecare prestigiu îl avertizează (nu pot să-l împiedice să cumpere) pe Murdoch asupra primejdiilor ingerinţelor editoriale. Dar Rupert Murdoch este un pragmatic. Şi pragmatismul este speranţa că Wall Street Journal nu-şi va vinde sufletul. "Dacă News Corps va diminua reputaţia de independenţă a cotidianului de afaceri, va distruge iremediabil un lucru plătit foarte scump: cinci miliarde de dolari, cu peste 60% peste cît era cotat la Bursă cu o zi înainte de a se fi produs vînzarea. (...) Cea mai mică presiune din partea lui Murdoch ar distruge încrederea cititorilor de mii de ori mai suspicioşi şi de mii de ori mai ranchiunoşi decît cei ai tabloidelor şi ai telespectatorilor cu ajutorul cărora Murdoch şi-a construit averea." (Le Monde, 7 august 2007) ( M. B. )

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cristian Mureșan, economist român din Paris: „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“ EXCLUSIV
Economistul Cristian Mureșan spune că în 1989, țări precum Polonia și România au plecat pe picior de egalitate și au avut o creștere spectaculoasă a PIB-ului, mai ales după aderarea la Uniunea Europeană.
image
image
Care este cea mai ieftină capitală din Europa pentru amatorii de city break-uri. Se poate mânca cu mai puțin de 3 euro
În orașul cu cel mai bun preț pentru amatorii de city break-uri costurile sunt cu peste 10% mai mici decât cel de pe locul secund, Lisabona.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.