Încă o "com

Solomon MARCUS
Publicat în Dilema Veche nr. 130 din 20 Iul 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Ion şi Ilie, mai intelectuali decît Pleşu şi Liiceanu." Am reprodus titlul paginii 5 din Tribuna Învăţămîntului, nr. 855-856, 10-23 iulie 2006. Autorul textului cu acest titlu: Maria Dobrescu. Este vorba de Ion, din romanul lui Rebreanu, şi de Ilie Moromete al lui Marin Preda. Să amintim faptele. La recentul bacalaureat, subiectul cu numărul trei la proba de Limba şi Literatura Română cerea să se scrie un eseu despre condiţia intelectualului în societatea românească, prin referire la unul dintre romanele studiate, aparţinînd unui autor canonic: Camil Petrescu, Liviu Rebreanu sau Marin Preda. Maria Dobrescu a realizat un reportaj la Buftea, judeţul Ilfov, şi la Breaza, judeţul Prahova, pentru a urmări reacţiile elevilor faţă de subiectul de mai sus. Ei nu citiseră romanele respective, dar ştiau să reproducă ceea ce le spusese profesorul, de exemplu, că Ilie Moromete este un filozof, de unde s-a dedus că ar fi şi intelectualul satului. De la Maria Dobrescu, dar şi dintr-un alt reportaj, al Simonei Josan (p. 4), aflăm despre convingerea elevilor că pentru a lua o notă mare trebuie să scrii mult, nu mai puţin de patru pagini. De aceea au scris ei despre Ion sau despre Ilie şi nu despre Herdelea sau despre Apostol Bologa sau despre preotul Belciug, la care cu greu se puteau scrie mai mult de două pagini. Exista primejdia ca un număr mare de elevi care scriseseră 6-7 pagini despre Ion sau despre Ilie să obţină o notă foarte mică, deoarece nu s-au încadrat în subiect. Pînă la urmă, exact în spiritul "comediilor de la Porţile Orientului", s-a găsit soluţia: ministerul a emis un ordin prin care li se acordă o şansă elevilor care au optat pentru Ion sau pentru Ilie; ei au putut fi punctaţi pentru caligrafie şi pentru cursivitate în dezbaterea subiectului. Cine-i de vină? Evident, cei care au propus subiectul respectiv. Ideea de intelectual este foarte ambiguă, foarte controversată. Li s-a explicat vreodată elevilor ce anume înseamnă a fi intelectual? Mă tem că ideea respectivă a rămas subînţeleasă, dar niciodată clarificată. A fi intelectual putea să însemne, pentru elevi, a fi deştept, a fi isteţ. Sintagma "condiţia intelectualului" era goală de sens. Într-o secţiune din Paradigme universale, am propus şapte feluri de a înţelege noţiunea de intelectual, fără pretenţia că nu ar putea exista şi altele. Mai mult, am observat că este foarte greu ca cineva să fie intelectual în toate privinţele. Reproduc acum primele rînduri ale reportajului Mariei Dobrescu: "Principial vorbind, dacă, la proba scrisă de limba română, elevii ar fi avut de ales între caracterizarea lui Gigi Becali şi a lui Andrei Pleşu, credeţi că l-ar fi prezentat cineva pe marele filozof? Nicidecum, poate unu-doi!", în aceeaşi idee că despre Becali puteau umple uşor 6-7 pagini, dar despre Pleşu mai greu. Iată cum autorul sclipitoarelor pagini din Com

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

COMBO Ayatollahul Ali Khamenei - Donald Trump și Benjamin Netanyahu FOTO AFP
Israelul anunță că „s-a abținut” să lanseze noi atacuri asupra Iranului, după o discuţie între Netanyahu şi Trump
Israelul a asigurat marţi, 25 iunie 2025, că a încetat atacurile aeriene asupra Iranului, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a avut o discuţie telefonică cu Donald Trump, relatează agenţiile AFP şi EFE. „Israel, nu mai lansa bombele acelea”, a transmis președintele SUA.
tigari tutun jpeg
Expunerea la tutun a ucis peste 7 milioane de oameni în 2023 STUDIU
Cercetătorii afirmă că tutunul este asociat cu aproximativ unu din opt decese la nivel mondial, iar numărul acestora crește rapid în unele țări.
1200 20250623 3 webp
Dezvăluiri în cazul româncei și fiicei sale, ucise cu cruzime în Italia. Au cerut ajutor la carabinieri, dar au fost ignorate
Anchetatorii au scos la iveală noi informații în cazul crimei din 2022, care a șocat Italia. Românca Gabriela Trandafir și fiica sa, Renata, au fost împuşcate mortal de soțul femeii, în vila în care locuiau, chiar în ziua în care se pronunţa divorţul dintre cei doi.
George Simion FOTO Reuters
De ce George Simion a pierdut procesul cu fostul ministru moldovean al Apărării. Argumentele judecătorilor
Liderul AUR, George Simion, a pierdut procesul intentat fostului ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, deoarece nu a prezentat probe în timpul ședinței de judecată care să demonstreze că nu s-a întâlnit la Cernăuți cu spioni ai Rusiei, conform deciziei instanței.
Sirenele 2 Mici   453 jpg
„Sirenele 2” face valuri în box office! E pe primul loc în România!
„Sirenele 2” face valuri în box office! E pe primul loc în România!
Ilie Bolojan FOTO Inquam / Octav Ganea
Decizii în forță la Palatul Victoria. Ilie Bolojan a cerut demisia tuturor consilierilor din cancelaria prim-ministrului
Premierul Ilie Bolojan ar fi cerut, prin șeful cancelariei prim-ministrului, demisiile tuturor consilierilor și secretarilor de stat din Cancelarie.
thumbnail Vizual ECGC jpg
Eforie Colorat, un festival al artelor contemporane la Marea Neargă - Nouă artiști redefinesc identitatea vizuală a orașului Eforie Sud
Patru expoziții de artă contemporană deschid sezonul de vară în hub-ul cultural Eforie Colorat: în perioada 1 iulie-24 august 2025, Grădina Cinemascop din Eforie Sud va găzdui un festival al artelor, cu peste 200 de evenimente programate, de la vernisaje, lansări de carte și proiecții de film, la mu
image png
„Regula fermoarului”, inclusă în Codul rutier. Cum ajută la fluidizarea traficului
Senatul a adoptat tacit, marţi, în plen, o propunere legislativă de completare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care se introduce "regula fermoarului", ce permite, în cazul îngustării drumului, încadrarea alternativă pe banda adiacentă a vehiculelor de pe banda afectată.
Shuna, foto Shutterstock jpg
Insula care a fost scoasă la vânzare după 80 de ani. Prin ce se remarcă și cât costă acest colț de rai: „O ofertă cu adevărat rară”
O insulă superbă, cu plaje cu nisip alb, a fost scoasă la vânzare pentru prima dată în ultimii 80 de ani. Acest colț de rai se remarcă, în special, prin dimensiunea sa de peste 4 km², dar și prin alte facilități impresionante. Află ce oferă și cât costă!