Încă o beție cu Marx?

Publicat în Dilema Veche nr. 743 din 17-23 mai 2018
Încă o beție cu Marx? jpeg

Bicentenarul Marx a devenit brusc interesant prin plecăciunea președintelui Comisiei Europene înaintea uriașei statui a părintelui comunismului, dăruită de chinezi ora­șului său natal.

Trier, din Renania Palatinat, în al cărui centru istoric va trona statuia în stil sovietic, înaltă de 4,4 metri (5,5 metri cu soclu cu tot), obține deja un frumos profit din faptul că l-a găzduit pe Karl Marx în primii săi 17 ani de viață. Anual, 150.000 de turiști chinezi se perindă pe la casa părintească a co-autorului Manifestului Partidului Comunist. De înțeles, deci, de ce Consiliul Municipal a acceptat, acum un an, cu o largă majoritate (42 pentru, 7 contra, 4 abțineri), cadoul Chinei. Acesta fusese propus încă din 2015, în perspectiva aniversării a două secole de la nașterea celui care a pus bazele ideologice ale unuia din totalitarismele criminale ale secolului XX, prelungite pe alocuri pînă în zilele noastre.

Dar nu despre sutele de milioane de morți în aberantul gulag care a pus stăpînire pe 40% din omenire a fost vorba la Trier. Nici despre destinele mutilate ale supraviețuitorilor, nici despre falimentul penibil al doctrinei marxiste. Predica egalitaristă a născut lagăre și a umplut gropi comune. La festivitatea de la Trier a prevalat, însă, nu urma de sînge a marxismului în istorie, ci un amestec ironic de pragmatism capitalist și confuzie morală. Argumentele în favoarea veselei serbări au mers de la deschiderea față de turiștii și investițiile chineze pînă la exonerarea aniversatului. „Marx nu e responsabil de toate atrocitățile de care moștenitorii săi prezumați trebuie să răspundă“, a declarat, la dezvelirea statuii, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Drept urmare, chipul lui Marx tronează acum, în Germania, pe diverse suveniruri, de la rățuște de baie și cești la bancnote de zero euro ori sticle de bere. Această cosmetizare a răului, pornind de la statuia pe care unii au denunțat-o a fi „calul troian“ al Chinei, a scandalizat Estul Europei. Și nu atît din cauza raportării regimului de la Beijing la părintele comunismului și la drepturile omului.

Președintele Xi Jinping l-a numit pe Marx „cel mai mare gînditor al timpurilor moderne“. Sub steagul roșu, China își vede alert de Noul Drum al Mătăsii. Care înseamnă achiziții și investiții în Europa, în ultimul deceniu, însumînd cel puțin 318 miliarde de dolari – cu 45% mai mult decît acţiunea similară a SUA în zonă, conform unei analize Bloomberg.

Ce deranjează mai ales în fostul bloc socialist sînt ambivalența şi relativismul practicate la vîrful UE, în dispreţul victimelor unei istorii injuste. 11 din cele 28 de ţări membre au cunoscut direct binefacerile marxismului. Aceste popoare au învăţat pe vieţile lor că „în locul revoluţiei emancipatoare s-au născut utopii concentraţionare“, după cum sintetizează Vladimir Tismăneanu eşecul „ca profet şi ca savant“ al lui Marx.

În anii ’90, noi, românii, ne despărţeam de trecut pe versurile lui Mircea Dinescu: „Bătrîne Marx, tu pe aceste meleaguri / vei fi degrabă bărbierit şi trimis la reeducare“. În alte părţi, mai ales în ţara lui natală, i-au fost demolate frenetic monumentele, într-o încercare tîrzie de exorcizare. Iată de ce nu putem rămîne impasibili la opţiunea dlui Juncker de a onora memoria marelui fiu al Trierului.

Dacă ajungeţi la statuia lui Marx, aprindeţi o lumînare pentru morţii ce-i împovărează memoria. 

Horia Blidaru este consilier politic la Parlamentul European.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

kim jong un 4 jpg
Coreea de Nord acuză SUA de escaladare a tensiunilor și avertizează că va avea loc un război nuclear
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite că intensifică tensiunile, spunând că peninsula coreeană nu s-a confruntat niciodată cu un risc mai mare de război nuclear, a anunțat vineri agenția de stat KCNA, citată de Reuters.
vot alegeri romania foto shutterstock
Sondaje de ultimă oră înaintea alegerilor prezidențiale: diferențe semnificative în ceea ce privește candidații care ar putea să ajungă în turul al doilea
În ultimele zile ale campaniei electorale, două sondaje prezentate publicului arată diferențe semnificative în ceea ce privește candidații care ar putea să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, pe 8 decembrie.
oana roman webp
Oana Roman, răvășită de durere! S-a adeverit lucrul de care îi era cel mai frică: „Va urma o perioadă grea..”
Oana Roman trece printr-o perioadă extrem de dificilă, întrucât fiica ei, Isa se pare că se confruntă cu câteva probleme de sănătate. Vedeta a publicat un mesaj trist pe Instagram și a mărturisit faptul că rezultatele analizelor nu sunt tocmai bune.
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
România va intra deplin în Schengen. Anunțurile făcute de Ursula von der Leyen și Viktor Orban
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.
gripa poza mare jpg
Medicamentele care au fost scoase de pe piața din SUA pentru că nu au niciun efect în tratarea simptomelor
Medicamentele pentru răceală și gripă care conțin fenilefrină, un decongestionant al căilor nazale și al sinusurilor, vor fi scoase de pe piața din Statele Unite.
petrol titei foto afp
Un bărbat a fost reținut pentru complicitate la furtul a 10 tone de țiței
Un tânăr de 25 de ani, din Baia de Fier, suspectat de săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt calificat, a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţiştii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Stoina.
filme de craciun
Filmele de iarnă pe care nu trebuie să le ratezi! Sunt în top pe Netflix
Vizionarea filmelor dedicate sărbătorilor de iarnă au un efect bun asupra ta. Specialiștii dezvăluie că filmele de Crăciun eliberează hormoni care ajută la scăderea stresului și a anxietății.
Amuleta îl reprezintă pe regele Solomon călare învingându-l pe diavol (© Karabük Üniversitesi)
O amuletă unică, veche de 1.500 de ani, descoperită de arheolog
Arheologii turci au descoperit o amuletă veche de 1.500 de ani, care îl reprezintă pe regele Solomon călare învingându-l pe diavol.
shutterstock 1983331838 jpg
Horoscop bilunar 22 noiembrie – 5 decembrie. Ce au de spus astrele pentru fiecare zodie în parte?
În perioada 22 noiembrie – 5 decembrie, astrele influențează relațiile, cariera și sănătatea fiecărei zodii. Descoperă previziunile astrologice oferite de astrologul Click! Lorina și află cum să navighezi provocările și oportunitățile acestei perioade!