Inamicul

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 951 din 30 iunie ÔÇô 6 iulie 2022
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Pentru o organiza╚Ťie despre care pre╚Öedintele Emmanuel Macron credea, nu cu mult timp ├«n urm─â, c─â e ├«n moarte cerebral─â, NATO e surprinz─âtor de vivace. La summit-ul de la Madrid, alian╚Ťa urma s─â anun╚Ťe o cre╚Ötere uria╚Ö─â a for╚Ťei de reac╚Ťie rapid─â menit─â s─â intervin─â ├«n cazul unei agresiuni externe. Num─ârul militarilor mobiliza╚Ťi ├«n aceast─â structur─â ar urma s─â creasc─â astfel de la 40.000 ├«n prezent la 300.000. Pentru ╚Ť─ârile din Est, care insist─â de mult timp pentru o astfel de decizie, planurile anun╚Ťate de ╚Öeful NATO, Jens Stoltenberg, s├«nt binevenite. ╚śi dac─â r─âzboiul din Ucraina nu era un argument suficient, au ajutat foarte mult amenin╚Ť─ârile explicite pe care Rusia le-a lansat la adresa Lituaniei. Sup─ârarea Kremlinului vine dup─â ce Guvernul de la Vilnius a trecut la controale mai stricte asupra bunurilor transferate ├«ntre Rusia ╚Öi enclava Kaliningrad. Lituanienii au explicat c─â se asigur─â astfel c─â nu se ├«ncalc─â regimul de sanc╚Ťiuni impuse Rusiei. Ru╚Öii ├«ns─â v─âd ├«n aceast─â decizie ÔÇ×o ├«nc─âlcare grav─â a legisla╚Ťiei interna╚ŤionaleÔÇŁ ╚Öi promit c─â popula╚Ťia Lituaniei va sim╚Ťi cur├«nd consecin╚Ťele. Ce ├«nseamn─â asta e neclar, dar cu siguran╚Ť─â nimic bun pentru micul stat baltic.

Teritoriu german, ocupat de ru╚Öi la finalul celui de-al doilea r─âzboi mondial, Kaliningradul este sediul flotei M─ârii Baltice, cas─â pentru un milion de locuitori ╚Öi dependent ├«n propor╚Ťie de 50% de importurile din Rusia.

Morm─âielile agresive ale diver╚Öilor oficiali ru╚Öi la adresa Lituaniei au provocat, previzibil, reac╚Ťii din Occident, unde s-a reafirmat ferm ata╚Öamentul membrilor alian╚Ťei nord-atlantice fa╚Ť─â de conceptul de ap─ârare colectiv─â. Rusia ├«n╚Ťelege foarte bine c─â, dincolo de retoric─â, s├«nt pu╚Ťine lucruri pe care le poate face pentru a influen╚Ťa deciziile luate la Vilnius. Asta dac─â nu cumva, intrat ├«ntr-o spiral─â suicidal─â, regimul pre╚Öedintelui Putin ╚Öi-a propus s─â declan╚Öeze un r─âzboi cu Vestul.

├Äntre timp, Occidentul ├«ncepe, ├«ncet-├«ncet, s─â abandoneze iluziile c─â Rusia poate fi tratat─â altfel dec├«t ca inamic. O alt─â decizie a╚Öteptat─â de la summit-ul NATO era aceea de plasare a Rusiei ├«n categoria amenin╚Ť─ârilor la adresa securit─â╚Ťii statelor membre. P├«n─â acum, ├«n conceptul de securitate al NATO, Kremlinul era calificat cumva ambiguu ╚Öi neangajant drept ÔÇ×partener strategicÔÇŁ ÔÇô o sintagm─â ce pare azi desprins─â dintr-un num─âr de stand-up comedy geopolitic.

├Änainte de summit-ul de la Madrid, ├«ntr-o ├«nt├«lnire a liderilor G7, grupul celor mai bogate state ale lumii promiseser─â c─â vor r─âm├«ne al─âturi de Ucraina. ÔÇ×Vom continua s─â furniz─âm Ucrainei sprijin financiar, umanitar, militar ╚Öi diplomatic at├«t timp c├«t va fi nevoieÔÇŁ, afirm─â ╚Öefii de state ╚Öi de guverne ai G7 ├«ntr-o declara╚Ťie comun─â din care se remarc─â termenii lipsi╚Ťi de echivoc folosi╚Ťi la adresa aventurii ruse╚Öti din Ucraina. ÔÇ×R─âm├«nem consterna╚Ťi ╚Öi continu─âm s─â condamn─âm agresiunea brutal─â, neprovocat─â, nejustificat─â ╚Öi ilegal─â a Rusiei, ajutat─â de Belarus, ├«mpotriva UcraineiÔÇŁ, afirm─â liderii Statelor Unite, Canadei, Japoniei, Italiei, Marii Britanii, Fran╚Ťei ╚Öi Germaniei, ├«mpreun─â cu reprezentan╚Ťii Uniunii Europene. Tonul ferm al declara╚Ťiei are rolul de a elimina suspiciunile c─â, sub presiuni de ordin intern, unii dintre liderii occidentali ├«ncep s─â caute o cale de ie╚Öire din blocajul actual.

Pre╚Ťul libert─â╚Ťii merit─â pl─âtit, spune premierul Marii Britanii, Boris Johnson, atunci c├«nd este ├«ntrebat dac─â e o limit─â a ajutorului pe care ╚Ťara sa ├«l va furniza Ucrainei. Compara╚Ťia simpl─â ╚Öi de care Johnson nu se fere╚Öte este aceea cu cel de-al doilea r─âzboi mondial. Argumentul folosit este valid: costurile pentru ├«nfr├«ngerea inamicilor din acel r─âzboi au fost uria╚Öe, dar beneficiul s-a m─âsurat ├«n zeci de ani de stabilitate ├«n Europa.

├Än timp ce liderii lumii libere ├«╚Öi verificau solidaritatea ├«n Bavaria, Rusia furniza ├«nc─â un argument pentru care nu poate fi tratat─â altfel dec├«t ca un actor imprevizibil, cinic ╚Öi criminal pe scena interna╚Ťional─â. Bombardarea unui centru comercial din localitatea ucrainean─â Kremenciuk ├«n care se aflau aproximativ 1.000 de oameni a fost rapid ╚Öi probabil corect clasificat─â de oficialii de la Kiev drept crim─â de r─âzboi. Una din multele pentru care ├«nc─â nici un oficial rus nu a r─âspuns.

├Än─âsprirea tonului, concretizat─â ╚Öi ├«n ac╚Ťiuni precum ├«nt─ârirea capacit─â╚Ťii defensive a Vestului, marcheaz─â o nou─â faz─â a confrunt─ârii dintre Rusia ╚Öi Occident. Una ├«n care care orice mi╚Öcare gre╚Öit─â sau gre╚Öit interpretat─â ar putea transforma conflictul retorico-diplomatic ├«n ceva mult mai grav. ├Äns─â, a╚Öa cum liderii Estului european au spus-o de multe ori, mobilizarea Occidentului ar fi trebuit s─â se ├«nt├«mple cu mult timp ├«n urm─â, c├«nd Kremlinul era mult mai prudent. Poate ast─âzi nu am mai fi vorbit despre crime de r─âzboi. Boris Johnson are dreptate c├«nd sugereaz─â c─â o cedare acum este o cedare pentru mul╚Ťi ani. ├Än Est ╚Ötim cum arat─â asta.

Fostul ÔÇ×partener strategicÔÇŁ e azi inamic. A fost tot timpul, dar prea pu╚Ťini au vrut s─â vad─â.

Teodor Ti╚Ť─â este gazda podcast-ului ├Än Centru pe care ├«l pute╚Ťi asculta pe oricare dintre platformele de distribu╚Ťie (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Cultura de Internet (o ├«nsemnare ÔÇô ├«nc─â ├«ndrept─â╚Ťit─â, cred ÔÇô din 2008)
At├«ta doar: c├«nd e┼čti ├«n faza de ├«nv─â┼úare, nu se cade s─â adop┼úi, ┼úan┼úo┼č, postura ├«nv─â┼ú─âtorului. Mai ai ├«nc─â de butonatÔÇŽ
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totu╚Öi, c─â determinismul geografic joac─â un anume rol ├«n judec─â╚Ťile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar c├«nd ├«ncerc─âm s─â vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie moral─â, adic─â libertatea.
AFumurescu prel jpg
Na╚Ťiuni (ne)ru╚Öinate
Practic, constat tot mai des c─â exist─â at├«t oameni, c├«t ╚Öi na╚Ťiuni ce par complet str─âine conceptului de ru╚Öine.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul ├«n care suveranismul ╚Öi izola╚Ťionismul s-au dus s─â moar─â. ├Äns─â, cel pu╚Ťin pentru o vreme, cele dou─â vor l─âsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, aceast─â func╚Ťionare eficient─â nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justi╚Ťie, s-a bucurat de dreptul la ap─ârare ╚Öi de o analiz─â independent─â ╚Öi impar╚Ťial─â a motivelor ╚Öi argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necru╚Ť─âtoare
Egoismul (aproape c─â ├«mi vine s─â-i spun egotism ╚Öi ├«n rom├ón─â) reprezint─â mult mai mult dec├«t ne transmit dic╚Ťionarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alieneaz─â sui generis, te ├«mboln─âve╚Öte de ÔÇ×tine ├«nsu╚ŤiÔÇŁ.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
De dulce
Echivalen╚Ťa par╚Ťial─â dintre dulce ╚Öi bun devine echivalen╚Ť─â total─â ├«n anumite construc╚Ťii, de exemplu ├«n sintagma fra╚Ťi dulci(sau buni), adic─â fra╚Ťi av├«nd ambii p─ârin╚Ťi ├«n comun, ├«n opozi╚Ťie cu fra╚Ťii vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce leg─âtur─â au toate astea cu rubrica de educa╚Ťie, cu statutul de prof, via╚Ťa mea? Exilarea lui Ovidiu ╚Öi atentatul asupra lui Rushdie s├«nt pledoarii pentru nevoia de a p─âstra ├«n ╚Öcoal─â literatura pe primul loc ÔÇô ╚Öi subliniez, pe primul ÔÇô ca importan╚Ť─â!
Un sport la R─âs─ârit jpeg
David Popovici e om?
Cu c├«t rezultatele s├«nt mai mari ┼či mai departe de imagina┼úia noastr─â apare umbra tri┼čatului. A┼ča ┼či cu David. Nu poate fi adev─ârat, sus┼úin nu pu┼úini. E ceva ├«n neregul─â. De unde a ap─ârut?
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Dup─â 30 de ani
Hai, noi s─â tr─âim, c─â se pare c─â vom fi ultima genera╚Ťie de oameni ├«n╚Ťelep╚Ťi de pe lumea asta. Dup─â noi vin sociopa╚Ťii ─âia care nu mai ╚Ötiu s─â vorbeasc─â ├«ntre ei. Nu ╚Ötiu dec├«t s─â stea cu ochii ├«n telefon. M─â ├«ngroze╚Öte treaba asta, z─âu.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana ╚Öi str─ânutul albanez ÔÇô despre c─âl─âtoria mea ├«n Albania (I) ÔÇô
Diminea╚Ťa ├«ncepe doar atunci c├«nd locuitorii ora╚Öului se ├«nt├«lnesc pe la terase ca s─â-╚Öi bea cafeaua, ├«nso╚Ťit─â mereu de un pahar de ap─â rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodat─â acas─â.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Pre┼úurile petrolului continu─â s─â creasc─â. La c├ót ar putea ajunge p├ón─â la sf├ór┼čitul anului ┼či cu c├ót au sc─âzut stocurile
Pre┼úurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA ┼či a┼čtept─ârile de sc─âdere a livr─ârilor ruse┼čti au compensat temerile c─â ├«ncetinirea cre┼čterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc rom├ónii voucherele sociale pentru alcool ┼či ┼úig─âri. Ce spun sociologii ┼či psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anun┼úat c─â voucherele sociale blocate pentru c─â beneficiarii au cump─ârat cu ele tutun ┼či alcool vor r─âm├óne a┼ča p├ón─â la urm─âtoarea tran┼č─â de bani pe care statul o va livra. Exper┼úii atrag ├«ns─â aten┼úia c─â din co┼čul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singur─â planet─â
Luna ├«n care vin scaden┼úele nu e niciodat─â pl─âcut─â, dar, c├ónd toate notele de plat─â se str├óng ├«n aceea╚Öi zi, ea este greu de dep─â╚Öit. ╚śi ziua aceea pare s─â fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.