În Rusia, opozanții sînt considerați teroriști

Publicat în Dilema Veche nr. 890 din 29 aprilie - 5 mai 2021
Bătălia cu giganții jpeg

Relația statelor europene cu Moscova ține, de cel puțin o săptămînă, prima pagină a ziarelor. Cehia a expulzat 18 de diplomați ruși. Guvernul de la Praga avea suspiciuni că cei doi agenți ruși acuzaţi de otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în Marea Britanie, în 2018, au participat și la actul de sabotaj îndreptat împotriva unui depozit de arme din Cehia. Expulzarea diplomaților ruși a declanșat reacții similare, de solidaritate, din partea altor state europene, care au declarat, la rîndul lor, drept persona non grata diplomați ruși aflați în misiune în țările respective; și, evident, răspunsuri ale Moscovei, în oglindă. Acest schimb de amabilități va înceta, probabil, curînd: toți cei implicați știu că pentru a stabiliza relațiile e nevoie de diplomație. Prim-planul ocupă atenția opiniei publice. Însă Occidentul trece (iarăși!) prea ușor cu vederea ce se petrece în fundal.

La Moscova, sediul central al organizației conduse de Alexei Navalnîi a fost închis. Opozantul rus a explicat într-un mesaj succint că nu mai poate lucra în „formula veche” pentru că „ar fi prea periculos pentru angajați și pentru susținători”. Aflat în închisoare, Navalnîi spune că va lupta în continuare împotriva corupției, împotriva partidului Rusia Unită și împotriva lui Vladimir Putin în nume personal.

La jumătatea lunii aprilie, procuratura a cerut încadrarea organizației conduse de Alexei Navalnîi ca „extremistă” – o etichetă care permite suspendarea activității și urmărirea penală a colaboratorilor și susținătorilor, care ar risca pedepse severe cu închisoarea. Potrivit acuzării, organizația lui Navalnîi încearcă să „creeze condițiile pentru destabilizarea situației sociale și socio-politice” din Rusia, „sub aparența unor sloganuri liberale”. „Obiectivele reale ale activității sînt crearea condițiilor pentru o schimbare a ordinii constituționale, inclusiv utilizarea scenariului revoluției colorate” (aluzie la răsturnările politice din mai multe republici ex-sovietice începute în urmă cu cincisprezece ani). În jurisprudența rusă, termenul de „terorism” e suficient de flexibil pentru a acoperi cam orice element indezirabil: de la organizațiile teroriste autentice, care pun într-adevăr în pericol statul sau cetățenii săi, pînă la mișcări de opoziție, organizații religioase, inițiative civice etc. E cazul fundației anticorupție conduse de Navalnîi, care a publicat în ultimul an numeroase informații despre relațiile dubioase dintre oameni politici și cercurile de afaceri. În ianuarie anul acesta, organizația a publicat un filmuleț în care se sugerează că un somptuos palat, aflat pe malul Mării Negre, ar fi reședința secretă a președintelui. Videoclipul a avut un impact uriaș pe Internet, fiind vizionat de peste o sută de milioane de ori. Imaginile au fost preluate și de numeroase posturi TV occidentale. Pînă la urmă, Vladimir Putin s-a simțit obligat să răspundă acuzațiilor. Nu e clar dacă palatul e într-adevăr al lui Putin, deși există indicii serioase că el ar fi beneficiarul. Puțini oligarhi și-ar permite o fortăreață atît de bine protejată militar și atît de mare ca palatul din imaginile prezentate de Navalnîi. În orice caz, filmulețul l-a deranjat pe președinte…

Aici e și o veste bună. Dincolo de forma pe care o iau măsurile întreprinse de regim pentru a-și elimina opozanții, e clar că mișcarea de rezistență se profilează tot mai clar. Nici măcar dacă Justiția va confirma încadrarea solicitată de procurori și va scoate definitiv în afara legii organizația lui Alexei Navalnîi, aceasta nu își va înceta activitatea. Navalnîi și colaboratorii săi s-au călit deja după îndelungate hărțuieli ale autorităților. De ani de zile, sediile le sînt percheziționate, iar apropiații sînt arestați frecvent cu ocazia manifestațiilor. E o răfuială cu care cei mai mulți aproape că s-au obișnuit. Iar micile înfrîngeri de parcurs nu au reușit să-i descurajeze – ba chiar i-au întărîtat pe susținători. Nici măcar arestarea lui Navalnîi pe aeroportul moscovit, imediat după întoarcerea de la Berlin, unde s-a tratat în urma tentativei de otrăvire, nu a oprit mișcarea. Navalnîi este închis într-un penitenciar pentru un caz de fraudă mai vechi – un dosar politic, după cum a explicat el. Opozantul a încetat săptămîna trecută o grevă a foamei de 24 de zile – un protest prin care denunța condițiile de detenție.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
INTERVIU EXCLUSIV Nuami Dinescu, despre complexul de a fi „mică și grasă“ și povara rolului Tanța GALERIE
Chiar dacă umbra Tanța a urmat-o ani de zile și i-a pus piedici, Nuami Dinescu a reușit să își pună numele în locul personajului.
image
Santorini „made in China”: Imagini surprinzătoare cu o copie perfectă a insulei grecești VIDEO
O tiktokeriță a dezvăluit că a vizitat cea mai emblematică insulă a Greciei la peste 7.000 de kilometri distanță - în China. Yasmin von Roon, în vârstă de 27 de ani, a rămas uluită când a descoperit stațiunea Dali’s Ideal State - o copie fidelă a insulei Santorini.
image
Instalația bizară care a supraviețuit din Primul Război Mondial. La ce folosea staţia de despăduchere „Larga” de la intrarea în Galați
Rămășițele unei stații de despăduchere pe linia ferată, din perioada Primului Război Mondial, pot fi văzute la marginea orașului Galați. Pe vreme aceea, călătorii care ajungeau din Rusia, dar şi vagoanele, erau supuse dezinfectării cu insecticidul acum interzis DDT.

HIstoria.ro

image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor.