├Än Rusia, opozan╚Ťii s├«nt considera╚Ťi terori╚Öti

Publicat în Dilema Veche nr. 890 din 29 aprilie - 5 mai 2021
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Rela╚Ťia statelor europene cu Moscova ╚Ťine, de cel pu╚Ťin o s─âpt─âm├«n─â, prima pagin─â a ziarelor. Cehia a expulzat 18 de diploma╚Ťi ru╚Öi. Guvernul de la Praga avea suspiciuni c─â cei doi agen╚Ťi ru╚Öi acuza┼úi de otr─âvirea lui Serghei Skripal ┼či a fiicei sale Iulia ├«n Marea Britanie, ├«n 2018, au participat ╚Öi la actul de sabotaj ├«ndreptat ├«mpotriva unui depozit de arme din Cehia. Expulzarea diploma╚Ťilor ru╚Öi a declan╚Öat reac╚Ťii similare, de solidaritate, din partea altor state europene, care au declarat, la r├«ndul lor, drept persona non grata diploma╚Ťi ru╚Öi afla╚Ťi ├«n misiune ├«n ╚Ť─ârile respective; ╚Öi, evident, r─âspunsuri ale Moscovei, ├«n oglind─â. Acest schimb de amabilit─â╚Ťi va ├«nceta, probabil, cur├«nd: to╚Ťi cei implica╚Ťi ╚Ötiu c─â pentru a stabiliza rela╚Ťiile e nevoie de diploma╚Ťie. Prim-planul ocup─â aten╚Ťia opiniei publice. ├Äns─â Occidentul trece (iar─â╚Öi!) prea u╚Öor cu vederea ce se petrece ├«n fundal.

La Moscova, sediul central al organiza╚Ťiei conduse de Alexei Navaln├«i a fost ├«nchis. Opozantul rus a explicat ├«ntr-un mesaj succint c─â nu mai poate lucra ├«n ÔÇ×formula vecheÔÇŁ pentru c─â ÔÇ×ar fi prea periculos pentru angaja╚Ťi ╚Öi pentru sus╚Ťin─âtoriÔÇŁ. Aflat ├«n ├«nchisoare, Navaln├«i spune c─â va lupta ├«n continuare ├«mpotriva corup╚Ťiei, ├«mpotriva partidului Rusia Unit─â ╚Öi ├«mpotriva lui Vladimir Putin ├«n nume personal.

La jum─âtatea lunii aprilie, procuratura a cerut ├«ncadrarea organiza╚Ťiei conduse de Alexei Navaln├«i ca ÔÇ×extremist─âÔÇŁ ÔÇô o etichet─â care permite suspendarea activit─â╚Ťii ╚Öi urm─ârirea penal─â a colaboratorilor ╚Öi sus╚Ťin─âtorilor, care ar risca pedepse severe cu ├«nchisoarea. Potrivit acuz─ârii, organiza╚Ťia lui Navaln├«i ├«ncearc─â s─â ÔÇ×creeze condi╚Ťiile pentru destabilizarea situa╚Ťiei sociale ╚Öi socio-politiceÔÇŁ din Rusia, ÔÇ×sub aparen╚Ťa unor sloganuri liberaleÔÇŁ. ÔÇ×Obiectivele reale ale activit─â╚Ťii s├«nt crearea condi╚Ťiilor pentru o schimbare a ordinii constitu╚Ťionale, inclusiv utilizarea scenariului revolu╚Ťiei colorateÔÇŁ (aluzie la r─âsturn─ârile politice din mai multe republici ex-sovietice ├«ncepute ├«n urm─â cu cincisprezece ani). ├Än jurispruden╚Ťa rus─â, termenul de ÔÇ×terorismÔÇŁ e suficient de flexibil pentru a acoperi cam orice element indezirabil: de la organiza╚Ťiile teroriste autentice, care pun ├«ntr-adev─âr ├«n pericol statul sau cet─â╚Ťenii s─âi, p├«n─â la mi╚Öc─âri de opozi╚Ťie, organiza╚Ťii religioase, ini╚Ťiative civice etc. E cazul funda╚Ťiei anticorup╚Ťie conduse de Navaln├«i, care a publicat ├«n ultimul an numeroase informa╚Ťii despre rela╚Ťiile dubioase dintre oameni politici ╚Öi cercurile de afaceri. ├Än ianuarie anul acesta, organiza╚Ťia a publicat un filmule╚Ť ├«n care se sugereaz─â c─â un somptuos palat, aflat pe malul M─ârii Negre, ar fi re╚Öedin╚Ťa secret─â a pre╚Öedintelui. Videoclipul a avut un impact uria╚Ö pe Internet, fiind vizionat de peste o sut─â de milioane de ori. Imaginile au fost preluate ╚Öi de numeroase posturi TV occidentale. P├«n─â la urm─â, Vladimir Putin s-a sim╚Ťit obligat s─â r─âspund─â acuza╚Ťiilor. Nu e clar dac─â palatul e ├«ntr-adev─âr al lui Putin, de╚Öi exist─â indicii serioase c─â el ar fi beneficiarul. Pu╚Ťini oligarhi ╚Öi-ar permite o fort─ârea╚Ť─â at├«t de bine protejat─â militar ╚Öi at├«t de mare ca palatul din imaginile prezentate de Navaln├«i. ├Än orice caz, filmule╚Ťul l-a deranjat pe pre╚ÖedinteÔÇŽ

Aici e ╚Öi o veste bun─â. Dincolo de forma pe care o iau m─âsurile ├«ntreprinse de regim pentru a-╚Öi elimina opozan╚Ťii, e clar c─â mi╚Öcarea de rezisten╚Ť─â se profileaz─â tot mai clar. Nici m─âcar dac─â Justi╚Ťia va confirma ├«ncadrarea solicitat─â de procurori ╚Öi va scoate definitiv ├«n afara legii organiza╚Ťia lui Alexei Navaln├«i, aceasta nu ├«╚Öi va ├«nceta activitatea. Navaln├«i ╚Öi colaboratorii s─âi s-au c─âlit deja dup─â ├«ndelungate h─âr╚Ťuieli ale autorit─â╚Ťilor. De ani de zile, sediile le s├«nt perchezi╚Ťionate, iar apropia╚Ťii s├«nt aresta╚Ťi frecvent cu ocazia manifesta╚Ťiilor. E o r─âfuial─â cu care cei mai mul╚Ťi aproape c─â s-au obi╚Önuit. Iar micile ├«nfr├«ngeri de parcurs nu au reu╚Öit s─â-i descurajeze ÔÇô ba chiar i-au ├«nt─âr├«tat pe sus╚Ťin─âtori. Nici m─âcar arestarea lui Navaln├«i pe aeroportul moscovit, imediat dup─â ├«ntoarcerea de la Berlin, unde s-a tratat ├«n urma tentativei de otr─âvire, nu a oprit mi╚Öcarea. Navaln├«i este ├«nchis ├«ntr-un penitenciar pentru un caz de fraud─â mai vechi ÔÇô un dosar politic, dup─â cum a explicat el. Opozantul a ├«ncetat s─âpt─âm├«na trecut─â o grev─â a foamei de 24 de zile ÔÇô un protest prin care denun╚Ťa condi╚Ťiile de deten╚Ťie.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experien┼úa unui turist ├«n Cluj: ÔÇ×Nu pare din Rom├ónia. Arat─â ├«ntr-un fel... ÔÇť
Un turist a relatat impresiile sale dup─â ce a vizitat Clujul ┼či spune c─â ora┼čul arat─â diferit de alte localit─â┼úi din Rom├ónia. Turistul a f─âcut mai multe remarci ┼či a explicat ce l-a impresionat.
image
METEO Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
De┼či temperaturile scad u┼čor, c─âldura extrem─â face ravagii ├«n Rom├ónia. Dup─â valul de aer tropical, meteorologii anun┼ú─â furtuni violente.
image
Reac┼úia nea┼čteptat─â a doi ┼čoferi ucraineni ├«n fa┼úa unui rom├ón. ÔÇ×Mi s-a f─âcut pielea de g─âin─â, n-am ┼čtiut ce s─â r─âspundÔÇť
Un ┼čofer rom├ón a povestit cum a decurs ├«nt├ólnirea nea┼čteptat─â cu doi ucraineni la Berlin, ├«ntr-o parcare. Cei doi au avut o reac┼úie emo┼úionant─â atunci c├ónd au aflat c─â au ├«n fa┼ú─â un rom├ón.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.