În pași de dans

Publicat în Dilema Veche nr. 963 din 22 septembrie – 28 septembrie 2022
HCorches prel jpg

E toamnă, a început școala, chiar și pe rit vechi ar fi început deja. A venit abruptă toamna, parcă mai repede decît în alți ani, cu frig și ploaie și guturaie sau răceli. Dar cu mai puțină amenințare a prezenței pandemiei. Pentru al doilea an, avem un început școlar normal, ca să zic așa, față de anii pandemici. 

În primele săptămîni de școală, elevii de liceu se gîndesc și la un eveniment care are o tradiție veche: balul. Fie că este balul bobocilor, fie că este al majoratului. Aceste evenimente implică întregul ciclu liceal, căci, prin tradiție, balul bobocilor este organizat de către elevii clasei a X-a pentru elevii clasei a IX-a, iar balul majoratului este organizat de elevii clasei a XI-a pentru elevii clasei a XII-a. 

În urmă cu mulți ani, în primii mei ani de profesorat, aceste baluri se organizau cu precădere în cantinele școlare ale liceelor care aveau astfel de spații. Profesorii împreună cu elevii decorau aceste cantine cu ghirlande de hîrtie creponată, poate cu flori și pancarte cu diverse urări, pe ici, pe colo mai era cîte un glob de sticlă care se învîrtea asigurînd un fel de atmosferă de discotecă, iar muzica o aducea vreun elev care avea aparatură cît mai performantă. 

Vremurile s-au schimbat. Sînt ani buni de cînd balurile nu se mai organizează în incintele școlilor. Ele sînt susținute financiar de părinți, este adevărat, dar întreaga lor logistică implică în mare măsură elevii. Sînt evenimente care pot fi încadrate în categoria activităților extrașcolare, asigurînd, dacă privim cu atenție, contexte de învățare. Cum așa? m-ați putea întreba. Ce să învețe elevii dintr-un bal, din mersul la discotecă?

Cum spuneam, în zilele noastre, aceste evenimente se organizează în spații exterioare școlii, în localuri. Un prim pas pe care îl parcurg elevii este să exploreze piața. Să caute locul potrivit. Cu cît un oraș este mai mare, cu atît vor fi și mai multe opțiuni, dar va fi și o concurență, atît a localurilor, cît și a liceelor: dacă mai multe licee vor să organizeze în același local, va fi nevoie să se aleagă datele rămase libere, în cazul în care alte licee au rezervat deja spațiul. Așadar, mai întîi trebuie să facă o cercetare de piață, să vadă care sînt localurile disponibile și datele pe care pot miza. Apoi, este o etapă a negocierilor în grup, pentru alegerea localului, care implică cel puțin alegerea clasei organizatoare, dacă nu și a celei pentru care se organizează.

În această alegere și negociere mai intră un factor care trebuie luat în considerare: bugetul alocat. Elevii trebuie să ia în calcul, cînd fac alegerea, încadrarea într-un anumit buget, pe care părinții sînt dispuși să îl aloce. În calcului acesta al bugetului, vor trebui să ia în considerare, în funcție de oferta localului, pe de o parte închirierea spațiului, pe de altă parte meniul asigurat. Unele localuri vor pune la dispoziție un meniu mai bogat, altele unul mai sărac, la același preț. Dar poate că cele care oferă un meniu mai sărac au un spațiu mai atrăgător. Și din nou intră în calcul o etapă a negocierilor și a argumentelor pro sau contra. După cum este posibil ca unele localuri să nu ofere meniu, dar să permită catering adus din afară, caz în care calculul de buget se diversifică și el. 

După depășirea acestor pași, intervine etapa organizării evenimentului. Poate unele școli aleg să aibă o desfășurare tematică, poate altele nu. Dacă îl organizează tematic, poate aleg o temă care are legătură cu literatura sau cu istoria sau chiar cu geografia. Poate e balul „Roșu și negru”, poate e balul „Chirița în provincie”, poate e balul „O scrisoare pierdută”, poate e „Epoca fanariotă” sau „Epoca medievală” etc. Etapa aceasta implică, poate, o mică cercetare: despre cum ar fi obiceiurile specifice temei respective, despre vestimentație, apoi căutarea costumelor sau confecționarea lor. Dacă nu este tematic, la nivelul acesta al vestimentației, poate intra în discuție rolul dirigintelui/dirigintei în construcția manierelor și a stilului vestimentar. Acesta sau aceasta îi poate coordona cu privire la atitudini, maniere și vestimentație, implicîndu-se cu rol educațional, formînd în acest context abilități de viață. În funcție de aceste alegeri, tematice sau nu, elevii vor trebui să identifice și un DJ care să se plieze pe eveniment și pe gusturile lor muzicale. Iar alegerea lui va trebui să fie, de asemenea, în acord și cu niște principii bugetare prestabilite. 

Mai urmează, apoi, pregătirea propriu-zisă a probelor care constituie spectacolul. Cele care vor duce la alegerea cîștigătorilor. Aici intervine experiența de viață, ceea ce elevii știu deja, de la alte baluri la care au participat sau de la emisiuni TV, intervin din nou negocierea și alegerea, dar intervine și creativitatea, căci, firește, vor vrea să vină și cu elemente inedite, care să dea originalitate evenimentului pe care ei îl organizează. Nu în ultimul rînd, mai au de gestionat problema premiilor. Cîștigătorii trebuie premiați și organizatorii vor vrea să ofere premii cît mai atrăgătoare, cît mai deosebite. Dar, pentru aceasta, vor avea nevoie de fonduri sau de sprijin. Astfel încît vor căuta, poate, sponsori: o pizzerie care să le ofere o cină cîștigătorilor, un cinematograf care să le ofere bilete la un film, un teatru care să ofere acces la un spectacol, o cofetărie care să ofere un tort etc. 

Mă opresc din înșiruire, care a fost, oricum, incompletă. Dacă veți căuta, veți găsi, cu siguranță, în întregul proces, și alte etape și momente care implică experiențe de învățare. N-ar fi greu să observăm că acestea se pliază pe o serie dintre competențele-cheie din Recomandarea Consiliului Europei: competența de literație, competența matematică, competența personală, socială și de a învăța să înveți, competența civică, cea antreprenorială, competența de sensibilizare și de exprimare culturală pot fi toate dezvoltate prin aceste evenimente, fapt care le dă dimensiunea unor activități extrașcolare. 

Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă. 

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

batrana talharita Vaslui FOTO Vremea Noua jpg
Bătrână de 103 ani din Vaslui, către tâlharul care i-a aprins lumânarea: „Tu ești cel mort, nu eu“
Femeia, care locuiește într-o comună vasluiană, a fost atacată în casă de un bărbat înarmat cu un cuțit și mascat, care o lovea și îi cerea banii. Acesta i-a aprins „creștinește” și o lumânare.
bella hadid foto profimedia 0727143535 jpg
VIDEO Bella Hadid, „îmbrăcată“ într-o rochie pictată direct pe corp, cu spray-ul
Supermodelul a defilat în show-ul Coperni, la Săptămâna Modei de la Paris 2022, într-o rochie care i-a fost pictată direct pe corp, pe scenă.
63260936 403 jpg
Merkel, o lideră din altă lume
Angela Merkel nu mai apare aproape de loc în public. Cei 16 ani de domnie ai ei par să se fi încheiat de o eternitate. Şi asta mai ales din cauza lucrurilor pe care nu le-a făcut, consideră Jens Thurau.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia