În pași de dans

Publicat în Dilema Veche nr. 963 din 22 septembrie – 28 septembrie 2022
HCorches prel jpg

E toamnă, a început școala, chiar și pe rit vechi ar fi început deja. A venit abruptă toamna, parcă mai repede decît în alți ani, cu frig și ploaie și guturaie sau răceli. Dar cu mai puțină amenințare a prezenței pandemiei. Pentru al doilea an, avem un început școlar normal, ca să zic așa, față de anii pandemici. 

În primele săptămîni de școală, elevii de liceu se gîndesc și la un eveniment care are o tradiție veche: balul. Fie că este balul bobocilor, fie că este al majoratului. Aceste evenimente implică întregul ciclu liceal, căci, prin tradiție, balul bobocilor este organizat de către elevii clasei a X-a pentru elevii clasei a IX-a, iar balul majoratului este organizat de elevii clasei a XI-a pentru elevii clasei a XII-a. 

În urmă cu mulți ani, în primii mei ani de profesorat, aceste baluri se organizau cu precădere în cantinele școlare ale liceelor care aveau astfel de spații. Profesorii împreună cu elevii decorau aceste cantine cu ghirlande de hîrtie creponată, poate cu flori și pancarte cu diverse urări, pe ici, pe colo mai era cîte un glob de sticlă care se învîrtea asigurînd un fel de atmosferă de discotecă, iar muzica o aducea vreun elev care avea aparatură cît mai performantă. 

Vremurile s-au schimbat. Sînt ani buni de cînd balurile nu se mai organizează în incintele școlilor. Ele sînt susținute financiar de părinți, este adevărat, dar întreaga lor logistică implică în mare măsură elevii. Sînt evenimente care pot fi încadrate în categoria activităților extrașcolare, asigurînd, dacă privim cu atenție, contexte de învățare. Cum așa? m-ați putea întreba. Ce să învețe elevii dintr-un bal, din mersul la discotecă?

Cum spuneam, în zilele noastre, aceste evenimente se organizează în spații exterioare școlii, în localuri. Un prim pas pe care îl parcurg elevii este să exploreze piața. Să caute locul potrivit. Cu cît un oraș este mai mare, cu atît vor fi și mai multe opțiuni, dar va fi și o concurență, atît a localurilor, cît și a liceelor: dacă mai multe licee vor să organizeze în același local, va fi nevoie să se aleagă datele rămase libere, în cazul în care alte licee au rezervat deja spațiul. Așadar, mai întîi trebuie să facă o cercetare de piață, să vadă care sînt localurile disponibile și datele pe care pot miza. Apoi, este o etapă a negocierilor în grup, pentru alegerea localului, care implică cel puțin alegerea clasei organizatoare, dacă nu și a celei pentru care se organizează.

În această alegere și negociere mai intră un factor care trebuie luat în considerare: bugetul alocat. Elevii trebuie să ia în calcul, cînd fac alegerea, încadrarea într-un anumit buget, pe care părinții sînt dispuși să îl aloce. În calcului acesta al bugetului, vor trebui să ia în considerare, în funcție de oferta localului, pe de o parte închirierea spațiului, pe de altă parte meniul asigurat. Unele localuri vor pune la dispoziție un meniu mai bogat, altele unul mai sărac, la același preț. Dar poate că cele care oferă un meniu mai sărac au un spațiu mai atrăgător. Și din nou intră în calcul o etapă a negocierilor și a argumentelor pro sau contra. După cum este posibil ca unele localuri să nu ofere meniu, dar să permită catering adus din afară, caz în care calculul de buget se diversifică și el. 

După depășirea acestor pași, intervine etapa organizării evenimentului. Poate unele școli aleg să aibă o desfășurare tematică, poate altele nu. Dacă îl organizează tematic, poate aleg o temă care are legătură cu literatura sau cu istoria sau chiar cu geografia. Poate e balul „Roșu și negru”, poate e balul „Chirița în provincie”, poate e balul „O scrisoare pierdută”, poate e „Epoca fanariotă” sau „Epoca medievală” etc. Etapa aceasta implică, poate, o mică cercetare: despre cum ar fi obiceiurile specifice temei respective, despre vestimentație, apoi căutarea costumelor sau confecționarea lor. Dacă nu este tematic, la nivelul acesta al vestimentației, poate intra în discuție rolul dirigintelui/dirigintei în construcția manierelor și a stilului vestimentar. Acesta sau aceasta îi poate coordona cu privire la atitudini, maniere și vestimentație, implicîndu-se cu rol educațional, formînd în acest context abilități de viață. În funcție de aceste alegeri, tematice sau nu, elevii vor trebui să identifice și un DJ care să se plieze pe eveniment și pe gusturile lor muzicale. Iar alegerea lui va trebui să fie, de asemenea, în acord și cu niște principii bugetare prestabilite. 

Mai urmează, apoi, pregătirea propriu-zisă a probelor care constituie spectacolul. Cele care vor duce la alegerea cîștigătorilor. Aici intervine experiența de viață, ceea ce elevii știu deja, de la alte baluri la care au participat sau de la emisiuni TV, intervin din nou negocierea și alegerea, dar intervine și creativitatea, căci, firește, vor vrea să vină și cu elemente inedite, care să dea originalitate evenimentului pe care ei îl organizează. Nu în ultimul rînd, mai au de gestionat problema premiilor. Cîștigătorii trebuie premiați și organizatorii vor vrea să ofere premii cît mai atrăgătoare, cît mai deosebite. Dar, pentru aceasta, vor avea nevoie de fonduri sau de sprijin. Astfel încît vor căuta, poate, sponsori: o pizzerie care să le ofere o cină cîștigătorilor, un cinematograf care să le ofere bilete la un film, un teatru care să ofere acces la un spectacol, o cofetărie care să ofere un tort etc. 

Mă opresc din înșiruire, care a fost, oricum, incompletă. Dacă veți căuta, veți găsi, cu siguranță, în întregul proces, și alte etape și momente care implică experiențe de învățare. N-ar fi greu să observăm că acestea se pliază pe o serie dintre competențele-cheie din Recomandarea Consiliului Europei: competența de literație, competența matematică, competența personală, socială și de a învăța să înveți, competența civică, cea antreprenorială, competența de sensibilizare și de exprimare culturală pot fi toate dezvoltate prin aceste evenimente, fapt care le dă dimensiunea unor activități extrașcolare. 

Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă. 

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Luis Lazarus Foto Facebook
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe candidatul suveraniștii REPORTAJ
Călin Georgescu a fost luni pe buzele multor politicieni de la Strasbourg, unde are loc o nouă sesiune a Parlamentului European. Dincolo de mesajele de uimire ale europarlamentarilor români, șochează faptul că până și lideri ai SOS consideră că preferatul românilor „sare calul” prea des.
pisica john blocata conducta profimedia (2) jpg
Operațiune de salvare neobișnuită! O pisică blocată într-o conductă le-a dat de furcă pompierilor
Pisica John a fost salvată cu ajutorul pompierilor, după ce a stat cu capul în jos mai multe ore
referendum vot lulea marius dorin
Avem un referendum validat, ce facem cu el? La câte astfel de adunări au fost chemați românii și ce au schimbat ele ANALIZĂ
Deși România a organizat mai multe referendumuri, impactul lor asupra politicii reale a fost adesea limitat. Cu excepția celui din 2003 pentru aderarea la NATO și UE, multe astfel de inițiative au rămas doar simbolice, fără a aduce schimbări semnificative în legislație sau guvernare.
dieta longevitate jpg
Cum să trăiești mai mult și mai sănătos, fără diete și exerciții stricte. Înțelepciunea chinezească
Conform cercetătorilor chinezi, adoptarea unor obiceiuri simple și echilibrate poate fi cheia pentru a îmbătrâni sănătos, fără boli grave. Mai multe studii evidențiază beneficiile unor practici naturale care nu doar promovează longevitatea, ci contribuie la reducerea declinului cognitiv.
Daria  Konovalova profimedia jpg
O șatenă celebră a venit îmbrăcată în furou, pe covorul roșu! A atras toate privirile
Daria Konovalova (36 de ani) s-a asigurat că toate privirile erau ațintite asupra ei când a participat la evenimentul inaugural amfAR din Las Vegas, zilele trecute.
Drumul Hunedoara Caraș Severin pe Valea Cernei Foto Daniel Guță (35) JPG
Ținutul zăpezilor din Munții Poiana Ruscă, traversat de drumul marmurei. Șoseaua se oprește în mijlocul pădurii, într-un loc de poveste
Ninsorile au așternut un strat de consistent de zăpadă în Munții Poiana Ruscă, în ținutul traversat de „drumul marmurei”, la limita județelor Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș. Iarna, locul din munți este căutat de turiști, însă povestea șoselei care se oprește în pădure a stârnit controverse.
Dovezi ale apei în cea mai veche crustă marțiană cunoscută - meteoritul „Frumusețea Neagră” Colaj space-com
Descoperire șocantă: Un meteorit vechi de 4,45 miliarde de ani sugerează prezența apei termale pe Marte
A existat viață extraterestră în apa fierbinte de pe Marte acum miliarde de ani? Meteoritul marțian „Frumusețea Neagră”, descoperit pe Pământ, nu în spațiu, sugerează că pe Planeta Roșie ar fi existat condiții hidrotermale în trecut.
femeie trista jpg
Care este cel mai periculos loc pentru femei, conform unui raport global al ONU. Din ce cauză mor zilnic 140 dintre reprezentantele sexului frumos
Un raport global ONU dezvăluie amploarea violenței domestice.Aproximativ 140 de femei și fete mor zilnic în întreaga lume din cauza partenerului sau a unui membru al familiei, conform unui raport publicat de UN Women.
Magazin de lux Eliseevsky din Moscova FOTO Profimedia
Cine profită, de fapt, de pe urma taxelor lui Trump și cum va fi afectată industria bunurilor de lux
Zilele de glorie pentru unele branduri consacrate par să apună, având în vedere planurile lui Donald Trump de impunere a unor taxe usturătoare, ceea ce arată că viitorul nu este atât de strălucitor.