În Myanmar e ordine

Publicat în Dilema Veche nr. 225 din 7 Iun 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Dacă ar fi vrut, responsabilii politici din Myanmar, junta de la putere, ar fi putut să facă unele lucruri strict necesare supravieţuirii miilor de oameni loviţi de tsunami: conform estimărilor Naţiunilor Unite, 2,4 milioane de oameni au fost grav afectaţi de ciclon, 1,4 milioane dintre ei au nevoie urgentă de hrană, apă de băut, adăpost şi îngrijire medicală (The New York Times, 3 iunie). 134.000 de oameni sînt daţi dispăruţi. Atît de eficiente cînd a fost vorba de represiunea revoltei călugărilor în septembrie, autorităţile administrative sînt cuprinse de o stranie abulie în rezolvarea acestui dezastru. De fapt, nu e nimic mistic la mijloc: atunci, trebuia apărată puterea, acum e vorba despre viaţa şi moartea oamenilor fără putere. După zece zile de penibile amînări, junta a permis ca primele zece elicoptere să ducă alimente din Yangoon în delta unde se află oamenii afectaţi. Accesul este îngreunat de decizia de a nu permite americanilor care vin cu ajutoare să participe la împărţirea lor. Pe de altă parte, Human Rights Watch afirmă că mii de oameni au fost scoşi cu forţa din şcolile, mănăstirile şi clădirile publice unde se adăpostiseră şi trimişi în regiunile de unde provin, să-şi refacă singuri casele dărîmate, deşi satele sînt încă inundate, şcolile sînt distruse; răspîndirea sinistraţilor creează imposibilitatea de a li se da asistenţă medicală adecvată, ceea ce poate duce la un nou val de îmbolnăviri. Neputincioasă, comunitatea internaţională asistă la acest efort de "normalizare", fără a putea întreprinde nimic legal pentru salvarea vieţilor omeneşti. La Adunarea Generală ONU din 2005, peste 150 de state au adoptat o rezoluţie care pomenea "responsabilitatea de a proteja", noţiune evocată de ministrul de Externe francez Bernard Kouchner, dispus personal să treacă prin orice mijloace graniţa, pentru a-i ajuta pe sinistraţi. Dar anunţul lui nu a declanşat adeziuni, pentru că transpunerea în realitate a unei asemenea noţiuni ar însemna încălcarea unuia dintre cele mai vechi tratate (cel de la Westfalia - 1648) pe care se bazează dreptul internaţional: acolo este consfinţit dreptul fiecărui stat de a acţiona liber în interiorul frontierelor sale suverane. Rezoluţia ONU se referă la "ameninţarea păcii, încălcarea păcii sau acte de agresiune", afirmînd totodată că "nimic nu poate autoriza o intervenţie în problemele esenţiale privind jurisdicţia naţională a statelor". De la sfîrşitul războiului rece, spectacolul suferinţelor umane îi lasă indiferenţi pe conducătorii suverani ai ţării şi nu o dată a fost evocat dreptul la intervenţie umanitară. Trebuie amintit că pe vremea cînd conducea un ONG devenit celebru, Médecins sans fronti

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opțională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.
banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.
profesoara Antoaneta   Iozefina Ciobanu Foto Centrul Cultural Vrancea jpg
O cunoscută profesoară de pian a murit la spital după ce a fost lovită de o mașină de gunoi care mergea cu spatele
O profesoară din județul Vrancea a murit în spital după ce a fost accidentată, sâmbătă dimineața, de o mașină de salubritate. Șoferul executa manevra de mers cu spatele, moment în care a acroșat-o pe femeie.
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
Cine este tânăra care a câștigat Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani. VIDEO
S-a decis Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani.
sinner fritz facebook jpg
belgia suedia profimedia jpg
Care a fost decizia UEFA la ultimul meci abandonat din Europa, anul trecut
Partida România - Kosovo a fost întreruptă de oaspeți.
Ședință de guvern la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciolacu, în vizită de lucru la Bruxelles. Întâlniri cu Mark Rutte, Roberta Metsola şi António Costa
Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, luni, 18 noiembrie, unde va avea o întâlnire cu Mark Rutte, noul secretar general al NATO, marcând prima întâlnire cu un oficial român de la preluarea mandatului de conducere a alianței.
netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care rupe topul din România! Este un thriller captivant, iar în rolul principal joacă un actor legendar
Filmul care rupe toate topurile pe platforma Netflix este "Un spion care știa prea multe". Acest thriller captivant despre spionajul din Războiul Rece reprezintă povestea unui agent englez revenit la MI-6 și bănuit de colaborare cu sovieticii.
bela karoly pe coperta cartii fara teama amazon com
Bela Karolyi, despre primii ani de antrenorat: „Erau copii sălbatici. Era înspăimântător să stau în faţa lor și să-i îndrum”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite ale Americii. Bela și Marta Karoly au făcut istorie în gimnastica internațională, însă povestea lor ca antrenori a început în anii ‘60, în Valea Jiului.