În hazna

Publicat în Dilema Veche nr. 764 din 11-17 octombrie 2018
Binili învinge jpeg

Dragele mele televiziuni de știri,

Cum limbajul public a devenit din ce în ce mai agresiv și mai crud, scrisoarea mea va folosi  exprimări cu care sînteți obișnuiți.

Sîntem în rahat. E drept că ne-a ajuns doar pînă pe la umeri și că ați putea să mai faceți un bănuț cinstit pînă vom fi în dejecții pînă peste cap, dar am zis să încerc să vă scriu înainte de a primi, plin de recunoștință, paiul prin care să respir.

Avem nevoie de dumneavoastră. Știu că sună paradoxal să cer ajutor de la voi. Marea majoritate a dumneavoastră v-ați extirpat coloana sau sînteți din ce în ce mai izolați în grupuri în care vă admirați reciproc pupatul în cur (ca să folosesc o expresie dragă domnului Gâdea) al celor care plătesc, linșajul celor care trebuie, șpagatul sau mîrlăniile.

Nu e nimic extraordinar, Milgram și Asch au demonstrat, săracii, de cîteva zeci de ani buni că sîntem conformiști și ascultători. Adică toți avem potențialul de a fi slugi, ca să o zic mai pe limbajul dumneavoastră. Toți avem, de asemenea, potențialul de a ne redescoperi coloana vertebrală.

Știu că sînt printre voi și oameni cărora le e scîrbă de ceea ce fac, dar trebuie cumva să supraviețuiască într-un mediu care e dominat de valori morale impuse de Voiculescu, Gușă și Ghiță. Toți, elite ale neamului importante, niște domni care ar putea revoluționa studiile academice românești pe sociopatie.

Ceea ce faceți dumneavoastră are un efect catastrofal asupra societății românești. Da, e drept, sîntem proști și ne interesează mai mult scandalul, tupeul și aberațiile spuse cu multă încredere de tot felul de ciuvici, pleșoieni, chirieci și alți smardoi, șmecherași sau țăcăniți ca ei, decît știrile alea cu adevărat știri. Adică chestii care pot fi verificate din trei surse și nu ultimele comunicate de la Zamolxes pe care le aude Codrin Ștefănescu.

Noi i-am votat și pe Funar, și pe Vadim Tudor, și pe Vanghelie și pe Olguța Vasilescu. Sau pe Elena Udrea.

Vă sîntem recunoscători pentru faptul că ne informați despre tot felul de prostălăi și nesimțiți, lucru care ne face pe fiecare dintre noi să ne simțim ca niște genii pline ochi de maniere chiar și în momentele noastre cele mai proaste. Dar e un pic prea mult.

Nu de alta, dar a ajuns Viorica Vasilica Dăncilă prim-ministru. Fostul cuier al domnului Coldea a ajuns și el vedetă națională datorită dumneavoastră. A devenit lumina luptei „românilor adevărați“ împotriva dușmanului Europa.

Am ajuns să credem că e mai bine să ne fure ai noștri, numai să nu cumva să ne ia Soros Teleormanul cu japca și să îl alipească la New York.

Credem că liderul celui mai mare partid din România era cît pe ce să fie asasinat cu privirile de oameni plătiți de nu ne poate spune cine, dar persoană importantă. Am crezut și că protestele au fost finanțate de dușmanii României, care au plătit pînă și cîinii protestatarilor.

Ați reușit să ne convingeți că intelectualii noștri cei mai marcanți sînt, vorba domnului Ciuvică, „niște pulifirici“. Da, v am recunoscut: sîntem atît de proști.

Credem și în statul paralel acum, deși toți patronii dumneavoastră se băteau pe burtă cu fostul lor coleg de partid Maior. La fel ca domnul Dragnea, chipurile, dușmanul statului paralel.

Sîntem atît de naivi că am ajuns să credem și că unii dintre dumneavoastră apărați creștinătatea și că referendumul ne va aduce tradiția înapoi și, automat, binecuvîntarea lui Dumnezeu. Tradiția aia care ne face campioni mondiali la pilangeală, la preoți turnători la Securitate și la ipocrizie. Tradiția de ghiolbani violenți care își zvîntă în bătaie nevestele. Tradiția aia de cea mai comunistă și înapoiată țară înainte de a intra în Uniunea Europeană. Tradiția aia care spune că cei care dau banul pun muzica după care se dansează.

Voi sînteți muzica, muzica celor care dau banul, muzica lui Voiculescu, Ghiță și Gușă (prietenul lui Plahotniuc și admiratorul lui Oprea). Voi, foștii angajați ai lui Vântu, Schwartzenberg și ai altor mafioți similari, voi sînteți cei care decideți cum vom gîndi noi. Voi promovați la ore de maximă audiență tot felul de impostori corupți și de mitomani cu o lipsă de responsabilitate demnă de organizații mafiote.

Domnul Dragnea a spus de zeci de ori la emisiunile dumneavoastră de slăvire că „a auzit“ lucruri explozive de tip asasini, lovituri de stat, trupe paramilitare. Aberații similare au fost spuse de o bună parte a politicienilor și securiștilor mai vechi sau mai noi din studiourile dumneavoastră. Au promis toți că vor proba auzelile curînd – „poate mîine“, cum tot zice domnul Dragnea. Este de mult mîine.

Avem o țară polarizată și magnific manipulată de coaliții de goarne, mafioți și politicieni.

Știu că e greu de înghițit ceea ce am scris. Dar chiar avem nevoie ca voi să încetați a mai fi ceea ce sînteți acum. Goarnele unei propagande toxice și extrem de polarizantă. Avem nevoie să fiți exact opusul dumneavoastră de acum.

Avem nevoie să fiți jurnaliști. Puteți fi afurisiți, încăpățînați, stridenți, dar fiți jurnaliști. Nu de alta, dar să fiți Gâdea, Ciutacu sau Floricica Dansatoarea e rentabil pentru voi, dar cît se poate de toxic pentru cea mai mare parte a noastră, restul.

Foto: Cosmin Bumbuţ

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
image
Greşeala ce ar putea lăsa nepedepsită o bandă de tâlhari care a terorizat Ploieştiul
Trei hoţi din Prahova care au terorizat ploieştenii în perioada sărbătorilor de iarnă din anul 2020 sunt la un pas să rămână nepedepsiţi din cauza unei greşeli a instanţei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.