În dicționarele portugheze a fost introdus adjectivul „pelé“, care desemnează pe cineva cu calități extraordinare. Noi am putea avea un echivalent al lui „pelé“?

Publicat în Dilema Veche nr. 995 din 4 mai – 10 mai 2023
IMG 8779 jpeg

La noi nu merge. E dat. Termenul de „hagi“ e dat dinainte de a exista Hagi, ţine de cele sfinte, de pelerinaj, alte poveşti. Poate „gică”? Dar nu prea ţine, e forţat, aşa cum e şi adjectivarea lui Pelé, de fapt expresia imposibilei despărţiri de un om care a definit o ţară şi mai multe generaţii. E, pînă la urmă, asigurarea că numele lui nu va fi pus la păstrare în cămările minţilor, căci de uitat nicicum, ci va fi mereu viu, folosit în limba curentă, păstrat în viaţă de suflul fiecărui om care îl va rosti ca pe oricare cuvînt comun, „Eşti un pelé!”, „Am vrut să-l alegem pe cel mai pelé dintre noi”, „Aşa pelé nu mai găseşti”. Cumva, chestia asta exista de mult, de cînd unii dintre noi erau copii, „Ce, bă, te crezi Pelé?!” se putea auzi pe maidanul dispărut către unul care nu dădea drumul la minge încercînd să dribleze pe toată lumea. Diferenţa e că puneam accentul pe primul „e”. Ce ştiam noi?... Uite, am găsit ceva apropiat şi pe aici. Cînd un jucător trage de la mare distanţă şi mingea străbate aerul către un gol spectaculos aproape fără să se rotească se spune că e un şut à la Hagi”, cu referire la golul său cu Columbia la Cupa Mondială ’94. Poate atunci cînd Hagi nu va mai fi se va inventa un cuvînt plecînd şi de la numele lui. Hagios, de exemplu. Rimează cu Agios. Fac cum fac şi tot la sfinţi ajung. Ăia care te mănîncă pînă la Dumnezeu. Căci pînă la adjectivarea unui nume mare avem parte de vulgarizarea din cealaltă direcţie, a peiorativului, neseriosului, nedemnului de stimă. Aşa a apărut termenul de „becalism”. Caracterizează ieşiri din norma comportamentală, descrie un derapaj, o „luare de cap” deşi comportă, paradoxal, şi o pojghiţă de uimire neutră, de acceptare a uneia dintre legile acestui pămînt pe care pot călca tot felul de fiinţe bizare, precum înainte de Potop. Noi nu ne definim prin excelenţă în aceste vremuri, ci prin excentric. De aceea intră în limbajul comun referinţe la excepţionalul trivial mai degrabă decît la cel astral. E mai distractiv. E o zonă în care putem excela, aceea a bancului amar, căci, la fel ca în sport, e nevoie de mult antrenament. Şi noi avem gîrlă.   

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cafea jpg
Cafea pe stomacul gol? De ce aceasta nu este cea mai bună idee și cum să vă bucurați de ea fără consecințe asupra sănătății!
Pentru mulți, cafeaua de dimineață este un ritual sacru. Cu toate acestea, dacă simți disconfort gastric, nervozitate sau chiar o scădere bruscă a energiei după prima ceașcă, este posibil ca obiceiul de a consuma cafeaua pe stomacul gol să nu fie cea mai bună alegere pentru tine.
image png
Descoperă 5 obiceiuri simple ale japonezilor care te vor menține slab și sănătos
Te-ai întrebat vreodată de ce japonezii sunt cunoscuți pentru suplețea și longevitatea lor? Au secrete pe care le putem implementa și noi în viața de zi cu zi?
O mașină de poliție a fost la un pas să dea peste două femei pe trecere FOTO Captură video
Un poliţist din Mehedinți a fost prins băut lângă maşina de serviciu
Un poliţist în vârstă de 36 de ani s-a ales cu un dosar penal întocmit de colegii săi pentru că s-a urcat băut la volan. La testare, etilotestul a indicat 0,48 ml/litru alcool pur în aerul respirat.
mama bebelus foto pixabay jpg
Oamenii de știință dezvăluie: femeile care au născut după această vârstă trăiesc mai mult!
Momentul în care naști poate influența durata vieții tale? Poate maternitatea mai târzie să aducă beneficii pentru sănătate și longevitate? Cercetătorii spun că da!
zodiac 2904106 1920 jpg
Zodiile care vor avea o săptămână extraordinară. Norocul le va surâde, iar problemele vor fi lăsate în urmă
Noua săptămână vine cu vești excelente pentru anumite zodii, care vor simți din plin susținerea Universului.
Urs pe străzile din Sibiu Sursă captură video jpg
Un bărbat a fost atacat de urs pe o stradă din Predeal. A fost dus la spital în stare de inconştienţă
Un bărbat din Predeal a fost atacat de un urs pe o stradă din oraşul Predeal. El a fost transportat la Spitalul Judetean Brașov în stare foarte gravă, suferind mai multe traumatisme.
Loto. Sursa foto: Impact.ro
Un român a devenit milionar, după ce a câştigat peste 6 milioane de euro cu un bilet online la Loto 6/49
Un român a devenit milionar în euro după ce a câștigat marele premiu la Loto 6/49, în valoare de 6,34 milioane de euro. Biletul norocos a fost jucat online, pe platforma oficială a Loteriei Române.
Nicolae Stanciu (Sportpictures) jpg
cetatea zanelor jpeg
Cetățile dacice misterioase ascunse în Ținutul Secuiesc. Sunt locuri înconjurate de legende fascinante
De-a lungul Ținutului Secuiesc adăpostește numeroase atracții turistice fascinante, care au în spate o istorie uluitoare. Iar printre acestea se numără și mai multe cetăți dacice, pe care istoricii încearcă și astăzi să le înțeleagă cât mai bine.