În dicționarele portugheze a fost introdus adjectivul „pelé“, care desemnează pe cineva cu calități extraordinare. Noi am putea avea un echivalent al lui „pelé“?

Publicat în Dilema Veche nr. 995 din 4 mai – 10 mai 2023
IMG 8779 jpeg

La noi nu merge. E dat. Termenul de „hagi“ e dat dinainte de a exista Hagi, ţine de cele sfinte, de pelerinaj, alte poveşti. Poate „gică”? Dar nu prea ţine, e forţat, aşa cum e şi adjectivarea lui Pelé, de fapt expresia imposibilei despărţiri de un om care a definit o ţară şi mai multe generaţii. E, pînă la urmă, asigurarea că numele lui nu va fi pus la păstrare în cămările minţilor, căci de uitat nicicum, ci va fi mereu viu, folosit în limba curentă, păstrat în viaţă de suflul fiecărui om care îl va rosti ca pe oricare cuvînt comun, „Eşti un pelé!”, „Am vrut să-l alegem pe cel mai pelé dintre noi”, „Aşa pelé nu mai găseşti”. Cumva, chestia asta exista de mult, de cînd unii dintre noi erau copii, „Ce, bă, te crezi Pelé?!” se putea auzi pe maidanul dispărut către unul care nu dădea drumul la minge încercînd să dribleze pe toată lumea. Diferenţa e că puneam accentul pe primul „e”. Ce ştiam noi?... Uite, am găsit ceva apropiat şi pe aici. Cînd un jucător trage de la mare distanţă şi mingea străbate aerul către un gol spectaculos aproape fără să se rotească se spune că e un şut à la Hagi”, cu referire la golul său cu Columbia la Cupa Mondială ’94. Poate atunci cînd Hagi nu va mai fi se va inventa un cuvînt plecînd şi de la numele lui. Hagios, de exemplu. Rimează cu Agios. Fac cum fac şi tot la sfinţi ajung. Ăia care te mănîncă pînă la Dumnezeu. Căci pînă la adjectivarea unui nume mare avem parte de vulgarizarea din cealaltă direcţie, a peiorativului, neseriosului, nedemnului de stimă. Aşa a apărut termenul de „becalism”. Caracterizează ieşiri din norma comportamentală, descrie un derapaj, o „luare de cap” deşi comportă, paradoxal, şi o pojghiţă de uimire neutră, de acceptare a uneia dintre legile acestui pămînt pe care pot călca tot felul de fiinţe bizare, precum înainte de Potop. Noi nu ne definim prin excelenţă în aceste vremuri, ci prin excentric. De aceea intră în limbajul comun referinţe la excepţionalul trivial mai degrabă decît la cel astral. E mai distractiv. E o zonă în care putem excela, aceea a bancului amar, căci, la fel ca în sport, e nevoie de mult antrenament. Şi noi avem gîrlă.   

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

reactoarele nucleare 3 si 4 de la cernavoda anvelope reactoare Foto Nuclearelectrica
Contractul pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea fi semnat în octombrie
Consorţiul format din două companii americane, una italiană şi una canadiană urmează să depună o ofertă pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, contractul putând fi semnat în octombrie.
banner Irinel Columbeanu
Irinel Columbeanu renunță la marele viciu, după vizita fiicei Irinuca în România: „A promis că se lasă definitiv!”. De ce fostul milionar de la Izvorani refuză să se mute de la azil?
Ion Cassian, patronul azilului unde locuiește Irinel Columbeanu, ne-a vorbit despre starea de spirit a fostului milionar, după vizita fiicei în România
caprioara Piteşti captură video jpg
Apariție neașteptată în Piteşti. O căprioară traversează un bulevard și o ia la goană printre mașini | VIDEO
Joi, mai mulţi şoferi din Piteşti au semnalat o apariţie absolut neaşteptată în trafic. Este vorba despre o căprioară, cel mai probabil un pui, care a traversat unul dintre cele mai circulate bulevarde din oraş şi a luat-o la fugă pe contrasens.
Vernisajul expoziției „Second Life – Ion Isaila Art Collector”, la Casa Filipescu-Cesianu
Vernisajul expoziției „Second Life – Ion Isaila Art Collector”, la Casa Filipescu-Cesianu
Muzeul Municipiului București organizează vernisajul expoziției „Second Life – Ion Isaila Art Collector”, eveniment care va avea loc la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151), pe data de 1 august 2024, ora 18:00.
Lumanare, Getty jpg
Dispariția fulgerătoare a unui fost dinamovist! A murit la vârsta de 16 ani
Fostul junior de la Dinamo Sorin Florin Nazîru și-a pierdut viața în urma accidentului în care a fost implicat. Băiatul avea 16 ani. Tânărul a fost portar al echipei U17 până la finalul sezonului trecut.
MApN confirmă că au fost găsite resturi de dronă pe teritoriul României FOTO Alex Costache / Facebook
MApN confirmă atacurile rusești lângă granița României. Autoritățile au găsit resturi de dronă în Tulcea FOTO
Ministerul Apărării Naționale a confirmat că au fost găsite resturi de la o dronă în județul Tulcea, după ce Rusia a reluat atacurile împotriva Ucrainei lângă granița cu România, se arată într-un comunicat de presă.
Gheorghe Craioveanu FB png
Dosar penal pentru fostul fotbalist Gheorghe Craioveanu, după ce a fost prins la volan cu permisul suspendat SURSE
Fostul fotbalist Gheorghe Craioveanu s-ar fi ales cu dosar penal după ce a fost prins la volan, deși avea dreptul de a conduce suspendat. Fostul internaţional a mai avut probleme cu Poliția Rutieră.
Maria Antonescu, soția Mareșalului Ion Antonescu, în presa din epocă (© cristoiublog.ro)
Cultul personalității Mariei Mareșal Antonescu
La Elena Ceaușescu ziua de exces al Cultului era 7 ianuarie, Ziua de naștere, la Maria Mareșal Antonescu e ziua numelui, 15 august, Sfînta Maria.
hidrostejaru jpg
Hidroelectrica începe probele pentru punerea în funcțiune a Hidrocentrala Stejaru, după retehnologizare
Hidrocentrala Stejaru, cunoscută și sub numele de Hidrocentrala Dimitrie Leonida, a atins ieri, 24 iulie 2024, o etapă esențială în procesul său de modernizare.
image
Spray-ul anti urși: Cât costă, de unde se cumpără, cum funcționează și cât de eficient este?
România se confruntă din ce în ce mai des cu incidente neplăcute provocate de urși, inclusiv atacuri asupra oamenilor. Recent, o fată a fost omorâtă de un urs, ceea ce a dus la creșterea interesului pentru măsurile de protecție împotriva acestor animale. Unul dintre cele mai eficiente mijloace de apărare personală este spray-ul anti urși.
image
Andreea Bostănică, isterie pe TikTok, după ce a primit cadou o brățară Cartier. Bijuteria costă aproape 50 de mii de euro
Andreea Bostănică a postat pe TikTok un video în care apare în timp ce deschide un cadou primit recent, dar nu spune de la cine. Cântăreața din Republica Moldova desface cadoul în timp ce este filmată, fără să știe ce este în pungă. Mare i-a fost mirarea tinerei de doar 19 ani, după ce a văzut că a primit cadou o brățară Cartier plină cu diamante, în valoare de aproape 50 de mii de euro.
image
„Inside Out 2” întrece „Frozen 2” și devine cel mai de succes film de animație din istorie
„Inside Out 2” a depășit „Frozen II” pentru a deveni cel mai de succes film de animație din istorie, conform incasărilor după lansare.