În chestia fericirii

Publicat în Dilema Veche nr. 465 din 10-16 ianuarie 2013
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

De ceva vreme, jucăria mea preferată se cheamă Kindle. Dacă mai e cineva care nu ştie ce este Kindle, spun acum: un aparat care stochează cărţile pe care le vrei într-un format electronic foarte comod. Fiind vorba, mai ales, de cărţi de pe piaţa anglofonă, utilitatea jucăriei e maximă. Pot avea orice carte vreau de pe această piaţă imensă (dar şi pieţele francofone şi hispanice sînt accesibile lesne) într-o secundă, oriunde mă aflu în lume. Inclusiv la mine în casă, în Bucureşti, la doi paşi de piaţa Gemeni. Adevărul este că nu am stat niciodată să mă gîndesc dacă senzaţia de bine pe care mi-o aduce această jucărie serioasă este fericire, plăcere sau confort – sau puţin din fiecare, într-un dozaj anume. Pur şi simplu, mă simt foarte bine achiziţionînd cărţi prin Kindle, mă simt bine citindu-le în formatul acesta (nu simt nici o diferenţă între lectura cărţii pe hîrtie şi lectura pe Kindle – satisfacţia e aceeaşi), mă simt bine construind biblioteca mea virtuală, cu cărţi relativ dificil de găsit în librăriile noastre, dar pe care mi le apropriez într-o secundă, cu un click.

În prima zi a noului an, Kindle îmi aduce sub ochi o carte relativ recentă despre economie şi fericire – How Much is Enough? Money and the Good Life de Robert şi Edward Skidelsky (2012). Autorii, tată şi fiu – tatăl economist, fiul filozof – atacă inteligent şi alert tema deja bine bătătorită a căutării condiţiilor fericirii dinspre economic. Am încredere în această carte pentru că Robert Skidelsky, bine cunoscut economist britanic, profesor la Oxford şi Emeritus la Warwick, a trecut prin trei partide şi pare a se fi oprit la cea mai bună ipostază politică, cea de-a patra. A fost, la început, laburist, pînă în 1981, cînd a părăsit partidul cel mare pentru a fi printre fondatorii unui nou partid britanic mic (Partidul Social-Democrat), în care a rămas pînă la desfiinţare, în 1988, apoi a devenit conservator în 1992 şi, din 2001, este independent în Camera Lorzilor (unde a intrat conservator fiind). După un asemenea parcurs, eu chiar vreau să ascult ce are de zis acest autor despre fericire.

Toată lumea ştie că datele esenţiale ale fericirii (şase în opinia autorilor, enumerate în penultimul capitol al cărţii, le voi înşira imediat) nu pot fi cumpărate cu bani. La fel, toată lumea ştie că, dacă eşti sărac lipit, ai şanse mici să fii fericit, fie şi pentru că imposibilitatea asigurării nevoilor de bază generează vulnerabiliate şi anxietate, frustrare şi umilinţă. De asemenea, toată lumea ştie că, pînă la un anumit nivel al veniturilor, există o oarecare corespondenţă între nivelul de trai şi fericire, după care nu mai există. În economie, asta se cheamă paradoxul Easterlin, după numele celui care, prin anii ’70, a demonstrat că în ţările industrializate, avansate ca nivel de trai, de la un moment dat încolo îmbunătăţirile standardului de viaţă nu mai au nici o influenţă asupra stării de fericire a cetăţenilor. Naive într-un fel, dar elocvente pentru o anumită febrilitate a căutării reţetei fericirii, sînt eforturile multor oameni foarte deştepţi, de cele mai diverse extracţii intelectuale, de la John Maynard Keynes la Virginia Woolf, de a stabili precis care e nivelul de venituri al unui individ pe lună de la care orice creştere nu mai are impact direct asupra stării lui de fericire. Toată lumea ştie, de asemenea, că fericirea are o puternică determinare subiectivă. Dacă dreptatea e ea diferită de-o parte şi de alta a Pirineilor, dar fericirea! În plus, conţinutul fericirii se schimbă cu vîrsta – la 16 ani te face fericit ceva, la 80 altceva. Şi aceeaşi toată lumea mai ştie că fericirea e trecătoare. Un episod care se consumă în timp, mai lung sau mai scurt. O frunză-n vînt, cum zic romanţele. Nu este o stare pe care o dobîndeşti şi la tine rămîne. De fapt, una dintre problemele fericirii este că toată lumea, cum ziceam, ştie despre fericire tot ceea ce e de ştiut. Cum s-ar zice azi prin studiourile de televiziune, fiecare dintre noi „are o expertiză“ consistentă în materia fericirii. Cine nu se pricepe la fericire?

Ei bine, nimic din toate aceste păreri aproape unanim împărtăşite nu este contrazis de cartea pe care mi-a adus-o Kindle. În plus, aflu o grămadă de lucruri noi, numai bune de pus la dosarul fericirii şi de povestit unuia sau uneia, cînd vine momentul. Astfel, cei doi Skidelsky cred că fericirea se poate realiza numai dacă şase condiţii pre-existente, în mare măsură independente de economic, sînt întrunite simultan: sănătatea (înţeleasă ca funcţionare deplină a corpului nostru), securitatea (convingerea individului că aşteptarea ca viaţa sa să continue este justificată), respectul (indicarea formală sau informală dinspre ceilalţi a faptului că punctele de vedere sau interesele oricui sînt luate în considerare, nu sînt ignorate), personalitatea (capacitatea de a elabora şi executa un plan de viaţă întemeiat pe opţiuni individuale), prietenia (de fapt, traducerea un pic strîmtă a grecescului philia), posibilitatea de a face ceva din plăcere (de fapt, traducerea strîmtă a englezescului leisure). Vă las să vă gîndiţi dacă ar fi ceva de adăugat sau ceva de scos de pe lista precondiţiilor fericirii şi, ca să vă încurc mai mult, sugerez doar, împreună cu autorii, că de multe ori realizarea uneia dintre aceste precondiţii este posibilă doar în detrimentul alteia şi, dacă nu uităm că aceste precondiţii trebuie întrunite simultan ca să avem vreo şansă, ne dăm seama cît de complicată este problema fericirii. Lucru de care, de altfel, e conştientă toată lumea: fericirea e complicată. Sigur că ceea ce ştie toată lumea despre fericire e de ordin general şi poate părea banal, dar – vorba lui Keynes citată într-una dintre notele de subsol ale cărţii, e mai bine să ai dreptate în general decît – să te înşeli punctual. Aşa că, faceţi bine şi, dacă vă stă în putere, fiţi fericiţi în general! Nu doar punctual, în 2013.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ciorba de burta FOTO Shutterstock
Ce ingrediente conține, de fapt, ciorba de burtă preparată în restaurante. Mulți români comandă acest fel de mâncare fără să știe adevărul
În urma unui studiu realizat de InfoCons, s-a descoperit ce conțin, de fapt, ciorbele de burtă preparate în restaurante. Care sunt ingredientele și valorile nutriționale pe care bucătarii din localuri le adaugă în celebrul preparat.
profimedia 0952903048 jpg
Rusia a pierdut peste 6.000 de soldați de elită în Ucraina
După aproape trei ani de război pe scară largă împotriva Ucrainei, Rusia a pierdut cel puțin 6.083 de soldați de elită, potrivit BBC Rusia.
rafinarie taneko FOTO Captură video
Forțele ucrainene au lovit o rafinărie considerată esențială pentru aprovizionarea energetică a Rusiei
Rafinăria Taneko, considerată esențială pentru aprovizionarea energetică și logistica militară a Rusiei, a fost lovită de drone ucrainene.
Vlad Ciurea Foto Captură YouTube jpg
Boala gravă provocată de folosirea telefonului în mod abuziv. Ce a pățit un milionar român tratat de medicul Vlad Ciurea: „A venit la mine”
Telefonul mobil a creat dependență printre utilizatori în ultimii ani. Cu toate acestea, mulți nu știu că acest dispozitiv se află pe lista celor care provoacă boli deosebit de grave. Specialistul Vlad Ciurea a explicat factorii de risc și a povestit experiența unuia dintre pacienții săi.
pericol public (3) jpeg
Șofer urmărit pentru că nu a oprit la semnal: era drogat și a lovit mașina poliției
Șofer pericol public, urmărit de poliție pentru că nu s-a suspus semnalelor de oprire. El era drogat și a lovit mașina poliției.
Kate Middleton Foto Instagram jpg
Mesajul secret pe care Kate Middleton i l-a transmis prințului William. Detaliul pe care nimeni nu l-a observat în ultima fotografie a prințesei
Kate Middleton a făcut o fotografie publică la împlinirea vârstei de 43 de ani. A optat pentru un look casual, iar singura bijuterie pe care a ales să o poarte a fost inelul de logodnă. Astfel, un specialist spune că aceasta a vrut, de fapt, să îi trimită un mesaj "secret" prințului William.
politia nu treceti jpeg
Moarte misterioasă: cadavrul unei femei a fost găsit lângă un gard, pe Șoseaua de Centură a Capitalei. Polițiștii fac cercetări pentru crimă
Cadavrul unei femei de 35-45 de ani a fost găsit pe terenul unui depozit aflat pe Șoseaua de Centură a Capitalei. Polițiștii fac cercetări pentru crimă.
Dr  Corina Aurelia Zugravu   Facebook jpg
INTERVIU Medic nutriționist: „Instituțiile în care studenții își petrec majoritatea timpului ar trebui să le ofere acces la mâncare sănătoasă“
„Weekend Adevărul“ a discutat cu prof. univ. dr. Corina-Aurelia Zugravu, medic primar nutriție și igiena alimentației, şefa catedrei de Igienă şi Ecologie la Facultatea de Medicină „Carol Davila“, despre tendințele alimentare nesănătoase în rândul studenților.
horoscop 2025 logo webp
Horoscopul săptămânii 13-19 ianuarie 2025. Cine sunt zodiile cărora Universul le va da teste dificile în următoarea perioadă
Începutul unui nou an ar trebui să aducă, de regulă, prosperitate sau noi oportunități. Cu toate acestea, ianuarie 2025 va fi o adevărată provocare pentru 4 dintre semnele zodiacale. Universul le va supune la anumite încercări și vor fi nevoite să aibă răbdare și multă forță.