În aşteptarea Kaiser-ului şvab, Pizzakanzler-ul renunţă la bacşiş

Publicat în Dilema Veche nr. 706 din 31 august – 6 septembrie 2017
În aşteptarea Kaiser ului şvab, Pizzakanzler ul renunţă la bacşiş jpeg

Revista vieneză Profil titrează în ediţia din 21 august: „Fiasco-ul SPÖ (partidul social-democrat austriac). Secretul domnului Silberstein“. Alegerile parlamentare anticipate din Austria vor avea loc abia peste opt săptămîni. Indiferent de relatările jurnalelor despre Tal Silberstein şi legăturile sale româneşti (Călin Popescu-Tăriceanu apare cu poză în Profil), s-ar putea ca stîngii să-i reuşească să „ţină“ totuşi onorabilul loc secund din preferinţele prezente ale electoratului pentru că dezvăluirile vin prea devreme. E vacanţă şi Biergarten-ul nu prea citeşte presa.

Paştile Verii

Din 15 august, contribuabilul de rînd a început şi el să producă pentru propriul său portofel, conform think tank-ului „Austrian Economic Center“. E Tax Freedom Day, dar nu e neapărat şi ziua cu noroc. Pentru că vine prea tîrziu!

Aceeaşi zi, „Paştile Verii“, nu a fost nici pentru cancelarul austriac Christian Kern o zi norocoasă. Exploda ştirea luării în custodia statului Israel a lui Tal Silberstein, consilierul de campanie al partidului său. Imaginile „cool“ pe Instagram ale lui Kern au pălit. Vulturul bicefal austriac a început degrabă să-şi ascută ghearele. Toate partidele, de asemenea. Prezumţia de nevinovăţie îl apără bineînţeles juridic pe Silber­stein, nu şi politic pe cancelarul federal – candidatul stîngii.

„Ne-a înşelat Kern aşteptările?“, se întreba retoric în aceeaşi zi un editorialist al cotidianului liberal Der Standard. Cancelarul roşu, întrebat la începutul anului, într-o discuţie la televiziunea ORF, dacă dă crezare alegaţiilor despre consilierul său israelian, răspundea sec: „un nonsens complet“.

Fapt este că Tax Freedom Day 2017 (în 2016 a fost pe 21 august) a trecut neobservată. Puţinul reuşit nu-i asigură partidului de guvernămînt nici un bonus. Partidul lui Kern este, de jumătate de an, cu pînă la şapte puncte procentuale în urmă în toate sondajele.

Die Neue ÖVP (noul partid popular) al ministrului de externe în funcţie Sebastian Kurz conduce detaşat, înregistrînd cam 33% din preferinţele electorale. Kern a admis, într-un tîrziu, că a comis o „greşeală politică“ cu Silberstein şi SPÖ i-a reziliat acestuia imediat contractul.

Melanjul strategiilor de import neoliberal şi (ne)hotărîrea programatică a cancelarului au dus la ceartă în partid. Un alt handicap al stîngii austriece este cooperarea de succes a prefectului social-democrat din Burgenland, Hans Niessl, cu partidul libertăţii (FPÖ), formaţiune palamentară care are şanse bune să surclaseze SPÖ. Astăzi SPÖ şi FPÖ par încă a fi la egalitate în preferinţele alegătorilor.

Faultul istoriei

La Viena, primarul social-democrat Michael Häupl, aflat din 1994 în funcţie, dă semne vădite de oboseală. Dacă partidului său nu-i va reuşi să obţină măcar locul doi la alegerile din 15 octombrie, partidul riscă sciziunea. Aceasta e miza reală a anticipatelor. Ar fi pentru prima dată în timpul celei de-a doua Republici (începînd din 1945) cînd s-ar în­tîmpla aşa ceva.

Dacă SPÖ nu însumează împreună cu partidul libertăţii FPÖ, condus de Hainz Christian Strache, peste 50%, stînga va trece probabil în opoziţie, acesta fiind scenariul urmărit şi de oamenii din partid care nu mai cred în şansa liderului, dar cred că puternica organizaţie SPÖ a Vienei ar putea păstra ulterior capitala. Alţii speră ca prin implicarea în campanie a lui Hans-Peter Doskozil, ministrul apărării, roşii să poată puncta pe tema de casă a lui Sebastian Kurz: siguranţa cetăţeanului. Doskozil i-a luat de guler pe cei de la Airbus, bănuiţi de fraudă la livrarea avioanelor militare Eurofighter. A urmat o comisie de anchetă în Nationalrat (parlamentul federal austriac). Ministrul s-a luat la trîntă cu cel mai mare concern european de armament şi a punctat astfel în faţa electoratului.

Care e secretul domnului Silberstein?

Faima, cred austriecii. Una din vorbele sale preferate ar fi: „nu există democraţie în timpul campaniilor electorale“. Silberstein a aparţinut panopliei de consultanţi electorali preferaţi ai SPÖ încă de la alegerile locale din Viena anului 2001.

ÖVP l-a acuzat la începutul lui ianuarie 2017 pe cancelarul Kern că, prin intermediul practicilor lui Tal Silber­stein, ar fi adus o nouă dimensiune practicilor de dirty campaigning. Ar fi fost vizate detalii din tinereţea lui Sebastian (Basti) Kurz şi au fost căutate fotografii de pe la petreceri şi din discoteci. Revista Profil citează documente ale DNA-ului din România şi subliniază că „Beny Steinmetz, partenerul lui Tal Silberstein, este acţionarul unei firme care tocmai a dat în judecată România pentru 4,4 miliarde dolari SUA. E vorba despre o mină de aur şi cumva şi despre (fostul cancelar) Alfred Gusenbauer“. „Toate celelalte partide ar fi literalmente stupide dacă nu ar profita...“, e de părere politologul Peter Filzmaier, citat în Kronen Zeitung.

Pînă şi controversatul slogan electoral al social-democraţilor pare a fi fost inspirat de acest domn: „Luaţi-vă ceea ce vi se cuvine“... S-au şi născut, în ultimele zile, calambururi ironice pe tema reîmpărţirii sociale a veniturilor, o temă predilectă a stîngii.

Conform relatărilor cotidianului Die Presse din Viena, Silberstein l-a adus în echipa sa pe Moshe Klughaft, cunoscut şi pentru succesul înregistrat în postura de strateg al campaniei de comunicare a PSD-ului la alegerile parlamentare din 2016 din România. Astfel s-ar fi născut şi un filmuleţ cu ditamai cancelarul Austriei pe post de omul care aduce... pizza.

Denumită Kanzlerpizza“ producţia durează 03:47 minute şi sugerează că ar fi fost filmată cu camera ascunsă din cutia cu care era transportată. Îl arată pe Cristian Kern la ceas de seară, în blugi, cămaşă albă, fără cravată, purtînd o vestă roşie. A fost filmată în aprilie 2017, în sectorul trei din Viena. Cancelarul livrează la domiciliu pizza Margherita, e zîmbăreţ şi vorbeşte cu oamenii. Bla-bla-urile de marketing politic sunt urmate de un soi de confesiune a curierului, care declară că nu a ştiut cît de dificil e să livrezi pizza la domiciliu, dar că-şi doreşte să facă din Austria o ţară în care fiecare să-şi primească şansa. Cancelarul care-şi tutuieşte telespectatorii a primit şapte euro bacşiş, pe care nu şi i-a însuşit, şi peste un milion de vizualizări. Like-uri mai puţine.

Kaiser ante portas

Cunoscut cititorilor drept politicianul vocal, care repetă public cu convingere nevoia reducerii alocaţiei copiilor nerezidenţi în Austria şi îi dă de exemplu doar pe copiii români, candidatul ÖVP seamănă cu cancelarul roşu la cămăşile cu guler de rechin, de obicei de culoare albă, evident impecabil călcate. El este Sebastian Kurz, care-şi declara în 2014 rădăcini familiale parţial legate de şvabii dunăreni.

Cei doi împărtăşesc o antipatie greu de disimulat. Fiecare socializează diferit, plătesc tributul vîrstei, diferenţa dintre cei doi fiind de exact 20 de ani, scrie Christian Rainer în Profil, care adaugă profetic: „vor fi votate persoane şi nu programe“. Pînă şi cabaretistul Roland Düringer şi-a poreclit propria listă la alegeri cu sloganul „vocea contează“...

Am stat de vorbă cu Sebastian Kurz la ultima recepţie dată în cinstea Verband der Auslandspresse (Uniunea presei străine din Viena) de MAE austriac şi ne-am întreţinut despre grupul de la Visegrád. „Sîntem o ţară-punte între vest şi est şi dorim să şi rămînem aşa. Statele Visegrád sunt pentru noi parteneri importanţi, precum sînt şi ţările vestice“. Kurz este flexibil şi evident că nu judecă după şabloane. După Jörg Haider (1950-2008), acest Sebastian Kurz e considerat de mulţi ca fiind cel mai talentat politician austriac al prezentului.

Lui Kurz i-a reuşit „castrarea propriului partid“, conform Anneliesei Rohrer de la Die Presse. Şi-a transformat peste noapte partidul într-un soi de mişcare, e adevărat, destul de disciplinată dacă e să-i comparăm cu social-democraţii, construită în jurul propriei sale persoane. A avut acceptul unei largi majorităţi din funcţionărimea de partid. Culoarea partidului s-a înnoit de la negru la turcoaz, iar lista electorală a candidatului poartă numele liderului. Cancelarul, evident, doreşte să rămînă în funcţie. Kurz doreşte cu ardoare să devină cancelar. Aceasta îi va împiedica probabil să refacă marea coaliţie.

Campania începe

FPÖ tace mîlc. Hans Christian Strache pare a nu-şi dori neapărat fotoliul de cancelar. Ceea ce le dă „albaştrilor“ mari speranţe să ajungă la guvernare. Norbert Hofer ar putea deveni vicecancelar. GRÜNE (Verzii) l-au „pierdut“ pe experimentatul Peter Pilz, ceea ce s-ar putea sa-i coste procente bune la alegeri. Pilz candidează şi el în nume propriu pe listă separată. NEOS este un partid neoliberal, susţinut de magnatul austriac Hans-Peter Haselsteiner. Tal Silberstein le-a oferit şi lor, la un moment dat, consultanţă. Au şanse să intre în parlament, trecînd pragul de 4%.

În orice caz, cine crede că rezultatul alegerilor anticipate din toamnă s-ar fi decis deja, se înşală. Şi mai e şi o vorbă la austrieci: „de-ndată ce renumele e rui­nat, se trăieşte mai departe fără nici o jenă“. 

Alex Todericiu este analist politic şi trăieşte la Viena.

Foto: Tal Silberstein

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echipă a firmei Citadin din subordinea Primăriei Iaşi se afla la o lucrare, într-o noapte de iunie, când a fost spulberată de maşina condusă de o femeie în stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost răniţi.
image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.