În apărarea Angelei Merkel

Bernard-Henri LÉVY
Publicat în Dilema Veche nr. 584 din 23-29 aprilie 2015
În apărarea Angelei Merkel jpeg

Coperta recentei ediţii

care îl arată pe cancelarul german Angela Merkel în faţa Acropolei, înconjurat de ofiţeri nazişti, are un mare avantaj: pune în sfîrşit frontal problema germanofobiei europene.

Abuzurile împotriva Germaniei durează de ceva vreme. În martie 2013, demonstranţii din Cipru au purtat pancarte cu caricatura Angelei Merkel în chip de Adolf Hitler. În Valencia, în aceeaşi perioadă, cu ocazia sărbătorii anuale Fallas, aceeaşi Merkel apărea ca o maşteră afurisită, dictînd şefului Guvernului spaniol şi miniştrilor săi „cele zece porunci ale Angelei exterminatoare“; efigia ei a fost arsă, în cele din urmă, pe rugul Sf. Iosif. 

Două luni mai tîrziu, demonstraţii similare din Portugalia evocau, din nou, o Angela Merkel „hitlerizată“, cu manifestanţi în haine de doliu, care zbierau, înfierînd „politica de masacrare a săracilor“ a liderului german. 

Şi mai e, fireşte, Grecia, unde fenomenul a atins apogeul, în timpul cvasirevoltelor din octombrie 2012, cînd lumea a putut să vadă spectacolul steagurilor naziste şi germane fluturate împreună şi arse apoi în faţa Acropolei, într-o scenă care anticipa recenta copertă

În Italia, cotidianul de dreapta

nu se sfieşte să dedice prima pagină a ediţiei din 3 august 2012 naşterii „celui de-al patrulea Reich“. Tot astfel, pagini Internet conspiraţioniste din ţări nord-europene au susţinut că entuziasmul Germaniei în susţinerea preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko împotriva lui Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, e o reconstituire a subjugării Ucrainei de către Hitler.

Iar, în Franţa, extrema dreaptă (cu Marine Le Pen, şefa Frontului Naţional, care o acuză pe Merkel pentru „suferinţele“ impuse popoarelor Europei) şi extrema stîngă (cu Jean-Luc Mélenchon, de la Partidul de Stînga, tunînd şi fulgerînd împotriva politicii ei de „austeritate“ şi cerîndu-i „să-şi ţină gura“) se întrec în denunţări populiste ale noului şi detestabilului „imperiu german“. 

Problema cu această germanofobie este nu doar că e stupidă sau că e încă un simptom al descompunerii, sub ochii noştri, a nobilului proiect al integrării şi al uniunii europene. Altfel decît ar vrea să credem ucenicii vrăjitori care instigă la ură, germanofobia din ziua de azi nu e un semn al opoziţiei lor, ci al adeziunii şi chiar al participării lor la adevăratul fascism care se conturează la orizont. De ce spun asta? 

Sînt mai multe motive. Mai întîi, a te opune politicilor sociale, economice şi externe ale Germaniei, asemuind-o pe Angela Merkel cu Hitler, este o banalizare a lui Hitler. Oricît de legitim ar putea fi diferendul cu privire la aceste politici, Germania este una dintre democraţiile cele mai meticuloase şi exemplare ale continentului. A spune despre ea că se aseamănă cîtuşi de puţin cu regimul nazist – care încă reprezintă, în Europa, anularea democraţiei (şi a însăşi civilizaţiei) – înseamnă a exonera acest regim şi a-i consola şi încuraja pe neonaziştii de azi, permiţîndu-le, cu sau fără această intenţie, să participe din nou la dezbaterea publică. 

În plus (şi asta e esenţial), cei mai vehemenţi critici ai lui Merkel se întîmplă să fie aceiaşi oameni care nu ezită să valseze cu neonaziştii vienezi sau să se alieze, precum la Atena, cu liderii unui partid cu adevărat extremist. Tot tapajul din jurul unei Germanii care, pasămite, „a reînnoit pactul cu demonii“ nu face decît să ascundă vocile unor partide fasciste – Golden Dawn din Grecia, Jobbik din Ungaria, SNS-ul slovac, Vlaams Belang din Belgia şi Ataka din Bulgaria – care sînt pe cale să se consolideze în Europa. 

Trebuie de asemenea remarcat că Merkel e femeie, iar ura faţă de femei – dispreţul cu care erau privite, alături de evrei, de teoreticienii rasei ai anilor ’20 şi ’30 – a fost o dimensiune esenţială a oricărei forme de fascism. De asemenea, sloganurile scandate la Valencia, în octombrie 2012 – cu demonstranţii îndemnaţi să strige în faţa efigiei cancelarului „Iubeşti banii mai presus de orice“ şi „Venerezi băncile şi Banca

– au izul inconfundabil al vechilor mantre împotriva „viţelului de aur“ şi a „plutocraţiei cosmopolite“. 

Oamenii au înţeles, în sfîrşit, că antiamericanismul, născut la extrema dreaptă şi hrănit, în Germania, bunăoară, de filozofia lui Martin Heidegger şi a acoliţilor săi, e o componentă a fascismului. 

E momentul să înţelegem că asta e valabil şi în cazul germanofobiei. În Franţa, fenomenul s-a manifestat prin romancierul şi activistul francez antisemit Maurice Barrès, care vedea în filozofia lui Immanuel Kant un mijloc de „evreizare“ a minţilor europene. A triumfat cu

a lui Charles Maurras şi îndelungata sa luptă cu „abstracţiile evreieşti şi germanice“. Şi a culminat cu grupările roşu-brune care oferă, chiar şi în ziua de azi, pe site-uri pe care prefer să nu le menţionez, „pîine“ şi „adăpost“ persoanelor dispuse să-i lichideze pe „şefii“ de pe „ştatul de plată“ al Angelei Merkel. 

Istoria ideilor are logica ei, raţiunea şi nebunia ei, inconştientul ei şi o proprie traiectorie. Să le negăm este deopotrivă inutil şi periculos. 

De aceea, în ziua de azi, este esenţial să o apărăm pe Angela Merkel, în faţa forţelor întunecate care iau naştere, cresc şi se propagă în Europa. 

Left in Dark Times: A Stand Against the New Barbarism.

© Project Syndicate, 2015 -

traducere de Matei PLEŞU   

Foto: Der Spiegel, nr. 13/2015

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

femeie inele de aur mana bijuterii shutterstock 1966151602 jpg
Zodiile care nu trebuie să poarte aur sub nicio formă. Cum alungi ghinionul adus de bijuterii
Deși este unul dintre cele mai iubite metale prețioase, poartă ghinion. Un astrolog celebru spune de ce nu e bine să purtăm aur. Totodată, există și un ritual simplu prin care se alungă spiritele rele.
cum poti avea succes la interviul de angajare jpeg
Noua strategie folosită de angajați pentru a obține măriri de salariu
Tot mai mulți angajați se arată interesați de posturi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le ofere o mărire de salariu, arată Business Insider.
Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK
Rușii din Siberia îngheață în case: „Ucraina supraviețuiește fără încălzire, iar aici, în Hakasia, viața este îngrozitor de grea”
Rușii din regiunile cele mai izolate ale Rusiei sunt lăsați să înghețe, în timp ce președintele țării Vladimir Putin cheltuiește zeci de miliarde de dolari purtând un război de cucerire în Ucraina.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.