„Imunitate de turmă”

Publicat în Dilema Veche nr. 891 din 6 -12 mai 2021
„Cu bule“ jpeg

În ciuda tradițiilor pastorale, a Mioriței și a literaturii sămănătoriste, cuvîntul turmă are în limba română actuală conotații negative destul de puternice. Dezavantajele semantice sînt intrinseci unui cuvînt care se referă deopotrivă la animale și la mulțime: aplicat oamenilor, asemenea multor insulte, îi reduce la animalitate și le anulează individualitatea. Desigur, negativitatea se poate neutraliza în anumite contexte, turma putînd fi reabilitată metaforic („turma visurilor mele”, la Eminescu) sau ludic („urma scapă turma”). Nu în ultimul rînd, termenul are și conotații pozitive, în registrul religios creștin, în care este o metaforă pentru comunitatea credincioșilor. În limbajul curent, turma este totuși o reprezentare prototipică a depersonalizării, a conformismului social. Sensul depreciativ este consemnat parțial în dicționare, de exemplu în DEX – „mulțime, grup (mare) de oameni (în dezordine)” – sau în Micul dicționar academic (MDA): „grup (mare) de oameni supuși, docili” și „mulțime (în dezordine)”. Substantivele colective care desemnează viețuitoare sînt în mare măsură specializate în română: există turma de oi sau de porci, cireada de vaci, haita de lupi sau de cîini, cîrdul de gîște sau de rațe etc. Or, în expresiile populare și colocviale, chiar dacă mielul e un prototip al blîndeții (blînd ca un miel), oile se asociază prototipic cu prostia (prost ca oaia); ne putem aminti amuzamentul colectiv trezit la un moment dat de ideea oii ca „brand de țară”.

Sensul peiorativ s-a fixat mai ales în expresia a merge cu turma:  „cei dificili, singulari, nu cei care merg cu turma” (digisport.ro); „cei care judecă singuri, nu cei care merg cu turma” (adevarul.ro); „nu merg cu turma, nu mă las păcălit, nu ader la opiniile altora” (revistaramuri.ro). Aceeași notă semantică se regăsește în formule ca spirit de turmă sau mentalitate de turmă: „de la statul la coadă şi pînă la cumpăratul de produse pe care nu le folosesc niciodată, românii au dezvoltat un adevărat spirit de turmă” (adevarul.ro); „mentalitatea de turmă nu ajută la imunizarea de turmă” (moise.ro). De la expresiile peiorative se formează și derivate ad-hoc: „A tăcea cu privire la ce se întîmplă în jurul tău impune conformism. E un proces de «turmificare» (de la «a intra în turmă», «a merge cu turma»)” (dilemaveche.ro).

În acest context, nu e de mirare că în spațiul public românesc se manifestă o oarecare reticență în folosirea sintagmei imunizare de turmă – ceea ce nu împiedică apariția a peste 100.000 de atestări la o căutare a acesteia cu Google: „Comisarul european Thierry Breton crede că aşa-numita «imunitate de turmă» va fi dobîndită pînă în vară” (mediafax.ro); „Germania poate asigura imunitatea de turmă” (dw.com); „un punct de basculare, cunoscut sub numele de imunitate de turmă” (rfi.ro) etc. Sintagma traduce, ca și în alte limbi, formula englezească herd immunity, în care herd are un sens mai general, denumind un „grup mare de animale”, atît domestice (vaci, oi), cît și sălbatice (antilope, elefanți), cu posibile extinderi și la alte tipuri de mulțimi. Formula provine din jargonul epidemiologic și a fost folosită în urmă cu un an într-un context riscant, pentru a indica un posibil rezultat al îmbolnăvirii unei largi părți a populației (cu consecința statistică a producerii de numeroase decese). A revenit însă în ultima vreme într-un context încurajator – ca rezultat dorit al vaccinării în masă.

Încercarea de a evita cuvîntul turmă produce alte variante ale formulei epidemiologice: imunitate de grup, de masă, colectivă, comunitară – și chiar de cohortă: „imunitatea de grup ar putea fi atinsă pînă la jumătatea lunii iulie” (digi24.ro); „obiectivul privind imunitatea de masă ar putea fi atins în luna septembrie” (mediafax.ro); „prima țară din lume care atinge imunitatea colectivă în urma vaccinării” (digi24.ro); „imunitatea comunitară se produce atunci cînd suficiente persoane dintr-o populaţie dezvoltă o reacţie imună” (zf.ro); „acoperirea vaccinală generală trebuie să depăşească 85% din populaţia receptivă pentru a putea spera la imunitatea de cohortă” (medichub.ro). Ultimul exemplu introduce în limbajul curent un sens special, neînregistrat de dicționarele generale, al termenului cohortă („grup cu caracteristici similare”, ca obiect al observației în cercetările medicale).

Și în alte limbi s-au manifestat oscilații de adaptare a sintagmei englezești (apărute în prima jumătate a secolului al XX-lea) și au avut loc chiar discuții lingvistice legate de traducerea ei. La echivalentul din italiană – immunità di gregge (unde gregge are sensul de „turmă de oi sau capre“) – s-au referit lingvistul Federico Faloppa, într-un articol postat pe site-ul Enciclopediei Treccani (în 18 martie 2020), dar și istoricul Carlo Ginzburg, într-o conferință online din 16 iunie 2020. Wikipedia oferă mai multe variante pentru traducerea în diferite limbi a sintagmei: de exemplu, în franceză există immunité grégaire, collective, de groupe, de communauté. Site-ul oficial al Uniunii Europene (vaccination-info.eu) alege și pentru engleză să pună pe primul loc o formulă mai puțin metaforică: „community immunity (also referred to as herd immunity)”. Cîte două variante sînt selectate pentru fiecare limbă: în germană kollektiven Impfschutzes și Herdenimmunität), în italiană immunità di gruppo și immunità di gregge, în franceză immunité de communauté și immunité grégaire, în spaniolă protección comunitaria și inmunidad de grupo, în portugheză imunidade da comunidade și imunidade de grupo. Pentru română, variantele alese (în care lipsește turma) sînt imunitate colectivă și imunitate de grup.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

romania tragere la sorti captura tv jpg
mircea diaconu film profetul aurul si ardelenii jpeg
Cariera impresionantă a marelui actor Mircea Diaconu și rolurile care l-au consacrat
Mircea Diaconu a avut o carieră impresionantă în teatrul și cinematografia din România. Marele actor s-a stins din viață sâmbătă la 74 de ani, după ce s-a confruntat cu o boală grea.
banner mircea diaconu 2 png
Locul care a rămas mereu în sufletul actorului Mircea Diaconu. Visa să-și trăiască acolo bătrânețile iar în ultima vreme îl vizita tot mai des
Actorul Mircea Diaconu s-a luptat în ultimii ani cu o boală cumplită, cancerul de colon. De altfel, actorul stătea tot mai mult la casa părintească de la țară.
Autoturism de lux căutat de autoritățile din Polonia, descoperit de poliţiştii de frontieră în Portul Constanța Foto Poliția de Frontieră jpg
Autoturism în valoare de un milion de lei, căutat de autoritățile din Polonia, descoperit în Portul Constanța. Cine era șoferul vehiculului de lux
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, pe 12 decembrie, în Portul Constanța un autoturism de lux căutat de către autoritățile din Polonia. Autovehiculul este evaluat la aproximativ 200.000 de euro.
image png
Dorel Vișan deplânge moartea lui Mircea Diaconu: „Marii artiști se duc și nimeni nu mai spune un cuvânt despre ei”
Dorel Vișan, afectat de moartea colegului său de breaslă și prieten Mircea Diaconu! Remarcabilul actor a acceptat să stea de vorbă cu Click! și să ofere o primă reacție legată de trecerea în neființă a lui Mircea Diaconu.
mircea diaconu jpg
Boala cruntă de care suferea Mircea Diaconu. Ce este cancerul de colon și ce simptome provoacă
Mircea Diaconu, unul dintre cei mai îndrăgiți actori și politicieni din România, a plecat dintre noi lăsând în urmă o carieră remarcabilă, dar și o poveste tristă despre lupta cu o boală nemiloasă.
tragerea la sorti M 2026 FIFA webp
Diana Lupescu si Mircea Diaconu jpg
Femeia alături de care Mircea Diaconu a stat 44 ani. „Dacă te-aș cere de soție, ce-ai zice?”
Mircea Diaconu, actorul care s-a stins din viață sâmbătă, 14 decembrie 2024, cu zece zile înainte de a împlini 75 ani, a stat alături de aceeași femeie timp de 44 ani. Cum a cucerit-o pe Diana Lupescu.
oala presiune jpeg
Cum să gătești sarmalele în mai puțin de o oră. Trucul știut doar de bucătarii din restaurante de lux
Sarmalele sunt cele mai cunoscute și mai delicioase preparate tradiționale din țara noastră. Însă, în ciuda gustului delicios al acestora, cu toții știm că trebuie să stea foarte mult pe foc pentru a se face așa cum trebuie. Din fericire, există un truc care ne ajută să le gătim mult mai repede!