Improbabila normalitate

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

„Sectorul independent românesc al artelor performative se află în pericol de dispariție!” Fraza sună alarmist, dar ea acoperă o realitate pe care o bună parte a publicului cultural o ignoră. Mai mulți operatori culturali independenți cer intervenția urgentă a Guvernului pentru a salva un sector fragil al economiei culturale. La scurt timp după ce Guvernul a anunțat redeschiderea spațiilor de joc pentru public, ei au trimis un apel în care explică imposibila întoarcere la normalitate a operatorilor independenți. „În condițiile în care, pentru a evita răspîndirea virusului, vom relua reprezentațiile ocupînd doar jumătate din capacitatea sălilor de spectacole, venitul obținut din vînzarea de bilete se va înjumătăți și ne vom vedea în imposibilitatea achitării cheltuielilor necesare continuării activității. Spre deosebire de teatrele și instituțiile culturale de stat, care beneficiază de bugete pentru producții, spații, utilități, salarii etc. și pentru care reluarea reprezentațiilor la interior, cu distanțare fizică, nu ar avea consecințe asupra continuării activității, pentru spațiile culturale independente consecințele ar fi devastatoare.” Disparitățile sînt evidente. Nu e vorba doar de lipsa finanțării (pentru cheltuieli curente), ci și de capacitatea administrativă redusă a independenților. Și de fragilitatea organică. E o problemă sistemică: sistemul independent rămîne periferic în raport cu politicile promovate de Ministerul Culturii. Nu am mai văzut, în Europa, un clivaj mai adînc între instituții de stat și independenți.

Peste tot sălile de spectacole se redeschid, încetul cu încetul. Cu norme sanitare stricte și în condiții speciale. În Germania, unele săli pierd jumătate din numărul de locuri sau chiar mai multe. Asta înseamnă cheltuieli mai mari legate de readaptarea spațiilor, dar venituri mult mai puține din vînzarea de bilete. Dacă instituțiile de stat sînt într-o oarecare măsură acoperite, operatorii privați, care se bazează pe încasările din vînzarea biletelor, sînt la limita subzistenței. Nu toți sînt dispuși să se redeschidă pentru public în aceste condiții. Fondurile acordate de Federație și de landuri pentru acest domeniu fragil sînt insuficiente, chiar dacă efortul financiar e uriaș. E vorba de un pachet de ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro destinat operatorilor independenți. Există însă și o enormă disponibilitate pentru dialog: autoritățile germane au înțeles diversitatea practicilor și relațiilor din sfera culturii și adoptă, treptat, soluții punctuale. Ambianța în mediul cultural e încă pesimistă și mulți se întreabă cît timp vor mai rezista. Dar fiecare categorie de creatori e recunoscută de stat și pentru fiecare se găsesc formule administrative. Chiar dacă nu există un minister federal al Culturii. Sau tocmai de aceea!

Și în Franța, Guvernul pare să fi luat în sfîrșit în serios domeniul culturii. Daunele sînt enorme: scăderea încasărilor în urma restricțiilor e estimată la 22,3 miliarde, cu 25% mai puțin față de 2019. La sfîrșitul lunii iulie, la puțin timp după numirea în funcție, noul ministru al Culturii, Roselyne Bachelot, a susținut necesitatea unor ajutoare financiare pentru acest domeniu grav lovit de măsurile antipandemie. Cultura, spune ea, contribuie la PIB-ul Franței „la fel de mult ca agricultura și de șapte ori mai mult ca industria auto”. Domeniul culturii e deci perceput, la nivel de minister, ca sursă de venit și nu mai mult ca unitate de cheltuieli. Nu e neapărat o schimbare de perspectivă, cît o reașezare a ierarhiilor. De data asta, în favoarea culturii. Premierul Jean Castex a anunțat un nou pachet financiar în valoare de două miliarde de euro. Mesajul e clar: în aceeași măsură ca industria auto, aviația sau turismul, cultura trebuie susținută masiv. Aceste fonduri se adaugă celor cinci miliarde de euro deja alocate începînd cu luna martie. Ca să nu mai vorbim de prelungirea, pînă în august 2021, a termenului de acordare a indemnizațiilor pentru intermitenții din artele spectacolului.

Însă dincolo de acest angajament pentru a susține cultura, deciziile ezitante și uneori contradictorii strică socotelile operatorilor culturali. Nu poți programa un spectacol dacă nu știi cum vor evolua lucrurile peste două săptămîni. Regulile se pot schimba peste noapte, deciziile de politică sanitară influențează programarea culturală. Totul e vag și, în același timp, hotărîtor. Chiar și banii promiși! Căci, dacă mulți operatori culturali felicită decizia de acordare a unor fonduri suplimentare, sînt și destui nemulțumiți de criteriile încă neclare de atribuire. Peste toate, mai e și incertitudinea legată de comportamentul publicului. În Franța, ca și în Germania, spectatorii nu se înghesuie să revină în sălile de spectacole. Teama de virus, dar și perspectiva de a sta la spectacol cu masca pe față fac dificilă revenirea la normalitate.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Bontea, Dumitrescu si Scarlatescu Foto MasterChef Romania jpg
Înțelegerea pe care au făcut-o cei trei chefi, Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu: „N-are voie să comenteze”. Ce nu au voie să facă unul fără celălalt
Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu și Sorin Bontea, cele trei nume emblematice din lumea culinară televizată, au dezvăluit detalii despre pactul care îi leagă: niciunul nu va lua decizii profesionale fără acordul celorlalți.
1 sfantul spiridon jpg jpeg
Tradițiile importante pe care românii le respectă de Sfântul Spiridon. Rugăciunea care ne poate îndeplini dorințele
În fiecare an, pe data de 12 decembrie, este prăznuit Sfântul Spiridon, atât în calendarul rotodox, cât și în cel greco-catolic. Iar pe lângă faptul că în țara noastră există anumite tradiții legate de această zi, credincioșii obișnuiesc să rostească și o rugăciune anume, către Sfântul Spiridon.
calarasi Sf Spiridon praznuit pe 12 dec FOTO crestinortodox.ro
Pelerinaj la racla cu moașetele Sfântului Spiridon, făcătorul de minuni. Ce să nu faci pe 12 decembrie și cum să atragi bunăstarea în casă
Sfântul Spiridon, episcop al Trimitundei, este sărbătorit de credincioşi anual, pe data 12 decembrie. Potrivit credințelor din popor, rugăciune către acesta poate face minuni și chiar să vindece boli.
Guardiola facebook jpg
Liga Campionilor: Manchester City nu se mai oprește din cădere
Rezultatele de miercuri din grupele Ligii Campionilor la fotbal.
image png
Cine este Georgiana Ene, câștigătoare Masterchef. Ce dramă ascunde: „Mi-au zis că..”
Georgiana Ene, câștigătoarea MasterChef 2024, a cucerit inimile telespectatorilor nu doar prin talentul său culinar, ci și prin povestea sa de viață incredibilă. Deși zâmbetul său constant și energia pozitivă au fost mereu evidente în emisiune, în spatele acestor trăsături se ascunde o dramă ce i-a
elon musk colaj gettypixabay jpg
Elon Musk a devenit prima persoană cu o avere de peste 400 de miliarde de dolari. Are mai mulţi bani decât Bill Gates și Jeff Bezos la un loc
Elon Musk a devenit prima persoană din istorie care acumulează o avere de peste 400 de miliarde de dolari, după ce afacerile sale au cunoscut un boom după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA. În prezent, are mai mulţi bani decât Bill Gates și Jeff Bezos la un loc.
Tottenham Hotspur v AZ   UEFA Europa League 202425 League Phase MD3 (1) (1) jpg
Kaizen Gaming: În prima linie a acțiunii din fotbal, prin parteneriatul recent cu UEFA Europa League și UEFA Conference League
Sponsorul oficial al UEFA Europa League și UEFA Conference League sărbătorește noul început al fotbalului european
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
România află joi data la care va intra în Schengen și cu granițele terestre
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană se reunsesc joi, iar pe agendă este și decizia privind aderarea deplină la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei. Memebrii Consiliului JAI vor stabili azi
image png
Cum va influența întâlnirea Xi-Biden relațiile chino-americane după întoarcerea lui Trump? China la zi
În materialul de astăzi „China la zi”, vă prezentăm traducerea comunicatului oficial din limba chineză, referitor la întâlnirea din 16 noiembrie 2024 dintre președintele Xi Jinping și președintele SUA, Joe Biden, desfășurată în marja Summitului APEC de la Lima, Peru.