Imprevizibilități previzibile

Jeffrey FRANKEL
15 aprilie 2020
Imprevizibilități previzibile jpeg

Evenimente precum pandemia COVID-19, crahul imobiliar american din 2007-2009 și atacul terorist din 11 septembrie 2001 sînt numite adesea „lebede negre”. Termenul sugerează faptul că e vorba de evenimente pe care nimeni nu le-ar fi putut prevedea. De fapt, fiecare dintre aceste episoade a avut necunoscute știute în mai mare măsură decît „necunoscute neștiute” – cum le-a numit Donald Rumsfeld, ministrul SUA al Apărării.

Pînă la urmă, în toate aceste situații, analiștii bine informați erau conștienți nu numai de faptul că asemenea lucruri se pot întîmpla, ci și de faptul că era probabil ca ele să se întîmple, la un moment dat. Chiar dacă natura exactă și momentul survenirii acestor evenimente nu erau predictibile cu mare precizie, gravitatea consecințelor lor era. Politicienii ar fi putut evita sau limita dezastrul, dacă ar fi ținut cont de riscuri și ar fi luat mai multe măsuri preventive, din timp.

În cazul COVID-19, epidemiologi și alți experți în sănătate au avertizat decenii de-a rîndul de pericolele unei pandemii virale – cel mai recent, chiar anul trecut. Ceea ce însă nu l-a oprit pe președintele SUA Donald Trump să pretindă că această criză a fost „imprevizibilă”, că este o situație despre care „nimeni nu și-a imaginat vreodată că ar putea deveni o problemă”. Tot astfel, după atacurile din 11 septembrie 2001, președintele George W. Bush a declarat în mod eronat că „în guvernul nostru, cel puțin, dacă nu și în cel precedent, nu a existat nici o persoană care să-și fi putut imagina avioane prăbușindu-se în clădiri la o scară atît de dramatică”.

În lumina unor astfel de declarații, te simți tentat să atribui asemenea dezastre exclusiv incompetenței executivului. Dar a considera că eroarea umană e explicația ultimă a unor astfel de evenimente e prea facil, în condițiile în care publicul larg și piețele financiare au fost și ele, adesea, luate prin surprindere. Bursele au înregistrat maximuri istorice cu puțin înainte de criza financiară din 2008 și, din nou, înaintea crizei actuale, declanșată la sfîrșitul lui februarie. În ambele cazuri, au existat o mulțime de riscuri reziduale previzibile, care ar fi trebuit să pledeze împotriva unei exuberanțe iraționale.

În ambele situații, nu numai că investitorii au dat crezare unor prognoze de bază excesiv de optimiste, dar ei nu au întrevăzut, pur și simplu, nici un fel de risc. VIX – indicatorul volatilității percepute a piețelor financiare (cunoscut și ca „indicele fricii”) – a înregistrat minusuri record înaintea crizei din 2007-2009 și, la fel, în 2020.

Există mai mulți factori care ne ajută să înțelegem de ce evenimentele extreme ne iau adesea prin surprindere. În primul rînd, chiar și experții pot rata vederea de ansamblu, dacă nu-și aruncă năvodul suficient de departe atunci cînd adună și analizează datele. Ei iau adesea în considerare numai seturi recente de date, spunîndu-și că, într-o lume care se schimbă cu repeziciune, evenimentele de acum 100 de ani sînt irelevante. Americanii poartă adesea niște ochelari de cal suplimentari: se concentrează excesiv asupra SUA. Faptul că nu acordă suficientă atenție restului lumii este unul dintre pericolele excepționalismului american.

În 2006, bunăoară, virtuozii finanțelor care stabileau prețul titlurilor ipotecare s-au bazat în primul rînd pe istoria recentă a prețurilor imobiliare americane, pornind de la ipoteza că prețurile imobilelor nu scad niciodată în termeni nominali. Această ipoteză a reflectat pur și simplu faptul că acești analiști nu asistaseră niciodată ei înșiși la o scădere simultană a prețurilor imobilelor în termeni nominali. O astfel de scădere a avut însă loc în SUA anilor 1930 și, mai recent, în Japonia anilor 1990. Dar aceste episoade nu se regăseau în experiența trăită a analiștilor financiari din SUA.

Dacă acești analiști ar fi consultat un set de date mai vast, estimările lor statistice ar fi inclus posibilitatea ca, la un moment dat, prețurile caselor și, odată cu ele, valoarea titlurilor ipotecare să scadă. Analiștii financiari care își limitează seturile de date la propria țară și perioadă de timp sînt asemenea filozofilor britanici care au dedus prin inducție, pornind de la propria observație, că toate lebedele sînt albe. Ei nu călătoriseră niciodată în Australia, unde lebedele negre fuseseră deja descoperite cu un secol în urmă, și nici nu s-au consultat cu un ornitolog.

Mai mult, chiar și atunci cînd experții au dreptate, liderii politici înclină adesea să nu le dea ascultare. Problema aici e că sistemele politice tind să nu reacționeze la avertizări care estimează riscul unui dezastru la o probabilitate, aparent mică, de 5% anual, chiar dacă costurile previzibile ale ignorării unei astfel de probabilități sînt imense. Experții care au avertizat asupra pericolului unei pandemii grave au estimat riscul în mod corect. A făcut-o și Bill Gates, și mulți alți observatori perspicace activi în domenii cît se poate de diverse – de la Sănătate la industria cinematografică. Dar guvernul federal al SUA nu a fost pregătit.

Mai rău, în 2018, administrația Trump a desființat Consiliul național de securitate, creat de președintele Barack Obama pentru a gestiona riscurile pandemiilor; și a încercat în permanență să taie bugetele Centrelor de control și prevenție a bolilor și ale altor instituții de sănătate publică. Nu e de mirare că gestionarea de către SUA a pandemiei – lipsa testelor și penuria de echipamente și dotări medicale vitale – se situează cu mult sub alte economii dezvoltate, mai ales Singapore și Coreea de Sud.

După ce a redus capacitatea SUA de a reacționa la pandemii, Casa Albă nu și-a făcut nici măcar un plan, și nici nu a realizat că îi trebuie unul, nici chiar după ce a devenit clar că epidemia de coronavirus din China se va răspîndi în întreaga lume. În schimb, administrația s-a fîstîcit și a aruncat vina de colo-colo, ratînd testarea extinsă a populației și menținînd numărul cazurilor confirmate la o valoare scăzută, în mod artificial – pentru a susține, pesemne, cotațiile bursiere.

Cît despre declarația lui Trump potrivit căreia „nimeni nu a mai văzut vreodată așa ceva”, e suficient să ne uităm cu patru ani în urmă la epidemia Ebola, care a ucis 11.000 de oameni. Dar asta se întîmpla hăt departe, în Africa de Vest. Pandemia de gripă din 1918-1919 a ucis 675.000 de americani (pe lîngă cele cca. 50 de milioane de victime din restul lumii), dar au trecut de atunci 100 de ani.

Se pare că liderii noștri politici sînt impresionați numai atunci cînd un dezastru ucide un număr mare de cetățeni din propria țară, în timpul vieții lor. Dacă nu ai văzut niciodată lebede negre cu ochii tăi, atunci ele nu pot exista.

Acum, lumea învață ce înseamnă o pandemie pe calea cea mai brutală. Să sperăm că prețul în vieți omenești nu va fi prea ridicat – și că vom învăța ceea ce trebuie de pe urma acestei experiențe.

Jeffrey Frankel este profesor de Formarea și creșterea capitalului la Universitatea Harvard.

Copyright: Project Syndicate, 2020

traducere de Matei PLEŞU

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

remus grigorescu a murit FOTO Facebook Raducanu B  jpg
A murit un celebru traducător de filme piratate. Ce meserie avea în realitate Avocatul 31
Devenit celebru ca traducător de filme piratate, cunoscut sub pseudonimul Avocatul 31, Remus Cătălin Grigorescu a murit după o grea suferință, la 50 de ani. Puțină lume știe că bărbatul era în viața reală chiar avocat.
shutterstock 2114384846 jpg
Tacticile de război ale Rusiei îi expun slăbiciunile militare. Cum le justifică oficialii ruși
După ce și-a văzut spulberate speranțele de a captura Kievul, Moscova a apelat la distrugerea totală a Ucrainei, doar că această tactică este doar o manifestare a neputinței, scrie The Guardian.
dani otil
Marea dilemă a lui Dani Oțil după ce i-au picat din cer 15.000 de euro: „O fi vreo moștenire?“
Dani Oțil, simpaticul prezentator TV, se ală în mare dilemă. Nu știe ce să facă după ce într-un cont de-al său au apărut 15.000 de euro. Nici banca nu a reușit să-l lămurească, motiv pentru care Dani se teme să se atingă de ei.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.