Impas

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
image

Silit să își împartă atenția între două fronturi a căror importanță nu poate fi clasificată, Occidentul își testează zilele astea capacitatea de concentrare. Pe de o parte, războiul Israel-Hamas care pare să fi acaparat aproape cu totul agenda de știri și, pe de alta, războiul din Ucraina de unde veștile nu sînt tocmai bune. 

Ucrainenii încep să admită cu jumătate de gură că mult-discutata contraofensivă n-a produs rezultate aproape deloc, Rusia are resurse pentru a rezista încă multă vreme pe teritoriul ucrainean, iar ei nu dispun de resursele necesare pentru o schimbare radicală a frontului. 

Comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, recunoștea, într-un interviu pentru The Economist, că a făcut unele calcule care s-au dovedit greșite. Unul dintre ele este acela care estima că Rusia va renunța la război dacă numărul de soldați ruși pierduți pe front este suficient de mare. Zalujnîi remarcă acum că, deși 150.000 de ruși îngrașă cîmpiile ucrainene, nu există nici un semn că Kremlinul ar fi în vreun fel mișcat de această cifră. „În orice altă țară, un asemenea număr de victime ar fi dus la oprirea războiului. Dar nu în Rusia, unde prețul vieții e mic, iar punctele de referință ale lui Vladimir Putin sînt cele două războaie mondiale soldate cu milioane de victime.”

Generalul ucrainean face o comparație cu primul război mondial și explică blocajul la care s-a ajuns prin faptul că, din punct de vedere al tehnologiei militare, cele două armate sînt relativ similare. „Ne-am uitat la manualele NATO și ar fi trebuit să avansăm vreo 30 de kilometri pe zi. (...) În patru luni trebuia să fim în Crimeea.” N-a fost așa. Ucrainenii s-au împotmolit în cîmpurile de mine rusești și înaintarea a început să se măsoare în zeci sau sute de metri. 

Ar fi nevoie, spune Zalujnîi, de un avans tehnologic semnificativ pentru a ieși din această situație. Se poate deduce dezamăgirea militarului ucrainean legată de sprijinul pe care țara sa îl primește din Occident. Filozofia Vestului a fost să încurajeze rezistența, deci să prelungească conflictul, nu să asigure victoria. 

A fost nevoie de acest interviu pentru ca în Vest să înceapă să se vorbească mai rațional despre soarta războiului din Ucraina. Ba chiar conversația a luat-o în direcția opusă celei cu care ne-am obișnuit de doi ani încoace și, pentru prima oară, apar relatări despre reprezentanți ai guvernelor occidentale care încep să discute despre condițiile în care s-ar putea începe negocieri de pace. Cuvîntul nou apărut în conversațiile despre Ucraina este „impas”. Potrivit NBC News, care a discutat cu mai mulți oficiali americani și europeni, termenul a fost folosit la o reuniune NATO de luna trecută pe fondul îngrijorărilor că, din motive diverse, guvernele occidentale ar putea scădea ritmul și volumul ajutoarelor militare. A doua temere a Occidentului este cea privind resursele umane – eforturile Guvernului de la Kiev în direcția recrutării de noi soldați pentru front încep să fie întîmpinate de o rezistență deschisă din partea populației care nu vede mult așteptata victorie apropiindu-se. Că nu toți ucrainenii sînt dispuși să meargă pe front e evident și din numărul celor care și-au însoțit partenerele pe calea refugiului prin diverse state europene. Chiar dacă neplăcute, aceste detalii trebuie remarcate. 

Președintele Volodimir Zelenski a fost obligat, în atari condiții, să iasă în public și să nege ferm că administrația sa ar fi purtat discuții despre eventuale negocieri de pace. Însă nu e greu de observat că spectrul Afganistanului, abandonat brusc și fără cine știe ce planificare coerentă, bîntuie mințile ucrainenilor. Asta mai ales în condițiile în care atenția s-a mutat zilele acestea către Orientul Mijlociu. Sigur, se poate estima că amploarea răspunsului militar al Israelului la agresiunea Hamas va scădea în scurtă vreme (și, odată cu ea, și emoția din jurul ei), dar nimeni nu poate ghici care va fi următoarea lebădă neagră. 

Ucrainenii nu luptă numai cu Rusia, ci și cu timpul care se scurge zilele astea implacabil în defavoarea lor. Iar Vestul pare mulțumit cumva cu ideea că lucrurile se îndreaptă spre un fel de final indecis. Asta este o greșeală. Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, nu e un model de urmat, dar o lecție ar trebui poate reținută din atitudinea sa față de Hamas. De fiecare dată cînd este întrebat despre un armistițiu temporar, explică faptul că o astfel de decizie nu reprezintă altceva decît o pauză de refacere pentru adversari și o sarcină mai dificilă în viitor pentru armata israeliană. O pace în condițiile actuale în Ucraina nu ar face decît să ofere Rusiei un răgaz înainte de un nou război, poate în Ucraina, poate în altă parte. 

Imaginea pe care o evocă diplomații care vorbesc „pe surse” despre pace este aceea a cuiva care își pune mîinile la ochi încercînd să creadă că realitatea neplăcută din jur dispare. Nu dispare. 

Soluția pentru scurtarea războiului din Ucraina nu este întoarcerea la spate a mîinilor ucrainenilor, ci înarmarea lor suficient cît să își ia țara înapoi. La propriu.  

Teodor Tiță este gazda podcast‑ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Tăul Țapului Foto Atilla Dobai (4) jpg
Cel mai frumos lac glaciar din Retezat a înghețat. Imagini spectaculoase cu Tăul Țapului, aflat la peste 2.000 de metri
Aflat la peste 2.000 de metri altitudine, Tăul Țapului din Retezat se numără printre cele mai spectaculoase lacuri glaciare din România. Lacul este în această perioadă acoperit cu un strat de gheață, care îi sporește farmecul.
tanarul a fost arestat preventiv Foto informatiata ro jpg
Tânărul care a înjunghiat mortal un băiat de 18 ani la o petrecere de majorat a fost arestat preventiv
Tânărul de 18 ani care a înjunghiat mortal un băiat de aceeași vârstă, la un majorat organizat într-o pensiune din judeţul Suceava, a fost arestat preventiv, duminică după amiază. El este acuzat de comiterea infracţiunii de omor. Băiatul înjunghiat era elev.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Ciolacu, contre cu premierul din Kosovo, după scandalul de la meciul cu echipa României. „Este total inacceptabil, amestecă politica cu sportul”
Premierul României, Marcel Ciolacu a reacționat, susținând într-o postare pe Facebook că premierul din Kosovo amestecă politica cu sportul, după ce liderul kosovar a susținut că va face tot ce poate pentru ca cei vinovați să fie penalizați.
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști Foto Salvamont Maramures jpg
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști. A fost localizat cu ajutorul STS
Salvamontiştii maramureşeni au intervenit, duminică seară, pentru recuperarea unui turist care s-a rătăcit pe munte, în zona Blidari - Piatra Bulzului. Bărbatul a fost localizat cu ajutorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
mihaela bilic facebook jpg
Trei soluții propuse de Mihaela Bilic, după un weekend în care „ai facut-o lată”: „Plătiți-vă datoria cât mai rapid!”
Nutriționista Mihaela Bilic a vorbit într-o postare pe Facebook despre cazurile în care ajungem să facem excese la finalul săptămânii, oferind mai multe variante pentru a remedia posibilele probleme.
Zelenski a discutat cu Biden în marja summitului G7 de la Hiroshima FOTO EPA-EFE
Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei
Preşedintele Joe Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi armele americane cu rază lungă pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei. Este o schimbare semnificativă a politicii Washingtonului în conflictul dintre Ucraina și Rusia.
sinner facebook jpg
Jannik Sinner e campionul campionilor. Suma colosală pe care o va primi după ce a defilat în ATP Finals
Liderul mondial a devenit primul italian care se impune la Turneul Campionilor.
Lucian Romaşcanu PSD in conferinta de presa FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Romașcanu: PNL a plagiat melodia spotului de campanie
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a transmis pe Facebook PNL că a plagiat melodia dintr-un spot de campanie.
Fată de doar 16 ani, ucisă de iubit Foto Deșteptarea ro jfif
Adolescentă de 16 ani, ucisă de iubit. Bărbatul a dat foc locuinţei pentru a ascunde urmele crimei. Bebelușul lor este în stare gravă, la spital
Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, şi-a ucis iubita, o fată de numai 16 ani, apoi a dat foc locuinţei pentru a încerca să ascundă urmele crimei. În urma incendiului, fetița cuplului, un bebeluș de nouă luni, a ajuns în stare gravă la spital.