Iluzia unității europene

Publicat în Dilema Veche nr. 947 din 2 – 8 iunie 2022
Bătălia cu giganții jpeg

În sfîrșit, Europa pare să-și fi regăsit vocea comună. Sau, măcar, pare să dea iluzia unității. Uniunea Europeană a ajuns la un acord în ceea ce privește adoptarea unui nou pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei. Însă prețul suportat de cetățeni va fi mare. De unde și tonul mai degrabă îngrijorat decît euforic al Ursulei von der Leyen și al lui Charles Michel luni noaptea, după summit, atunci cînd au prezentat măsurile. Dacă primele cinci pachete de sancțiuni au întrunit destul de ușor consensul în rîndul celor 25, acest al șaselea set de măsuri a pus la grea încercare unitatea europeană. Un eșec ar fi fost un semn de mare slăbiciune a Europei. Dar nici compromisul găsit nu e neapărat o mare victorie. Iată de ce.  

Cei 27 de membri ai Uniunii Europene vor să-și manifeste unitatea în fața Moscovei și să arate că nu mai sînt dispuși să finanțeze, achiziționînd petrol și gaze din Rusia, războiul lui Vladimir Putin în Ucraina. Însă nu toate statele europene sînt pregătite să renunțe la aceste importuri. Așa că embargoul asupra petrolului va fi doar parțial. Interdicția se referă numai la petrolul transportat pe mare. Ungaria, Slovacia și Cehia vor putea să se aprovizioneze în continuare printr-o conductă terestră. Această măsură îi va priva pe europeni de două treimi din petrolul importat pînă acum din Rusia, pînă la sfîrșitul anului. Dar cum Germania și Polonia au decis deja să nu mai importe petrol din Rusia – nici măcar prin pipeline –, scăderea importurilor europene se apropie de 90%. Embargoul asupra petrolului s-a dovedit a fi o ecuație complicată mai ales pe fondul reticenței statelor fără ieșire la mare și mai ales fără resurse energetice proprii, cum sînt Ungaria, Slovacia și Cehia. Toate trei au cerut derogări și amînări. Și tuturor li s-au promis ajutoare și solidaritate în cazul în care conducta care le alimentează (și care traversează teritoriul Ucrainei) ar suferi daune – Kievul chiar a transmis, deloc voalat, că aceste țevi ar putea fi atacate. În cazul întreruperii livrărilor, cele trei state vor putea achiziționa petrol rusesc, singurul pe care rafinăriile lor îl pot procesa, transportat cu vaporul în Croația.

Pe lîngă embargoul asupra petrolului, pachetul de sancțiuni prevede și excluderea celei mai mari bănci rusești, Sberbank, din sistemul Swift. Alți circa 60 de oligarhi și oameni politici din Rusia, inclusiv patriarhul Kiril, au fost adăugați pe lista neagră. În plus, postul de televiziune Rusia 24, RTR Planeta și TV Center, finanțate de Moscova, vor fi interzise în UE. De asemenea, țările UE au convenit să ajute Ucraina cu nouă miliarde de euro pentru a-și acoperi nevoile financiare imediate. Nu e clar sub ce formă va fi acordat acest ajutor financiar, cel mai probabil el se va materializa sub forma unui împrumut pe termen lung și cu o dobîndă mică.

Procesul de adoptare a acestui pachet de sancțiuni a arătat încă o dată cît de vulnerabilă e Europa în relație cu Rusia, mai ales din perspectiva importurilor de energie. Dependența de petrolul și de gazele din Rusia complică deciziile politice și contaminează atmosfera de la Bruxelles. Solidaritatea cu Ucraina nu se poate astfel manifesta plenar: decizia politică e luată sub presiunea foamei de energie ieftină și accesibilă. E greu de presupus că, după toată tevatura din jurul embargoului asupra petrolului, cei 27 se vor mai încumeta să provoace o dezbatere asupra interdicției de a importa gaze din Rusia.

În ianuarie, politologul bulgar Ivan Krastev prevedea o resetare a relațiilor dintre Europa și Rusia pe fondul iminentei (pe atunci era doar o probabilitate) invazii a trupelor rusești în Ucraina. Această resetare e cu atît mai complicată cu cît, spre deosebire de ce era pe vremea Războiului Rece, Rusia nu mai e dușmanul ascuns după Cortina de Fier, ci partenerul de afaceri care-ți vinde petrol și gaz și căruia îi vinzi, la rîndul tău, tehnologie. Iar influența în geopolitică – explica Ivan Krastev – nu mai e determinată doar de potența economică, ci de cît ești dispus să înduri. Pentru a-și păstra influența, pentru a-și apăra valorile, Europa va avea mult de îndurat. De fapt, noi, europenii, cu toții, vom avea de îndurat, pentru a-l înfrînge pe Putin. Și nu e nimic eroic în asta.

Bătălia cu giganții jpeg
image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

orez cu rosii si crenvursti shutterstock 81123952 jpeg
Ce este sindromul orezului gătit și cum te protejezi de el?
Poate nu te-ai gândit niciodată că orezul sau alte alimente lăsate la temperatura camerei ar putea să-ți pună sănătatea în pericol.
Istvan Kovacs, Bayern PSG (EPA) jpg
Anunț uriaș din Italia: Istvan Kovacs, primul pe lista UEFA pentru finala Ligii Campionilor
Românul a mai condus ultimul act din Conference League și Europa League.
alimentatia copilului cu intoleranta la lactoza  jpg
Alimentația copilului cu intoleranță la lactoză: Ce trebuie să eviți?
Intoleranța la lactoză este o problemă relativ frecvent întâlnită atât la adulți, cât și la copii, caracterizată prin incapacitatea organismului de a digera lactoza, zahărul natural din lapte și produsele lactate.
motan oscar instagram jpg
Oscar, motanul care sfidează gravitația! Săritura lui a ajuns în Cartea Recordurilor
Un motan din Texas a stabilit un record mondial spectaculos: a sărit 2,58 metri dintr-o singură mișcare, devenind astfel pisica cu cea mai lungă săritură din lume, potrivit Cărții Recordurilor Guinness.
Trump i-a promis lui Zelenski că va pune capăt războiului dacă iese președinte FOTO Captură video
Trump a discutat la telefon cu Zelenski după ce Parlamentul Ucrainei a votat ratificarea acordului privind mineralele
Președintele Donald Trump a discutat la telefon cu omologul său Ucrainean Volodimir Zelenski, după ce joi, 8 mai, Parlamentul de la Kiev a ratificat acordul cu Washingtonul privind exploatarea resurselor naturale ale Ucrainei.
Alimente sau gustări considerate sănătoase care în realitate îngrașă potrivit nutriționiștilor Colaj DMS jpg
Nutriționiștii dezvăluie 15 „alimente sănătoase” care de fapt te îngrașă și cu ce ar trebui să le înlocuiești
Află care sunt alimentele considerate sănătoase, dar care te pot face să te îngrași și ce opțiuni mai bune recomandă nutriționiștii pentru o dietă echilibrată și eficientă.
avion medical jpeg
Tragedie în Chile: un avion medical s-a prăbușit la câteva minute după decolare. Șase oameni au murit
Un avion medical s-a prăbușit imediat după decolare în Santiago de Chile miercuri, 7 mai, accident în urma căruia șase pasageri au decedat.
seceta grecia/ FOTO:EPA
Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României. Care sunt soluțiile
Seceta severă din 2024 a dus la raționalizarea apei pentru zeci de mii de români din șase județe, iar un nou raport al mișcării Salvează Solul arată că degradarea solului este un factor major care agravează criza resurselor de apă.
miting EuRo Manifest 018 foto INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Jandarmeria va asigura ordinea publică la marșul pro-european organizat pe 9 mai, în București
Jandarmeria Capitalei va lua măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranţă cu ocazia marșului pro-european ce are loc vineri, 9 mai, între Piața Universității și Piața Victoriei, între orele 18.00 și 23.00.