Iliberalii

Publicat în Dilema Veche nr. 722 din 21-27 decembrie 2017
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

De la un timp, cuvîntul „iliberal“ face vogă! În spațiul public, autorii, analiștii de televiziune ori cititorii de prompter, dar și politicieni cu oarecari pretenții simt o plăcere specială să folosească acest cuvînt. Publicul, în general, nu prea înțelege ce înseamnă, dar simte că-i de rău. „Iliberal“ este o etichetă infamantă pe culoarele euro-politicii. Și, ca orice cuvînt devenit ghioagă, dă naștere unor „analize“ aproape caraghioase de genul „iliberalismul e întuneric, liberalismul e lumină, iliberalismul e nenorocire, liberalismul e fericire, iliberalismul e dracul gol, liberalismul e îngerul luminos al popoarelor“. Dincolo de precaritatea intelectuală, asemenea texte plasează, într-un binom de o înduioșătoare simplitate propagandistică, iliberalismul în opoziție radicală cu liberalismul. Totuși, în logica politică, contrariul liberalismului ideologic este conservatorismul ideologic, contrariul liberalismului economic este socialismul, iar contrariul liberalismului constituțional este de-a dreptul dictatura. Or, iliberalismul nu este nici conservatorism și nici dictatură, chiar dacă, unui ochi nu prea deprins cu nuanțele, îi poate părea asemănător cu cea din urmă, iar unei minți nu foarte cultivate îi poate părea asemănător cu cel dintîi.

Deși pare actual, un fel de creație de ultim ceas, „iliberal“ este un cuvînt cu vechime. El apare în ultimul deceniu al secolului trecut – un articol amplu publicat de Fareed Zakaria la sfîrșitul anului 1997 este citat drept momentul nașterii conceptului. „Iliberal“ desemnează, în esență, acel regim care se instalează în urma unor alegeri libere și care face ce vrea, invocînd victoria electorală. Ideea din spatele cuvîntului este că votul democratic nu dă legitimitatea de a înfrînge principiile fundamentale ale democrației. Axioma este că niciodată un popor liber nu va vota pentru suprimarea propriei libertăți. Zîmbiți, nu-i așa? Și eu, dar să mergem mai departe. Pentru a vorbi despre o democrație funcțională la standardele timpului nostru, o putere legitim aleasă nu poate face ce vrea – există, cum se spune, unele linii roșii: statul de drept, libertățile civile ale cetățenilor, separația și controlul reciproc al puterilor statului. În treacăt fie spus, articolul lui Zakaria spune, la un moment dat: „Firesc, există un spectru larg al democrațiilor iliberale, de la modest offenders, precum Argentina, la regimuri aproape tiranice, precum Kazahstan sau Belarus, cu țări precum România și Bangladesh undeva la mijloc.“ În decembrie 1997, faimosului american România îi părea un adevărat regim iliberal! Cei care își mai amintesc de modul în care guverna CDR și prezida Emil Constantinescu sînt, pe bună dreptate, stupefiați. Enfin, passons!

Ceea ce mi se pare, însă, cu adevărat remarcabil în textul lui Zakaria nu este neapărat lansarea „iliberalismului“ la apa ce vine la moara tuturor discursurilor de azi, ci următoarea premoniție referitoare la democrațiile secolului XXI: „Problemele guvernărilor vor fi, cel mai probabil, probleme venite din interiorul democrației, ceea ce le va face mult mai greu de gestionat pentru că vor fi camuflate sub mantia legitimității. Democrațiile iliberale cîștigă legitimitate și, astfel, forță, din faptul că sînt, într-o măsură rezonabilă, democrații“. Iliberalismul este o malformație a democrației și nu o formă a dictaturii, iar pericolul cel mai mare este acela că, pentru a extirpa tumoarea, unii ageamii sînt gata să elimine organul.

Acum, cu aceste precizări, să ne apropiem de fenomen. Cei oleacă mai atenți și mai informați, cînd aud „iliberal“ se gîndesc la regimul instaurat de Viktor Orbán în Ungaria. Și nu greșesc. Regimul de la Budapesta este unul cu adevărat iliberal. În 2010, partidul lui Orbán, Fidesz, a cîștigat două treimi din fotoliile parlamentare în alegeri cît se poate de libere. Cu această legitimitate, Orbán a făcut tot ce scrie la manualul de iliberalism, stîrnind reacții extrem de puternice peste tot în Europa. Surpriza vine în alegerile din 2014, cînd Fidesz își păstrează dominația totală în legislativul de Budapesta, de data asta cu ajutorul unui partid aliat, iar regimul Orbán continuă cu mîndrie nedisimulată pe aceeași linie iliberală. Toată lumea bună se referă la el ca la un autocrat, putinist, fascist, iredentist, xenofob, populist. În 2018 vor fi iarăși alegeri în Ungaria. Ei bine, toate sondajele la zi dau Fidesz în jur de 50%, iar următorul partid este undeva la 20%. Care partid este odiosul Jobbik. Întrebați despre persoana pe care o doresc în fruntea guvernului, tot cam 50% dintre unguri spun Viktor Orbán, iar al doilea clasat este nefrecventabilul Gabor Vona, cu 8%! Ce vreau să spun este că iliberalismul are succes în Ungaria în termeni perfect democratici. ­Fareed Zakaria avea dreptate în 1997!

Cea mai mare eroare pe care susținătorii democrației liberale o pot face este aceea de a socoti că iliberalismul este un fel de trișerie politică. Mulți nu încetează să spună că iliberalii cîștigă alegeri pentru că mint poporul. Una spun în campanii electorale și alta fac. Sînt „populiști“, carevasăzică. Dacă ar fi așa, electorii păcăliți o dată nu i-ar mai alege a doua oară și, astfel, un regim iliberal nu are cum să dureze într-o democrație. Doar că, iată, cazul Ungariei contrazice acest raționament logic. Deși păcăliți, electorii îi votează iarăși și iarăși pe aceiași. Cum de se întîmplă asta? Teamă mi-e că, de fapt, electorii nu sînt deloc păcăliți. Este foarte posibil ca, avînd votul în mînă, o consistentă majoritate să dorească, perfect lucid, un regim democratic iliberal. Părerea mea este că, din ură pentru iliberali, îi încărcăm cu păcate în plus față de cele pe care le au oricum. Electorii lor, adică o majoritate dintre cei care vin la vot în Ungaria, nu sînt deloc mințiți. Nouă ne place să credem că sînt, ca să subliniem încă o dată ticăloșia lor. Dar, în realitate, electorii care validează regimuri iliberale (adică îi aleg a doua oară pe cei care se poartă astfel) sînt perfect lucizi. Ce-i de făcut? Mai vorbim săptămîna viitoare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

profil facebook WS24 promovare eugen sechila jpg
Sute de conturi de Facebook cu identități false îi promovează pe Călin Georgescu, George Simion și Diana Șoșoacă
În ultimele săptămâni, pe Facebook s-au înmulțit conturile cu identități false de pe care sunt postate numeroase comentarii pro-Călin Georgescu, George Simion și Diana Șoșoacă.
Lucian Mîndruță a fost invitat în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, difuzată la Kanal D
Prezidențiabilii de pe Facebook. Pe cine nominalizează internauții pentru candidatura la Cotroceni
După anularea alegerilor, negocierile politice au trecut pe Facebook, unde numele potențialilor candidați pentru prezidențiale sunt deja pe buzele tuturor.
image png
Prognoza meteo joi, 12 decembrie. Vreme închisă şi precipitaţii uşoare. Unde sunt anunţate ninsori
Vremea va fi predominant închisă în cea mai mare parte a ţării, cu temperaturi cuprinse între -1 şi 9 grade Celsius şi ninsori slabe în zonele montane.
meritocratie candidat alegere shutterstock 743670856 jpg
Care este profilul ideal de candidat pentru cetățeni? Analist: „Nu cred în varianta anonimilor scoși din joben”
Un candidat ideal pentru România trebuie să fie onest, autentic și să aibă experiență politică solidă, spun analiștii Valeriu Turcan și Adrian Zăbavă. Într-un context intern și internațional tot mai provocator, portretul liderului de care țara are nevoie devine tot mai clar.
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Regula de circulație pe care mulți șoferi o ignoră! Ce trebuie să facem când ieșim dintr-un sens giratoriu
Atunci când ne urcăm la volan, vom ajunge destul de rapid la un sens giratoriu. Acestea sunt extrem de comune de-a lungul țării, iar în ciuda faptului că par destul de simplu de navigat, există anumite reguli la care trebuie să fim atenți.
profimedia 0945201513 jpg
Ultimele zile ale lui Assad la putere. Ce s-a găsit în biroul său
Luptători rebeli și civili s-au plimbat marți prin palatului prezidențial al lui Bashar al-Assad, călcând pe afișe făcute bucăți ale fostului dictator sirian care fugise în Rusia cu câteva zile înainte.
image png
Cum a reacționat o femeie pe care soțul a înșelat-o cu „duduia” de la cantină: „Are în jur de 60 de ani și defilează prin oraș îmbrăcată ca o tânără de 20 de ani”
Infidelitatea, din nou o problemă care duce la destrămarea relației de cuplu. O tânără de 31 de ani a povestit cum soțul său cu un an mai mare ar fi înșelat-o cu femeia de la cantina locului de muncă, ea în vârstă de 60 de ani.
Iernile de alta data  Foto Facebook, Muzeul Transilvaniei, Scinteia jpg
Cum arătau iernile de altădată ale românilor: „Satele sunt terorizate de haite de lupi. Lumea arde gardurile, cine mai are”
Numeroasele fotografii publicate pe rețelele de socializare înfățișează „iernile de altădată”,cu copii jucându-se pe ulițele satelor înzăpezite și familii strânse în jurul meselor de sărbători. Imaginile fac furori, trezesc nostalgii, dar și controverse.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
LIVE TEXT Aderarea completă la Schengen a României și Bulgariei se discută azi în Consiliul JAI
România intră în linie dreaptă spre accederea completă la spațiul de liberă circulație european. Ridicarea controalelor la frontierele terestre cu România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2025, ajunge joi pe masa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).