Ie┼čirea la Marea Neagr─â

Publicat în Dilema Veche nr. 624 din 4-10 februarie 2016
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Pe vremuri, preocup─ârile mele de politic─â extern─â m-au f─âcut s─â str├«ng note ╚Öi observa╚Ťii de toate felurile. C├«nd le scriam prin carnete acum risipite mi se p─ârea c─â s├«nt note despre lumea larg─â, dar acum, citindu-le, ├«mi dau seama c─â s├«nt note despre noi ├«n╚Öine, de nu chiar note despre mine ├«nsumi. Poate c─â sun─â paradoxal, dar e cu totul adev─ârat c─â exerci╚Ťiul intelectual ├«n materia politicii externe ├«╚Ťi ofer─â o perspectiv─â unic─â asupra propriei ╚Ť─âri, de nu chiar asupra propriei persoane. Sigur c─â te preocup─â lumea larg─â ╚Öi, mai precis, exprimarea propriei ╚Ť─âri ├«n context interna╚Ťional, dar ceea ce observi, ├«n cele din urm─â, e propria ograd─â. E ca ╚Öi cum lumea larg─â ar fi, de fapt, o oglind─â. E ca ╚Öi cum tu, rom├ón sadea, ie╚Öi din Rom├ónia pe o vertical─â care ├«╚Ťi extinde perspectivele ╚Öi prive╚Öti ├«napoi, din acel punct mai ├«nalt. Perspectiva care se deschide nu e doar asupra lumii largi, ci ╚Öi asupra Rom├óniei.

├Än anii mei diplomatici, ca ╚Öi acum, Marea Neagr─â a constituit o preocupare de prim ordin pentru g├«ndirea strategic─â rom├óneasc─â. Am ├«ncercat, ├«n toate felurile, s─â convingem lumea c─â exist─â un spa╚Ťiu strategic aparte, cu propria lui identitate ┼či cu propriile sale probleme ├«n jurul M─ârii. Am crezut mereu c─â Marea Negr─â poate fi un bun prilej pentru o politic─â extern─â a excelen╚Ťei, menit─â s─â ne dea proeminen╚Ť─â. Dac─â tot ne-a dat Dumnezeu ca singura cale de ie╚Öire a Rom├óniei spre m─ârile ╚Öi oceanele lumii s─â fie prin Marea Neagr─â, de ce s─â nu ├«ncerc─âm s─â ie╚Öim tot prin Marea Neagr─â ╚Öi ├«n marea politic─â a lumii? P─ârea c─â istoria ne ajut─â, pentru c─â ╚Ť─ârmurile M─ârii se ├«ncingeau, iar Orientul presa regiunea tot mai mult, ca ╚Öi cum nu mai avea loc ├«n sine. Nu fusese totdeauna a╚Öa. Practic, dup─â r─âzboaiele Crimeei, zona M─ârii Negre a c─âzut la o importan╚Ť─â cu totul secundar─â ├«n calculele strategice ale lumii, p─âstr├«nd aceea╚Öi lips─â de semnifica╚Ťie inclusiv ├«n al Doilea R─âzboi Mondial. ├Än anii R─âzboiului Rece, Marea Neagr─â ├«nghe╚Ťase cu totul. Dup─â 1990, ├«ns─â, totul s-a schimbat. Ap─âruser─â oportunit─â╚Ťile. Dar s-a dovedit c─â, de╚Öi puteam avea ambi╚Ťii, ba chiar ╚Öi idei, nu aveam instrumentele necesare s─â ├«n╚Ťelegem bine Marea Neagr─â, de╚Öi o vorb─â de be╚Ťivani spune c─â ne este cel mai bun vecin.

Marea Neagr─â are o tra┬şdi╚Ťie a ambiguit─â╚Ťii ╚Öi in┬şcom┬şpre┬şhen┬şsi┬şbi┬şlit─â╚Ťii. ├Än antichitate, c├«nd gre┬şcii abia ├«ncepeau s─â-i colonizeze malurile ocupate de triburi destul de agresive ╚Öi experimentau dificult─â╚Ťi nea╚Öteptate de naviga╚Ťie, Marea aceasta a fost denumit─â P├│ntos ├üxeinos, adic─â Marea Neprimitoare/Neospitalier─â. Dup─â un timp, c├«nd ajunseser─â s─â-i colonizeze ╚Ť─ârmurile ating├«nd, aproape, Caucazul, numele M─ârii s-a schimbat printre greci ├«n E├║xeinos P├│ntos, adic─â Marea Ospitalier─â/Prietenoas─â. Aceste schimb─âri radicale de nume, spun unii, se datoreaz─â jocului cu eufemismele ÔÇô ceva destul de ├«nt├«lnit la vechii greci. Unele lucruri negative erau, dup─â un timp, denumite cu opusul pozitiv, ca pentru a fi ├«mbl├«nzite sau pentru a nu fi ├«nt─âr├«tate ╚Öi mai r─âu. Al╚Ťii spun c─â denumirea ini╚Ťial─â a fost un truc al primilor greci colonizatori, care au g─âsit imediat spa╚Ťii bogate ╚Öi au vrut s─â i descurajeze pe eventualii noi coloni╚Öti. A╚Öadar, prostul renume ini╚Ťial s-ar datora unei manipul─âri interesate. Tipic pentru mentalit─â╚Ťile regiunii, am spune azi z├«mbind amar. ├Än fine, s├«nt ╚Öi istorici care consider─â c─â schimbarea de nume urmeaz─â unei schimb─âri a experien╚Ťei grece╚Öti. C├«nd colonizarea a mers greu, Marea era rea, c├«nd cet─â╚Ťile grece╚Öti au ├«mp├«nzit malurile M─ârii, aceasta a devenit bun─â.

Nici mai t├«rziu lucrurile nu au stat mai bine. ├Äntorc├«ndu-se la Vene╚Ťia din ├«ndep─ârtata Mongolie, Marco Polo a notat destul de multe despre ceea ce a v─âzut pe drum. Ajuns la Marea Neagr─â, faimosul c─âl─âtor a traversat cu o ambarca╚Ťiune de la Trebizond la Constantinopole. Totu╚Öi, despre acest segment al c─âl─âtoriei, Marco Polo nu a notat aproape nimic. Istoricii iubitori ai M─ârii Negre au spus c─â aceast─â lips─â de interes a lui Marco Polo s-ar fi datorat faptului c─â, ├«n secolul al XIII-lea, aceast─â mare era mult prea bine cunoscut─â vene╚Ťienilor ╚Öi excentricul c─âl─âtor nu avea de ce s─â al─âture ├«nsemn─âri despre o zon─â ultracunoscut─â celor despre spa╚Ťii aproape ne╚Ötiute. Mi se pare c─â acest argument este specific speciali╚Ötilor care ├«╚Öi imagineaz─â c─â micul lor obiect de cercetare este, de fapt, o preocupare pentru toat─â lumea. Mi se pare mai aproape de adev─âr ideea c─â Marco Polo, obosit dup─â at├«ta c─âl─âtorie, apropiindu-se de cas─â, nu a mai dat mare aten╚Ťie ultimelor etape ale c─âl─âtoriei ╚Öi c─â, pe acest tronson, nimic nu i-a atras ├«n mod deosebit aten╚Ťia.

M─â ├«nduio╚Öeaz─â eforturile noastre sus╚Ťinute de a ie╚Öi ├«n lumea mare prin Marea Neagr─â, despre care nici m─âcar nu putem s─â ╚Ötim sigur dac─â este Prietenoas─â sau Periculoas─â.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.