Iar pleacă nemții acasă?

Publicat în Dilema Veche nr. 974 din 8 decembrie – 14 decembrie 2022
radu naum PNG

Există, legat de nemţi, cîteva idei fixe rezistente la orice bacterii ale raţiunii şi evidenţei. Una e că fac cele mai bune şi mai fiabile maşini. Am un prieten care din timp în timp se oprea ca să pună ulei în motorul autoturismului său nemţesc, chestiune care nici lui, nici altora nu li se părea bizară. „Aşa e din construcţie“, mi se spunea cu un aer doct, vag misterios. Exact cum ai spune că un student e prost din construcţie, dar, na, n-ai ce să-i faci, trebuie să-l pui şef de promoţie. A, dacă era vorba despre vreo marcă locală, estică, ce ne-am mai fi rîs, măiculiţă! Cum adică să tot completezi cu ulei, ha, ha, ha, du-te, bă, cu gioarsa ta! Ei, dar dacă e nemţească maşina, aşa trebuie, aşa e normal, e ceva ce nu înţeleg fraierii care îşi iau alte mărci. 

În mintea multora, fotbalul german e infailibil. Faptul că, acum patru ani, Mannschaft-ul nu a depăşit faza grupelor Cupei Mondiale sau că Bayern München a fost scoasă în ultimele două sezoane încă din sferturile Champions League, ultima oară de Villareal, nu chiar o forţă a continentului, pare că nu a zdruncinat în nici un fel credinţa multora că nemţii sînt pe val. Că iar au terminat cu apă în gură, probabil că nu va schimba nimic din statutul Germaniei, oameni serioşi, dom’le, ştii că i-ai bătut doar cînd îi vezi urcaţi în autocar! Culmea e că această zicere greu de ucis a fost valabilă tocmai pentru cei care i-au eliminat. Japonezii. Ăştia chiar nu ştiu de glumă. În loc să plece capul şi să se recunoască învinşi după ce nemţii mai întîi, apoi spaniolii i-au condus cu 1-0, au avut tupeul să-i bată şi pe unii, şi pe ceilalţi. Probabil că nu citiseră culegerea de cimilituri despre invincibilitatea tipilor ălora înalţi şi blonzi. În fine, nu neapărat înalţi şi nu neapărat blonzi, dar orişicît, nemţi, fraţilor, ăştia te bat din priviri, de pe tunel! Mda. Asta funcţionează cu alde noi şi alte seminţii neclare în demersul lor. Cu prietenii dinspre Soare Răsare e mai complicat. Nu ştiu multe, dar alea pe care le ştiu le fac ceas. Na, că o dau şi eu pe vorbe de clacă! În fine, ideea e că japonezii pun pe gazon umilinţa, disciplina şi entuziasmul unora care n-au nimic de pierdut, nu li se crapă nici o reclamă. Că joacă mai bine sau mai rău, nu se dau ceea ce nu sînt. Probabil că nu vor cîştiga trofeul, dar pentru mulţi dintre ei un trofeu e să lase curat în urma lor. Aşa au făcut şi cu nemţii. I-au curăţat. Pentru răpuşii lor am şi eu o vorbă de duh: cînd începi să crezi tot ce se spune despre tine, pregăteşte-te să nu fie bine. De fapt, în Qatar, nemţii erau deja urcaţi în autocar înainte chiar să fie bătuţi. Nu-i nimic. Mai bagi un proverb, mai tragi o dată!

O mare invenție – contractul social jpeg
Constantin Hamangiu, Matei G. Nicolau: Dreptul roman
Ceea ce se păstrează în dreptul pozitiv sînt constantele, ca expresie a dreptului natural.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Război și corupție
În poza mare, contrastul e simplu: Ucraina este victima unei agresiuni oribile din partea Rusiei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Omul fără dileme
Nu vrem să extindem dilema asupra a ceea ce, în jurul nostru, e nedilematic.
Frica lui Putin jpeg
Holocaustul în „trunchiul comun”
Am remarcat pe FB că unii observatori s-au arătat surprinși, alții nedumeriți.
m simina jpg
Cinematografia românească. Secvența Buftea
Se adaugă și o bază hipică cu cai pursînge antrenați pentru filmări, o bază auto cu mașini de epocă și un velier cu pînze și motor. Plus vizita lui Kirk Douglas din 1966 și cea a lui Orson Welles din 1967.
AFumurescu prel jpg
D’ale Americii
Și încă ne mai chinuim s-o dăm afară. Îngăduiți-mi, așadar, să sper în continuare: nu-i dracu’ așa de negru!
Iconofobie jpeg
Doi frați (ciudați)
Moartea rămîne, prin urmare, unicul nostru reper de cunoaştere exactă, dar pînă şi moartea – luată în sine – este, încă de la debutul umanităţii, un mare mister.
„Cu bule“ jpeg
„Ștergabil”
Poate că a acționat pur și simplu analogia cu alte derivate în -abil, poate că s-a stabilit o legătură subterană cu derivatul ștergar.
HCorches prel jpg
Toate referatele școlare se pun de acord asupra unui lucru
O altă problemă o reprezintă cea a meditațiilor date elevilor din propriile clase.
radu naum PNG
Cristiano Ronaldo marchează primul său gol pentru Al-Nassr? E de rîs sau de plîns?
Ronaldo e dincolo de plîns sau rîs. A depăşit planului binelui şi răului. Ronaldo e o categorie în sine care nu poate fi măsurată corect decît de la înălţimea mileniilor.
p 7 Logo ul Grupului Wagner WC jpg
Moarte sau glorie în Rusia
Nu putem decît spera că vor bombarda pozițiile armatei ruse cu arme mai puternice decît bomboanele de ciocolată Mozartkugeln.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alergători
Destui fug pur și simplu de bătrînețe sau într-o permanentă căutare a vieții fără de moarte.
1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.