Hei-rup

Publicat în Dilema Veche nr. 885 din 25 - 31 martie 2021
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg

E greu de crezut, dar interjec╚Ťia hei-rup lipse╚Öte din majoritatea dic╚Ťionarelor noastre. Dintre cele vechi, o ├«nregistreaz─â doar Dic╚Ťionaru limbii rom├óne╚Öti al lui August Scriban, din 1939, ├«n forma herup. Dintre cele noi, doar Dic╚Ťionarul ortografic, ortoepic ╚Öi morfologic (DOOM) din 2005 ╚Öi Dic╚Ťionarul explicativ ilustrat (DEXI) din 2007, ambele ├«n forma heirup, f─âr─â cratim─â. Interjec╚Ťia este totu╚Öi extrem de cunoscut─â ╚Öi frecvent─â ├«n uz, fapt dovedit ╚Öi de apari╚Ťia derivatelor sale colocviale ÔÇô heirupism ╚Öi heirupist ÔÇô pe care lingvi╚Ötii le-au semnalat ╚Öi care au fost ├«nregistrate de Florica Dimitrescu ├«n Dic╚Ťionarul de cuvinte recente (DCR, 1997) ╚Öi de George Volceanov ├«n Dic╚Ťionar de argou al limbii rom├óne (2006).

Interjec╚Ťia ap─ârea mult mai rar ├«n scris ├«n urm─â cu un secol. Am g─âsit doar dou─â atest─âri ale sale ├«n presa interbelic─â disponibil─â ├«n format electronic: ├«n ziarul Unirea (nr. 44, 1928) ╚Öi ├«n Progres ╚Öi cultur─â (nr. 8, 1934), unde erau evoca╚Ťi muncitorii care ÔÇ×├«╚Öi pierd puterile descrescendo, ridic├«nd greut─â╚Ťi ├«n ┬źhei-rup┬╗ ╚Öapte ceasuri la ziÔÇŁ. Absen╚Ťa din dic╚Ťionare ╚Öi foarte rarele atest─âri mai vechi arat─â destul de clar c─â hei-rup este unul dintre cuvintele lansate ├«ntr-un moment cultural identificabil, de un text cu circula╚Ťie intens─â. ├Än cazul de fa╚Ť─â, este vorba de o pies─â coral─â din 1948 a compozitorului Mauriciu Vescan, intitulat─â chiar Hei-rup (Premiul de Stat ├«n 1952) ╚Öi func╚Ťion├«nd ca instrument al propagandei oficiale din anii de instaurare a regimului comunist ├«n Rom├ónia. Repetarea obsesiv─â a interjec╚Ťiei (ÔÇ×Hei-rup, hei-rup, hei-rup, bum!ÔÇŁ) ╚Öi asocierea cu textul explicit propagandistic  ÔÇô ÔÇ×Hei-rup, hei-rup, cad st├«nci de fier / ├Än lupta dus─â de brigadieriÔÇŁ; ÔÇ×Hei-rup, hei-rup, suim, suim / O lume nou─â noi to╚Ťi zidimÔÇŁ ÔÇô, apoi, desigur, difuzarea intens─â a melodiei, ca mar╚Ö mobilizator (asociat cu ╚Öantierele vremii ÔÇô Bumbe╚Öti-Livezeni, Salva-Vi╚Öeu etc.), au f─âcut din hei-rup un simbol al eforturilor demonstrative, exagerate, cu entuziasm obligatoriu ╚Öi rezultate nesemnificative. ├Än limbajul colocvial, hei-rup s-a substantivizat, fie cu sensul mai general de efort colectiv de scurt─â durat─â ÔÇô ÔÇ×Ce zice╚Ťi, mai facem un hei-rup?ÔÇŁ (facebook.com) ÔÇô, fie cu sensul, marcat peiorativ, de efort exagerat, adesea f─âcut ├«n ultimul moment, din lips─â de organizare ra╚Ťional─â sau din interese demagogice: ÔÇ×Hei-rup legislativÔÇŁ (hotnews.ro); ÔÇ×Guvernul face hei-rup cu cre╚Öterea salariilorÔÇŁ (realitatea.net) etc. Este de altfel ╚Öi sensul preluat de derivatele sale ironic depreciative: heirupism (ÔÇ×activitate ├«n asalt, gr─âbit─âÔÇŁ, DCR; ÔÇ×zel, entuziasm exagerat la locul de munc─â sau ├«ntr-o activitate desf─â╚Öurat─â ├«n echip─âÔÇŁ, Volceanov 2006) ╚Öi heirupist.

Scriban definea forma herup ca ÔÇ×strig─ât al hamalilor c├«nd vor s─â r├«dice ├«mpreun─â o greutateÔÇŁ; ├«n DEXI, explica╚Ťia sensului de baz─â al interjec╚Ťiei este foarte general─â ╚Öi de aceea nu tocmai adecvat─â: ÔÇ×cuv├«nt care exprim─â un ├«ndemn de a face cevaÔÇŁ. Mai clar e definit sensul substantivului provenit din interjec╚Ťie: ÔÇ×efort sus┼úinut f─âcut cu scopul de a ├«ncheia la termen o ac┼úiune, o activitate etc.ÔÇŁ. Indica╚Ťiile asupra originii interjec╚Ťiei s├«nt ╚Öi mai sumare. Explica╚Ťia din dic╚Ťionarul lui Scriban pare a fi cea mai util─â, prin asocierea cu forma s─âseasc─â herup, pe care autorul o leag─â de forma german─â herauf. ├Än DEXI, este indicat─â laconic compunerea interjec╚Ťiei hei cu rup ÔÇô pe care, ├«n absen╚Ťa altor informa╚Ťii, autorii par s─â-l considere o form─â a verbului a rupe. Cred c─â ipoteza ├«mprumutului din german─â se confirm─â, dar forma la care ar trebui s─â ne raport─âm este cea a interjec╚Ťiei hau ruck ÔÇô ├«nregistrat─â de multe dic╚Ťionare, cu explica╚Ťia potrivit─â perfect cu uzul din rom├ón─â: ca interjec╚Ťie folosit─â pentru a ritma un efort, pentru a sincroniza mi╚Öc─ârile mai multor in╚Öi implica╚Ťi ├«ntr-o ac╚Ťiune, de obicei ├«n ridicarea ╚Öi deplasarea unui obiect greu. Interjec╚Ťii bisilabice cu aceea╚Öi func╚Ťie exist─â ├«n multe limbi, cu diferite variante ÔÇô de exemplu, ├«n englez─â ÔÇô heave-ho, ├«n francez─â ÔÇô ho-hisse etc. Din compararea unor informa╚Ťii din Internet, care ar mai trebui, desigur, verificate, s-ar p─ârea c─â forma german─â hau ruck a trecut ├«n mai multe limbi din Europa Central─â: ├«n sloven─â, s├«rb─â ╚Öi croat─â strig─âtul de ritmare a efortului este oruk, iar ├«n ceh─â exist─â chiar forma hej rup. Din punct de vedere fonetic, schimb─ârile hau-hei (╚Öi prin apropiere de o alt─â interjec╚Ťie, deja existent─â) ╚Öi ruk-rup s├«nt minore ╚Öi previzibile. Hei-rup ╚Öi-ar datora deci forma originii sale germane, iar sensurile noi ÔÇô perioadei comuniste. O ultim─â observa╚Ťie: DOOM recomand─â scrierea f─âr─â cratim─â a cuv├«ntului; ritmarea rostirii ╚Öi cea a mi╚Öc─ârii s├«nt totu╚Öi mai clar indicate de separarea celor dou─â silabe.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.