Hei-rup

Publicat în Dilema Veche nr. 885 din 25 - 31 martie 2021
„Cu bule“ jpeg

E greu de crezut, dar interjecția hei-rup lipsește din majoritatea dicționarelor noastre. Dintre cele vechi, o înregistrează doar Dicționaru limbii românești al lui August Scriban, din 1939, în forma herup. Dintre cele noi, doar Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic (DOOM) din 2005 și Dicționarul explicativ ilustrat (DEXI) din 2007, ambele în forma heirup, fără cratimă. Interjecția este totuși extrem de cunoscută și frecventă în uz, fapt dovedit și de apariția derivatelor sale colocviale – heirupism și heirupist – pe care lingviștii le-au semnalat și care au fost înregistrate de Florica Dimitrescu în Dicționarul de cuvinte recente (DCR, 1997) și de George Volceanov în Dicționar de argou al limbii române (2006).

Interjecția apărea mult mai rar în scris în urmă cu un secol. Am găsit doar două atestări ale sale în presa interbelică disponibilă în format electronic: în ziarul Unirea (nr. 44, 1928) și în Progres și cultură (nr. 8, 1934), unde erau evocați muncitorii care „își pierd puterile descrescendo, ridicînd greutăți în «hei-rup» șapte ceasuri la zi”. Absența din dicționare și foarte rarele atestări mai vechi arată destul de clar că hei-rup este unul dintre cuvintele lansate într-un moment cultural identificabil, de un text cu circulație intensă. În cazul de față, este vorba de o piesă corală din 1948 a compozitorului Mauriciu Vescan, intitulată chiar Hei-rup (Premiul de Stat în 1952) și funcționînd ca instrument al propagandei oficiale din anii de instaurare a regimului comunist în România. Repetarea obsesivă a interjecției („Hei-rup, hei-rup, hei-rup, bum!”) și asocierea cu textul explicit propagandistic  – „Hei-rup, hei-rup, cad stînci de fier / În lupta dusă de brigadieri”; „Hei-rup, hei-rup, suim, suim / O lume nouă noi toți zidim” –, apoi, desigur, difuzarea intensă a melodiei, ca marș mobilizator (asociat cu șantierele vremii – Bumbești-Livezeni, Salva-Vișeu etc.), au făcut din hei-rup un simbol al eforturilor demonstrative, exagerate, cu entuziasm obligatoriu și rezultate nesemnificative. În limbajul colocvial, hei-rup s-a substantivizat, fie cu sensul mai general de efort colectiv de scurtă durată – „Ce ziceți, mai facem un hei-rup?” (facebook.com) –, fie cu sensul, marcat peiorativ, de efort exagerat, adesea făcut în ultimul moment, din lipsă de organizare rațională sau din interese demagogice: „Hei-rup legislativ” (hotnews.ro); „Guvernul face hei-rup cu creșterea salariilor” (realitatea.net) etc. Este de altfel și sensul preluat de derivatele sale ironic depreciative: heirupism („activitate în asalt, grăbită”, DCR; „zel, entuziasm exagerat la locul de muncă sau într-o activitate desfășurată în echipă”, Volceanov 2006) și heirupist.

Scriban definea forma herup ca „strigăt al hamalilor cînd vor să rîdice împreună o greutate”; în DEXI, explicația sensului de bază al interjecției este foarte generală și de aceea nu tocmai adecvată: „cuvînt care exprimă un îndemn de a face ceva”. Mai clar e definit sensul substantivului provenit din interjecție: „efort susţinut făcut cu scopul de a încheia la termen o acţiune, o activitate etc.”. Indicațiile asupra originii interjecției sînt și mai sumare. Explicația din dicționarul lui Scriban pare a fi cea mai utilă, prin asocierea cu forma săsească herup, pe care autorul o leagă de forma germană herauf. În DEXI, este indicată laconic compunerea interjecției hei cu rup – pe care, în absența altor informații, autorii par să-l considere o formă a verbului a rupe. Cred că ipoteza împrumutului din germană se confirmă, dar forma la care ar trebui să ne raportăm este cea a interjecției hau ruck – înregistrată de multe dicționare, cu explicația potrivită perfect cu uzul din română: ca interjecție folosită pentru a ritma un efort, pentru a sincroniza mișcările mai multor inși implicați într-o acțiune, de obicei în ridicarea și deplasarea unui obiect greu. Interjecții bisilabice cu aceeași funcție există în multe limbi, cu diferite variante – de exemplu, în engleză – heave-ho, în franceză – ho-hisse etc. Din compararea unor informații din Internet, care ar mai trebui, desigur, verificate, s-ar părea că forma germană hau ruck a trecut în mai multe limbi din Europa Centrală: în slovenă, sîrbă și croată strigătul de ritmare a efortului este oruk, iar în cehă există chiar forma hej rup. Din punct de vedere fonetic, schimbările hau-hei (și prin apropiere de o altă interjecție, deja existentă) și ruk-rup sînt minore și previzibile. Hei-rup și-ar datora deci forma originii sale germane, iar sensurile noi – perioadei comuniste. O ultimă observație: DOOM recomandă scrierea fără cratimă a cuvîntului; ritmarea rostirii și cea a mișcării sînt totuși mai clar indicate de separarea celor două silabe.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.