Halep – realism şi fantezie

Publicat în Dilema Veche nr. 595 din 9-15 iulie 2015
Halep – realism şi fantezie jpeg

Sîmbătă, 4 iulie, la cafea, citesc în

un interviu pe care Simona Halep l-a acordat Roxanei Fleşeriu. Nu ştiu ce reacţii vor provoca răspunsurile Simonei Halep pînă cînd micile mele note vor ajunge sub ochii dumneavoastră, dar pariez că vor predomina cele din gama indignării. I se vor reproşa Simonei Halep – ridicată în slăvi ca o zeiţă cînd cîştigă şi lapidată, a doua zi, cînd pierde – vorbe, mai ales, din următoarele pasaje: 

„R.F.: La ce te-ai referit atunci cînd le-ai spus ziariştilor străini că ţi-e greu să te întorci în România? 

S.H.: E un pic dificil pentru că am primit tot felul de păreri, mai ales după Roland Garros. Eu nu citesc presa şi nu o voi citi niciodată pentru că nu cred că articolele care se scriu despre mine sînt corecte.

R.F.: Sînt cazuri şi cazuri. 

S.H.: Da, mă rog. Eu mă refer la cele negative. Nu am nici o obligaţie faţă de nimeni din ţara noastră. În primul rînd, joc pentru mine. Mă bucur enorm că am fani, care m-au susţinut cînd mi-a fost mai greu, că s-au bucurat alături de mine cînd am cîştigat turnee. Copiii sînt apropiaţi de mine, le face plăcere să mă vadă, cel puţin asta simt eu cînd merg acasă. Sinceră să fiu, criticile pe care le primesc nu sînt corecte. Iar cei care mi le aduc habar nu au ce se întîmplă în interiorul echipei mele sau în interiorul sportului pe care îl practic. Aşa că nu am de ce să fiu supărată, fiecare are dreptul să-i judece pe alţii. Repet, nu am nici o obligaţie faţă de nimeni ca să fac ceva sau să mă port într-un fel, doar pentru că aşa vor unii. 

R.F.: Tu, Simona Halep, accepţi criticile? 

S.H.: Da, le accept şi ştiu că am multe de învăţat din tenis, mult de progresat, nu numai în tenis, ci şi în viaţă. Accept criticile legate de joc, că poate nu dau un slice mai bun. Dar cînd aud că sînt criticată pentru că am mentalul prost, că nu muncesc sau că nu lupt, e deranjant. Cred că pentru oricine ar fi. Mi se pare jignitor la adresa unui om să-l critici pentru ceea ce este în interiorul lui.“ 

Am mai scris despre Simona Halep în această rubrică, cu simpatie. Nu ştiu să comentez tenisul; spre deosebire de crucişătoarele presei noastre, nu stăpînesc conceptele fundamentale ale jocului, neavînd habar ce-s acelea

tigaie, mînă moartă,

ori plachie. Pentru mine, tenisul este doar prilejul unui spectacol uman fascinant. Ca orice alt sport. Spun acestea nu din precauţie, ci pentru a explica mai bine poziţia de pe care scriu acum. O simpatizez în continuare pe Simona Halep. Îmi pare foarte rău că pierde în ultima vreme, dar asta nu-mi umbreşte buna părere despre ea. Nici răbufnirile pe care le are în relaţia cu antrenorii nu mă fac să-mi schimb părerea. Presa, cu panseurile ei, nici atît. De multă vreme presa nu mai are nici o influenţă asupra judecăţilor mele despre lumea din jur – din contra, presa îmi apare ca un obstacol dificil în calea înţelegerii, în general. 

În privinţa Simonei Halep, mă fascinează amestecul de realism şi fantezie care mi se pare că, pe de o parte, există în sufletul acestei sportive şi, pe de altă parte, există în jurul ei. Realismul, de pildă, se exprimă limpede cu privire la România – privinţă în care îi dau dreptate Simonei. Sîntem gata să judecăm muşcător orice, incapabili să facem altceva decît să ridicăm statui şi ruguri. Cei mai mulţi dintre noi, Simona Halep însăşi, nu sînt nici sfinţi, nici odioşi, nici cei mai mari din lume, nici cei mai nedemni – dar ochiul vigilent al românului nu mai poate ipostazia decît în aceste două feluri, iar voluptatea supremă este să anunţe că sfîntul declarat ieri a fost azi demascat. Presa românească, o expresie foarte fidelă a sufletului nostru colectiv în unele privinţe, printre care şi aceasta, adoră căderile! Instinctul de scriitori rataţi care sălăşluieşte în mulţi condeieri de presă jubilează în faţa căderilor. Le plac atît de mult căderile, încît le pregătesc fără să-şi dea seama. Osanalele somnambulice pe care le cîntă azi pregătesc tiradele demascatoare ce vor fi rostite mîine, cu ochii holbaţi de atîta „adevăr“. Titlurile şi articolele care o prezentau pe Simona Halep drept o stea cu lumea toată la picioare (nu exagerez, cuvinte precum „stea“ şi „lumea la picioare“ au devenit absolut obişnuite în presa noastră cînd Simona Halep urca în clasament) pregăteau anunţul mediatic al căderii. 

Să mă explic. Popor mediocru fiind, avem toate complexele şi frustrările specifice. Cînd un român pare să ajungă pe un pisc (e cazul Simonei Halep, care s-a apropiat mult de vîrf, dar nu l-a atins), noi îl împingem mai sus, minţindu-ne că a ajuns. Cînd acelaşi român face paşi înapoi, rămînînd, totuşi, la nivelul general la care ajunsese, anunţăm căderea, dezvăluim adevărata faţă, devenim judecători – ah, ce ne place să facem pe judecătorii celor ce ating vîrful! De-aia îi şi împingem să-l atingă, de-aia şi strigăm cu toţii că l-a atins cînd, de fapt, abia a ajuns în preajma lui. V-aţi întrebat de ce ne place să fim judecători? Pe de o parte, pentru că postura de judecător este pasivă şi neimplicată. Pe de altă parte, pentru că sub aparenţa unei judecăţi „obiective“, de fapt, poţi să plăteşti toate poliţele cu lumea asta, care are ceva cu tine, că de-aia eşti mediocru. Ei bine, pasivi şi neimplicaţi, o judecăm pe Simona Halep după cum ştim noi, după cum sîntem noi. Toate comentariile din presă despre Simona Halep vorbesc mai degrabă despre noi decît despre ea.

Ce vreau să spun este că Simona Halep nu a fost niciodată atît de mare pe cît a fost prezentată cînd urca şi nici nu este atît de jos acum, cînd a început să coboare. Într-o ţară normală, obişnuită cu performanţa, cazul Simonei Halep ar fi fost privit cu interes şi echilibru. Ea este o jucătoare foarte bună, cu un potenţial excelent – cam asta poţi realmente dovedi pînă la 22-23 de ani. De acum înainte, urmează să se vadă dacă acest potenţial se realizează ori se pierde. Dacă România ar fi fost obişnuită cu performanţa, ar fi avut răbdare cu Simona Halep, ar fi ştiut cum este, cu adevărat, lupta la vîrf. Dar România nu ştie bine ce înseamnă performanţa mondială. La noi, dacă se întîmplă să apară unul care cît de cît concretizează ceva, începem să fantazăm, pentru că sîntem mai obişnuiţi cu neantul decît cu înălţimile. Supradimensionarea unor excelenţi sportivi români vorbeşte, de fapt, despre gravele noastre defecte, despre nanismul nostru naţional şi nicidecum despre ei. 

Carierea Simonei Halep este departe de a se fi încheiat. Vor veni vremuri bune, cînd iar va fi urcată în Olimp, cu „lumea la picioare“ etc. Simona Halep nu trebuie să răspundă pentru fanteziile poporului ei. 

Sever Voinescu este avocat şi publicist. 

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Schengen shutterstock 8 jpg
Cu cât ar putea să crească PIB-ul României după aderarea la spațiul Schengen. Principalii beneficiari în următorul deceniu
Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa.
ianis hagi rangers profimedia jpg
cat jpg
Miracol chiar înainte de sărbători: Un motan a fost găsit și s-a reunit cu stăpânul său după 11 ani. VIDEO
Aceste sărbători vor rămâne pentru totdeauna în memoria lui Dave Dexter, un tânăr din Statele Unite, care și-a regăsit motanul pierdut în urmă cu mai bine de un deceniu.
Cel puţin 40 de persoane au fost ucise într un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza Foto   X jpg
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza. Și un jurnalist de la Al Jazeera a fost omorât
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică organizaţia de apărare civilă din teritoriu, condusă de Hamas.
Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.
Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?