Hacktivism: Julian Assange

Publicat în Dilema Veche nr. 791 din 18-24 aprilie 2019
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Arestarea lui Julian Assange are de-a face cu schimbarea de putere din mica republic─â sud-american─â, din mai 2017. Lenin Moreno l-a ├«nvins ├«n alegerile preziden╚Ťiale pe Rafael Correa, aflat deja de mul╚Ťi ani la putere. Correa construise ├«n Ecuador un regim socialist, la fel cum f─âcuser─â Hugo Ch├ívez ├«n Venezuela ╚Öi Evo Morales ├«n Bolivia. ╚śi, la fel ca tovar─â╚Öii s─âi, Correa s-a ├«nscris ├«ntr-o linie hot─âr├«t antiamerican─â, apropiindu-se de Vladimir Putin. Tocmai de aceea n-a ezitat s─â ├«i ├«ncuviin╚Ťeze lui Julian Assange azil politic ├«n ambasada sa de la Londra, ├«ntr-un moment decisiv, atunci c├«nd risca s─â fie extr─âdat de Marea Britanie ├«n Suedia pentru a r─âspunde acuza╚Ťiilor de viol. Exilul de ╚Öapte ani a ├«nceput ├«ns─â s─â se fragilizeze odat─â cu sf├«r╚Öitul regimului Correa. Moreno a ├«ncercat s─â deschid─â sistemul politic s─â se ├«nscrie pe un curs de centru-st├«nga. A liberalizat, chiar dac─â doar par╚Ťial ╚Öi timid, economia ╚Öi s-a distan╚Ťat de politica lui Correa inclusiv ├«ncerc├«nd o ameliorare a rela╚Ťiilor cu SUA. Dosarul Assange a devenit, ├«n acest nou context, un balast: azilul acordat lui Julian Assange e nu doar o mo╚Ötenire a erei Correa, dar ╚Öi un impediment ├«n raporturile cu Washington. Ini╚Ťiativa de a pune cap─ât acestei situa╚Ťii dateaz─â ├«nc─â de la sf├«r╚Öitul anului 2017, iar demersurile de a sc─âpa de Assange s au produs treptat, p├«n─â la episodul final al arest─ârii, s─âpt─âm├«na trecut─â.

Platforma WikiLeaks creat─â de Julian Assange pentru publicarea unor documente secrete a devenit celebr─â prin 2010. Dezv─âluirile din seriile WarLogs ╚Öi Cablegate au prezentat informa╚Ťii despre conduita armatei americane ├«n r─âzboaiele din Irak ╚Öi Afganistan, ╚Öi cablograme ale personalului diplomatic. O vreme, WikiLeaks a lucrat ├«n parteneriat cu mass-media tradi╚Ťionale, cu redac╚Ťii ale unor publica╚Ťii precum The New York Times, The Guardian, Le -Monde sau Der Spiegel: informa╚Ťiile brute publicate pe site erau ├«nso╚Ťite de analize ╚Öi explica╚Ťii. Cu timpul ├«ns─â, Assange a ├«nceput s─â publice documentele ob╚Ťinute aparent f─âr─â discern─âm├«nt, f─âr─â nici un fel de filtru ╚Öi f─âr─â analiza competent─â a unor jurnali╚Öti profesioni╚Öti. Pe WikiLeaks au ap─ârut astfel informa╚Ťii de interes general, dar ╚Öi documente confiden╚Ťiale ori secrete sau coresponden╚Ť─â privat─â, cu sau f─âr─â relevan╚Ť─â public─â, aparent haotic ╚Öi, oricum, ├«ntr-o cantitate indigest─â: -Assange se vedea un ÔÇ×campion al transparen╚Ťei radicaleÔÇť. C─â multe dintre documentele publicate au fost ob╚Ťinute pe filiere netransparente, mai treac─â-mearg─â: e perfect legitim ca un jurnalist s─â dezv─âluie informa╚Ťii ob╚Ťinute de la surse ╚Öi e firesc s─â-╚Öi protejeze sursele p─âstr├«ndu le anonimatul. ├Äns─â, ├«n lupta sa pentru transparen╚Ť─â, Assange a ajutat o agent─â a serviciilor americane s─â sparg─â o parol─â pentru a ob╚Ťine acces la fi╚Öiere secrete. Pe care, apoi, le-a publicat. Aici a dep─â╚Öit limitele profesiei de jurnalist. Cu timpul, a devenit evident c─â nici m─âcar angajamentul pentru transparen╚Ť─â nu are o acoperire universal─â ╚Öi c─â ╚Ťintele WikiLeaks s├«nt selective. Ele se suprapun cu agenda lui Vladimir Putin: destabilizarea SUA ╚Öi a Occidentului, ├«n general, p─âreau s─â fi devenit ╚Öi obiectivele lui -Assange. Faimosul raport Muller demonstreaz─â, printre altele, ╚Öi modul ├«n care Rusia a intervenit, cu ajutorul WikiLeaks, ├«n alegerile din 2016.

Iar condamnarea a 12 agen╚Ťi ru╚Öi, ├«n 2018, a ar─âtat modul ├«n care serviciile de informa╚Ťii militare ruse╚Öti au lucrat ├«ndeaproape cu WikiLeaks pentru a conspira ├«mpotriva Statelor Unite. Dac─â va fi extr─âdat ├«n SUA ╚Öi judecat, probabil c─â se vor g─âsi ╚Öi alte leg─âturi ├«ntre WikiLeaks ╚Öi Rusia lui Putin. P├«n─â una-alta, Julian Assange e mai mult un activist dec├«t un jurnalist. Un hacktivist.

Condamnat ├«n Marea Britanie pentru c─â s-a sustras Justi╚Ťiei (ascunz├«ndu-se ├«n ambasada Ecuadorului), cercetat pentru viol ├«n Suedia ╚Öi considerat o amenin╚Ťare la adresa securit─â╚Ťii na╚Ťionale ├«n SUA f─âr─â s─â fi fost aduse acuza╚Ťii clare ├«mpotriva sa, Julian Assange reprezint─â un caz important, poate hot─âr├«tor ├«n materie de libertate a presei. Dac─â Justi╚Ťia american─â va apuca s─â se ocupe de acest caz ÔÇô ╚Öi dac─â ├«l va trata corect ÔÇô, procesul ar putea ajuta la elaborarea unei defini╚Ťii func╚Ťionale a ceea ce presupune jurnalismul ╚Öi la stabilirea unei linii de demarca╚Ťie clare ├«ntre agen╚Ťii de propagand─â ╚Öi jurnali╚Ötii autentici. Desigur, nu e treaba Justi╚Ťiei s─â hot─ârasc─â asta, ci a societ─â╚Ťii civile ╚Öi mai ales a breslei. Dar, poate, ├«n contextul procesului, jurnali╚Ötii vor ├«n╚Ťelege c─â pentru a sprijini libertatea de exprimare e necesar uneori s─â recurgi la gesturi radicale. Cum ar fi s─â dema╚Öti fal╚Öii jurnali╚Öti, care doar se folosesc de eticheta unei profesii c├«t se poate de onorabile pentru a acoperi propaganda unor state adversare ale libert─â╚Ťii. Mai e, apoi, ╚Öi reversul pove╚Ötii: odat─â stabilit c─â Assange nu e jurnalist, arestarea lui e o amenin╚Ťare la adresa libert─â╚Ťii presei. C─âci cazul s─âu va putea fi folosit cu u╚Öurin╚Ť─â pentru a-i eticheta drept propagandi╚Öti pe jurnali╚Ötii autentici care critic─â puterea putinist─â, trumpist─â etc.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.