Hacktivism: Julian Assange

Publicat în Dilema Veche nr. 791 din 18-24 aprilie 2019
Bătălia cu giganții jpeg

Arestarea lui Julian Assange are de-a face cu schimbarea de putere din mica republică sud-americană, din mai 2017. Lenin Moreno l-a învins în alegerile prezidențiale pe Rafael Correa, aflat deja de mulți ani la putere. Correa construise în Ecuador un regim socialist, la fel cum făcuseră Hugo Chávez în Venezuela și Evo Morales în Bolivia. Și, la fel ca tovarășii săi, Correa s-a înscris într-o linie hotărît antiamericană, apropiindu-se de Vladimir Putin. Tocmai de aceea n-a ezitat să îi încuviințeze lui Julian Assange azil politic în ambasada sa de la Londra, într-un moment decisiv, atunci cînd risca să fie extrădat de Marea Britanie în Suedia pentru a răspunde acuzațiilor de viol. Exilul de șapte ani a început însă să se fragilizeze odată cu sfîrșitul regimului Correa. Moreno a încercat să deschidă sistemul politic să se înscrie pe un curs de centru-stînga. A liberalizat, chiar dacă doar parțial și timid, economia și s-a distanțat de politica lui Correa inclusiv încercînd o ameliorare a relațiilor cu SUA. Dosarul Assange a devenit, în acest nou context, un balast: azilul acordat lui Julian Assange e nu doar o moștenire a erei Correa, dar și un impediment în raporturile cu Washington. Inițiativa de a pune capăt acestei situații datează încă de la sfîrșitul anului 2017, iar demersurile de a scăpa de Assange s au produs treptat, pînă la episodul final al arestării, săptămîna trecută.

Platforma WikiLeaks creată de Julian Assange pentru publicarea unor documente secrete a devenit celebră prin 2010. Dezvăluirile din seriile WarLogs și Cablegate au prezentat informații despre conduita armatei americane în războaiele din Irak și Afganistan, și cablograme ale personalului diplomatic. O vreme, WikiLeaks a lucrat în parteneriat cu mass-media tradiționale, cu redacții ale unor publicații precum The New York Times, The Guardian, Le -Monde sau Der Spiegel: informațiile brute publicate pe site erau însoțite de analize și explicații. Cu timpul însă, Assange a început să publice documentele obținute aparent fără discernămînt, fără nici un fel de filtru și fără analiza competentă a unor jurnaliști profesioniști. Pe WikiLeaks au apărut astfel informații de interes general, dar și documente confidențiale ori secrete sau corespondență privată, cu sau fără relevanță publică, aparent haotic și, oricum, într-o cantitate indigestă: -Assange se vedea un „campion al transparenței radicale“. Că multe dintre documentele publicate au fost obținute pe filiere netransparente, mai treacă-meargă: e perfect legitim ca un jurnalist să dezvăluie informații obținute de la surse și e firesc să-și protejeze sursele păstrîndu le anonimatul. Însă, în lupta sa pentru transparență, Assange a ajutat o agentă a serviciilor americane să spargă o parolă pentru a obține acces la fișiere secrete. Pe care, apoi, le-a publicat. Aici a depășit limitele profesiei de jurnalist. Cu timpul, a devenit evident că nici măcar angajamentul pentru transparență nu are o acoperire universală și că țintele WikiLeaks sînt selective. Ele se suprapun cu agenda lui Vladimir Putin: destabilizarea SUA și a Occidentului, în general, păreau să fi devenit și obiectivele lui -Assange. Faimosul raport Muller demonstrează, printre altele, și modul în care Rusia a intervenit, cu ajutorul WikiLeaks, în alegerile din 2016.

Iar condamnarea a 12 agenți ruși, în 2018, a arătat modul în care serviciile de informații militare rusești au lucrat îndeaproape cu WikiLeaks pentru a conspira împotriva Statelor Unite. Dacă va fi extrădat în SUA și judecat, probabil că se vor găsi și alte legături între WikiLeaks și Rusia lui Putin. Pînă una-alta, Julian Assange e mai mult un activist decît un jurnalist. Un hacktivist.

Condamnat în Marea Britanie pentru că s-a sustras Justiției (ascunzîndu-se în ambasada Ecuadorului), cercetat pentru viol în Suedia și considerat o amenințare la adresa securității naționale în SUA fără să fi fost aduse acuzații clare împotriva sa, Julian Assange reprezintă un caz important, poate hotărîtor în materie de libertate a presei. Dacă Justiția americană va apuca să se ocupe de acest caz – și dacă îl va trata corect –, procesul ar putea ajuta la elaborarea unei definiții funcționale a ceea ce presupune jurnalismul și la stabilirea unei linii de demarcație clare între agenții de propagandă și jurnaliștii autentici. Desigur, nu e treaba Justiției să hotărască asta, ci a societății civile și mai ales a breslei. Dar, poate, în contextul procesului, jurnaliștii vor înțelege că pentru a sprijini libertatea de exprimare e necesar uneori să recurgi la gesturi radicale. Cum ar fi să demaști falșii jurnaliști, care doar se folosesc de eticheta unei profesii cît se poate de onorabile pentru a acoperi propaganda unor state adversare ale libertății. Mai e, apoi, și reversul poveștii: odată stabilit că Assange nu e jurnalist, arestarea lui e o amenințare la adresa libertății presei. Căci cazul său va putea fi folosit cu ușurință pentru a-i eticheta drept propagandiști pe jurnaliștii autentici care critică puterea putinistă, trumpistă etc.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

TELEMMGLPICT000408894904 17374044782530 trans NvBQzQNjv4BqpVlberWd9EgFPZtcLiMQf0Rf Wk3V23H2268P XkPxc webp
Elon Musk a făcut salutul nazist, în timpul discursului ținut după inaugurarea lui Donald Trump: „Așa se simte victoria”
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a sărbătorit inaugurarea lui Donald Trump la Capital One Arena din Washington, DC, spunând că „așa se simte victoria”. La final, el a făcut salutul nazist.
laura găvan (2) jpg
Genuflexiuni executate corect Foto YouTube
Genuflexiunile – exercițiul miraculos practicat și de regi, care îți întărește oasele. Funcționează doar dacă îl execuți corect
Deși genuflexiunile sunt considerate unul dintre cele mai eficiente exerciții pentru forță și mobilitate, tehnica incorectă poate reduce semnificativ beneficiile acestora. O problemă frecvent întâlnită este mobilitatea limitată a gleznelor, care afectează amplitudinea mișcării și postura.
gettyimages 2190823983 jpg
Preşedintele panamez, reacție la declaraţiile lui Donald Trump: „Canalul este şi va continua să fie al statului Panama”
Președintele Panama, José Raúl Mulino, a respins „promisiunea lui Donald Trump” că Statele Unite vor „lua înapoi” Canalul Panama.
Cătălin Avramescu, foto Facebook jpg
Ce șanse are noul candidat independent Cătălin Avramescu în cursa prezidențială
Sociologul Vladimir Ionaș consideră că șansele lui Cătălin Avramescu de a câștiga sunt nule din cauza lipsei de notorietate, în timp ce analistul politic Valeriu Turcan subliniază că, deși are potențial, va fi nevoie de mai mult timp și sondaje pentru a evalua realitatea campaniei sale.
Drumul din Muntii Ciucas Foto Lucian Ignat jpg
Drumul de vis, cunoscut prea puțin de români, pe care trebuie să-l parcurgi în luna februarie. Se află în România, e la fel de frumos precum Transalpina sau Transfăgărășan: „Un traseu extrem de pitoresc”
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori atunci când vine vorba despre potențialul turistic, iar de multe ori, drumul poate fi chair la fel de spectaculos precum destinația în sine!
Joe Biden si Jill Biden FOTO EPA EFE jpg
Unde pleacă în vacanță Joe și Jill Biden. Mesajul de rămas bun transmis echipei sale: „A fost onoarea vieții mele să slujesc alături de voi. Sunteți incredibili”
Fostul președinte american Joe Biden și soția sa, Jill, au părăsit, luni, orașul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul președinte al Statelor Unite.
Festivalul Meridian – Sonomagicon Dumitru Avakian Eveniment de largă cuprindere europenă!
Cuprindere europeană și nu numai! Este mai mult decât un simplu label atașat acestui recent eveniment anual ce definește valori muzicale dintre cele mai diferite, valori ale zilelor noastre, ale deceniilor din urmă.
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Trump promite să salveze SUA de la declin, anunțând măsuri dure la frontieră: „Toate intrările ilegale vor fi oprite imediat. Vom începe procesul de returnare”
Donald Trump a promis să salveze America de la declin, după ce a depus luni jurământul în calitate de președinte, acordând prioritate unei măsuri drastice „împotriva imigrației ilegale”.