Gustul banului

Publicat în Dilema Veche nr. 990 din 30 martie – 5 aprilie 2023
image

O sugestivă vorbă românească spune: „A dat de gustul banilor”. Ideea cuprinde în ea schimbările de caracter sau de statut social pe care le suferă o persoană atunci cînd, din motive diverse, ajunge să aibă mai mulți bani decît se aștepta că va cîștiga vreodată.

Palierele pe care operează ideea sînt foarte multe. Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe. În cazul acesta, banii pe care îi cîștigă „amărîtul” nu sînt exagerat de mulți, dar sînt mult mai mulți decît s-ar fi gîndit rudele, prietenii, vecinii sau foștii colegi că ar putea să îi primească vreodată persoana în cauză.

„Poanta” este că, în cele mai multe situații, rudele, vecinii sau prietenii știu cum a ajuns omul să primească postul respectiv, știu și cît de greu o ducea cu banii și ajung să vadă schimbările din viața lui: mașina luată în leasing, casa de la țară renovată, vacanțele în străinătate, afișate pe pagina rețelei sociale ș.a.m.d. În fața acestor transformări rapide, cei care îl cunosc pe om de 10-15 ani dau sentința: a dat de gustul banului.

La un alt nivel, gustul banului îl simt și românii care se ambiționează să își facă la țară cele mai mari case, în ciuda vecinilor, la care mai „trîntesc” și cîte o mică piscină în curte. Unii dintre ei lucrează din greu în afara țării și trimit familiei bani pentru construcția casei, alții sînt politicieni mai mici sau mari care s-au descurcat pe lîngă partid și au ajuns fie în Parlamentul național, fie în cel european sau, în cel mai rău caz, în vreun consiliu local.

În fine, alții sînt bugetari cu salarii bune, care iau credite multe și dese pentru a-și renova apartamentul din oraș, casa de la țară, pentru a cumpăra mobilă și aparatură electronică pentru ambele reședințe și apoi pentru a schimba, peste cîțiva ani, mobila și aparatele electrocasnice din casele pe care le au.

În general, la casele lor, este un du-te-vino de meseriași, de muncitori care au tot timpul cîte ceva de făcut, de îndreptat sau de îmbunătățit, astfel că vecinii, prietenii și rudele ajung inevitabil să spună că oamenii au dat de gustul banului.

Cei mai buni în domeniu sînt, însă, politicienii de rang înalt. Ei au descoperit adevăratul gust al banului, și anume banii publici, și nu sfiesc să îl tragă în favoarea lor. Au salariu bun, sume forfetare, bani pentru cabinetul parlamentar din teritoriu, diurne pentru cazare în București, mașină și șofer puse la dispoziție de Parlament sau de minister.

Cu puțină imaginație, viața lor de zi cu zi poate fi plătită doar de către stat. Un stat pe care îl slujesc, de altfel, cu o abnegație foarte aproximativă. În plus, ei sau afinii lor fac rost de un post în consiliile de administrație ale companiilor de stat, încă o sursă, directă sau indirectă, de bani.

Ideea este că ei au pus mîna pe stat și știu bine cum să îl „mulgă” de bani în favoarea lor, astfel încît, după două-trei mandate de parlamentar sau după cîțiva ani în care s-au aflat într-o funcție înaltă pe la vreun minister, să aibă privilegii și bani strînși cît să le asigure confortul financiar pînă la sfîrșitul vieții.

În fine, cei care dau inevitabil de gustul banului sînt oamenii de afaceri de succes. Pe cei mai mulți nu are sens să îi mai întrebi cum au făcut primul milion. E demult, faptele s-au prescris, iar astăzi s-a uitat. Unii aproape că au amnezie chiar ei la șmecheriile de la început, pentru contractele cu statul făcute prin amicii din politică sau despre licitațiile cu dedicație pe care le-au cîștigat.

Acum sînt aproape onorabili, nimeni nu îi mai întreabă de afacerile necurate din urmă cu un deceniu sau două, cu excepția, uneori, a unei instituții numite DNA, care se trezește să „dezgroape morții” după vreun autodenunț făcut de un inculpat dornic să scape mai ușor băgîndu-i „la apă” și pe alții.

În orice caz, oamenii cu bani de astăzi nu mai seamănă deloc cu cei care erau în urmă cu 15-20 de ani. Parcul de mașini a devenit impresionant, vechea soție a fost schimbată cu una mai tînără cu douăzeci de ani, copiii au crescut, au terminat școli bune în străinătate, dar își fac veacul prin țară, cîteva televiziuni îi invită la orice oră pentru a arăta cît sînt de bogați și nevinovați.

Atmosfera din societatea românească le este perfect favorabilă. Îmbogățiții sînt admirați, sînt considerați adevărați guru de conjunctură, mașinile lor, investițiile lor în fotbal sau în palate sînt acceptate, credința lor este crezută, spiritul lor ateu, dacă este cazul, este înțeles. În general, sînt modelele noii societăți, pentru că sînt obraznici, epatează, au tupeu și, mai ales, bani. Sînt oamenii zilei, pentru că societatea vrea să fie ca ei.

Banii îi schimbă pe oameni. Le oferă o zonă de confort, dar aduc alte probleme mai mari sau mai mici. Familia, creditele ajunse la scadență, plățile întîrziate din economie, cash-flow-ul, scăderea business-ului pot fi bătăi serioase de cap, care, în unele situații, au dus la adevărate tragedii.

Gustul banului este o binefacere, dar și o încercare. Cei care sînt nepregătiți pentru a fi bogați pot trece prin momente mai complicate decît și-ar putea imagina. Banii nu au miros, au gust bun, dar, uneori, înșelător.

Constantin Rudnițchi este analist economic. 

Foto: wikimedia commons   

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.