Gustul banului

Publicat în Dilema Veche nr. 990 din 30 martie – 5 aprilie 2023
image

O sugestivă vorbă românească spune: „A dat de gustul banilor”. Ideea cuprinde în ea schimbările de caracter sau de statut social pe care le suferă o persoană atunci cînd, din motive diverse, ajunge să aibă mai mulți bani decît se aștepta că va cîștiga vreodată.

Palierele pe care operează ideea sînt foarte multe. Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe. În cazul acesta, banii pe care îi cîștigă „amărîtul” nu sînt exagerat de mulți, dar sînt mult mai mulți decît s-ar fi gîndit rudele, prietenii, vecinii sau foștii colegi că ar putea să îi primească vreodată persoana în cauză.

„Poanta” este că, în cele mai multe situații, rudele, vecinii sau prietenii știu cum a ajuns omul să primească postul respectiv, știu și cît de greu o ducea cu banii și ajung să vadă schimbările din viața lui: mașina luată în leasing, casa de la țară renovată, vacanțele în străinătate, afișate pe pagina rețelei sociale ș.a.m.d. În fața acestor transformări rapide, cei care îl cunosc pe om de 10-15 ani dau sentința: a dat de gustul banului.

La un alt nivel, gustul banului îl simt și românii care se ambiționează să își facă la țară cele mai mari case, în ciuda vecinilor, la care mai „trîntesc” și cîte o mică piscină în curte. Unii dintre ei lucrează din greu în afara țării și trimit familiei bani pentru construcția casei, alții sînt politicieni mai mici sau mari care s-au descurcat pe lîngă partid și au ajuns fie în Parlamentul național, fie în cel european sau, în cel mai rău caz, în vreun consiliu local.

În fine, alții sînt bugetari cu salarii bune, care iau credite multe și dese pentru a-și renova apartamentul din oraș, casa de la țară, pentru a cumpăra mobilă și aparatură electronică pentru ambele reședințe și apoi pentru a schimba, peste cîțiva ani, mobila și aparatele electrocasnice din casele pe care le au.

În general, la casele lor, este un du-te-vino de meseriași, de muncitori care au tot timpul cîte ceva de făcut, de îndreptat sau de îmbunătățit, astfel că vecinii, prietenii și rudele ajung inevitabil să spună că oamenii au dat de gustul banului.

Cei mai buni în domeniu sînt, însă, politicienii de rang înalt. Ei au descoperit adevăratul gust al banului, și anume banii publici, și nu sfiesc să îl tragă în favoarea lor. Au salariu bun, sume forfetare, bani pentru cabinetul parlamentar din teritoriu, diurne pentru cazare în București, mașină și șofer puse la dispoziție de Parlament sau de minister.

Cu puțină imaginație, viața lor de zi cu zi poate fi plătită doar de către stat. Un stat pe care îl slujesc, de altfel, cu o abnegație foarte aproximativă. În plus, ei sau afinii lor fac rost de un post în consiliile de administrație ale companiilor de stat, încă o sursă, directă sau indirectă, de bani.

Ideea este că ei au pus mîna pe stat și știu bine cum să îl „mulgă” de bani în favoarea lor, astfel încît, după două-trei mandate de parlamentar sau după cîțiva ani în care s-au aflat într-o funcție înaltă pe la vreun minister, să aibă privilegii și bani strînși cît să le asigure confortul financiar pînă la sfîrșitul vieții.

În fine, cei care dau inevitabil de gustul banului sînt oamenii de afaceri de succes. Pe cei mai mulți nu are sens să îi mai întrebi cum au făcut primul milion. E demult, faptele s-au prescris, iar astăzi s-a uitat. Unii aproape că au amnezie chiar ei la șmecheriile de la început, pentru contractele cu statul făcute prin amicii din politică sau despre licitațiile cu dedicație pe care le-au cîștigat.

Acum sînt aproape onorabili, nimeni nu îi mai întreabă de afacerile necurate din urmă cu un deceniu sau două, cu excepția, uneori, a unei instituții numite DNA, care se trezește să „dezgroape morții” după vreun autodenunț făcut de un inculpat dornic să scape mai ușor băgîndu-i „la apă” și pe alții.

În orice caz, oamenii cu bani de astăzi nu mai seamănă deloc cu cei care erau în urmă cu 15-20 de ani. Parcul de mașini a devenit impresionant, vechea soție a fost schimbată cu una mai tînără cu douăzeci de ani, copiii au crescut, au terminat școli bune în străinătate, dar își fac veacul prin țară, cîteva televiziuni îi invită la orice oră pentru a arăta cît sînt de bogați și nevinovați.

Atmosfera din societatea românească le este perfect favorabilă. Îmbogățiții sînt admirați, sînt considerați adevărați guru de conjunctură, mașinile lor, investițiile lor în fotbal sau în palate sînt acceptate, credința lor este crezută, spiritul lor ateu, dacă este cazul, este înțeles. În general, sînt modelele noii societăți, pentru că sînt obraznici, epatează, au tupeu și, mai ales, bani. Sînt oamenii zilei, pentru că societatea vrea să fie ca ei.

Banii îi schimbă pe oameni. Le oferă o zonă de confort, dar aduc alte probleme mai mari sau mai mici. Familia, creditele ajunse la scadență, plățile întîrziate din economie, cash-flow-ul, scăderea business-ului pot fi bătăi serioase de cap, care, în unele situații, au dus la adevărate tragedii.

Gustul banului este o binefacere, dar și o încercare. Cei care sînt nepregătiți pentru a fi bogați pot trece prin momente mai complicate decît și-ar putea imagina. Banii nu au miros, au gust bun, dar, uneori, înșelător.

Constantin Rudnițchi este analist economic. 

Foto: wikimedia commons   

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.