Greuceni

Publicat în Dilema Veche nr. 959 din 25 august – 31 august 2022
„Cu bule“ jpeg

Poveștile culese și prelucrate de Petre Ispirescu, reproduse în numeroase ediții, prezente în manualele școlare, dramatizate și ilustrate în repetate rînduri, au avut o influență considerabilă asupra imaginarului colectiv și chiar asupra creativității lingvistice. Un exemplu este numele personajului central al basmului Greuceanu, devenit în româna familiar-argotică nume comun cu sens ironic și chiar substitut glumeț pentru substantivul, adjectivul și adverbul greu

Numele personajului este destul de atipic, pentru că nu intră într-o serie de derivare productivă: pare rezultatul unei contaminări sau al unei creații ad-hoc de la adjectivul sau de la substantivul greu. Într-o variantă a poveștii, numele eroului este Voinic de plumb (ceea ce sugerează o asociere cu ideea de greutate), în vreme ce substantivul greu apare în alte denumiri din basme (Greul pămîntului). Sufixul -ucean este rar; în DEX sînt înregistrate doar cîteva cuvinte formate cu acesta, pornind de la baze substantivale și avînd valoare diminutivală: gărducean, brăducean, cărucean, părucean, pătucean, sătucean.

Transformarea numelui propriu Greuceanu într-un substantiv comun este o manifestare a procedeului semantic (metonimic) al antonomazei: numele personajului devine o emblemă pentru anumite caracteristici, extinzîndu-și uzul pentru a desemna persoane cu trăsături similare. Antonomaza e marcată formal de articulare (un greucean) sau de folosirea la plural a substantivului (greuceni); scrierea cu inițială minusculă sau majusculă nu oferă indicii relevante. În cazul dat, procesul semantic e complicat de caracterul motivat al numelui propriu, în care se recunoaște cuvîntul de bază: în consecință, noul substantiv comun poate desemna într-adevăr persoane cu calități prototipice ale eroului de basm („noroc cu Greucenii care nu-i lasă pe megabandiți să își facă de cap”, cinemagia.ro), dar cel mai adesea devine un simplu echivalent pentru substantivul masculin greu, în accepția sa recentă din limbajul colocvial („«Greucenii» care ar scăpa de puşcărie”, adevarul.ro). Apariția unui substantiv masculin greu, folosit mai ales la pluralul articulat (greii), a fost semnalată de Adriana Stoichițoiu-Ichim, în Creativitatea lexicală în româna actuală (2006); noua asociere formă-sens nu a pătruns însă în dicționarele noastre generale. Forma, cu sensul „om important, om cu greutate”, are conotații în general peiorative și presupune precizarea domeniului în care se manifestă succesul și puterea: greii muzicii lăutărești, greii manelelor, greii din partid, greii șoselelor, greii Europei, greii din tenis„Greii din energie, aliniaţi la startul celui de-al doilea val verde” (zf.ro); „Greii din transportul interjudețean dețin de 15 ani monopol” (digi24.ro); „Greii din ciment se pregătesc pentru revenirea pe creștere” (wall-street.ro) etc. În același tip de contexte apare și sinonimul expresiv greucean: „E un greucean cu vilă pe traseu și nu vrea să fie deranjat” (zoso.ro); „Un greucean securist a fost nașul de cununie” (strictsecret.ro); „Gaddafi, faţă în faţă cu Greucenii Alianţei Nord-Atlantice” (jurnalul.ro); „mă întreb unde sînt greucenii universitari cu proiectele lor” (stiridecluj.ro); „Au trecut pe acolo mai toți greucenii undergroundului din hip-hop” (criticeyez.com).

Și mai spectaculoasă este înlocuirea prin joc de cuvinte a adverbului greu cu forma greuceanu: „La noi la țară era, cum să spun, mai greuceanu cu mîncarea” (spynews.ro); „Dacă a refăcut și structura de rezistență, atunci e mai greuceanu la cutremur” (adevărul.ro); „Pot să confirm că Tizen se mișcă mai greuceanu” (forum.softpedia.com); „toată lumea știe că, dacă vrei să slăbești, e cam greuceanu” (facebook.com); „să trimit oglinzile în Polonia e puțin cam greuceanu”(forum.clubford.ro); „o să schimb și cablul de accelerație pentru că merge greuceanu” (bmwclub.ro). În fine, cu totul rară e utilizarea lui greucean ca adjectiv acordat, substituind adjectivul greu: „Generația de aur nu avea meciuri «greucene»” (sport.ro). Oricum, numele propriu se dovedește surprinzător de maleabil.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

ambasada sua la moscova
SUA își îndeamnă cetățenii să părăsească Rusia „imediat”
Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova a solicitat cetățenilor americani să părăsească „imediat” Rusia.
Cozi kilometrice la granița dintre Rusia și Georgia. Foto Maxar Technologies
Imagini din satelit cu fuga rușilor de război: bărbații ies din țară și pe jos sau pe biciclete
După decretarea mobilizării parțiale pentru războiul din Ucraina, peste 194.000 de ruși au fugit în Finlanda, Georgia și Kazahstan, relatează Al Jazeera.
Eduard Heger
Slovacia, următoarea sursă de probleme din Europa? Avertismentul premierului Eduard Heger
Este înfricoșător faptul că mai mult de jumătate dintre cetățenii slovaci susțin Rusia, dar ceea ce urmează pentru Slovacia poate fi și mai înfricoșător, scrie jurnalistul Michal Hudec pentru Euractiv.

HIstoria.ro

image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.